Aynı yıl içinde iki Akademi Ödülü'ne aday gösterilen oyuncular listesi

Vikimedya liste maddesi

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, ilki 1938'de olmak üzere, bir yıl içinde oyunculuk kategorilerinde iki farklı Akademi Ödülü'ne aday gösterilen oyuncu ve aktrislere sahiptir. Aday olmak için iki ayrı kategoride de Akademi'den yeterli oy almak dışında, oyuncular için bir kısıtlama yoktur. Erkek oyuncular aynı yıl içinde hem En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü ve hem En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü’ne veya kadın oyuncular hem En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü ve hem En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü’ne aday olabilir.[1] Birden fazla adaylıkla ilgili sadece iki kural vardır. Bir aktör veya aktris aynı kategoride farklı performanslar için bile olsa birden fazla adaylık alamaz. (Bir başrol ve bir yardımcı rol için aday olabilirler, iki başrol ve iki yardımcı rol için aday olamazlar.) Bir diğer kural inse aynı performans için birden fazla adaylık alınamaz. İkinci kural 1944'te Barry Fitzgerald'ın Yolumda Giderken performansıyla hem En İyi Erkek Oyuncu hem En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu adaylığı kazanmasından sonra getirildi.[2]

(2020 (2020) itibarıyla), 12 kadın ve erkek oyuncu aynı yıl içinde iki Akademi Ödülü’ne aday gösterilmiştir. Bu oyunculardan ilki Fay Bainter’dır. 11. Akademi Ödülleri’nde White Banners ve Damgalı Kadın filmlerindeki performansı ile iki adaylık almıştır. Aynı yıl iki adaylık alan en son oyuncu ise 92. Akademi Ödülleri’nde Scarlett Johansson’dur. Marriage Story ve Tavşan Jojo filmlerindeki performansı ile almıştır..[3] Bu on iki oyuncudan yedi tanesi bir dalda ödülün sahibi olmuştur. İki ödülü aynı yıl kazanabilen ise olmamıştır. Aday olup herhangi bir kategoride ödül almayan beş oyuncu vardır. Bunlar: Sigourney Weaver (Sisteki Goriller ve Çalışan Kız),[4] Emma Thompson (Günden Kalanlar ve Babam İçin),[5] Julianne Moore (Cennetten Çok Uzakta ve Saatler),[6] Cate Blanchett (Elizabeth: Altın Çağ ve Beni Orada Arama) ve Scarlett Johansson (Marriage Story ve Tavşan Jojo). Emma Thompson bu oyuncular içinde özellikle dikkate değerdir. Çünkü yalnızca iki oyuncu adaylığı almamış; hem oyuncu hem senaryo adaylığı olan tek kişidir. Diğer yıllar içinde sadece 1993 yılında iki adaylık alan iki farklı oyuncu olmuştur: Holly Hunter (Piyano ve Şirket filmleriyle) ve Emma Thompson (Günden Kalanlar ve Babam İçin filmleriyle).

AdaylarDüzenle

Yıl
(Seremoni)
Aktör/Aktris Kategori Aday olunan film Sonuç
1938
(11.)
Fay Bainter En İyi Kadın Oyuncu White Banners Aday
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Damgalı Kadın Akademi Ödülü'nü kazandı
1942
(15.)
Teresa Wright En İyi Kadın Oyuncu The Pride of the Yankees Aday
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Bayan Miniver Akademi Ödülü'nü kazandı
1944
(17.)
Barry Fitzgerald En İyi Erkek Oyuncu Yolumda Giderken Aday
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandı
1982
(55.)
Jessica Lange En İyi Kadın Oyuncu Frances Aday
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Tootsie Akademi Ödülü'nü kazandı
1988
(61.)
Sigourney Weaver En İyi Kadın Oyuncu Sisteki Goriller Aday
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Çalışan Kız Aday
1992
(65.)
Al Pacino En İyi Erkek Oyuncu Kadın Kokusu Akademi Ödülü'nü kazandı
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Glengarry Glen Ross Aday
1993
(66.)
Holly Hunter En İyi Kadın Oyuncu Piyano Akademi Ödülü'nü kazandı
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Şirket Aday
Emma Thompson En İyi Kadın Oyuncu Günden Kalanlar Aday
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Babam İçin Aday
2002
(75.)
Julianne Moore En İyi Kadın Oyuncu Cennetten Çok Uzakta Aday
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Saatler Aday
2004
(77.)
Jamie Foxx En İyi Erkek Oyuncu Ray Akademi Ödülü'nü kazandı
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Tetikçinin Gecesi Aday
2007
(80.)
Cate Blanchett En İyi Kadın Oyuncu Elizabeth: Altın Çağ Aday
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Beni Orada Arama Aday
2019
(92.)
Scarlett Johansson En İyi Kadın Oyuncu Marriage Story Aday
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Tavşan Jojo Aday

KaynakçaDüzenle

Genel
Özel
  1. ^ "Rule 6 – 81st Academy Awards Rules". Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 8 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2008. 
  2. ^ "Two in One Acting". Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 8 Mart 2008. 12 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2008. 
  3. ^ "Scarlett Johansson scores her first and second Oscar nominations in the same year". 13 Ocak 2020. 
  4. ^ "Sigourney Weaver - Awards". Moviefone. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2008. 
  5. ^ "Emma Thompson - Awards". Moviefone. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2008. 
  6. ^ "Julianne Moore - Awards". Moviefone. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2008. 

Dış bağlantılarDüzenle