Adrien Brody

Adrien Brody (d. 14 Nisan 1973), Amerikalı oyuncu ve yapımcıdır. Direktör Roman Polanski'nin filmi The Pianist (2002)'de oynadıktan sonra yirmi dokuz yaşında En İyi Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü kazandı ve bu ödül onu, kategoride kazanan en genç oyuncu yaptı.[1] Brody, César En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü alan ikinci erkek Amerikalı aktördür (Christopher Lambert'den sonra).[2]

Adrien Brody
Adrien Brody Cannes 2017.jpg
2017'de Brody.
Doğum 14 Nisan 1973 (1973-04-14) (47 yaşında)
Meslek Oyuncu, yapımcı
Etkin yıllar 1988–günümüz

Brody'nin rol aldığı diğer başarılı filmler ise The Thin Red Line (1998), The Village (2004), King Kong (2005) ve Predators (2010). Anderson'ın dört filmi, The Darjeeling Limited (2007), Fantastic Mr. Fox (2009), The Grand Budapest Hotel (2014) ve The French Dispatch (2020) filmlerinde rol alan Wes Anderson'ın sıkça ortak çalışanıdır.[3][4] 2017 yılında BBC tarihi draması Peaky Blinders'ın dördüncü serisinde yer aldı.[5]

Erken yaşamıDüzenle

Brody, fotoğrafçı Sylvia Plachy ve emekli tarih profesörü & ressam Elliot Brody’ın oğlu olarak New York’da dünyaya geldi.[6] Adrien Brody'nin babası bay Elliot Brondy, Polonya’dan göçmüş Yahudiler idi.[7] Annesi ise Budapeşte, Macaristan'da doğdu ve Katolik bir Macar aristokrat baba ile Çekya Yahudisi bir annenin kızı. Brody ise ne Yahudilik dini ile ne de Katolikle “güçlü bir bağlantısı olmadan” yetiştirildi.[8]

FilmografiDüzenle

Yıl Film Rolü Diğer notlar
1988 Home at Last Billy
1989 New York Stories Mel
1991 The Boy Who Cried Bitch Eddie
1993 King of the Hill Lester Silverstone
1994 Angels in the Outfield Danny Hemmerling
Jailbreakers Skinny
1996 Nothing to Lose Ray Diglovanni aka Ten Benny
Solo Dr. Bill Stewart, Solo's Designer
Bullet Ruby
1997 The Last Time I Committed Suicide Ben
Six Ways to Sunday Arnie Finklestein
1998 The Thin Red Line Cpl. Fife
The Undertaker's Wedding Mario Bellini
Restaurant Chris Calloway Adaylık - En İyi Erkek Oyuncu Bağımsız Ruh Ödülü
1999 Oxygen Harry
Liberty Heights Van Kurtzman
Summer of Sam Richie
2000 Bread and Roses Sam Shapiro
Harrison's Flowers Kyle Morris
2001 The Affair of the Necklace Count Nicolas De La Motte
Love the Hard Way Jack Grace VFAA Award for Best Actor
2002 Dummy Steven
Piyanist Wladyslaw Szpilman En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü
Boston Society of Film Critics Award for Best Actor
César Award for Best Actor
National Society of Film Critics Award for Best Actor
Aday gösterildi - BAFTA En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
Aday gösterildi - Chicago Film Critics Association Award for Best Actor
Aday gösterildi - European Film Award for Best Actor
Aday gösterildi - Golden Globe Award for Best Actor
Aday gösterildi - Çevrimiçi Film Eleştirmenleri Topluluğu En İyi Erkek Oyuncu Ödülü

Aday gösterildi - Polish Academy Award for Best Actor
Aday gösterildi - Screen Actors Guild Award for Best Actor

2003 The Singing Detective First Hood
2004 Köy Noah Percy
2005 The Jacket Jack Starks
King Kong Jack Driscoll
2006 Hollywoodland Louis Simo
2007 The Tehuacan Project Anlatıcı
Manolete Manuel Rodríguez Sánchez "Manolete"
The Darjeeling Limited Peter Whitman
2008 The Brothers Bloom Bloom
Cadillac Records' Leonard Chess
2009 Splice Clive
Giallo Inspector Enzo Lavia
Fantastic Mr. Fox Rickity Voice
2010 High School Psycho Ed
The Experiment Travis
A Matador's Mistress Manolete
Predators Royce
2010 BrodyQuest Kendisi YouTube videosu
2011 Wrecked Man Yaratıcı yönetmen olarak da yer aldı
Midnight in Paris Salvador Dalí Adaylık - Kadın Film Gazetecileri Birliği En İyi Ansambl Oyuncu Kadrosu Ödülü
Aday gösterildi - Chlotrudis Award for Best Cast
Aday gösterildi - Phoenix Film Critics Society Award for Best Ensemble Acting
Aday gösterildi - San Diego Film Critics Society Award for Best Performance by an Ensemble
Aday gösterildi - En İyi Oyuncu Kadrosu SAG Ödülü listesi (sinema)
Detachment Henry Barthes Yaratıcı yapımcı olarak da yer aldı
2012 Back to 1942 Theodore White
2013 InAPPropriate Comedy Flirty Harry Yardımcı yazar olarak da yer aldı
Third Person Scott
2014 American Heist Frankie

Dış bağlantılarDüzenle

  1. ^ "Adrien Brody Biography (1973–)". Filmreference.com. Retrieved October 24, 2008.
  2. ^ "Interview: Adrien Brody, actor". The Scotsman. July 4, 2010. Retrieved April 27, 2018.
  3. ^ Goodman, Lanie (November 3, 2002). "Adrien Brody takes on Chopin, Polanski and the burden of history". Los Angeles Times. Retrieved April 29, 2018.
  4. ^ Sugarman, Daniel (March 27, 2017). "Adrien Brody set to play a blinder in BBC series". The Jewish Chronicle. Retrieved April 27, 2018.
  5. ^ Leslie Camhi (March 18, 2005). "An Autobiography in Pictures". The Jewish Daily Forward. New York City: forward.com. Retrieved February 3, 2012.
  6. ^ Meyers, William (January 27, 2005). "Rescuing Beauty From History's Dark Corners". The New York Sun. nysun.com. Retrieved February 3, 2012.
  7. ^ Fox, Chloe (November 12, 2006). "The prime of Adrien Brody". The Guardian. Manchester. Retrieved February 3, 2012.
  8. ^ Waxman, Sharon (January 2, 2003). "A Hunger Artist; Adrien Brody Gained Gravitas by Losing Weight To Play a Holocaust Survivor in 'The Pianist'". The Washington Post. Retrieved February 3, 201