Yunanistan'daki Dünya Mirasları listesi

Vikimedya liste maddesi

Yunanistan'da on sekiz tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır.[1] İlk olarak 1986'da Bassae'deki Apollon Epikurios Tapınağı, son olarak da 2016'da Filippi listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on altısı kültürel, ikisi karma alandır.

1945'te kurulan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) yasaları, bir yıl sonra 26 ülke tarafından kabul edildi. Yunanistan, 1972'de imzalanan "Dünya kültürel ve doğal mirasının korunmasına dâir sözleşme"ye 1981'de dâhil oldu.[2]

Dünya MiraslarıDüzenle

Aşağıdaki tablo her bir Dünya Mirası hakkındaki bilgileri listeler:

Ad; Dünya Miras Komitesi tarafından listelendiği şekliyle
Yer; bulunduğu bölgesel birim ve koordinatlar
Tarih; öneme sahip olduğu veya inşa edildiği zaman dilimi
UNESCO verileri; referans numarası, seçildiği yıl ve sağladığı kriterler
Açıklamalar; alan hakkında kısa açıklama
Renkler;      kültürel alan,      doğal alan,      karma alan
Ad Fotoğraf Yer Tarih UNESCO verileri Açıklamalar
Bassae'deki Apollon Epikurios Tapınağı   Messinya MÖ 5. yüzyıl 392; 1986;
i, ii, iii
Delfi Antik Kenti   Fokida 393; 1987;
i, ii, iii, iv, vi
Atina Akropolisi   Orta Atina 404; 1987;
i, ii, iii, iv, vi
Aynoroz   Aynoroz Özerk Bölgesi 454; 1988;
i, ii, iv, v, vi, vii
Meteora   Tırhala 455; 1988;
i, ii, iv, v, vii
Selanik'in Erken Hristiyan ve Bizans Anıtları   Selanik 456; 1988;
i, ii, iv
Epidauros'taki Asklepios Tapınağı   Argolis 491; 1988;
i, ii, iii, iv, vi
Rodos Orta Çağ Şehri   Rodos 493; 1988;
ii, iv, v
Mistra Antik Kenti   Lakonia 511; 1989;
ii, iii, iv
Olimpiya Antik Kenti   Elis 517; 1989;
i, ii, iii, iv, vi
Delos   Mikonos 530; 1990;
ii, iii, iv, vi
DafniHosios Loukas ve Nea Moni Manastırları   Batı Atina, Böotya, Sakız 537; 1990;
i, iv
Pythagorion ve Sisam Heraionu   Sisam 595; 1992;
ii, iii
Aigai Antik Kenti (modern adı Vergina)   İmatya 780; 1996;
i, iii
Miken ve Tiryns Antik Kentleri   Argolis 941; 1999;
i, ii, iii, iv, vi
Aziz Yuhanna Manastırı ve Apokalipsis Mağarası ile birlikte Batnaz Adası'nın Tarihî Merkezi (Hora)   Kelemez 942; 1999;
iii, iv, vi
Korfu Eski Şehri   Korfu 978; 2007;
iv
Filippi   Kavala 1517; 2016;
iii, iv
2014'te geçici listeye girmişti.[3]

Geçici ListeDüzenle

Yunanistan'ın Dünya Mirası Geçici Listesi'nde on dört tane varlığı bulunmaktadır. Bunlardan sekizi kültürel, ikisi doğal, dördü karma alandır. Liste en son 16 Ocak 2014'te güncellendi.[4]

Ad Fotoğraf Yer Tarih UNESCO verileri Açıklamalar
Yunanistan'daki Geç Orta Çağ Burçlu Surları   Argolis, Hanya, Kandiye, Korfu, Messinya, Midilli, Rodos, Zakintos 5855; 2014;
ii, iv, v
Dokuz ögesi vardır.
Dadia-Lefkimi-Sofulu Millî Parkı Evros 5856; 2014;
x
Antik Lavrion   Doğu Attika 5857; 2014;
ii, iv
Midilli Taşlaşmış Ormanı   Midilli 5858; 2014;
vi, vii, viii, x
Messene Antik Kenti   Messinya 5859; 2014;
i, iii, vi
Minos Saray Merkezleri (Knossos, Phaistos, Malia, Zakros, Kidonya)   Hanya, Kandiye, Lassiti 5860; 2014;
ii, iii, vi
Nikopolis Antik Kenti   Preveze 5861; 2014;
ii, iv, vi
Olimpos Dağı Bölgesi   Larissa, Pierya 5862; 2014;
vi, viii, ix, x
Prespa Gölleri Bölgesi: Bizans ve Bizans Sonrası Anıtları İçeren Büyük ve Küçük Prespa   Florina 5864; 2014;
ii, iv, vii, ix, x
Samaria Kanyonu Millî Parkı   Hanya 5865; 2014;
vii, viii, ix, x
Spinalonga Kalesi   Lassiti 5866; 2014;
i, ii, iv, vi
Ege Denizi'nin Antik Kuleleri   Andros, Kea-Kithnos, Milos, Nakşa, Rodos, Sisam 5867; 2014;
iii, iv
On ögesi vardır.
Zagorochoria – Kuzey Pindos Millî Parkı   Yanya 5868; 2014;
iii, v, ix, x
Antik Yunan Tiyatroları   Arkadya, Argolis, Doğu Attika, Eğriboz, Etolya-Akarnanya, Fokida, Hanya, Larissa, Mikonos, Milos, Orta Atina, Rodopi, Rodos, Yanya 5869; 2014;
i, ii, iii, iv, v, vi
On beş tiyatroyu kapsamaktadır.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Greece - UNESCO World Heritage Centre". UNESCO. 24 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2017. 
  2. ^ "Application of the World Heritage Convention by the States Parties - Greece" (PDF). UNESCO. 9 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Mart 2017. 
  3. ^ "Archaeological site of Philippi" (İngilizce). UNESCO. 21 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017. 
  4. ^ "UNESCO World Heritage Centre - Tentative Lists". UNESCO. 21 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2017. 

Dış bağlantılarDüzenle