Ana menüyü aç

Avusturya şansölyeleri listesi

Vikimedya liste maddesi
Viyana'da Avusturya Şansölyelik idare binası

Avusturya şansölyeleri listesi 1918'de Avusturya Cumhuriyeti kurulduktan sonra bu devlette ortaya çıkartılan en yüksek yürütme organı olan "Avusturya Şansölyeliği" görevini yapan kişilerin listesidir.

Şansölyeler ListesiDüzenle

Alman-Avusturya Cumhuriyeti Şansölyesi (1918–1919)Düzenle

Şansölye
(Doğum–Ölüm)
Resim Görev Süresi Parti Bakanlar Kurulu Şansölye Yardımcısı
(Parti)
Koalisyon
1 Karl Renner
(1870–1950)
  30 Ekim 1918 21 Ekim 1919 Sosyal Demokrat İşçi Partisi 1
2
SDAPÖCSGDVP 2: Jodok Fink
(CS)

Birinci Avusturya Cumhuriyeti Şansölyeleri (1919–1934)Düzenle

Şansölye
(Doğum–Ölüm)
Resim Görev Süresi Parti Bakanlar Kurulu Şansölye Yardımcısı
(Parti)
Koalisyon
(1) Karl Renner
(1870–1950)
  21 Ekim 1919 7 Temmuz 1920 Sosyal Demokrat İşçi Partisi 3 SDAPÖCSGDVP Jodok Fink
(CS)
2 Michael Mayr
(1864–1922)
  7 Temmuz 1920 20 Kasım 1920 Hristiyan Sosyal Parti 1 CSSDAPÖ Ferdinand Hanusch
(SDAPÖ) 22 Ekim 1920'ye kadar
Eduard Heinl
(CS) 22 Ekim 1920'den itibaren
20 Kasım 1920 21 Haziran 1921 2 Walter Breisky
(CS)
3 Johann Schober
(1874–1932)
  21 Haziran 1921 26 Ocak 1922 Partisiz
(Beamter)
1 CSGDVP Walter Breisky
(CS)
Walter Breisky
(1871–1944)
Geçici Şansölye
26 Ocak 1922 27 Ocak 1922 Hristiyan Sosyal Parti CS
(3) Johann Schober
(1874–1932)
  27 Ocak 1922 31 Mayıs 1922 Partisiz
(Beamter)
2 CSGDVP Walter Breisky
(CS)
4 Ignaz Seipel
(1876–1932)
  31 Mayıs 1922 20 Kasım 1924 Hristiyan Sosyal Parti 1
2
3
CSGDVP Leopold Waber
(GDVP)
5 Rudolf Ramek
(1881–1941)
  20 Kasım 1924 20 Ekim 1926 Hristiyan Sosyal Parti 1
2
CSGDVP Felix Frank
(GDVP)
(4) Ignaz Seipel
(1876–1932)
  20 Ekim 1926 4 Mayıs 1929 Hristiyan Sosyal Parti 4
5
CSGDVPLandbund Franz Dinghofer
(GDVP) 19 Mayıs 1927'ye kadar
Karl Hartleb
(L) 19 Mayıs 1927'den itibaren
6 Ernst Streeruwitz
(1874–1952)
  4 Mayıs 1929 26 Eylül 1929 Hristiyan Sosyal Parti 1 CSLandbund Vinzenz Schumy
(L)
(3) Johann Schober
(1874–1932)
  26 Eylül 1929 30 Eylül 1930 Partisiz
(Beamter)
3 CS Carl Vaugoin
(CS)
7 Carl Vaugoin
(1873–1949)
30 Eylül 1930 4 Aralık 1930 Hristiyan Sosyal Parti 1 CS Richard Schmitz
(CS)
8 Otto Ender
(1875–1960)
  4 Aralık 1930 20 Haziran 1931 Hristiyan Sosyal Parti 1 CS Johann Schober
9 Karl Buresch
(1878–1936)
  20 Haziran 1931 20 Mayıs 1932 Hristiyan Sosyal Parti 1
2
CSLandbund Johann Schober
29 Ocak 1922'ye kadar
Franz Winkler
(L) 29 Ocak 1922'den itibaren
10 Engelbert Dollfuss
(1892–1934)
  20 Mayıs 1932 21 Eylül 1933 Hristiyan Sosyal Parti 1 CSLandbundHeimatblock Franz Winkler
(L)
(10) 21 Eylül 1933 1 Mayıs 1934 Vatan Cephesi 2 Austrofascist Dictatorship Emil Fey
(H)

Avusturya Federal Devleti Şansölyeleri (1934–1938)Düzenle

Şansölye
(Doğum–Ölüm)
Resim Görev Süresi Parti Bakanlar Kurulu Şansölye Yardımcısı
(Parti)
Koalisyon
(10) Engelbert Dollfuss
(1892–1934)
  1 Mayıs 1934 25 Temmuz 1934 Vatan Cephesi 2 Avusturya Faşist Dictatörlüğü Ernst Rüdiger Starhemberg
(H)
11 Kurt Schuschnigg
(1897–1977)
  29 Temmuz 1934 11 Mart 1938 Vatan Cephesi 1
2
3
4
Austrofascist Dictatorship Ernst Rüdiger Starhemberg
(H) 14 Mayıs 1936'ya kadar
Eduard Baar-Baarenfels
(H) 14 Mayıs – 3 Kasım 1936
Ludwig Hülgerth
(VF) 3 Kasım 1936'dan itibaren
12 Arthur Seyss-Inquart
(1892–1946)
  11 Mart 1938 13 Mart 1938 Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi 1 Nasyonal-Sosyalist Diktatörlük Edmund Glaise von Horstenau
(NSDAP)
Avusturya 1938'de Nazi Almanyası tarafından ilhak edildi. 1945'te tekrar bağımsız oldu.

İkinci Avusturya Cumhuriyeti Şansölyeleri (1945–günümüz)Düzenle

Şansölye
(Doğum–Ölüm)
Resim Görev Süresi Parti Bakanlar Kurulu Şansölye Yardımcısı
(Parti)
Koalisyon
(1) Karl Renner
(1870–1950)
  27 Nisan 1945 20 Aralık 1945 Sosyalist Parti 4 SPÖÖVPKPÖ Devlet Bakanı:
Leopold Figl (ÖVP)
Johann Koplenig (KPÖ)
Adolf Schärf (SPÖ)
13 Leopold Figl
(1902–1965)
  20 Aralık 1945 8 Kasım 1949 Halk Partisi 1 1945 ÖVPSPÖ Adolf Schärf
(SPÖ)
8 Kasım 1949 28 Ekim 1952 2 1949
28 Ekim 1952 2 Nisan 1953 3
14 Julius Raab
(1891–1964)
  2 Nisan 1953 29 Haziran 1956 Halk Partisi 1 1953 ÖVPSPÖ 1,2: Adolf Schärf
(SPÖ) 22 Mayıs 1957'ye kadar
2,3,4: Bruno Pittermann
(SPÖ) 22 Mayıs 1957'den itibaren
29 Haziran 1956 16 Temmuz 1959 2 1956
16 Temmuz 1959 3 Kasım 1960 3 1959
3 Kasım 1960 11 Nisan 1961 4
15 Alfons Gorbach
(1898–1972)
  11 Nisan 1961 27 Mart 1963 Halk Partisi 1 ÖVPSPÖ Bruno Pittermann
(SPÖ)
27 Mart 1963 2 Nisan 1964 2 1962
16 Josef Klaus
(1910–2001)
  2 Nisan 1964 19 Nisan 1966 Halk Partisi 1 ÖVPSPÖ Bruno Pittermann
(SPÖ)
19 Nisan 1966 21 Nisan 1970 2 1966 ÖVP Fritz Bock
(ÖVP) 19 Ocak 1968'e kadar
Hermann Withalm
(ÖVP) 19 Ocak 1968'den itibaren
17 Bruno Kreisky
(1911–1990)
  21 Nisan 1970 4 Kasım 1971 Sosyalist Parti 1 1970 SPÖ 1,2,3: Rudolf Häuser
(SPÖ) 30 Eylül 1976'ya kadar
3,4: Hannes Androsch
(SPÖ) 30 Eylül 1976 – 20 Ocak 1981
4: Fred Sinowatz
(SPÖ) 20 Ocak 1981'den itibaren
4 Kasım 1971 28 Ekim 1975 2 1971
28 Ekim 1975 5 Haziran 1979 3 1975
5 Haziran 1979 24 Mayıs 1983 4 1979
18 Fred Sinowatz
(1929–2008)
  24 Mayıs 1983 16 Haziran 1986 Sosyalist Parti 1 1983 SPÖFPÖ Norbert Steger
(FPÖ)
19 Franz Vranitzky
(1937–)
  16 Haziran 1986 21 Ocak 1987 Sosyal Demokrat Parti 1 SPÖFPÖ 1: Norbert Steger
(FPÖ)
21 Ocak 1987 17 Aralık 1990 2 1986 SPÖÖVP 2: Alois Mock
(ÖVP)
17 Aralık 1990 29 Kasım 1994 3 1990 3: Josef Riegler
(ÖVP) 2 Temmuz 1991'e kadar
3,4: Erhard Busek
(ÖVP) 2 Temmuz 1991 – 4 Mayıs 1995
4,5: Wolfgang Schüssel
(ÖVP) 4 Mayıs 1995'ten itibaren
29 Kasım 1994 12 Mart 1996 4 1994
12 Mart 1996 28 Ocak 1997 5 1995
20 Viktor Klima
(1947–)
  28 Ocak 1997 4 Şubat 2000 Sosyal Demokrat Parti 1 SPÖÖVP Wolfgang Schüssel
(ÖVP)
21 Wolfgang Schüssel
(1945–)
  4 Şubat 2000 28 Şubat 2003 Halk Partisi 1 1999 ÖVPFPÖ Susanne Riess-Passer
(FPÖ)
28 Şubat 2003 11 Ocak 2007 2 2002 ÖVPFPÖ
17 Nisan 2005'e kadar
ÖVPBZÖ
Hubert Gorbach
(FPÖ/BZÖ)
22 Alfred Gusenbauer
(1960–)
  11 Ocak 2007 2 Aralık 2008 Sosyal Demokrat Parti 1 2006 SPÖÖVP Wilhelm Molterer
(ÖVP)
23 Werner Faymann
(1960–)
  2 Aralık 2008 16 Aralık 2013 Sosyal Demokrat Parti 1 2008 SPÖÖVP 1: Josef Pröll
(ÖVP)21 Nisan 2011'e kadar
1,2: Michael Spindelegger
(ÖVP) 21 Nisan 2011 – 1 Eylül 2014
2: Reinhold Mitterlehner
(ÖVP) 1 Eylül 2014'ten itibaren
16 Aralık 2013 9 Mayıs 2016 2 2013
Reinhold Mitterlehner
(1955–)
Geçici Şansölye
  9 Mayıs 2016 17 Mayıs 2016 Halk Partisi SPÖÖVP
24 Christian Kern
(1966–)
  17 Mayıs 2016 Görevde Sosyal Demokrat Parti 1 SPÖÖVP Reinhold Mitterlehner
(ÖVP)

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle