Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri genelkurmay başkanları listesi

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı kurulmuş olan ve resmî olarak Azerbaycan'ı korumakla görevlendirilen askerî kuruluştur.

Genelkurmay BaşkanlarıDüzenle

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti (1918−1920)Düzenle

# Komutan Göreve Başlangıcı Görev Bitişi Katıldığı Savaşlar
1 Tümgeneral Habib Bey Selimov
(1881-1920)
  1 Ağustos 1918 26 Mart 1919 Azerbaycan-Ermenistan Savaşı
2 Tümgeneral Süleyman Sülkeviç
(1865-1920)
  26 Mart 1919 10 Aralık 1919
3 Tümgeneral Abdülhamid bey Gaytabaşı [1][2]
(1848-1920)
  10 Aralık 1919 28 Nisan 1920

Azerbaycan Cumhuriyeti (1991−günümüz)Düzenle

# Komutan Göreve Başlangıcı Görev Bitişi Katıldığı Savaşlar
1 Tümgeneral Şahin Musayev [3][4] 22 Ocak 1992 Mayıs 1992 Karabağ Savaşı
- Albay Rufat Amirov
Vekâleten
Mayıs 1992 Mayıs 1992 Karabağ Savaşı
2 Korgeneral Valeh Barşatlı [5][6][7]
(1927-1999)
Mayıs 1992 4 Eylül 1992 Karabağ Savaşı
3 Korgeneral Nureddin Sadıkov [8]
(1935-2009)
  4 Eylül 1992 17 Haziran 1993
- Kıdemli Orgeneral Safar Abiyev [9]
(d.1950)
Vekâleten
  17 Haziran 1993 2 Kasım 1993 Karabağ Savaşı
4 Kıdemli Orgeneral Necmeddin Sadıkov
(d.1956)
  2 Kasım 1993 23 Temmuz 2021 Karabağ Savaşı
5 Korgeneral Kerim Veliyev[10]

(d.1961)

  23 Temmuz 2021 Görevde

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Marş, irəli!..." 6 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018. 
  2. ^ "Silahlı Qüvvələrin yaradılmasından 89 il ötür". 7 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018. 
  3. ^ Ş. X. Musayev haqqında AZƏRBAYCAN RESPUBLİKASI PREZİDENTİNİN SƏRƏNCAMI
  4. ^ "ORDUMUZUN 90 İLLİYİ: AZƏRBAYCANIN MÜDAFİƏ NAZİRLƏRİ, BAŞ QƏRARGAH RƏİSLƏRİ VƏ HƏRBİ DƏNİZ QÜVVƏLƏRİNİN KOMANDANLARI". 26 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018. 
  5. ^ "The Center of Effective Initiatives". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018. 
  6. ^ "Decree of the President of Azerbaijan Republic on V.E. Barshadly". 6 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018. 
  7. ^ ""Doktrina" Jurnalistlərin Hərbi Araşdırmalar Mərkəzi". 8 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018. 
  8. ^ "N. S. Sadıqov haqqında AZƏRBAYCAN RESPUBLİKASI PREZİDENTİNİN FƏRMANI". 9 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018. 
  9. ^ "D. Q. Rzayev və S. A. Əbiyev haqqında AZƏRBAYCAN RESPUBLİKASI PREZİDENTİNİN FƏRMANI". 9 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018. 
  10. ^ "Azərbaycan Prezidentinin Rəsmi internet səhifəsi - SƏNƏDLƏR » Sərəncamlar". president.az (Azerice). 23 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2021. 

Ayrıca bakınızDüzenle