Zoe Saldana

Zoe Saldana (tam ismi Zoe Yadira Zaldana Nazario, d. 19 Haziran 1978)[1][2] Amerikalı oyuncu. Aynı zamanda Zoë Saldana, Zoe Saldaña ve Zoë Saldaña olarak da bilinmektedir.

Zoe Saldana
Zoe Saldana (Headshot).jpg
Saldana, 82. Akademi Ödülleri Töreni'nde, 2010
Doğum Zoe Yadira Zaldana Nazario
19 Haziran 1978 (1978-06-19) (43 yaşında)
New Jersey, ABD[1] Amerika Birleşik Devletleri
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1999–günümüz
Evlilik
Marco Perego (e. 2013)
Çocuk(lar) 3
Resmî site http://www.zoesaldana.com/

İlk yıllarıDüzenle

Saldana New Jersey'de doğdu.[1][2] Annesi Porto Rikolu babası ise Dominik Cumhuriyeti'ndendir.[3] Queens, New York'ta büyüyen sanatçının ilk öğrendiği diller İngilizce ve İspanyolca oldu. Zoe, 9 yaşında iken babası bir trafik kazasında öldü. Bunun üzerine annesi Zoe'yi ve Zoe'nin kızkardeşini de alarak Dominik Cumhuriyeti'ne yerleşti. Orada, ülkenin en prestijli dans okuluna devam eden Zoe bale eğitimi aldı ve bir dansçı olmak için çalıştı. ABD'ye geri döndüklerinde lisede tiyatro programlarına yazıldı ve bir oyunculuk kursuna gitti. Aynı zamanda 1990'ların ortalarında Burger King'de kasiyer olarak çalıştı.

KariyerDüzenle

Saldana, hala programın bir üyesi iken ilk kez bir televizyon yapımında rol aldı, Law & Order dizisinin 13 Ekim 1999 tarihli bölümünde göründü. Bir grup dansçının hikâyesini anlatan Center Stage filminde aldığı önemli rol sebebiyle okulu terketti ve 2000 yapımı bu filmde oynadı. 2002 yılında Britney Spears'ın Dönüm Noktası filminde ve Drumline adlı komedi filminde oynadı. Daha sonra Anamaria adlı bir korsanı canlandırdığı 2003 yapımı Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti filminde rol aldı. Devamında birçok televizyon şovu ve filmlerinde rol aldıktan sonra 2004 yılında Terminal ve 2005 yılında Bak Kim Gelmiş filmlerinde rol aldı. Juan Luis Guerra'nın "La llave de mi corazón" adlı şarkısının klibinde oynadı. Uhura rolüyle Star Trek filminin kadrosunda yer aldı.[4] 2009 yılında Neytiri adlı bir Na'vi prensesini canlandırdığı, James Cameron'un Avatar filminde başrollerden birini oynadı.

Ödüller ve adaylıklarıDüzenle

 
Saldana, Hollywood Life Dergisi'nin 7. geleneksel ödül töreninde, Aralık 2007
 
Saldana, 2009
 
2013 Cannes Film Festivali'nde Zoe Saldana
  • ALMA Awards
    • 2009, En İyi oyuncu (Film): Star Trek (adaylık)
  • Black Movie Awards
  • Black Reel Awards
    • 2006, En İyi oyuncu: Bak Kim Gelmiş (adaylık)
    • 2010, En İyi Yardımcı oyuncu: Avatar (adaylık)
  • NAACP Image Award
    • 2006, Sinema Filmi En İyi oyuncu: Bak Kim Gelmiş (adaylık)
    • 2010, Sinema Filmi En İyi Yardımcı oyuncu: Avatar (adaylık)
  • MTV Movie Awards
  • Scream Awards
    • 2009, Breakout Performance-Kadın: Star Trek (adaylık)
    • 2009, En İyi Bilim Kurgu oyuncusu: Star Trek (adaylık)
  • Teen Choice Awards
    • 2009, Choice Film oyuncusu (Aksiyon/Macera): Star Trek (adaylık)
    • 2006, Choice Film oyuncusu (Breakout): Bak Kim Gelmiş (adaylık)
  • People's Choice Awards
    • 2009, Favorite Breakout Film oyuncusu: Star Trek (adaylık)

FilmografiDüzenle

Yıl Başlık Rol Notlar
2000 Center Stage Eva Rodríguez
2001 Snipes Cheryl
Get Over It Maggie
2002 Drumline Laila
Dönüm Noktası Kit
2003 Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti Anamaria
2004 Temptation Annie
Haven Andrea
Terminal Memur Torres
2005 La maldición del padre Cardona Flor
Dirty Deeds Rachel Buff
Bak Kim Gelmiş Theresa Jones
Constellation Rosa Boxer
2006 Premium Charli
Ways of the Flesh Donna
2007 After Sex Kat
Blackout Claudine
2008 Bakış Açısı Angie Jones
2009 Avatar Neytiri Nazachema
Star Trek Uhura
The Skeptic Cassie
2010 Burning Palms Sarah Cotton
Takers Lily Jansen
Çılgın Cenaze Elaine
The Losers Aisha
2011 Kaylien Kısa film
Kolombiyalı: İntikam Meleği Cataleya Restrepo
2012 The Words Dora Jansen
2013 Blood Ties Vanessa
Bilinmeze Doğru: Star Trek Nyota Uhura
Kardeşim İçin Lena Warren
2014 Unity Anlatıcı Belgesel
Infinitely Polar Bear Maggie Stuart
Galaksinin Koruyucuları Gamora
Hayat Kitabı María Posada (ses)
2016 Nina Nina Simone
Star Trek Sonsuzluk Nyota Uhura
Gecenin Kanunu Graciella Corrales
2017 Galaksinin Koruyucuları 2 Gamora
I Kill Giants Bayan Mollé
My Little Pony Filmi Celaeno (ses)
2018 The Legend of Red Hand Mia Parc Kısa film
Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı Gamora
2019 Love, Antosha Kendisi Belgesel
Missing Link Adelina Fortnight (ses)
Avengers: Endgame Gamora
2020 Vampires vs. the Bronx Becky Cameo
2021 Vivo Rosa
2022 The Adam Project
Avatar 2 Neytiri

TelevizyonDüzenle

Yıl Başlık Rol Notlar
1999 Law & Order Belinca 2 bölüm
2004 Law & Order: Special Victims Unit Gabrielle Vega Konuk Oyuncu (Bölüm: "Criminal")
2006–2007 Six Degrees Regina 5 bölüm
2013 Comedy Bang! Bang! Kendisi Konuk (Bölüm: "Zoe Saldana Wears A Tan Blouse & Glasses")
2014 Rosemary's Baby Rosemary Woodhouse Mini dizi, ayrıca yapımcı
2020 Home Movie: The Princess Bride Prenses Buttercup Konuk Oyuncu (Bölüm: "Chapter Seven: The Pit Of Despair")

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c Zoe Saldana Biography (1978-)
  2. ^ a b "Zoe Saldana:Biography on MSN Jason Buchanan". 29 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2008. 
  3. ^ "PopEntertainment.com: Zoe Saldana interview about 'Haven.'". 15 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2008. 
  4. ^ "Zoë Saldana Cast in J.J. Abrams' "Star Trek" movie". 21 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2008. 

Dış bağlantılarDüzenle