Daria Nicolodi

Senarist

Daria Nicolodi (d. 19 Haziran 1950, Floransa - ö. 26 Kasım 2020, Roma, İtalya), İtalyan aktris, senarist ve film yapımcısı.[1][2]

Daria Nicolodi
Daria Nicolodi 75.jpg
Nicolodi 1975'te
Doğum 19 Haziran 1950(1950-06-19)
Floransa, İtalya
Ölüm 26 Kasım 2020 (70 yaşında)
Roma, İtalya
Meslek Oyuncu
Yapımcı
Senarist
Etkin yıllar 1970-2020
Partner(ler) Mario Ceroli (1971-1974)
Dario Argento (1974-1985)
Çocuk(lar) 2, evlatlık ve Asia Argento (kızı)
Akraba Alfredo Casella (büyük babası)

YaşamıDüzenle

Nicolodi 19 Haziran 1950'de Floransa, İtalya'da doğdu. Babası Floransa'da görev yapan bir avukat annesi Fulvia Nicolodi ise dilbilimciydi. Büyükbabası tanınmış besteci Alfredo Casella'ydı. 1960'lı yılların sonunda ailesi ile Roma'ya taşındılar.[3][4] Nicolodi 1970'te başladığı sinema kariyerini 2020'de ölümüne kadar sürdürdü.

1970'lerin başında heykeltıraş Mario Ceroli ile yaşadığı ilişkiden 1973'te doğan kızı Anna'yı 1994'te trafik kazasında kaybetmiştir.[5] Nicolodi daha sonra rol aldığı 1973 yapımı Property Is No Longer a Theft ve 1975 yapımı Deep Red filmlerinin yönetmeni Dario Argento ile tanışarak birliktelik yaşamaya başlamış 1975'te kızları Asia Argento doğmuştur. Bu beraberlikte 1985'te ayrılmayla sonlanmıştır.[6][7][8]

ÖlümüDüzenle

Nicolodi 26 Kasım 2020'de Roma'da 70 yaşında ölmüştür.[9][10][11]

FilmografiDüzenle

  • Many Wars Ago, 1970
  • I Nicotera, 1972
  • Property Is No Longer a Theft, 1973
  • Deep Red, 1975
  • Ritratto di donna velata, 1975
  • Suspiria, 1977 (ortak senarist)
  • Shock, 1977
  • I Giochi del Diavolo: La Venere d'Ille (1979) (tv-filmi)
  • Inferno, 1980 (ortak senarist)
  • Il minestrone, 1981
  • Tenebrae, 1982
  • Phenomena, 1985
  • Maccheroni, 1985
  • Delirium, 1987
  • Opera, 1987
  • Le Foto di Gioia (1987)
  • Paganini Horror (1989)
  • The Devil's Daughter, 1991
  • The End Is Known, 1993
  • Viola Kisses Everybody, 1998
  • Notes of Love, 1998
  • Rosa and Cornelia, 2000
  • Scarlet Diva, 2000
  • The Mother of Tears, 2007
  • Il mostro di Firenze, 2009[12]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Addio a Daria Nicolodi, ex compagna di Dario Argento e star di Profondo Rosso (İtalyanca)
  2. ^ "Movie Reviews - The New York Times". 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "CASELLA, A.: Symphony No. 3 / Elegia eroica (Rome Symphony, La Vecchia)". www.naxos.com. 
  4. ^ "bio". www.csfd.cz. 20 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2019. 
  5. ^ "Asia Argento ricorda la sorella morta: «Avrebbe compiuto 43 anni»". 10 Haziran 2015. 11 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Morta Daria Nicolodi, attrice cult di Profondo Rosso: dalla relazione con Dario Argento nacque Asia (İtalyanca)
  7. ^ Italian Actress & Screenwriter, Daria Nicolodi Has Passed Away
  8. ^ https://variety.com/2020/film/obituaries-people-news/daria-nicolodi-dead-dario-asia-argento-1234840842/
  9. ^ "Argento: Il Cinema Nel Sangue". Museum of Arts and Design. Museum of Arts and Design. 18 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2015. 
  10. ^ Dollar, Steve. "Importing Cinema of Great Import". The Wall Street Journal. Dow Jones Inc. 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2015. 
  11. ^ Kasman, Daniel. "The Design and Architecture of Terror: Dario Argento's "Deep Red"". Notebook. MUBI. 26 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2015. 
  12. ^ "Daria Nicolodi". BFI (İngilizce). 30 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle