Dio (müzik grubu)

Amerikalı heavy metal grubu

Dio, 1982'de kurulan ve vokalist Ronnie James Dio tarafından yönetilen bir Amerikan heavy metal grubuydu. Dio, eski Black Sabbath davulcusu Vinny Appice ile yeni bir grup kurma niyetiyle Black Sabbath'tan ayrıldı.[1] Dio adı, o dönemde zaten iyi bilindiği ve ticari açıdan anlamlı olduğu için seçildi.

2005 yılında Dio

Grup 10 stüdyo albümü yayınladı ve yıllar içinde çok sayıda kadro değişikliği yaşadı; Dio'nun kendisi de tek daimi üyeydi. Gitaristler arasında Vivian Campbell, Craig Goldy, Doug Aldrich, Warren DeMartini,[2] Tracy G, Jake E. Lee ve Rowan Robertson vardı.

Grup, 2010 yılında Ronnie James Dio'nun 67 yaşında mide kanserinden ölmesiyle dağıldı. Dio dünya çapında 5 milyondan fazla albüm sattı.

Diskografi değiştir

Stüdyo albümleri
  • Holy Diver (1983)
  • The Last in Line (1984)
  • Sacred Heart (1985)
  • Dream Evil (1987)
  • Lock Up the Wolves (1990)
  • Strange Highways (1993)
  • Angry Machines (1996)
  • Magica (2000)
  • Killing the Dragon (2002)
  • Master of the Moon (2004)
Canlı albümleri
  • Intermission (1986)
  • Inferno: Last in Live (1998)
  • Evil or Divine – Live in New York City (2003)
  • Holy Diver – Live (2006)
  • At Donington UK: Live 1983 & 1987 (2010)
  • Finding The Sacred Heart: Live In Philly 1986 (2013)
  • Live in London, Hammersmith Apollo 1993 (2014)

Kaynakça değiştir

  1. ^ Saulnier, Jason (24 Mart 2012). "Vinny Appice Interview". Music Legends. 12 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2013. 
  2. ^ "Ratt Guitarist Joins Dio!". Blabbermouth.net. 30 Nisan 2003. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2015.