Yunanistan hükümdarları listesi

Vikimedya liste maddesi
(Yunanistan kralları listesi sayfasından yönlendirildi)

Yunanistan hükümdarları listesi, Yunanistan Krallığı üzerinde hüküm süren kral unvanını taşımış kişilerin listesidir. Bu krallar şu hanedanlar ile;

Yunanistan kraliyet arması, II. Georgios'un 1935'te tahta çıkmasından sonra tasarlandı.

1924'ten 1935'e kadar darbeyle İkinci Helen Cumhuriyeti kuruldu. Restore edilen monarşi, o zamanki iktidardaki askeri rejimin himayesinde yürütülen 1973'teki referandumun ardından kaldırıldı.

Wittelsbach HanedanıDüzenle

İsim Hükümdar olarak Görev süresi Resim Arması Doğum Hükümdarlık Başlangıcı Hükümdarlık Sonu Evlilik Ölümü Unvan Selefleri İle İlişkileri
Otto
(Ὄθων)
700895960160000000030 yıl, 149 gün Prinz Otto von Bayern Koenig von Griechenland 1833.jpg Coat of arms of Greece (Wittelsbach).svg 1 Haziran 1815
Salzburg, Avusturya
27 Mayıs 1832 23 Ekim 1862 Oldenburg'lu Amalia
22 Aralık 1836

çocuğu yok
26 Temmuz 1867
Bamberg, Bavyera
52 yaşında
Yunanistan Kralı
(Βασιλεὺς τῆς Ἑλλάδος)
Bavyera Kralı l.Ludwig'in Oğlu

Glücksburg HanedanıDüzenle

İsim Hükümdar olarak Görev süresi Resim Arması Doğum Hükümdarlık Başlangıcı Hükümdarlık Sonu Evlilik Ölümü Unvan Selefleri İle İlişkileri
I. Georgios
(Γεώργιος Αʹ)
700915768216000000049 yıl, 353 gün King George of Hellenes.jpg Royal Arms of Greece (1863-1936).svg 24 Aralık 1845
Kopenhag, Danimarka Krallığı
30 Mart 1863 18 Mart 1913 Olga konstantinovna
27 Ekim 1867

8 çocuk
18 Mart 1913
Selanik, Osmanlı İmparatorluğu[1]
67 yaşında
Helenlerin Kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)
Danimarka Kralı IX. Christian'ın Oğlu
I. Konstantin
(Κωνσταντῖνος Αʹ)
70081335744000000004 yıl, 85 gün Constantine I of Greece (1914).jpg Royal Arms of Greece (1863-1936).svg 2 Ağustos 1868
Atina, Yunanistan Krallığı
18 Mart 1913 11 Haziran 1917 Prusyalı Sofia
27 Ekim 1889

6 çocuk
11 Ocak 1923 Palermo, İtalya Krallığı
54 yaşında
Helenlerin Kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)
I. Georgios'un Oğlu
Aleksandros
(Ἀλέξανδρος)
70081064232000000003 yıl, 136 gün King Alexander of Greece.jpg Royal Arms of Greece (1863-1936).svg 1 Ağustos 1893
Atina, Yunanistan Krallığı
11 Haziran 1917 25 Ekim 1920 Aspasia Manos
17 Kasım 1919
1 çocuk
25 Ekim 1920 Atina, Yunanistan Krallığı
27 yaşında
Helenlerin Kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)
I. Konstantin'in Oğlu
I. Konstantin
(Κωνσταντῖνος Αʹ)
70075592240000000001 yıl, 282 gün Constantine I of Greece (1914).jpg Royal Arms of Greece (1863-1936).svg 2 Ağustos 1868
Atina, Yunanistan Krallığı
19 Aralık 1920 27 Eylül 1922 Prusyalı Sofia
27 Ekim 1889

6 çocuk
11 Ocak 1923 Palermo, İtalya Krallığı
54 yaşında
Helenlerin Kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)
I. Georgios'un Oğlu Aleksandros'un Babası
II. Georgios
(Γεώργιος Βʹ)
70074710960000000001 yıl, 180 gün Royal Arms of Greece (1863-1936).svg 19 Temmuz 1890
Atina, Yunanistan Krallığı
27 Eylül 1922 25 Mart 1924 Romanyalı Elisabeth
27 Şubat 1921

çocuğu yok
1 Nisan 1947 Atina, Yunanistan Krallığı
56 yaşında
Helenlerin Kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)
I. Konstantin'in Oğlu Aleksandros'un Kardeşi

Glücksburg Hanedanı (restore edilmiş)Düzenle

İsim Hükümdar olarak Görev süresi Resim Arması Doğum Hükümdarlık Başlangıcı Hükümdarlık Sonu Evlilik Ölümü Unvan Selefleri İle İlişkileri
II. Georgios
(Γεώργιος Βʹ)
700835810640000000011 yıl, 127 gün Royal Arms of Greece (1863-1936).svg 19 Temmuz 1890 Atina, Yunanistan Krallığı 25 Kasım 1935 1 Nisan 1947 Romanyalı Elisabeth
27 Şubat 1921

çocuğu yok
1 Nisan 1947 Atina, Yunanistan Krallığı
56 yaşında
Helenlerin Kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)
I. Konstantin'in Oğlu

Aleksandros'un Kardeşi

I. Paulos
(Παῦλος)
700853429760000000016 yıl, 340 gün Paul I of Greece.jpg Royal Arms of Greece (1936-1967).svg 14 Aralık 1901 Atina, Yunanistan Krallığı 1 Nisan 1947 6 Mart 1964 Frederika
9 Ocak 1938
3 çocuk
6 Mart 1964 Atina, Yunanistan Krallığı
62 yaşında
Helenlerin Kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)
I. Konstantin'in Oğlu
II. Konstantin
(Κωνσταντῖνος Βʹ)
70082915352000000009 yıl, 87 gün King Constantine.jpg Royal Arms of Greece (1936-1967).svg 2 Haziran 1940 Atina, Yunanistan Krallığı 6 Mart 1964 1 Haziran 1973 Anne-Marie
18 Eylül 1964
5 çocuk
Hayatta; 80 yaşında Helenlerin Kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)
I. Paulos'un Oğlu

Yunanistan Hükümdarlarının ÇizelgesiDüzenle

II. Konstantin (Yunanistan)I. PaulosII. GeorgiosII. GeorgiosI. Konstantin  (Yunanistan kralı)AleksandrosI. Konstantin  (Yunanistan kralı)I. GeorgiosOtto YunanistanGlücksburg Hanedanıİkinci Yunanistan CumhuriyetiGlücksburg HanedanıWittelsbach Hanedanı

Kraliyet Armaları (1830-1973)Düzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ At the time of the King's assassination, Selanik was in occupied Ottoman territory. The city was recognized as part of the Kingdom of Greece by the Treaty of Bucharest (1913) five months afterwards.