Yusuf Sezgin

Türk sinema ve dizi oyuncusu, yönetmen

Yusuf Sezgin (d. 22 Nisan 1946 Bakırköy), Türk sinema, dizi oyuncusu ve yönetmen.

Yusuf Sezgin
Yusuf Sezgin.jpeg
Doğum 22 Nisan 1946 (1946-04-22) (76 yaşında)
İstanbul
Milliyet Türk
Vatandaşlık  Türkiye
Meslek Oyuncu, yönetmen
Etkin yıllar 1963 - günümüz
Evlilik
Selma Güneri
(e. 1966; b. 1985)
Ödüller Tüm Liste

HayatıDüzenle

22 Nisan 1946’da İstanbul’da dünyaya geldi. Daha 6 aylıkken babasını kaybetti. Orta öğreniminin ardından 1962’de Dormen Tiyatrosu'nda Bulvar adlı oyunda tiyatro sahnesine çıktı. Yine aynı yıl Vakko’nun ilk erkek mankeni olarak seçildi ve podyuma çıktı.

1963’te Ses mecmuasının düzenlediği Kapak Yıldızı adlı yarışmaya katıldı. Yarışmada finalist olmayı başarınca da yapımcıların dikkatini çekti. Sinemadaki ilk filmi ise Kavgasız Yaşayalım [1] oldu.

Beyazperdeye adımını attıktan bir yıl sonra 1964’te ilk başrolü Hz. Yusuf filmi ile geldi. Nami Dilbaz'ın yapımcılık yaptığı birçok filmde yer aldı. O tarihten sonra 300’e yakın filmde rol aldı. Devrin ünlü yıldızlarıyla kamera karşısına geçen Yusuf Sezgin, Türkan Şoray, Filiz Akın, Selma Güneri, Hülya Koçyiğit, Selda Alkor, Nebahat Çehre, Pervin Par gibi oyuncuların karşısında rol aldığı filmlerde farklı karakterlere hayat verdi. Yeşilçam seks furyası'na katılmayarak sinemadan uzaklaştı.

Yusuf Sezgin, 2006’da 43. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde meslek hayatının 43. yılı dolayısıyla Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü aldı.

Sezgin, 2010’da da 17. Adana Altın Koza Film Festivali’nde Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne sahip oldu. 2013’te meslek hayatının 50. yılındaki Yusuf Sezgin, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde bu kez 50. Yıl Onur Ödülü’ne layık görüldü. Yusuf Sezgin, bu büyük ödüller dışında da birçok festivalde farklı dallarda çeşitli ödüllerin sahibi oldu.

2000 yılında Sinema Oyuncuları Derneği SODER’in yönetim kurulu başkanlığına getirildi. O tarihten itibaren 12 yıl boyunca altı kez SODER Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.

5 yıl boyunca devam eden Büyük Buluşma dizisinde rol aldı. Sezgin ayrıca bu dönem içinde Hicran Sokağı adlı sinema filminde de oynadı.

Özel hayatıDüzenle

1966’da sinema sanatçısı Selma Güneri ile evlenen Sezgin’in bu evlilikten doğan oğulları Umut Sezgin de anne babasının izinden giderek oyuncu oldu. Yusuf Sezgin, 1985’te Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Lale Olçar ile ikinci evliliğini yaptı. Sanatçının bu evliliğinden Yusuf Can Sezgin adında bir oğlu bulunuyor. 

FilmografiDüzenle

  • 1963: Kavgasız yaşayalım
  • 1964: Prangasız mahkûmlar
  • 1965: Aşkım silahımdır
  • 1965: Bize Türk derler
  • 1965: Erkek dediğin böyle olur
  • 1965: Hazreti Yusuf'un hayatı
  • 1965: İçimizdeki boşluk
  • 1965: Posta güvercini
  • 1965: Şepkemin altındayım
  • 1965: Sevgili öğretmenim
  • 1965: Taşralı amca
  • 1965: Vahşi gelin
  • 1965: Veysel Karani
  • 1965: Yahya Peygamber
  • 1966: Akşam güneşi
  • 1966: Anaların günahı
  • 1966: Arabacı Sabahat
  • 1966: Arzunun bedeli
  • 1966: Aşk mücadelesi
  • 1966: Beş fındıkçı gelin
  • 1966: Bombacı Emine
  • 1966: Dertli gönüller
  • 1966: İntikam yemini
  • 1966: Kaderde birleşenler
  • 1966: Kadın kahramanlarımız
  • 1966: Kahramanlar köyü
  • 1966: Kaldırım meleği
  • 1966: Kanlı Hıdrellez
  • 1966: Kara Fatma
  • 1966: Karanfilli kadın
  • 1966: Kırık saz
  • 1966: Konforlu Necla
  • 1966: Korkunç arzu
  • 1966: Nikahsızlar
  • 1966: Ölmek mi yaşamak mı
  • 1966: Para kadın ve silah
  • 1966: Şehzade Murat ve Gülnaz Sultan
  • 1966: Sevda çiçeğim
  • 1966: Su testisi
  • 1966: Türkün aşkı başkadır
  • 1966: Yarını olmayanlar
  • 1966: Yetimlerin türküsü
  • 1967: Ağır suç
  • 1967: Dördü de seviyordu
  • 1967: Kaderin cilvesi
  • 1967: Kardeş kavgası
  • 1968: Kahveci Güzeli
  • 1968: Kezban
  • 1968: Dünyanın en güzel kadını
  • 1968: Kanlı Nigâr
  • 1968: Maskeli beşler
  • 1968: Maskeli beşlerin dönüşü
  • 1968: Şah İsmail
  • 1969: Son Mektup
  • 1969: Boğaziçi soygunu
  • 1969: Bu ne biçim hayat
  • 1969: Kibar Ali
  • 1969: Seninle düştüm dile
  • 1969: Sevdiğim adam
  • 1970: Darıldın mı Cicim Bana
  • 1970: Fıstık gibi
  • 1971: Ali Baba ve Kırk Haramiler
  • 1971: Küçük Sevgilim
  • 1971: Aşkın Kanunu
  • 1971: Kavanoz dipli dünya
  • 1971: Ömrümce unutamadım
  • 1971: Şerefimle yaşarım
  • 1971: Yalnız değiliz
  • 1980: Rahmet Ve Gazap
  • 1981: Yüz Karası / Şöhretin Sonu
  • 1982: Kördüğüm
  • 1983: Kahır
  • 1984: Damga
  • 1985: Para Babası
  • 1985: Dokuzuncu hariciye koğuşu
  • 1988: Acı gurbet
  • 1988: Elveda Mutluklar
  • 1990: Çılgın aşıklar
  • 1990: Kurye
  • 1993: Senin için bir kadeh
  • 1994: 155 Polis İmdat
  • 1994: Kurtuluş
  • 1996: Geceler
  • 1999: Bücür Cadı
  • 1999: Bize ne oldu
  • 2002: Şahin
  • 2003: Kurtlar Vadisi Pusu
  • 2003: Bizim konak
  • 2004: Büyük Buluşma
  • 2004: Son yaprak
  • 2008: Akasya Durağı

ÖdüllerDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Kavgasız Yaşayalım Tüm Ekip ve Oyuncular". Bilim ve Sanat Vakfı - Türk Sineması Araştırmaları. 18 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılarDüzenle