Yusuf Sezgin

Türk sinema ve dizi oyuncusu, yönetmen

Yusuf Sezgin (d. 22 Nisan 1946), Türk sinema, dizi oyuncusu ve yönetmen.

Yusuf Sezgin.jpeg

HayatıDüzenle

22 Nisan 1946’da İstanbul’da dünyaya geldi. Orta öğreniminin ardından 1962’de Dormen Tiyatrosu'nda Bulvar adlı oyunda tiyatro sahnesine çıktı. Yine aynı yıl Vakko’nun ilk erkek mankeni olarak seçildi ve podyuma çıktı.

1963’te Ses mecmuasının düzenlediği Kapak Yıldızı adlı yarışmaya katıldı. Yarışmada finalist olmayı başarınca da yapımcıların dikkatini çekti. Sinemadaki ilk filmi ise Kavgasız Yaşayalım oldu.

Beyazperdeye adımını attıktan bir yıl sonra 1964’te ilk başrolü Hz. Yusuf filmi ile geldi. O tarihten sonra 300’e yakın filmde rol aldı. Devrin ünlü yıldızlarıyla kamera karşısına geçen Yusuf Sezgin, Türkan Şoray, Filiz Akın, Selma Güneri, Hülya Koçyiğit, Selda Alkor, Nebahat Çehre gibi oyuncuların karşısında rol aldığı filmlerde farklı karakterlere hayat verdi.

Yusuf Sezgin, 2006’da 43. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde meslek hayatının 43. yılı dolayısıyla Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü aldı.

Sezgin, 2010’da da 17. Adana Altın Koza Film Festivali’nde Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne sahip oldu. 2013’te meslek hayatının 50. yılındaki Yusuf Sezgin, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde bu kez 50. Yıl Onur Ödülü’ne layık görüldü. Yusuf Sezgin, bu büyük ödüller dışında da birçok festivalde farklı dallarda çeşitli ödüllerin sahibi oldu.

2000 yılında Sinema Oyuncuları Derneği SODER’in yönetim kurulu başkanlığına getirildi. O tarihten itibaren 12 yıl boyuncaaltı kez SODER Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.

5 yıl boyunca devam eden Büyük Buluşma dizisinde rol aldı. Sezgin ayrıca bu dönem içinde Hicran Sokağı adlı sinema filminde de oynadı.

1966’da sinema sanatçısı Selma Güneri ile evlenen Sezgin’in bu evlilikten doğan oğulları Umut Sezgin de anne babasının izinden giderek oyuncu oldu. Yusuf Sezgin, 1985’te Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Lale Sezgin ile ikinci evliliğini yaptı. Sanatçının bu evliliğinden Yusuf Can Sezgin adında bir oğlu bulunuyor. 

FilmografiDüzenle

  • Kurtlar Vadisi Pusu
  • Akasya Durağı
  • Büyük Buluşma (2004) .... Amil
    • 2. Sezon (Amil) 2005-2006
    • 3. Sezon (Amil) 2006-2007
    • 4. Sezon (Amil) 2007-2008
  • Son yaprak (2004) TV Dizisi
  • Bizim konak (2003) TV Dizisi
  • Şahin (2002)
  • Bücür Cadı (1999)
  • Bize ne oldu (1999) TV Dizisi
  • Geceler (1996) TV Dizisi .... Memduh
  • Kurtuluş (1994) TV Dizisi .... Gen. Kazım Paşa
  • 155 Polis İmdat (1994) TV Dizisi
  • Senin için bir kadeh (1993)
  • Çılgın aşıklar (1990)
  • Kurye (1990)
  • Acı gurbet (1988)
  • Elveda Mutluklar (1988)
  • Para Babası (1985)
  • Dokuzuncu hariciye koğuşu (1985) TV Dizisi .... Ragıp
  • Kahır (1983)
  • Kördüğüm (1982)
  • Rahmet Ve Gazap (1980)
  • Ömrümce unutamadım (1971)
  • Aşkın Kanunu (1971)
  • Küçük Sevgilim (1971)
  • Ali Baba Kırk Haramiler (1971) .... Hasan
  • Kavanoz dipli dünya (1971)
  • Şerefimle yaşarım (1971) .... Yusuf
  • Yalnız değiliz (1971)
  • Darıldın mı cicim bana? (1970) .... Erol
  • Fıstık gibi (1970)
  • Boğaziçi soygunu (1969)
  • Bu ne biçim hayat (1969)
  • Kibar Ali (1969)
  • Seninle düştüm dile (1969) .... Faruk
  • Sevdiğim adam (1969)
  • Son Mektup (1969) .... Murat
  • Kahveci Güzeli (1968)
  • Dünyanin en güzel kadini (1968)
  • Kanlı Nigâr (1968) .... Narçin
  • Kezban (1968)
  • Maskeli beşler (1968)
  • Maskeli beşlerin dönüşü (1968)
  • Şah İsmail (1968)
  • Kaderin cilvesi (1967) .... Yusuf
  • Ağır suç (1967)
  • Dördü de seviyordu (1967)
  • Kardeş kavgası (1967)
  • Akşam güneşi (1966) .... İhsan
  • Anaların günahı (1966)
  • Arabacı Sabahat (1966)
  • Arzunun bedeli (1966)
  • Aşk mücadelesi (1966)
  • Beş fındıkçı gelin (1966)
  • Bombacı Emine (1966)
  • Dertli gönüller (1966)
  • İntikam yemini (1966)
  • Kaderde birleşenler (1966)
  • Kadın kahramanlarımız (1966)
  • Kahramanlar köyü (1966)
  • Kaldırım meleği (1966)
  • Kanlı hıdrellez (1966)
  • Kara Fatma (1966)
  • Karanfilli kadın (1966)
  • Kırık saz (1966)
  • Konforlu Necla (1966)
  • Korkunç arzu (1966)
  • Nikahsızlar (1966)
  • Ölmek mi yaşamak mı (1966)
  • Para kadın ve silah (1966)
  • Şehzade Murat ve Gülnaz Sultan (1966) .... Şehzade Murat
  • Sevda çiçeğim (1966)
  • Su testisi (1966)
  • Türkün aşkı başkadır (1966)
  • Yarını olmayanlar (1966)
  • Yetimlerin türküsü (1966)
  • Aşkım silahımdır (1965)
  • Bize Türk derler (1965)
  • Erkek dediğin böyle olur (1965)
  • Hazreti Yusuf'un hayatı (1965) .... Hazreti Yusuf
  • İçimizdeki boşluk (1965)
  • Posta güvercini (1965) .... İskender
  • Şepkemin altındayım (1965)
  • Sevgili öğretmenim (1965)
  • Taşralı amca (1965)
  • Vahşi gelin (1965)
  • Veysel Karani (1965) .... Veysel Karani
  • Yahya Peygamber (1965) .... Hazreti Yahya
  • Prangasız mahkûmlar (1964)
  • Kavgasız yaşayalım (1963)

ÖdülleriDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle