İran havacılık kazaları ve olayları listesi

Vikimedya liste maddesi

İran havacılık kazaları ve olayları listesi, 1950'den günümüze kadar İran'nde ve dış ülkelerde gerçekleşen İran devletine kayıtlı hava taşıtlarının karıştığı havacılık kazalarını ve olaylarını içeren listedir.

Tarih Havayolu Şirketi Hava taşıtı türü Bölge Kayıplar
25 Aralık 1952 Iran Air Douglas DC-3 Tahran, İran 27 ölü
21 Ocak 1980 Iran Air Boeing 727-86 Elburz Dağları 128 ölü
3 Temmuz 1988 Iran Air Uçuş 655 Airbus A300B2 Fars Körfezi 290 ölü
26 Nisan 1992 Iran Air Tours Fokker F-27 Friendship 400M Saveh, İran 39 ölü
8 Şubat 1993 Iran Air Tours

İran Hava Kuvvetleri

Tupolev Tu-154

Suhoy Su-24

Mehrabad Havalimanı, Tahran 131 ölü
Ekim 1994 Iran Asseman Airlines Uçuş 746 Fokker F-28 Natanz, İsfahan, İran 66 ölü
17 Mart 1994 İran Hava Kuvvetleri C-130 Hercules Ballıca, Hankendi, Azerbaycan 32 ölü
19 Ekim 1995 Kish Air Uçuş 707 Boeing Bilgi yok
14 Mart 1997 İran İslam Cumhuriyeti Ordusu Kuzeydoğu İran 80 ölü
2 Şubat 2000 İran İslam Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri C-130 Tahran Havaalanı 6 ölü
13 Kasım 2000 Aria Air Yakovlev Güney İran 1 ölü; 2 yaralı[1]
18 Mayıs 2001 Faraz Qeshm Airlines YAK-40 Sari'den 13 mil uzaklıkta, İran 29 ölü
12 Şubat 2002 Iran Air Tours Flight 956 Tupolev Tu-154 Serab Dovreh, Hürremabad, İran 118 ölü
23 Aralık 2002 Antonov An-140 İsfahan, İran 45 ölü
19 Şubat 2003 IRGC (Iranian Revolutionary Guard) İlyuşin İl-76 Kirman'ın 22 mil güneydoğusu, İran 302 ölü
10 Şubat 2004 Kish Air Fokker-50 Şarika, BAE 43 ölü
20 Nisan 2005 Saha Air Lines Boeing 707-300 Tahran 3 ölü
6 Aralık 2005 İran Hava Kuvvetleri C-130E Hercules Tahran 128 veya 116 ölü; 90 yaralı
9 Ocak 2006 IRGC (Iranian Revolutionary Guard) Falcon Urmiye yakınları, İran 11 ölü
1 Eylül 2006 Iran Air Tours Tupolev Tu-154M Meşhed, İran 28 ölü [2]
27 Kasım 2006 İran İslam Cumhuriyeti Ordusu Antonov An-74 Tahran 36 ölü[3]
23 Temmuz 2007 İran İslam Cumhuriyeti Ordusu Meşhed, İran Bilgi yok[4]
2 Ocak 2008 Iran Air Fokker 100 Tahran Bilgi yok
24 Ağustos 2008 Iran Aseman Airlines Uçuş 6895[kaynak belirtilmeli] Boeing 737-219 Bişkek, Kırgızistan 68 ölü; 15 yaralı [5]
15 Şubat 2009 IrAn-140 İsfahan/Şahinşehr yakınları-Hesa Hava Üssü 5 ölü[6]
15 Temmuz 2009 Caspian Airlines uçuş 7908 Tupolev Tu-154 Kazvin yakınları, İran 168 ölü [7]
24 Temmuz 2009 Aria Air Uçuş 1525 İlyuşin İl-62M Meşhed, İran 16 ölü; 19 yaralı [8]
9 Ocak 2011 Iran Air Boeing 727 Urmiye, İran 77 ölü, 29 yaralı[9]

Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 
  2. ^ "İran'da uçak kazası: 29 ölü". NTV-MSNBC. 1 Eylül 2006. Erişim tarihi: 10 Ocak 2011. 
  3. ^ "İran'da uçak kazası: 38 ölü". Ege Üniversitesi Forum. 27 Kasım 2006. 23 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2011. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2011. 
  5. ^ "Bişkek'te uçak düştü: 65 ölü". Yeni Şafak. 24 Ağustos 2008. 13 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2011. 
  6. ^ "İran'da Uçak Düştü: 5 Ölü". haberler.com. 15 Şubat 2009. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2011. 
  7. ^ "İran'da yolcu uçağı düştü". ntvmsnbc. 15 Temmuz 2009. 14 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2011. 
  8. ^ "İran'da uçak kazası: En az 17 ölü". Milliyet. 24 Temmuz 2009. 5 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2011. 
  9. ^ Urumiye'de uçak kazasında 77 kişi hayatını kaybetti[ölü/kırık bağlantı] IRNA, 10 Ocak 2011