Anadolu Selçuklu sultanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Anadolu Selçuklu sultanları listesi, 1060-1308 yılları arasında hüküm sürmüş olan Anadolu Selçuklu Devleti sultanlarının listesidir. Anadolu Selçuklu sultanlarının Büyük Selçuklu sultanları ile akrabalık bağı bulunmaktadır.

Anadolu Selçuklu Devleti Sultanları
Eski Monarşi
Selçuklu arması
İlk hükümdar I. Süleyman Şah
Son hükümdar II. Mesud
Unvan Sultan, Şah, Han
Monarşi başlangıcı 1077
Monarşi sonu 1308

Sultanların listesi değiştir

taht sırası Sultan Portre Tahta geçişi Tahttan inişi Saltanat süresi Notlar
1 I. Süleyman Şah
(?-1086)
(Kutalmışoğlu)
  y. 1077 y. 1086 9 yıl
  • Kutalmış Bey'in oğlu.
  • Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu.
fetret devri Ebü'l-Kâsım
(?-1092)
1086 1092
(öldürüldü)
6 yıl
  • Devlet fetret devrine girdi.
  • İznik valisidir.
2 I. Kılıç Arslan
(1079-1107)
1092 1107 15 yıl
3 Melikşah
(?-1118)
1107 1116
(tahttan indirildi)
9 yıl
4 I. Mesud
(1095-1156)
1116 1156 40 yıl
  • En uzun tahtta kalan hükümdar.
  • I. Kılıç Arslan'ın oğlu.
5 II. Kılıç Arslan
(1113-1192)
1156 1192 36 yıl
6 I. Gıyâseddin Keyhüsrev
(?-1211)
(birinci kez)
1192 1196
(tahttan indirildi)
4 yıl
7 II. Süleyman Şah
(?-1204)
1196 1204 8 yıl
8 III. Kılıç Arslan
(?-1205)
1204 1205
(tahttan indirildi)
1 yıl
- I. Gıyâseddin Keyhüsrev
(?-1211)
(ikinci defa)
1205 1211 6 yıl
  • II. Kılıç Arslan'ın oğlu.
9 I. İzzeddin Keykâvus
(1180-1220)
1211 1220 9 yıl
10 I. Alâeddin Keykubad
(1192-1237)
1220 1237 17 yıl
11 II. Gıyâseddin Keyhüsrev
(1221-1246)
1237 1246 9 yıl
12 II. İzzeddin Keykâvus
(?-1279)
(üçlü iktidar)
1246 1260 14 yıl
13 IV. Kılıç Arslan
(?-1266)
(üçlü iktidar)
1248 1265 17 yıl
  • II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in oğludur.
  • 1249-1254 üçlü
  • 1257-1262 ikili
  • 1262-1266 tek olarak hüküm sürdü.
  • Moğol Han'ı Güyük'un tahta çıkma törenine elçi olarak gönderildi, han tarafından beğenilip hükümdar ilan edildi.
  • Moğollar tarafından idam edildi
14 II. Alâeddin Keykubad
(1239 - 1254)
(üçlü iktidar)
1249 1257 8 yıl
  • II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in oğlu.
  • 1249-1254 üçlü olarak hüküm sürdü.
  • Zehirlendi, bu sayede taht mücadelesinde ikili dönem başladı.
15 III. Gıyâseddin Keyhüsrev
(1259-1284)
1265 1282 17 yıl
  • Babası IV. Kılıç Arslan'ın Moğollar tarafından idamından sonra çocuk yaşta tahta çıktı.
  • Döneminde Memlük Hükümdarı I. Baybars Anadolu'ya sefer yaptı, başarılı oldu, lakin bir süre sonra geri çekildi.
  • Moğollar tarafından idam edildi.
16 II. Mesud
(?-1308)
(ilk kez)
1282 1284 2 yıl
  • Devletin son hükümdarıdır.
  • Dört kere tahta çıkmış, her seferinde yeğeni III. Alaeddin Keykubad'la yer değiştirmiştir.
  • 1288 yılında Sultan, Osman Gazi'ye Rum kalelerine yaptığı akınlardan dolayı beylik âlametleri "hilat, ak, sancak ve tuğ" göndererek Osman Bey'e bağlı kaldı.
  • Döneminde Anadolu beylikleri bir bir bağımsızlıklarını ilan etti.
  • 1308'de ölmesi ile devlet yıkıldı.
17 III. Alaeddin Keykubad
(?-1303)
(ilk kez)
1284 1284 -
- II. Mesud
(?-1308)
(ikinci kez)
1284 1293 9 yıl
- III. Alaeddin Keykubad
(?-1303)
(ikinci kez)
1293 1294 1 yıl
- II. Mesud
(?-1308)
(üçüncü kez)
1294 1301 7 yıl
- III. Alaeddin Keykubad
(?-1303)
(üçüncü kez)
1301 1303
(öldürüldü)
2 yıl
- II. Mesud
(?-1308)
(dördüncü kez)
1303 1308 5 yıl

Soyağacı değiştir

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Selçuk Bey
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Arslan Yabgu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kutalmış
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Süleyman
(1077 - 1086)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. I. Kılıç Arslan
(1092 - 1107)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Melikşah
(1110 - 1116)
 
4. I. Mesud
(1116 - 1155)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. II. Kılıç Arslan
(1155 - 1192)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Süleyman Şah
(1196 - 1204)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Keyhüsrev
6. (1192 - 1196)
9. (1205 - 1211)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. III. Kılıç Arslan
(1204 - 1205)
 
 
 
 
 
10. Keykavus
(1211 -1220)
 
11. Keykubad
(1220 - 1237)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. II. Keyhüsrev
(1237 - 1245)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. II. Keykavus
(1245 - 1260)
 
 
 
14. IV. Kılıç Arslan
(1260 - 1266)
 
 
 
 
 
II. Keykubad
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Feramürz
 
16. II. Mesud
(1284 - 1297)
 
15. III. Keyhüsrev
(1266 -1284)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. III. Keykubad
(1297 - 1302)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kaynakça değiştir

Dış bağlantılar değiştir