Eyfel Kulesi'ndeki 72 ismin listesi

Vikimedya liste maddesi

Eyfel Kulesi'ne, katkılarından ötürü 72 Fransız bilim adamı, mühendis ve matematikçinin ismi kazınmıştır.[1][2] Gustave Eiffel, kuleye karşı protestolardan duyduğu endişeden dolayı bu "bilim çağrısı"nı seçti.[3][4] Kulenin yanlarında ilk balkonun altında, yaklaşık 60 cm (24 inç) yüksekliğinde harflerle ve orijinal olarak altınla boyanmış olan gravürler bulunur. Gravür 20. yüzyılın başında boyanmış ve 1986–87 yıllarında Paris şehrinin Kule'yi işletmek üzere sözleşme imzaladığı Société Nouvelle d'exploitation de la Tour Eiffel tarafından restore edilmiştir. 2010-11'in yeniden boyanması, harfleri orijinal altın rengine döndürdü. Kule'nin inşasına yardımcı olan ve mimarisini bir laboratuvarın inşa edildiği Kule'nin tepesindeki bir plak üzerinde tasarlayan mühendislerin isimleri de vardır.[kaynak belirtilmeli]

Eiffel Tower (72 names).jpg
 
İsimlerin Eyfel Kulesindeki yeri, Paris, Fransa

İsimlerin nasıl seçildiği hakkında çok az şey bilinmektedir. Öte yandan, Charles ve Henri Sainte-Claire Deville, Jean-Baptiste Boussingault, Henri Milne-Edwards ve Jean Louis Armand de Quatrefages de Bréau gibi bazı bilim adamlarının çok uzun bir isim yüzünden reddedildiği bilinmektedir.[kaynak belirtilmeli]

İsim ListesiDüzenle

LokasyonDüzenle

Liste dört bölüme ayrılmıştır (kulenin her bir tarafı için). Taraflar, Paris'in her iki tarafın da karşı karşıya olduğu bölümlerinden sonra adlandırılmıştır:

  • Kuzey-Doğu tarafı (La Bourdonnais tarafı olarak da bilinir)
  • Güneydoğu tarafı (Askeri Okul tarafı olarak da bilinir)
  • Güney-Batı tarafı (Grenelle tarafı olarak da bilinir)
  • Kuzey Batı tarafı (Trocadéro tarafı olarak da bilinir)

İsimlerDüzenle

Görünen Adı Tam Adı Meslek Konum Portre
SEGUIN Marc Seguin Mühendis
NW01
 
LALANDE Jérôme Lalande Astronom
NW02
 
TRESCA Henri Tresca Mühendis
NW03
 
PONCELET Jean-Victor Poncelet Geometrici
NW04
 
BRESSE Jacques Antoine Charles Bresse İnşaat ve hidrolik mühendisi
NW05
 
LAGRANGE Joseph-Louis Lagrange Matematikçi
NW06
 
BELANGER Jean-Baptiste-Charles-Joseph Bélanger Matematikçi ve hidrolik mühendisi
NW07
 
CUVIER Georges Cuvier Doğa bilimci
NW08
 
LAPLACE Pierre-Simon Laplace Matematikçi ve astronom
NW09
 
DULONG Pierre Louis Dulong Fizikçi ve kimyager
NW10
 
CHASLES Michel Chasles Geometrici
NW11
 
LAVOISIER Antoine Lavoisier Kimyager
NW12
 
AMPERE André-Marie Ampère Matematikçi ve fizikçi
NW13
 
CHEVREUL Michel-Eugène Chevreul Kimyager
NW14
 
FLACHAT Eugène Flachat İnşaat mühendisi
NW15
 
NAVIER Claude-Louis Marie Henri Navier Matematikçi
NW16
 
LEGENDRE Adrien-Marie Legendre Matematikçi
NW17
 
CHAPTAL Jean-Antoine Chaptal Ziraat mühendisi ve kimyager
NW18
 
JAMIN Jules Jamin Fizikçi
SW01
 
GAY-LUSSAC Joseph Louis Gay-Lussac Kimyager
SW02
 
FIZEAU Hippolyte Fizeau Fizikçi
SW03
 
SCHNEIDER Eugène Schneider Sanayici
SW04
 
LE CHATELIER Louis Le Chatelier Mühendis
SW05
 
BERTHIER Pierre Berthier Mineralog
SW06
 
BARRAL Jean-Augustin Barral Ziraatçı, kimyager, fizikçi
SW07
 
DE DION Henri de Dion Mühendis
SW08
 
GOUIN Ernest Goüin Mühendis ve sanayici
SW09
 
JOUSSELIN Louis Didier Jousselin Mühendis
SW10
 
BROCA Paul Broca Doktor ve antropolog
SW11
 
BECQUEREL Antoine César Becquerel Fizikçi
SW12
 
CORIOLIS Gaspard-Gustave Coriolis Mühendis ve bilim adamı
SW13
 
CAIL Jean-François Cail Sanayici
SW14
 
TRIGER Jacques Triger Mühendis
SW15
 
GIFFARD Henri Giffard Mühendis
SW16
 
PERRIER François Perrier Coğrafyacı ve matematikçi
SW17
 
STURM Jacques Charles François Sturm Matematikçi
SW18
 
CAUCHY Augustin-Louis Cauchy Matematikçi
SE01
 
BELGRAND Eugène Belgrand Mühendis
SE02
 
REGNAULT Henri Victor Regnault Kimyager ve fizikçi
SE03
 
FRESNEL Augustin-Jean Fresnel Fizikçi
SE04
 
DE PRONY Gaspard de Prony Mühendis
SE05
 
VICAT Louis Vicat Mühendis
SE06
 
EBELMEN Jacques-Joseph Ebelmen Kimyager
SE07
 
COULOMB Charles-Augustin de Coulomb Fizikçi
SE08
 
POINSOT Louis Poinsot Matematikçi
SE09
 
FOUCAULT Léon Foucault Fizikçi
SE10
 
DELAUNAY Charles-Eugène Delaunay Astronom
SE11
 
MORIN Arthur Morin Matematikçi ve fizikçi
SE12
 
HAUY René Just Haüy Mineralog
SE13
 
COMBES Charles Combes Mühendis
SE14
 
THENARD Louis Jacques Thénard Kimyager
SE15
 
ARAGO François Arago Astronom ve fizikçi
SE16
 
POISSON Siméon Denis Poisson Matematikçi ve fizikçi
SE17
 
MONGE Gaspard Monge Geometrici
SE18
 
PETIET Jules Petiet Mühendis
NE01
 
DAGUERRE Louis Daguerre Ressam ve Kimyager
NE02
 
WURTZ Charles-Adolphe Wurtz Kimyager
NE03
 
LE VERRIER Urbain Le Verrier Astronom
NE04
 
PERDONNET Albert Auguste Perdonnet Mühendis
NE05
 
DELAMBRE Jean Baptiste Joseph Delambre Astronom
NE06
 
MALUS Etienne-Louis Malus Fizikçi
NE07
 
BREGUET Louis-François-Clement Breguet Fizikçi ve mucit
NE08
 
POLONCEAU Camille Polonceau Mühendis
NE09
DUMAS Jean-Baptiste Dumas Kimyager
NE10
 
CLAPEYRON Émile Clapeyron Mühendis ve fizikçi
NE11
 
BORDA Jean-Charles de Borda Matematikçi
NE12
 
FOURIER Joseph Fourier Matematikçi
NE13
 
BICHAT Marie François Xavier Bichat Anatomist ve fizyolog
NE14
 
SAUVAGE François Clément Sauvage Mühendis ve jeolog
NE15
 
PELOUZE Théophile-Jules Pelouze Kimyager
NE16
 
CARNOT Lazare Carnot[a] Matematikçi
NE17
 
LAME Gabriel Lamé Matematikçi
NE18
 

Listenin özellikleriDüzenle

  • Listede hiçbir kadın yer almamaktadır.
  • Listede çok sayıda Ecole Polytechnique kökenli var (en az 34 isim ve 10 adedi eski profesör), listenin neredeyse yarısı; Écoles Centrales des Arts et Manufactures (École Centrale) ve Mines mezunlarından oluşur.
  • Çoğu Fransız Bilimler Akademisi üyesiydi.
  • Biyoloji bilim dalı sadece beş isimle temsil edilmektedir.
  • Fizeau ve Chevreul hariç olmak üzere kule açıldığı zaman, diğer isimlerin hepsi ölmüştü.
  • Hepsi Fransa'ya güçlü bir şekilde bağlı isimlerdi, muhtemelen hepsi Fransızdı ve en azından hayatlarının bir noktasında Fransa'da yaşadılar. Sadece Lagrange yurt dışında Piedmont-Sardaigne Krallığında (Torino, İtalya) doğdu (burası daha sonra Fransa ve İtalya arasında ayrıldı). Sturm kesinlikle şu anki İsviçre Konfederasyonu'nda Cenevre'de doğdu, ancak Cenevre ilhak edildiğinde, böylece Konsolosluk sırasında bir Fransız bölümünün başkenti oldu.
  • Birçoğu ismini en az bir bilimsel yasaya, ürüne veya sürece bırakmıştır.
  • Kirişler arasındaki sınırlı boşluk nedeniyle hepsinin adı en fazla 12 harftir.
  • Hemen hemen hepsinden Gabriel Lamé'nin 1851'deki bir konuşmasında bahsedilir.[5]
  • Farklı taraflarda belirli bir düzen, sıralama veya hiyerarşi yok gibi görünüyor.
  • Bu liste, bu isimlerin çoğunu bulduğumuz Galerie des Machines'deki büyük Fransız icatlarının temsili ile karşılaştırılabilir.[6]

EleştiriDüzenle

KadınlarDüzenle

Listede hiç kadın olmaması Fransa'da bazen eleştiri noktası oluyor. Liste, elastisite teorisi üzerine çalışmaları kulenin yapımında kullanılmış olan tanınmış bir Fransız matematikçi olan Sophie Germain'in adının olmadığı için eleştirildi.[7] 1913'te John Augustine Zahm, Germain'in kadın olduğu için dışlandığını öne sürdü.[8]

Hidrolik mühendisleri ve akademisyenlerDüzenle

Eyfel Kulesi'nde on dört hidrolik mühendisi ve akademisyen listelenir. Eiffel, bu alandaki önde gelen bilim adamlarının çoğunu kabul etti. Henri Philibert Gaspard Darcy eksiktir; çalışmalarının bir kısmı 20. yüzyıla kadar yaygın olarak kullanılmadı. Ayrıca daha az ünlü olan Antoine Chézy; o sırada kariyerinin başlarında olan[9] Joseph Valentin Boussinesq ve matematikçi Évariste Galois de eksiktir.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "The 72 Scientists". La Tour Eiffel. 15 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2008. 
  2. ^ Gérardot, Maie (1 Kasım 2008). "La construction rythmique de l'incontournable touristique. L'exemple de la tour Eiffel". Articulo – revue de sciences humaines (4). doi:10.4000/articulo.195. ISSN 1661-4941. 
  3. ^ Harriss, Joseph (1975). The Tallest Tower: Eiffel And The Belle Epoque. Houghton Mifflin. ss. 100-101. ISBN 0395204402. 
  4. ^ Ciardi, John (1975). How does a poem mean?. Second edition. Miller Williams. Boston. ISBN 0-395-18605-6. OCLC 1278516. 
  5. ^ "Olasılıklar hesabı dersinin yeniden başlaması sırasında Fen Fakültesi'nde 26 Nisan 1851, Enstitü üyesi Bay Lamé tarafından yapılan konuşma". , Nouvelles annales de mathématiques. Journal des candidats aux écoles polytechniques et normale, Paris, 1851
  6. ^ "Les grandes inventions mécaniques d'origine française » CNUM - 4KY28.33 : p.187 - im.191". cnum.cnam.fr. Erişim tarihi: 17 Nisan 2020. 
  7. ^ Gray, Mary (1978). "Sophie Germain (1776–1831)". Louise S. Grinstein; Paul Campbell (Edl.). Women of Mathematics: A Bibliographic Sourcebook. Greenwood. ss. 47-55. ISBN 978-0-313-24849-8. 
  8. ^ Mozen, H. J. (pseud.) (1913). Women in Science: With an Introductory Chapter on Women's Long Struggle for Things of the Mind. D. Appleton. ss. 154-157. 
  9. ^ Chanson, Hubert (13 Nisan 2009). "Hydraulic Engineering Legends Listed on the Eiffel Tower". Jerry R. Rogers (Ed.). Great Rivers History: Proceedings and Invited Papers for the EWRI Congress and Great Rivers History Symposium. American Society of Civil Engineers. ss. 1-7. doi:10.1061/41032(344)1. ISBN 978-0-7844-1032-5. 
Dipnotlar
  1. ^ Oğlu Nicolas Léonard Sadi Carnot ile karıştırılmamalıdır.

İlave okumalarDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle