David Morrissey

David Mark Morrissey (d. 21 Haziran 1964), İngiliz aktör ve film yönetmeni. Liverpool'da doğan Morrissey, şehrin Kensington ve Knotty Ash bölgelerinde büyüdü ve şehirdeki Everyman Gençlik Tiyatrosu'nda eğitim gördü. 18 yaşına geldiğinde Bir Yaz adlı televizyon dizisinde rol alarak ülke genelinde ün kazandı. Morrissey daha sonra Drama Sanatları Kraliyet Akademisi'ne katıldı, dört yıl için Royal Shakespeare Şirketi ve Ulusal Tiyatro'da çalıştı. İngiliz Akademi Televizyon Ödülleri'nde (2001) En İyi Erkek Oyuncu dalında aday gösterildi ve sonra Kraliyet Televizyon Derneği En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. Bir yönetmen olarak David Morrissey, kısa film ve televizyon dramaları Passer By (2004) ve Sweet Revenge'i (2001) yönetti. Onun ilk uzun metrajı Benim için Endişelenmeyin'in 2009 Londra Film Festivali'nde galası yapıldı ve Mart 2010'da BBC televizyonunda yayınlandı. İngiliz Film Enstitüsü Morrisey'i "kendi kuşağının çok yönlü İngiliz aktörlerinden biri" olarak kabul eder ve oynadığı roller için titiz bir hazırlık ve araştırma yaptığını belirtir.

David Morrissey
David Morrissey by Gage Skidmore.jpg
Doğum David Mark Morrissey
21 Haziran 1964 (1964-06-21) (56 yaşında)
Kensington, Liverpool, İngiltere
Meslek Aktör, yönetmen, yapımcı, senarist
Etkin yıllar 1982 - günümüz
Evlilik Esther Freud (2006-günümüz)
Çocuk(lar) 3

GençliğiDüzenle

Çocukken Morrissey büyük ölçüde film, televizyon ve Gene Kelly müzikalleri ile ilgili oldu. Televizyonda Kes'i bir yayın gördükten sonra aktör olmaya karar verdi. 11 yaşındayken ilkokulu St Margaret Mary Okulu'nda Oz The Wonderful Wizard'ın bir okul uyarlamasında oynaması için öğretmeni Bayan Keller tarafından teşvik edildi.

Kişisel YaşamıDüzenle

Morrissey, 12 Ağustos 2006 tarihinde Southwold İskelesi'nde bir törenle 13 yılı aşkın ortağı romancı Esther Freud ile evlendi. Onlar Morrissey'in oynadığı Robin Hood'un başrolü Danny Webb tarafından düzenlenen bir akşam yemeği partisinde bir araya geldi ve o zamandan beri üç çocuk dünyaya getirdiler. Kızlarının adları Anna ve Gen'dir. Oğullarının adı Albie'dir. Morrissey, şehrinde büyüdüğü Liverpool FC'nin bir ömür boyu fanatiği ve İşçi Partisi'nin bir destekçisidir.

Filmografi ve ödüllerDüzenle

Yıl Ödül Kategori Yapım Sonuç
1997 Royal Television Society Programı Ödülü En İyi Erkek Oyuncu Holding On Aday gösterildi[1]
2001 BAFTA Craft Ödülleri Yeni Yönetmen (Kurgu) Sweet Revenge Aday gösterildi[2]
2003 Royal Television Society Programı Ödülü En İyi Erkek Oyuncu The Deal Kazandı[3]
2003 BAFTA Televizyon Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu State of Play Aday gösterildi[4]
2010 Broadcasting Press Guild Ödülü En İyi Erkek Oyuncu Red Riding Aday gösterildi[5]
2011 Liverpool Daily Post Sanat Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Macbeth Kazandı[6]
2013 Saturn Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu The Walking Dead Aday gösterildi
 
Morrissey, 2011'de Macbeth oyununun gösterimi sırasında

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "RTS Programme Awards 1997 5 Haziran 2011 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi". Royal Television Society. Retrieved 5 June 2011 ( by WebCite on 5 June 2011).
  2. ^ "Television Craft Nominations 2001 7 Haziran 2011 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi". British Academy of Film and Television Arts. Retrieved 4 November 2008 ( by WebCite on 7 June 2011).
  3. ^ "RTS Programme Awards 2003 5 Haziran 2011 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi". Royal Television Society. Retrieved 4 November 2008 ( by WebCite on 5 June 2011).
  4. ^ "Television Nominations 2003 5 Haziran 2011 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi". British Academy of Film and Television Arts. Retrieved 4 November 2008 ( by WebCite on 5 June 2011).
  5. ^ Staff (18 February 2010). "Broadcasting Press Guild Awards: nominations in full 7 Haziran 2011 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi". guardian.co.uk (Guardian News & Media). Retrieved 18 February 2010 ( by WebCite on 7 June 2011).
  6. ^ Davis, Laura (21 December 2011). "LDP Arts Awards 2011 – David Morrissey, The Ladykillers, Zee and Dolly Parton are among the winners 23 Mayıs 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi". Liverpool Daily Post (Trinity Mirror North West): p. 16. Retrieved 7 January 2012.

Dış bağlantılarDüzenle

Video