Ana menüyü aç

Cezayir başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi


Cezayir başbakanları listesi, Cezayir'de hükümetin başındaki kişinin makamıdır. Makamda oturan kişi ise Cezayir Hükûmeti'nin başı ve Bakanlar Kurulu'nun başkanıdır.

Fonksiyon ve yasaDüzenle

Başbakan sıfatı 1962'deki bağımsızlıktan bu yana gelişime uğradı:

  • 1962-1963: Bakanlar Konseyi Başkanı
  • 1976-1996: Başbakan
  • 1996-2008: Hükûmet Başkanı
  • 2008'den beri: Başbakan

1962 Anayasası'nın kurucu meclisi, hükûmetin başını, Anayasanın oylanmasına kadar Yönetim Kurulu Başkanı olarak atamaya karar verdi. 1963 Anayasası, başbakan görevini içermez. 1976'da bu durum, başbakanlık pozisyonu isteğe bağlıydı ve Houari Boumediene cumhurbaşkanlığında atanmadı. 1996 Anayasası, sadece hükûmetin başkanı olarak adlandırıldı. 2008 anayasa değişiklikleri sırasında, cumhurbaşkanı tarafından atanan yeni bir başbakan tarifi geldi.[kaynak belirtilmeli]

ListeDüzenle

Siyasal Partiler

      Ulusal Kurtuluş Cephesi
      Demokratik Ulusal Birlik
      Ordu
      Bağımsız

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasal Parti Yasama organı
(Seçim)
Cumhurbaşkanı
(Dönem)
  Ferhat Abbas
فرحات عباس

(1899–1985)

19 Eylül 1958 27 Ağustos 1961 Ulusal Kurtuluş Cephesi None Abderrahmane Farès
عبدالرحمن فارس
 

(1958–1962)

  Benyoucef Benkhedda
بن يوسف بن خدة

(1920–2003)

27 Ağustos 1961 27 Eylül 1962 Ulusal Kurtuluş Cephesi
1   Ahmed bin Bella
أحمد بن بلّة

(1916–2012)

1 27 Eylül 1962 20 Eylül 1963 Ulusal Kurtuluş Cephesi I (1962) Ferhat Abbas
فرحات عباس
 

(1962–1963)

Kaldırılan/askıya alınan dönem (1963–1979)
2   Muhammed bin Ahmed Abdülgani
محمد بن أحمد عبد الغني

(1927–1996)

1 8 Mart 1979 22 Ocak 1984 Ulusal Kurtuluş Cephesi III (1977) Şadli Bencedid
شاذلي بن جديد
 

(1979–1992)

2
3 IV (1982)
3   Abdelhamid Brahimi
عبد الحميد براهيمي

(1936–)

1 22 Ocak 1984 5 Kasım 1988 Ulusal Kurtuluş Cephesi
2
4   Kasdi Merbah
قاصدي مرباح

(1938–1993)

5 Kasım 1988 9 Eylül 1989 Ulusal Kurtuluş Cephesi V (1987)
5   Mouloud Hamrouche
مولود حمروش

(1943–)

1 9 Eylül 1989 5 Haziran 1991 Ulusal Kurtuluş Cephesi
2
6   Sid Ahmed Ghozali
سيد أحمد غزالي

(1937–)

1 5 Haziran 1991 8 Temmuz 1992 Ulusal Kurtuluş Cephesi VI (1991)
2
3
7   Belaid Abdüsselam
بلعيد عبد السلام

(1928–)

8 Temmuz 1992 21 Ağustos 1993 Ulusal Kurtuluş Cephesi Ali Kafi
علي حسين كافي
 

(1992–1994)

8   Redha Malik
رضا مالك

(1931–)

21 Ağustos 1993 11 Nisan 1994 Bağımsız
9   Mokdad Sifi
مقداد سيفي

(1940–)

1 11 Nisan 1994 31 Aralık 1995 Ulusal Kurtuluş Cephesi Liamine Zéroual
اليمين زروال
 

(1994–1999)

2
10   Ahmed Ouyahia
أحمد أويحيى

(1952–)

1 31 Aralık 1995 15 Aralık 1998 Bağımsız
2 Demokratik Ulusal Birlik VII (1997)
11   İsmail Hamdani
اسماعيل حمداني

(1930–2017)

15 Aralık 1998 23 Aralık 1999 Ulusal Kurtuluş Cephesi
12   Ahmed Benbitur
أحمد بن بيتور

(1946–)

23 Aralık 1999 27 Ağustos 2000 Bağımsız Abdülaziz Buteflika
عبد العزيز بوتفليقة
 

(1999–2019)

13   Ali Benflis
على بن فليس

(1944–)

1 27 Ağustos 2000 5 Mayıs 2003 Ulusal Kurtuluş Cephesi
2
3 VIII (2002)
(10)   Ahmed Ouyahia
أحمد أويحيى

(1952–)

3 5 Mayıs 2003 24 Mayıs 2006 Demokratik Ulusal Birlik
4
5
14   Abdülaziz Belkadim
عبد العزيز بلخادم

(1945–)

1 24 Mayıs 2006 23 Haziran 2008 Ulusal Kurtuluş Cephesi IX (2007)
2
(10)   Ahmed Ouyahia
أحمد أويحيى

(1952–)

6 23 Haziran 2008 3 Eylül 2012 Demokratik Ulusal Birlik
7
8
9
15   Abdelmalek Sellal
عبد المالك سلال

(1948–)

1 3 Eylül 2012 13 Mart 2014 Ulusal Kurtuluş Cephesi X (2012)
2
  Youcef Yousfi
يوسف اليوسفي

(1940–)

13 Mart 2014 29 Nisan 2014 Bağımsız
(15)   Abdelmalek Sellal
عبد المالك سلال

(1948–)

3 29 Nisan 2014 25 Mayıs 2017 Ulusal Kurtuluş Cephesi
4
(10)   Ahmed Ouyahia
أحمد أويحيى

(1952–)

10 16 Ağustos 2017 12 Mart 2019 Demokratik Ulusal Birlik
16   Nureddin Bedui
نور الدين بدوي

(1959–)

12 Mart 2019 Görevde Bağımsız

KaynakçaDüzenle