Ara Dinkjian

Ara Dinkjian (d. 1958, New Jersey, ABD), Ermeni kökenli Amerikalı udi, besteci. Diyarbakır kökenli Ermeni bir ailenin çocuğudur. Babası Onnik Dinkjian, kilise korosu solisti ve halk müziği sanatçısıdır.

Ara Dinkjian
Doğum 1958 (62-63 yaşında)
New Jersey, ABD
Başladığı yer Ermeni
Tarzlar Halk müziği, Ermeni halk müziği
Meslekler Müzisyen, Söz yazarı, Besteci
Çalgılar Ud, Gitar, Cümbüş, Mandolin, Kanun, Saz, Kaval
Etkin yıllar (1986-günümüz)
İlişkili hareketler Night Ark
Resmî site aradinkjian.com

İlk kez sahneye beş yaşında, 1964'te New York'ta düzenlenen Dünya Fuarı sırasında babasıyla çıktı, perküsyon çaldı. 18 yaşında Hartford'da (Connecticut) sahne sanatları eğitimi veren The Hartt School'a burslu olarak kabul edildi. Bu arada babasıyla çalışmayı sürdürdü.

1986'da ABD'de perküsyoncu Arto Tunçboyacıyan ile Night Ark grubunu kurdu. Etnik caz türünde çalışmalar yapan grup ismini Nuh'un Gemisi'nden alıyordu. Topluluğa daha sonra piyanist Armen Donelian ve basçı Marc Johnson da katıldı. Pictures'ın ardından yayımlanan Moments ve Wonderland adlı albümleri ilgiyle karşılandı.

Besteci, aranjör Onno Tunç'un yakın dostu olan Dinkjian, onun kanalıyla pek çok Türk müzikçiyle ortak çalışmalar yaptı. Sezen Aksu, Kibariye, Mine Koşan, Ahmet Kaya ve Coşkun Sabah'a besteler verdi. Ayrıca Yunan sanatçı Eleftheria Arvanitaki ile birlikte çalıştı.

Sezen Aksu'ya ait Sezen Aksu'88 adlı albümde yer alan Sarışınım (Yunanca: Dinata Dinata), Vazgeçtim ve Ahmet Kaya'nın yorumladığı Ağladıkça, Dinkjian'ın en bilinen besteleri.

DiskografisiDüzenle

Night ArkDüzenle

  • 1986 - Picture, RCA/Novus
  • 1988 - Moments, RCA/Novus
  • 1998 - In Wonderland, Polygram
  • 2000 - Petals on your Path, EmArcy
  • 2000 - Treasures, Traditional Crossroads

Ara Dinkjian - solo and with friendsDüzenle

  • 2006 - An Armenian In America, Krikor Music
  • 2008 - Peace on Earth, Krikor Music
  • 2013- Finding Songs, Krikor Music
  • 2013- Conversations with Manol, Kalan Music
  • 2015- Secret Trio / Tree of Us, Kalan Music
  • 2015- 1915-2015 Hope&Truth, Kalan Music

Dış bağlantılarDüzenle