Ana menüyü aç

Alexandre Desplat

Alexandre Michel Gérard Desplat (Fransızca telaffuz: [a.lɛk.sɑ̃dʁ dɛ.pla]; d. 23 Ağustos 1961), Fransız film müziği bestecisi. Desplat'ın 5 En İyi Özgün Müzik Akademi Ödülü adaylığı, 6 BAFTA En İyi Film Müziği Ödülü adaylığı, 6 Altın Küre adaylığı ve 2 Grammy adaylığı bulunmaktadır. Desplat ilk Altın Küre ödülünü 2006 yapımı The Painted Veil filmiyle almış ve ilk BAFTA ödülünü 2011 yılında kazanmıştır. Çeşitli projeleri arasından, bağımsız ve gişede başarılı Hollywood filmlerine film müzikleri yapmıştır. Bu filmlere örnek olarak The Queen, The Curious Case of Benjamin Button, New Moon, Fantastic Mr. Fox, Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 1, Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 2, The Imitation Game ve The King's Speech filmleri gösterilebilir.

Alexandre Desplat
Genel bilgiler
Doğum adı Alexandre Michel Gérard Desplat
Doğum 23 Ağustos 1961 (1961-08-23) (58 yaşında)
Paris, Fransa
Meslekler Besteci
Resmî site alexandredesplat.net

Erken yaşamıDüzenle

Desplat Paris'te,California Üniversitesi'nde tanışan Fransız bir baba ile Yunan bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi.[1] Ailesi evliliklerinden sonra tekrar Paris'e taşındı ve Alexandre burada doğdu. Desplat'ın Vic Desplat adında bir abisi vardır. Beş yaşında piyano çalmaya başladı. Piyanonun yanı sıra trompet ve flüt çalmada kendini geliştirdi. Desplat Fransa'da Claude Ballif ve Iannis Xenakis'le, ABD'de Jack Hayes'la çalıştı. Desplat'ın müzikal etkilenmeleri geniş bir yelpazeye yayılır; Carlinhos Brown ve Ray Lema olmak üzere birçok Güney Afrikalı müzisyenden, öğretmenden etkilenmiştir. Desplat zamanla performansçı ve besteci olarak ustalaşmıştır.

FilmografisiDüzenle

Yıl Film Yönetmen Notlar
1998 Sweet Revenge Malcolm Mowbray
2000 The Luzhin Defence Marleen Gorris
2001 A Hell of a Day Marion Vernoux
2003 İnci Küpeli Kız Peter Webber
2004 Birth Jonathan Glazer
2005 The Upside of Anger Mike Binder
Rehine Florent Emilio Siri
Casanova Lasse Hallström
Syriana Stephen Gaghan
2006 The Alibi Matt Checkowski
Kurt Mattila
Güvenlik Duvarı Richard Loncraine
Kraliçe Stephen Frears
Duvak John Curran
2007 Sihirli Oyuncakçı Zach Helm Aaron Zigman ile birlikte
Altın Pusula Chris Weitz
2008 Afterwards Gilles Bourdos
Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi David Fincher
2009 Julie & Julia Nora Ephron
Chéri Stephen Frears
Fantastic Mr. Fox Wes Anderson
Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay[2] Chris Weitz
2010 The Ghost Writer Roman Polanski
The Special Relationship Richard Loncraine
Tamara Drewe Stephen Frears
Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 1 David Yates
Zoraki Kral Tom Hooper
2011 Hayat Ağacı Terrence Malick
A Better Life Chris Weitz
Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 2 David Yates
Zirveye Giden Yol George Clooney
Acımasız Tanrı Roman Polanski
Marilyn ile Bir Hafta Simon Curtis "Marilyn's Theme"
Extremely Loud and Incredibly Close Stephen Daldry
2012 Moonrise Kingdom Wes Anderson
A Therapy Roman Polanski Kısa
Renoir Gilles Bourdos
Rust and Bone Jacques Audiard
Operasyon: Argo Ben Affleck
Efsane Beşli Peter Ramsey
Zero Dark Thirty Kathryn Bigelow
2013 Zulu Jérôme Salle
Venus in Fur Roman Polanski
Philomena Stephen Frears
2014 The Monuments Men George Clooney
Büyük Budapeşte Oteli Wes Anderson Akademi ödülü kazandı
Godzilla[3] Gareth Edwards
Enigma[4] Morten Tyldum
Unbroken Angelina Jolie
2015 Tale of Tales Matteo Garrone
Every Thing Will Be Fine Wim Wenders
Danimarkalı Kız Tom Hooper
Suffragette Sarah Gavron
2016 Alone in Berlin Vincent Pérez
Florence Stephen Frears
Marseille TV dizisi
Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı[5] Chris Renaud
The Light Between Oceans Derek Cianfrance
American Pastoral Ewan McGregor
2017 Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu Luc Besson
Trollhunters TV dizisi Tim Davies ile birlikte
Suyun Sesi Guillermo del Toro Akademi ödülü kazandı
Suburbicon George Clooney
2018 Köpek Adası Wes Anderson
Operation Finale Chris Weitz
The Sisters Brothers Jacques Audiard
Kursk Thomas Vinterberg
2019 The Secret Life of Pets 2[6] Chris Renaud
Little Women Greta Gerwig
2020 The French Dispatch Wes Anderson

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Burlingame, Jon (7 Ocak 2007). "Thinking in Colors and Textures, Then Writing in Music". The New York Times. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2011. 
  2. ^ Dargis, Manohla (2009-11-19). "For Kristen Stewart, Abstinence Makes the Heart ... You Know". The New York Times. ISSN 0362-4331. Erişim tarihi: 2016-05-26. 
  3. ^ "Godzilla". Legendary.com. 7 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-05-15. 
  4. ^ "Alexandre Desplat Takes Over Scoring Duties on 'The Imitation Game' - Film Music Reporter". Filmmusicreporter.com. 23 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Alexandre Desplat to Score 'The Secret Life of Pets'". filmmusicreporter.com. 3 December 2015. Erişim tarihi: 3 December 2015. 
  6. ^ "Alexandre Desplat to Return for 'The Secret Life of Pets 2' - Film Music Reporter". filmmusicreporter.com. 16 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılarDüzenle