Edie Adams

Amerikalı iş kadını, şarkıcı , oyuncu ve komedyen

Edith Elizabeth Enke, bilinen adı: Edie Adams (16 Nisan 1927 – 15 Ekim 2008[1]), Amerikalı iş kadını, şarkıcı, oyuncu ve komedyen.

Edie Adams
Edie Adams 1958.JPG
Adams 1958'de
Doğum Edith Elizabeth Enke
16 Nisan 1927(1927-04-16)
Kingston, Pennsylvania, ABD.
Ölüm 15 Ekim 2008 (81 yaşında)
Los Angeles, California
Diğer ad(lar)ı Edythe Adams
Edith Adams
Edith Candoli
Eğitim Juilliard Okulu
Columbia Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Aktörler Stüdyosu
Meslek Komedyen, oyuncu, şarkıcı ve iş kadını
Etkin yıllar 1951–2004
Siyasi parti Amerika Birleşik Devletleri Demokratik Partisi
Evlilik
Ernie Kovacs
(e. 1954; ö. 1962)

Martin Mills
(e. 1964; b. 1971)

Pete Candoli
(e. 1972; b. 1988)
Çocuk(lar) 2

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

Adams 16 Nisan 1927'de Kingston, Pennsylvania'da doğdu. Sanat kariyeri boyunca başarılı oyunculuğu Tony Ödülü ve Emmy Ödülü kazandırmıştır. Eileen Sherwood karakterini canlandırdığı Broadway müzikali Wonderful Town ile hatırlanır.[2] Sinemada ise Miss Olsen karakterini canlandırığı The Apartment başarılı yapımlardandır.

Özel yaşamı ve ölümüDüzenle

Adams ilk evliliğini oyuncu Ernie Kovacs ile 1954'te yaptı onun 1962'de ölümüne kadar evli kaldılar. İkinci evliliğini 1964'te Martin Mills ile yapmış 1971'de boşanmıştır. 1972'de son evliliğini yaptığı Pete Candoli'dende 16 yıllık beraberliğin ardından 1988'de boşanmıştır. Üç beraberliğinden iki çocuğu vardır.[3] Amerikalı iş kadını, oyuncu, şarkıcı ve komedyen Eddie Adams 15 Ekim 2008'de kanser nedeniyle Los Angeles, Kaliforniya'da 81 yaşında ölmüştür. Cenazesi Forest Lawn Anıt Mezarlığı'nda icra olmuştur.[3]

FilmografiDüzenle

SinemaDüzenle

  • 1960: The Apartment
  • 1961: Lover Come Back
  • 1963: It's a Mad Mad Mad Mad World
  • 1963: Call Me Bwana
  • 1963: Love with the Proper Stranger
  • 1963: Under the Yum Yum Tree
  • 1964: The Best Man
  • 1966: Made in Paris
  • 1967: The Honey Pot
  • 1978: Up in Smoke
  • 1979: Racquet
  • 1980: Jayne Mansfield - An American Tragedy
  • 2003: Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
  • 2008: Dreams with Sharp Teeth

Televizyon dizisiDüzenle

  • 1949: Versatile Varieties
  • 1951: Ernie in Kovacsland
  • 1952: The Ernie Kovacs Show
  • 1953: Coke Time
  • 1956: The Dinah Shore Chevy Show
  • 1956: The Walter Winchell Show
  • 1959: Take a Good Look
  • 1959: Art Carney Special
  • 1963: Here's Edie
  • 1970: The Don Knotts Show
  • 1979: A Man Called Sloane
  • 1988: Adventures Beyond Belief
  • 2013: Here's Edie: The Edie Adams Television Collection

Televizyon filmleriDüzenle

  • 1959: Kovacs on Music
  • 1960: American Cowboy
  • 1961: The Spiral Staircase
  • 1962: Here's Edie
  • 1970: The Don Adams Special: Hooray for Hollywood
  • 1978: Superdome
  • 1979: Fast Friends
  • 1983: Shooting Stars
  • 1991: Something a Little Less Serious: A Tribute to 'It's a Mad Mad Mad Mad World'
  • 1998: NY TV: By the People Who Made It - Part I & II
  • 2003: The Desilu Story

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Encyclopaedia Britannica Almanac 2010 (), p. 76 Obituaries
  2. ^ William A. Everett; Paul R. Laird, The A to Z of the Broadway Musical (Lanham: Rowman & Littlefield Publishers Group, 2009), p. 2
  3. ^ a b Bruce Weber (16 Ekim 2008). "Edie Adams, Actress and Singer (and Flirt With a Cigar), Dies at 81". New York Times. 14 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2014. 

Dış bağlantılarDüzenle