İsveç başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

İsveç başbakanı, Avrupa ülkesi İsveç'te 1876 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Birleşik İsveç ve Norveç Krallığı (1876-1905)Düzenle

# Resim İsim Göreve başlama Görevi bırakma Parti
1   Louis De Geer 20 Mart 1876 19 Nisan 1880 Bağımsız
2   Arvid Posse 19 Nisan 1880 13 Haziran 1883 LP
3   Carl Johan Thyselius 13 Haziran 1883 16 Mayıs 1884 Bağımsız
4   Robert Themptander 16 Mayıs 1884 6 Şubat 1888 Bağımsız
5   Gillis Bildt 6 Şubat 1888 12 Ekim 1889 Bağımsız
6   Gustaf Akerhielm 12 Ekim 1889 10 Temmuz 1891 FKPP
7   Erik Gustaf Boström 10 Temmuz 1891 12 Eylül 1900 LP
8   Fredrik von Otter 12 Eylül 1900 5 Temmuz 1902 Bağımsız
(7)   Erik Gustaf Boström 5 Temmuz 1902 13 Nisan 1905 LP
9   Johan Ramstedt 13 Nisan 1905 2 Ağustos 1905 Bağımsız
10   Christian Lundeberg 2 Ağustos 1905 7 Kasım 1905 FKPP

İsveç Krallığı (1905'ten itibaren)Düzenle

# Resim İsim Göreve başlama Görevi bırakma Parti
11   Karl Staaff 7 Kasım 1905 29 Mayıs 1906 LSP
12   Arvid Lindman 29 Mayıs 1906 7 Ekim 1911 AVF
(11)   Karl Staaff 7 Ekim 1911 17 Şubat 1914 LSP
13   Hjalmar Hammarskjöld 17 Şubat 1914 30 Mart 1917 Parteilos
14   Carl Swartz 30 Mart 1917 19 Ekim 1917 Högern
15   Nils Edén 19 Ekim 1917 10 Mart 1920 LSP
16   Hjalmar Branting 10 Mart 1920 27 Ekim 1920 S
17   Louis De Geer d. J. 27 Ekim 1920 23 Şubat 1921 Parteilos
18   Oscar von Sydow 23 Şubat 1921 13 Ekim 1921 Parteilos
(16)   Hjalmar Branting 13 Ekim 1921 19 Nisan 1923 S
19   Ernst Trygger 19 Nisan 1923 18 Ekim 1924 Högern
(16)   Hjalmar Branting 18 Ekim 1924 24 Ocak 1925 S
20   Rickard Sandler 24 Ocak 1925 7 Haziran 1926 S
21   Carl Gustaf Ekman 7 Haziran 1926 2 Ekim 1928 FFP
(12)   Arvid Lindman 2 Ekim 1928 7 Haziran 1930 AVF
(21)   Carl Gustaf Ekman 7 Haziran 1930 6 Ağustos 1932 FFP
22   Felix Hamrin 6 Ağustos 1932 24 Eylül 1932 FFP
23   Per Albin Hansson 24 Eylül 1932 19 Haziran 1936 S
24   Axel Pehrsson-Bramstorp 19 Haziran 1936 28 Eylül 1936 BF
(23)   Per Albin Hansson 28 Eylül 1936 13 Aralık 1939 S
13 Aralık 1939 31 Temmuz 1945
31 Temmuz 1945 6 Ekim 1946
25   Östen Undén
(geçici)
6 Ekim 1946 11 Ekim 1946 S
26   Tage Erlander 11 Ekim 1946 1 Ekim 1951 S
1 Ekim 1951 31 Ekim 1957
31 Ekim 1957 14 Ekim 1969
27   Olof Palme 14 Ekim 1969 8 Ekim 1976 S
28   Thorbjörn Fälldin 8 Ekim 1976 18 Ekim 1978 C
29   Ola Ullsten 18 Ekim 1978 12 Ekim 1979 FP
(28)   Thorbjörn Fälldin 12 Ekim 1979 22 Mayıs 1981 C
22 Mayıs 1981 8 Ekim 1982
(27)   Olof Palme 8 Ekim 1982 28 Şubat 1986 S
30   Ingvar Carlsson 12 Mart 1986
(1-12 Mart 1986 arası geçici)
4 Ekim 1991 S
31   Carl Bildt 4 Ekim 1991 7 Ekim 1994 M
(30)   Ingvar Carlsson 7 Ekim 1994 22 Mart 1996 S
32   Göran Persson 22 Mart 1996 6 Ekim 2006 S
33   Fredrik Reinfeldt 6 Ekim 2006 3 Ekim 2014 M
34   Stefan Löfven 3 Ekim 2014 Görevde S

Ayrıca bakınızDüzenle


Web BağlantılarıDüzenle