Zoe Cassavetes

yönetmen senarist oyuncu yazar

Zoe Rowlands Cassavetes (Modern YunancaΖωή Ραουλαντς Κασσαβέτης; d. 29 Haziran 1970) ABDli film yönetmeni, senarist, oyuncu ve yazar. En bilinen eseri 2007 yapımı Broken English filmidir. Yönetmen, senarist ve oyuncu John Cassavetes ve oyuncu Gena Rowlands'ın kızı, yönetmen ve oyuncu kardeşler Nick Cassavetes ve Alexandra Cassavetes'in küçük kardeşidir. Babaannesi ise yine oyuncu Katherine Cassavetes'dir.[1]

Zoe Cassavetes
Zoe-Cassavetes-Broken-English.JPG
2008'de Zoe Cassavetes
Doğum Zoe Rowlands Cassavetes
29 Haziran 1970 (1970-06-29) (50 yaşında)
Los Angeles, Kaliforniya ABD
Vatandaşlık ABD
Meslek Film yönetmeni, senarist, oyuncu, yazar
Etkin yıllar 1991 - günümüz
Evlilik
Sebastien Chenut (e. 2011)

KariyeriDüzenle

Zoe Cassavetes ilk kez, babası John Cassavetes'in filmi Minnie and Moskowitz'te yer aldı.[2] Asıl ilk profesyonel kariyerine ise 1991 yılındaki Ted & Venus filmiyle başladı. Ardından Noises Off ve The Thing Called Love filmlerinde küçük rollerde oynadı. 1994 yılında, film yapımcısı arkadaşı Sofia Coppola ile birlikte Comedy Central televizyonu için Hi Octane adlı bir skeç ve şov dizi programını tasarlayıp sundular.[3] Keanu Reeves, Beastie Boys ve Martin Scorsese gibi önemli konukları da ağırlayan Hi Octane programı yalnız bir sezon sürmesine rağmen, tamamı dijital video olarak çekilen ilk programlardan biri olarak televizyon tarihinde yerini aldı.[3]

İlk yönetmenlik deneyimini 2000 yılında Sundance Film Festivali'nde gösterilen kısa filmi Men Make Women Crazy Theory ile yaşadı.[3] Ancak yazar ve yönetmen olarak asıl tanınması, 2007 yılında gerçekleştirdiği romantik komedi filmi Broken English ile olmuştur. Parker Posey ve annesi Gena Rowlands de bu filmde yer almışlardır.[2] Her inspiration for Broken English filminin ilhamını, yalnızca âşık olan insanların mutluluğundan aldığını açıklamıştır.[1][4] 2008 Independent Spirit Award (Bağımsız Ruh Ödülleri) En İyi İlk Senaryo ödülüne aday gösterildi, ancak ödülü Juno filminin senaristi Diablo Cody kazandı.

2012 yılında Miu Miu'nun The Women's Tales (Kadın Hikâyeleri) adlı reklam kampanyasına katılma daveti aldı. Bu proje için tasarladığı The Powder Room adlı kısa filminin galası 69. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde yapıldı.[5]

İkinci uzun metrajlı filmi olan 2015 yapımı Day Out of Days, Hollywood'da ayakta kalmak için mücadele eden 40 yaşındaki bir oyuncuyu canlandıran ve filmin senaryosunu da birlikte yazdıkları Alexia Landeau'yu yıldızlaştırdı. Filmin diğer oyuncuları arasında Melanie Griffith, Eddie Izzard, Cheyenne Jackson, Vincent Kartheiser, Alessandro Nivola, Brooke Smith ve Bellamy Young gibi ünlü oyuncular yer aldı.[6]

Ticari temsilcisi olarak Little Minx adlı yapım şirketi ile çalışmaktadır.[7]

Özel hayatıDüzenle

Zoe Cassavetes sinema sektöründeki bir ailedendir. Babası John Cassavetes ana akım sinemanın önemli bir oyuncusu, bağımsız sinemanın ise önde gelen senarist ve yönetmenlerindendir. Annesi Gena Rowlands star düzeyinde bir oyuncu; ağabeyi Nick Cassavetes ve ablası Alexandra Cassavetes de oyuncu ve yönetmendirler. Babaannesi Katherine Cassavetes de oyuncudur.[1] Kendi ifade ile, Broken English filmindeki ana karakterin ikili ilişkilerinde yaşadığı sorunların çoğunun otobiyografik olduğunu belirtöiştir. Zoe [4] 2011 yılında Sebastien Chenut ile evlendi ve Paris'te yaşamaya başladı.[8]

FilmografiDüzenle

Yönetmen olarakDüzenle

  • 2016 Junior (TV dizisi)
  • 2015 Day Out of Days
  • 2013 Paris (kısa film)
  • 2012 The Powder Room (kısa film)
  • 2011 Ma plus belle histoire (mini TV dizisi)
  • 2009 X Femmes (TV dizisi)
  • 2007 Broken English
  • 2000 Men Make Women Crazy Theory (kısa film)

Senarist olarakDüzenle

Oyuncu olarakDüzenle

  • 1998 Lick the Star (kısa film)
  • 1994 Ciao L.A. (kısa film)
  • 1993 The Thing Called Love'
  • 1992 Noises Off...
  • 1991 Ted & Venus
  • 1971 Minnie and Moskowitz (bebekliğinde)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c Emma Rosenblum (11 Ocak 2007). "Celluloid Heir: Zoe Cassavetes". New York Magazine. 31 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. Zoe Cassavetes: "I got caught up and swept up in the whole idea that I didn't have any worth until I found that person ... So I just wanted to make a nice, little portrait about what happens to someone when they get caught up in all of that." (İngilizce)
  2. ^ a b David Ehrenstein (24 Mayıs 2007). "French Lessons". Los Angeles CityBeat. 13 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. (İngilizce)
  3. ^ a b c "Zoe Cassavetes". Tokion. 9 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2008. (İngilizce)
  4. ^ a b Sheila Roberts. "Zoe Cassavetes & Parker Posey Interview, Broken English". MoviesOnline.com. 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. Zoe Cassavetes: "I'm obsessed with the idea of love on many different levels – love through family, love your friends, love yourself and who you give that love to, who you can take it from." (İngilizce)
  5. ^ Bibby Sowray (31 Ağustos 2012). "Venice Film Festival: Miu Miu showcases 'Women's Tales'". The Daily Telegraph. 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. (İngilizce)
  6. ^ Jen Yamato (19 Ağustos 2014). "Zoe Cassavetes Ponders Plight Of The L.A. Actress In 'Day Out Of Days'". Deadline. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. (İngilizce)
  7. ^ "Little Minx Signs Cassavetes, Mortier Joins Pulse and More". Erişim tarihi: 14 Mart 2017. (İngilizce)
  8. ^ Meenal Mistry (20 Nisan 2011). "Zoe Cassavetes And Gaby Basora Collaborate For The Girl Who "Loves Clothes But Hates Fashion"". Style.com. 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. (İngilizce)

Dış bağlantılarDüzenle