Betty Buckley

Amerikalı oyuncu ve şarkıcı (1947 doğumlu)

Betty Lynn Buckley (d. 3 Temmuz 1947), Amerikalı aktris ve şarkıcı.[1][2]

Betty Buckley
Betty Buckley 2009.jpg
Buckley, Aralık 2009'da
Doğum Betty Lynn Buckley
3 Temmuz 1947 (1947-07-03) (74 yaşında)
Big Spring, Teksas, ABD.
Eğitim Teksas Hristiyan Üniversitesi
Meslek Oyuncu, şarkıcı
Etkin yıllar 1964–günümüz
Tanınma nedeni Bayan Collins rolünde, Stephen King imzalı; Carrie (1976)
Dixie Scott rolünde, Tender Mercies (1983)
Sondra Walker rolünde, Frantic (1988)
Bayan Jones rolünde, The Happening (2008)
Grizabella rolünde, "Cats" (1982)
Televizyon Eight Is Enough (1977–1981)
Evlilik
Peter Flood
(e. 1972; b. 1979)
Akraba Norman Buckley, Patrick Buckley, Michael Buckley (erkek kardeşi)
Resmî site bettybuckley.com
Buckley, 1977'de Eight is Enough adlı yapımda Abby Abbott rolünde

YaşamıDüzenle

Buckley, 3 Temmuz 1947'de Big Spring, Teksas'ta doğdu.[3] 1964 yılında oyunculuğa başladı. TV dizisi 1977-1981 yılları arasında yer aldığı Sandra Sue Abbott Bradford rolünde olduğu Eight is Enough ve Bayan Collins rolünde olduğu 1976 yapımı korku türünde film; Carrie ile tanındı.[4] 1976 tarihli Carrie adlı filmin 1988 tarihli müzikal versiyonu ile Bayan Jones rolünde olduğu 2008 yapımı The Happening yer aldığı diğer önemli bazı prodüksiyonlar arasındadır.

Orijinal hikâyeden aktarılan Broadway yapımı Cats adlı müzikal oyundaki rolüyle; "En İyi Müzikal Kadın Oyuncusu" dalında 1983 yılında Tony Ödülü'nü kazandı.[5]

Buckley yine 1994-96 sezonunda sahne alan Norma Desmond rolünde olduğu; Sunset Bulvarı adlı oyundaki oyunculuğu ile "En İyi Müzikal Kadın Oyuncusu" dalında 1995 ylındaki Olivier Ödülleri'ne aday gösterildi.[6] Ayrıca diğer bazı Broadway çalışması olan; 1776 ve Pippin ile sahneye çıktı.

FilmografiDüzenle

FilmlerDüzenle

  • 2016 Split - rolü: dr. Karen Fletcher
  • 2011 5 Time Champion – rolü: Fran
  • 2008 The Happening – rolü: mrs. Jones
  • 2005 Vinegar Hill – rolü: Mary Margaret Grier
  • 2004 Mummy an' the Armadillo – rolü: Let
  • 2002 Noon Blue Apples – rolü: Rose Kross
  • 1999 Simply Irresistible – rolü: tante Stella
  • 1998 Of Love & Fantasy – rolü: dr. Tania Brandt
  • 1996 Critical Choices – rolü: dr. Margaret Ludlow
  • 1994 Wyatt Earp – rolü: Virginia Earp
  • 1994 Betrayal of Trust – rolü: dr. Jan Galanti
  • 1994 Last Time Out – rolü: Maxine Black
  • 1992 Rain Without Thunder – rolü: Beverly Goldring
  • 1992 Bonnie & Clyde: The True Story – rolü: mrs. Parker
  • 1989 Babycakes – rolü: Wanda
  • 1988 Another Woman – rolü: Kathy
  • 1988 Frantic – rolü: Sondra Walker
  • 1987 Roses Are for the Rich – rolü: Ella
  • 1987 Wild Thing – rolü: Leah
  • 1984 The Three Wishes of Billy Grier – rolü: Nancy Grier
  • 1983 Tender Mercies – rolü:ş Dixie
  • 1981 The Ordeal of Bill Carney – rolü: Barbara Slaner
  • 1977 The Rubber Gun Squad – rolü: Rosie
  • 1976 Carrie – rolü: miss Collins

Televizyon dizileriDüzenle

  • 2017 - 2020 Supergirl - rolü: Patricia Arias - 4 bölüm.
  • 2018 Preacher - rolü: Gran'ma - 10 bölüm.
  • 2011 – 2013 Pretty Little Liars – rolü: Regina Marin – 2 bölüm.
  • 2006 – 2008 Law & Order: Special Victims Unit – rolü: advocate Walsh – 3 bölüm.
  • 2001 – 2003 Oz – rolü: Suzanne Fitzgerald – 18 bölüm.
  • 1992 Square One TV – rolü: Sally Storm – 3 bölüm.
  • 1991 L.A. Law – rolü: Elisa Chandler – 2 bölüm.
  • 1985 Evergreen – rolü: mrs. Bradford – 3 bölüm.
  • 1977 – 1981 Eight Is Enough – rolü: Sandra Sue Abbott Bradford – 102 bölüm.

KaynaklarDüzenle

  1. ^ "Betty Buckley". Oldies.com. 8 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2019. 
  2. ^ "EXCLUSIVE: Betty Buckley, Sam Waterston, Trevor Nunn, Christopher Durang, Andre Bishop Among Theater Hall of Fame Inductees". www.playbill.com. 20 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2014. 
  3. ^ Barnes, Brooks (5 Şubat 2017). "'Split' Tops Box Office Again as 'Rings' Falters". 6 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2017 – NYTimes.com vasıtasıyla. 
  4. ^ "Archived copy". 21 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2019. 
  5. ^ "AMC Announces New Preacher Cast Members for Season 3". AMC (İngilizce). 26 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2019. 
  6. ^ "Betty Buckley". Film Reference. 14 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2019. 

Dış bağlantılarDüzenle