Billy Bob Thornton

Billy Bob Thornton[1][2] (d. 4 Ağustos 1955), Amerikalı oyuncu. İlk çıkışını 1992 yapımı gerilim filmi One False Move'un senaristliğini ve başrolünü üstlendikten sonra yaptı ve En İyi Uyarlama Senaryo dalında Akademi Ödülü kazandığı ve En İyi Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildiği bağımsız dram filmi Sling Blade'i (1996) yazıp yönettikten ve başrolünde oynadıktan sonra uluslararası alanda dikkatleri üzerine çekti. Sling Blade'in ardından 1990'larda Oliver Stone'un neo-noir filmi Kaybedenler (1997), politik drama Primary Colors (1998), o yılın en yüksek hasılatlı filmi olan bilimkurgu felaket filmi Armageddon (1998) ve kendisine üçüncü Oscar adaylığını kazandıran suç draması Basit Bir Plan (1998) gibi birçok önemli filmde rol aldı.

Billy Bob Thornton
Billy Bob Thornton 2017 (cropped).jpg
2017'de Thornton
Doğum 4 Ağustos 1955 (1955-08-04) (67 yaşında)
Hot Springs, Arkansas, ABD
Meslek
  • Oyuncu
  • film yapımcısı
  • şarkıcı-söz yazarı
Etkin yıllar 1974-günümüz
Evlilik
  • Melissa Lee Gatlin
    (e. 1978; b. 1980)
  • Toni Lawrence
    (e. 1986; b. 1988)
  • Cynda Williams
    (e. 1990; b. 1992)
  • Pietra Dawn Cherniak
    (e. 1993; b. 1997)
  • Angelina Jolie
    (e. 2000; b. 2003)
  • Connie Angland (e. 2014)
Çocuk(lar) 4
Resmî site billybobthornton.net
Müzikal kariyeri
Tarzlar
Çalgılar
  • Vokal
  • davul
Müzik şirketi Vanguard
İlişkili hareketler The Boxmasters

2000'li yıllarda Thornton, Kesişen Yollar (2001), Orada Olmayan Adam (2001) ve Friday Night Lights (2004) adlı dramalarda; Bandits (2001), Dayanılmaz Zulüm (2003) ve Yeni Yıl Soygunu (2003) adlı komedilerde ve Kartal Göz (2008) ve Faster (2010) adlı aksiyon filmlerinde başrol oynayarak daha fazla başarı elde etti. Thornton 2014 yılında antoloji dizisi Fargo'nun ilk sezonunda Lorne Malvo rolüyle Emmy Ödülleri'nde Mini Dizi veya TV Filminde En İyi Başrol Erkek Oyuncusu dalında aday gösterildi ve 72. Altın Küre Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü - Mini Dizi veya Televizyon Filmi ödülünü kazandı. 2016'da Amazon orijinal dizisi Goliath'ta rol aldı ve bu dizi ona Altın Küre En İyi Erkek Oyuncu Ödülü - Drama (TV) dalında Altın Küre Ödülü kazandırdı.

Thornton, genellikle Güney Amerika Birleşik Devletleri'nde geçen ve çoğunlukla Tom Epperson ile birlikte yazdığı A Family Thing (1996) ve Üçüncü Göz (2000) de dahil olmak üzere çeşitli filmler yazdı. Sling Blade'den sonra, aralarında Babalar Takımı (2001), All the Pretty Horses (2000) ve Jayne Mansfield's Car'ın (2012) da bulunduğu birkaç film daha yönetti.

Thornton, Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films'ten Başkanlık Ödülü, National Board of Review'dan Özel Başarı Ödülü ve Hollywood Walk of Fame'de bir yıldız aldı. Ayrıca bir Emmy Ödülü, dört Altın Küre ve üç Ekran Oyuncuları Derneği Ödülü'ne aday gösterildi. Film çalışmalarının yanı sıra Thornton kariyerine şarkıcı-söz yazarı olarak başladı. Dört solo albüm yayınladı ve blues rock grubu The Boxmasters'ın vokalistidir.

Thornton, şöhret kültürüne karşı duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirmiş ve hayatını gözlerden uzak tutmayı tercih etmiştir. Medyanın ilgisi bazı durumlarda kaçınılmaz olmuştur, Angelina Jolie ile olan evliliği de bunun önemli bir örneğidir.[3]

FilmografiDüzenle

Yıl Film Rol Notlar
1986 Hunter's Blood Billy Bob
1988 South of Reno Counterman
1989 Going Overboard Dave
Chopper Chicks in Zombietown Tommy
1991 The Dark Backward Patron at Sloppy's
For the Boys Marine Sergeant, Korea
1992 One False Move Ray Malcolm
1993 Tombstone Johnny Tyler
Bound by Honor Lightning
Indecent Proposal Day Tripper
The Killing Box Langston
Trouble Bound Coldface
1994 On Deadly Ground Homer Carlton
Floundering Gun Clerk
Some Folks Call It a Sling Blade Karl Childers Kısa film
1995 Dead Man Big George Drakoulious
The Stars Fell on Henrietta Roy
1996 Sling Blade Karl Childers
Don't Look Back Marshall
The Winner Jack
1997 The Apostle Troublemaker
U Turn Darrell
Princess Mononoke Jigo
1998 A Simple Plan Jacob Mitchell
Armageddon Dan Truman, NASA Administrator
Homegrown Jack Marsden
The Thin Red Line Anlatıcı
Primary Colors Richard Jemmons
1999 Pushing Tin Russell Bell
2000 The Last Real Cowboys Tar
South of Heaven, West of Hell Brig. Smalls
2001 Daddy and Them Claude Montgomery
Monster's Ball Hank Grotowski
Bandits Terry Lee Collins
The Man Who Wasn't There Ed Crane
2002 Waking Up in Reno Lonnie Earl Dodd
The Badge Sheriff Darl Hardwick
2003 Bad Santa Willie
Love Actually The US President
Intolerable Cruelty Howard D. Doyle
Levity Manuel Jordan
2004 Friday Night Lights Koç Gary Gaines
The Alamo David Crockett
Chrystal Joe
2005 The Ice Harvest Vic Cavanaugh
Bad News Bears Morris Buttermaker
2006 School for Scoundrels Dr. P/Dennis Sherman
2007 The Astronaut Farmer Charles Farmer
Mr. Woodcock Jasper Woodcock
2008 Eagle Eye Morgan
2009 The Informers William
Peace Like a River (in production)
2010 Sıfır Teorisi Qohen Leth (pre-production)
2014 Fargo (Dizi) Lorne Malvo

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Vigoda, Arlene (7 Şubat 1997). "Thornton makes a mark with 'Sling Blade'". USA Today. s. 1D LIFE. 
  2. ^ Model, Betsy (Ocak 2004). "Rock-a-Billy Bob". Orange Coast Magazine. 30 (1). s. 54. 
  3. ^ "Combustible Celluloid interview – Mark Polish, Michael Polish, Billy Bob Thornton, The Astronaut Farmer (2007)". combustiblecelluloid.com. 25 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi.