Bahtiyar İhtiyarov

Bakhtiyor Akhmedovich Ikhtiyarov (Özbekçe: Baxtiyor Ixtiyorov / Бахтиёр Ихтиёров, Rusça: Бахтиёр Ахмедович Ихтияров; d. 28 Mart 1940 - ö. 21 Kasım 2021), Sovyet-Özbek aktör.

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

Ikhtiyarov, 28 Mart 1940'ta Buhara, Sovyetler Birliği'nde doğdu. Kariyerine tiyatro oyuncusu olarak başladı. 1964'te tüm zamanların en başarılı Özbek komedilerinden birisi olan Ali Hamroyev imzalı Yor-yor adlı prodüksiyonda yer aldı. 1964'ten 2021 yılındaki ölümüne kadar birçok sinema, televizyon ve sahne yapımı ile oyunculuğa devam etti. 1989'da Özbek Halk Sanatçısı seçildi.[1]

Özel yaşamı ve ölümüDüzenle

Özbek Halk Sanatçısı olan oyuncu Mariam Ikhtiyarovа (kızlık soyadı: "Ruzmetova", d. 1939) ile evliydi.[2][3]

Ikhtiyarov, 21 Kasım 2021'de Taşkent, Özbekistan'da 81 yaşında öldü.[4]

FilmografiDüzenle

  • 1964: Yor-yor rolü: Bakhtiar[5]
  • 1969: Oʻtgan kunlar rolü: puppeteer
  • 1972: The Seventh Bullet rolü: Sagdulla
  • 1977: The Mischievous Boy rolü: crazy man
  • 1983: Hot Summer in Kabul rolü: Jamali
  • 1991: Shikari: The Hunter rolü: Bakhtiar-aka

KaynaklarDüzenle

  1. ^ "Умер Бахтиёр Ихтиёров". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 
  2. ^ "Марям Ихтиёрова ўғлининг ўлими сабабини, Бахтиёр Ихтиёров билан нега ажрашганини гапирди". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 
  3. ^ "Maryam Ixtiyorova Biografiyasi". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 
  4. ^ "O'zbekiston xalq artisti Baxtiyor Ixtiyorov 81 yoshida vafot etdi". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 
  5. ^ "Бахтиёр Ихтияров. Фильмография". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 

Dış bağlantılarDüzenle