Yeni Ahit'in Papirüsler Listesi

Vikimedya liste maddesi

Yeni Ahdin papirüsleri Kutsal Kitap'ın Yunanca Kutsal Yazılarının metninin zamanımıza kadar aynı kaldığını ispatlamaktadır. Bu el yazmalarının ekseriyeti 2. yüzyıldan 7. yüzyıla kadar kaleme alındılar ve bugün genellikle ancak fragman halinde mevcuttur.[1] 7. yüzyıldan sonra papirüs yazı kâğıdı olarak artık kullanılmadı.

Yeni Ahit'in Papirüs El Yazmaları
Papirüs Bodmer II (), M.Ö. 2. yüzyıl
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 - 74 - 75 - 76 - 77 - 78 - 79 - 80 - 81 - 82 - 83 - 84 - 85 - 86 - 87 - 88 - 89 - 90 - 91 - 92 - 93 - 94 - 95 - 96 - 97 - 98 - 99 - 100 - 101 - 102 - 103 - 104 - 105 - 106 - 107 - 108 - 109 - 110 - 111 - 112 - 113 - 114 - 115 - 116 - 117 - 118 - 119 - 120 - 121 - 122 - 123 - 124 - 125 - 126 - 127 - 128 - 129 - 130 - 131 - 132 - 133 - 134 - 135 - 136 - 137 - 138 - 139 - 140 - 141
Yuhanna Incili, Papirüs 75, 2. yüzyılın sonu

Papirüslerin ekseriyeti 20. yüzyılda ün kazandılar ve 2012'de Yeni Ahdin 127 Grekçede yazılmış olan papirüs el yazmaları listelendi.

PapirüsDüzenle

 
Papirüs bikisinden yapılmış bir kâğıt

Yunanca Kutsal Yazıları ilk kaleme alanlar ve çoğaltanlar bunları, o dönemde yaygın olarak kullanılan ve kolayca bozulabilen papirüs ve parşömen gibi malzemeler üzerine yazdılar. Papirüs, aynı adı taşıyan bir su bitkisinden, parşömen ise hayvan derilerinden yapılır. Yazıcılar yaklaşık M.S. 4. yüzyıldan itibaren el yazmalarında papirüs yerine genellikle dana, kuzu ya da keçi derisinden yapılan ve daha dayanıklı bir malzeme olan vellum (bir parşömen türü) kullanmaya başladılar.

Kutsal Kitap'ın orijinal metinlerin hiçbiri şimdiye kadar bulunamamıştır. Çünkü papirüs ve deri gibi dayanıksız malzemeler nemli iklimlerde hızla çürür. The Anchor Bible Dictionary şöyle diyor: “Bölgedeki iklim şartları yüzünden, bu döneme [M.Ö. birinci binyıl] ait papirüs bir belge ancak çöldeki bir mağarada ya da sığınakta muhafaza edilmişse bu kadar uzun süre dayanır.” Buna rağmen Kutsal Kitabın kısımlarının eski dönemlere ait binlerce kopyası bulunmuştur.

TarihDüzenle

İlk olarak Caspar René Gregory (1846-1917) Yeni Ahdin papirüslerini arşivlemiştir. O özel bir numaralamasını kullandı: P1, P2 v.s. Yirminci yüzyıla kadar ancak 9 papirüs tanınmış idiler ve sadece P11 Constantin von Tischendorf (1815-1874) tarafından incelenmişti. Bu 9 papirüs, eksiksiz bir yapraktan oluşan P15'ten hariç fragman şeklinde var oldular.[2] Yirminci yüzyıldaki keşifler Yeni Ahdin en eski el yazmalarını ortaya çıkardı. 1912'de Frederic George Kenyon (1863-1952) 14 papirüs tanıdı[3] ve 1963'te Kurt Aland (1915-1994) 76 papirüs saydı. 1989'da 96 ve 2012'de 127 el yazmaları tanındı.

Yeni Ahit'in Papirüsler ListesiDüzenle

  • İçerik sütunundaki *) işareti metnin tam olmadığını gösterir.
  •   numaraları bugüne dek kullanılan Gregory-Aland sistemine uyuyorlar.
  • Fr = fragman
  • İçerik sütununda ekseriyetle sadece papirüste bulunan bölümler kayıtlıdır. Ayetler gösterilmez. El yazmalarının çoğu küçük fragmanlardır ve bölümlerin tümünü içermez. Ayrıntılı bilgi her papirüsün sayfasında bulunur.


Bej satırdaki el yazmaları Oxyrhynchus Papirüslerine aittir.
Camgöbeği satırdaki el yazmaları Bodmer Papirüslerine aittir.
Pembe satırdaki el yazmaları Chester Beatty Papirüslerine aittir.
İsim Yaprak Tarih İçerik Kuruluş Paraf Şehir Ülke
  2 Fr 200-300 Matta 1:1-9, 12, 13-20 University of Pennsylvania P. Oxyrhynchus 2; E 2746 Philadelphia
(Pennsylvania)
ABD
  1 Fr 500-600 Yuhanna 12:12-15 Museo Archeologico Florenz Inv. 7134 Floransa İtalya
  1 Fr 500-700 Luka 7:36-45; 10:38-42 Östereichische Nationalbibliothek Pap. G. 2323 Viyana Avusturya
  6 Fr 200-300 Luka 1:58, 59; 1:62 – 2:1; 2:6, 7; 3:8 – 4:2;
4:29-32, 34, 35; 5:3-8; 5:30 - 6:16
Bibliothèque Nationale de France Suppl. Gr. 1120 Paris Fransa
  2 Fr 200-300 Yuhanna 1:23–31, 33–40; 16:14–22; 16:22-30;
20:11–17, 19, 20, 22-25
British Library P. Oxyrhynchus 208 + 1781;
Inv. 782. 2484
Londra İngiltere
  15 Fr 300-400 Yuhanna 10:1, 2, 4–7, 9, 10; 11:1–8, 45–52 Bibliothèque Nationale et Universitaire Straßburg Pap. copt. 379. 381. 382. 384 Strazburg Fransa
  1 Fr 300-500 Luka 4:1-3 Ukrayna'nın Wernadskyj-Ulusal Kütüphanesi Petrov 553 Kiew Ukrayna
  2 Fr 300-400 Elçilerin İşleri 4:31–37; 5:2–9; 6:1–6, 8–15 Staatliche Museen zu Berlin Inv. 8683 Berlin Almanya
  1 Fr 200-300 1. Yuhanna 4:11, 12, 14–17 Houghton Library, Harvard University P. Oxyrhynchus 402; Inv. 3736 Cambridge
Massachusetts
ABD
  1 Fr 300-400 Romalılar 1:1-7 Houghton Library, Harvard P. Oxyrhynchus 209; Inv. 2218 Cambridge
Massachusetts
ABD
  17 Fr 6. yüzyıl 1. Korintoslular 1:17–22; 2:9–12, 14; 3:1–3, 5, 6;
4:3 – 5:5, 7, 8; 6:5–9, 11–18; 7:3–6, 10–14
Rusya'nın Ulusal Kütüphanesi Gr. 258A St. Petersburg Rusya
  1 Fr 3. yüzyıl İbraniler 1:1 Morgan Library & Museum Pap. Gr. 3; P. Amherst 3b New York City ABD
  1 Fr (rulo) 3. yüzyıl İbraniler 2:14 - 5:5; 10:8-22; 10:29 - 11:13;
11:28 - 12:17
British Library
Biblioteca Laurenziana
P. Oxyrhynchus 657; Inv. 1532 v
PSI 1292
Londra
Floransa
İngiltere
İtalya
  4 Fr 5. yüzyıl 1. Korintoslular 1:25–27; 2:6–8; 3:8–10, 20 Katharina Manastırısı 14 Sina dağı Mısır
  1 Fr 3. yüzyıl 1. Korintoslular 7:18 – 8:4 Mısır Müzesi P. Oxyrhynchus 1008; JE 47423 Kahire Mısır
  1 Fr 300 Filipililer 3–4 Mısır Müzesi P. Oxyrhynchus 1009; JE 47424 Kahire Mısır
  1 Fr 4. yüzyıl İbraniler 9 Cambridge University P. Oxyrhynchus 1078; Add. 5893 Cambridge İngiltere
  1 Fr 300 Vahiy 1 *) British Library P. Oxyrhynchus 1079; Inv. 2053v Londra İngiltere
  1 Fr 400 Matta 10–11 *) Bodleian Library P. Oxyrhynchus 1170; Gr. bibl. d. 6 (P) Oxford İngiltere
  1 Fr 3. yüzyıl Yakup 2–3 *) Princeton University P. Oxyrhynchus 1171; AM 4117 Princeton
New Jersey
ABD
  1 Fr 400 Matta 12 *) Muhlenberg College P. Oxyrhynchus 1227; Theol. Pap. 3 Allentown
Pennsylvania
ABD
  2 Fr 3. yüzyıl Yuhanna 15–16 *) Glasgow University P. Oxyrhynchus 1228; MS 2-X.I Glasgow İskoçya
  1 Fr 3. yüzyıl Yakup 1 *) University of Illinois P. Oxyrhynchus 1229; G. P. 1229 Urbana (Illinois) ABD
  1 Fr 4. yüzyıl Vahiy 5–6 *) Franklin Trask Library
Andover Newton Theological School
P. Oxyrhynchus 1230; OP 1230 Newton
Massachusetts
ABD
  1 Fr 4. yüzyıl Matta 18–19 *) Staatliche Museen zu Berlin Inv. 16388 Berlin Almanya
  1 Fr 600 Romalılar 1 *) (Joseph S) Bridwell Library
Southern Methodist University
P. Oxyrhynchus 1354 Dallas ABD
  2 Fr 3. yüzyıl Romalılar 8–9 *) Cambridge University P. Oxyrhynchus 1355; Add. 7211 Cambridge İngiltere
  1 Fr 3. yüzyıl Yuhanna 6 *) Palestine Institute Museum
Pacific School of Religion
P. Oxyrhynchus 1596; Pap. 2 Berkeley
Kaliforniya
ABD
  1 Fr 3. yüzyıl Elçilerin İşleri 26 *) Bodleian Library P. Oxyrhynchus 1597; Gr. bibl. g. 4 (P) Oxford İngiltere
  5 Fr 3. yüzyıl 1. Selanikliler 4:12 – 5:18, 25-28;
2. Selanikliler 1:1, 2; 2:1, 9-11
Universiteit Gent P. Oxyrhynchus 1598; Inv. 61 Gent Belçika
  1 Fr 7. yüzyıl Romalılar 12 *) John Rylands University Library P. Ryl. 4; Gr. P. 4 Manchester İngiltere
  1 Fr 200 Titus 1:11-15; 2:3-8 John Rylands University Library P. Ryl. 5; G. P. 5 Manchester İngiltere
  =   4 Fr 6. yüzyıl Elçilerin İşleri 7 *) Österreichische Nationalbibliothek Pap. G. 17973, 26133, 35831, 39783 Viyana Avusturya
  1 Fr 7. yüzyıl 1. Korintoslular 16; 2. Korintoslular 5:10–11 Österreichische Nationalbibliothek Pap. G. 39784 Viyana Avusturya
  1 Fr 4. yüzyıl (?) Matta 25 Biblioteca Laurenziana PSI 1 Floransa İtalya
  2 Fr 6. yüzyıl Yuhanna 3 Biblioteca Laurenziana PSI 3 Floransa İtalya
  1 Fr 300 Matta 26:19-52 University of Michigan P. Mich. 137; Inv. 1570 Ann Arbor
Michigan
ABD
  3 Fr 300 Elçilerin İşleri 18:27 - 19:6, 12-16 University of Michigan P. Mich. 138; Inv. 1571 Ann Arbor
Michigan
ABD
  1 Fr 3. yüzyıl Yuhanna 8 Ambrose Swasey Library P. Oxyrhynchus 1780; Inv. 8864 Rochester
New York
ABD
  5 Fr 3. yüzyıl Romalılar 1–4, 6, 9 Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg P. Bad. 57; Inv. 45 Heidelberg Almanya
  15 Fr 8. yüzyıl Elçilerin İşleri 17–22 Österreichische Nationalbibliothek Pap. K. 7541–7548 Viyana Avusturya
  1 Fr 700 Luka 1, 2 Österreichische Nationalbibliothek Pap. K. 8706 Viyana Avusturya
  1 Fr 600 Vahiy 2, 15, 16 British Library Inv. 2241 Londra İngiltere
  6 Fr 600 Yuhanna 10 Metropolitan Museum of Art Inv. 14. 1. 527, 1 fol New York City ABD
  600 Matta 17, 18, 25; Yuhanna 9, 12 Metropolitan Museum of Art Inv. 14. 1. 527 New York City ABD
  30 Fr 3. yüzyıl Matta 20, 21, 25, 26; Markos 4–9, 11, 12; Luka 6, 7,
9–14; Yuhanna 4, 5, 10, 11; Elçilerin İşleri 4–17
Chester Beatty Library
Österreichische Nationalbibliothek
P. Chest. B. I
Pap. Vindob. G. 31974
Dublin
Viyana
İrlanda
Avusturya
  86 Fr 200 Romalılar 5, 6, 8–16; 1. Korintoslular; 2. Korintoslular;
Galatyalılar; Efesoslular; Filipililer; Koloseliler;
1. Selanikliler; İbraniler
Chester Beatty Library
University of Michigan
P. Chest. B. II
Inv. 6238
Dublin
Ann Arbor
İrlanda
ABD
  10 Fr 3. yüzyıl Vahiy 9–17 Chester Beatty Library P. Chest. B. III Dublin İrlanda
  1 Fr 3. yüzyıl Elçilerin İşleri 23 Bibliotheca Laurenziana PSI 1165 Floransa İtalya
  2 Fr 3. yüzyıl Efesoslular 4, 5 Yale University P. 415 New Haven ABD
  1 Fr 400 Elçilerin İşleri 8, 10 Yale University P. 1543 New Haven ABD
  1 Fr 400 Galatyalılar 1 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 2157 Oxford İngiltere
  1 Fr 125 Yuhanna 18:31-33; 18:37, 38 John Rylands University Library Gr. P. 457 Manchester İngiltere
  3 Fr 3. yüzyıl Matta 26; Elçilerin İşleri 9, 10 University of Michigan Inv. 6652 Ann Arbor
Michigan
ABD
  2 Fr 500 Yakup 2, 3 Princeton University P. Princ. 15; Garrett Depots 7742 Princeton
New Jersey
ABD
  1 Fr 600 Yuhanna 1 Österreichische Nationalbibliothek Pap. G. 26214 Viyana Avusturya
  3 Fr 500 Elçilerin İşleri 1 Österreichische Nationalbibliothek Pap. G. 19918 Viyana Avusturya
  1 Fr 4./5. yüzyıl Elçilerin İşleri 4, 5 Österreichische Nationalbibliothek Pap. G. 26020 Viyana Avusturya
  =   6. yüzyıl Elçilerin İşleri 15 *) Österreichische Nationalbibliothek Pap. G. 17973, 26133, 35831, 39783 Viyana Avusturya
  14 Fr 7. yüzyıl Yuhanna 1, 2, 11, 12, 17, 18, 21 Morgan Library & Museum P. Colt 3 New York City ABD
  20 Fr 7. yüzyıl Yuhanna 16–19 Morgan Library & Museum P. Colt 4 New York City ABD
  8 Fr 700 Romalılar 16; 1. Korintoslular 1, 5; Filipililer 3;
Koloseliler 1, 4; 1. Selanikliler 1; Titus 3; Filimon
Pierpont Morgan Library P. Colt 5 New York City ABD
  13 Fr 4. yüzyıl Matta 11 Oslo Üniversitesi Inv. 1661 Oslo Norveç
  1 Fr 500 Yuhanna 3, 4 Staatliche Museen zu Berlin Inv. 11914 Berlin Almanya
  =   5 Fr 200 Matta 3, 5, 26 Magdalen College
Fundación Sant Lluc Evangelista
Gr. 18
Inv. I
Oxford
Barcelona
İngiltere
İspanya
  1 Fr 3. yüzyıl 1. Selanikliler 1, 2 Girolamo Vitelli Papyrological Institute PSI 1373 Floransa İtalya
  81 Fr 200 Yuhanna Bibliotheca Bodmeriana Papyrus Bodmer II Cenevre İsviçre
  =   200 Matta 3, 5, 26 Magdalen College
Fundación Sant Lluc Evangelista
Gr. 18
Inv. I
Oxford
Barcelona
İngiltere
İspanya
  1 Fr 7. yüzyıl (?) 1. Korintoslular 4, 5 Rusya'nın Ulusal Kütüphanesi Gr. 258B St. Petersburg Rusya
  1 Fr 3. yüzyıl Luka 22 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 2383 Oxford İngiltere
  3 Fr 3. yüzyıl Matta 2, 3, 11, 12, 24 Ashmolean Museum
Girolamo Vitelli Papyrological Institute
P. Oxyrhynchus 2384
CNR 419, 420
Oxford
Floransa
İngiltere
İtalya
  1 Fr 4. yüzyıl Matta 19 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 2385 Oxford İngiltere
  22 Fr 300 1. Petrus, 2. Petrus, Yahuda Bibliotheca Bodmeriana Papyrus Bodmer VII, VIII Cenevre İsviçre
  1 Fr 650 Matta 25, 26 Bibliotheca Bodmeriana Papyrus Bodmer L Cenevre İsviçre
  124 Fr 650 Elçilerin İşleri, Yakup, 1. Petrus 1–3, 2. Petrus 2, 3;
1. Yuhanna, 2. Yuhanna, 3. Yuhanna
Bibliotheca Bodmeriana Papyrus Bodmer XVII Cenevre İsviçre
  50 Fr 175–225 Luka 3–18; 22–24; Yuhanna 1–15 Vatikan'ın Apostolik Kütüphanesi Papyrus Bodmer XIV, XV Vatikan Vatikan
  1 Fr 550 Yuhanna 4 Österreichische Nationalbibliothek Pap. G. 36102 Viyana Avusturya
  2 Fr 200 Matta 23 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 2683 Oxford İngiltere
  1 Fr 300 Yahuda Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 2684 Oxford İngiltere
  1 Fr 650 İbraniler 10 Staatliche Museen zu Berlin Inv. 6774 Berlin Almanya
  1 Fr 250 Yuhanna 3 Fundación Sant Lluc Evangelista Inv. 83 Barcelona İspanya
  1 Fr 4. yüzyıl 1. Petrus 2–3 Universitá Triest Inv. 20 Triest İtalya
  1 Fr 400 Luka 7 Bibliothèque nationale et universitaire Straßburg Gr. 2677 Strazburg Fransa
  2 Fr 550 Matta 20, 23, 24 Katholieke Universiteit Leuven P. A. M. Kh. Mird 16, 29 Leuven Belçika
  9 Fr 550 Markos 2, 6; Yuhanna 5, 17 Katholieke Universiteit Leuven P. A. M. Kh. Mird 4, 11 Leuven Belçika
  3 Fr 400 Vahiy 9, 10 Bibliothèque nationale et universitaire Straßburg Gr. 1028 Strazburg Fransa
  1 Fr 4. yüzyıl Matta 5 Institut für Altertumskunde
Universität Köln
Theol. 5516 Kolonya Almanya
  1 Fr 250 Filimon Institut für Altertumskunde
Universität Köln
Theol. 12 Kolonya Almanya
  2 Fr 4. yüzyıl Markos 2 Università Cattolica del Sacro Cuore Inv. 69.24 Milano İtalya
  1 Fr 4. yüzyıl İbraniler 6 Biblioteca Laurentiana PL III/292 Floransa İtalya
  1 Fr 150 Yuhanna 18, 19 *) Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 3523;
65 6 B. 32/M (3–5)a
Oxford İngiltere
  2 Fr 250 Elçilerin İşleri 2, 3 Üniversità Milano
Macquarie University
P. Mil. Vofl. Inv. 1224
P. Macquarie inv. 360
Milano
Sydney
İtalya
Avustralya
  2 Fr 300 Efesoslular 1; 2. Selanikliler 1 Mısır Müzesi PNarmuthis 69.39a/229a Kahire Mısır
  1 Fr 450 Yuhanna 13 *) Girolamo Vitelli Papyrological Institute PSI 108 Floransa İtalya
  1 Fr 500 Romalılar 6 Mısır Müzesi P. Cair. 10730 Kahire Mısır
  1 Fr 250 Yuhanna 5 Bibliotheca Laurentiana PL II/31 Floransa İtalya
  1 Fr 550 Matta 3 Österreichische Nationalbibliothek Pap. K 7244 Viyana Avusturya
  1 Fr 600 Luka 14:7-14 Chester Beatty Library P. Chester B. XVII Dublin İrlanda
  1 Fr 150 (?) Vahiy 1 Institut Français d’Archéologie Orientale P. IFAO inv. 237b Kahire Mısır
  16 Fr 400 Romalılar, 2. Korintoslular, Galatyalılar, Efesoslular Chester Beatty Library P. Chester B. Ac. 1499, fol 11–14 Dublin İrlanda
  1 Fr 200-400 Yakup 3–5 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4449 Oxford İngiltere
  1 Fr 200-300 Matta 3, 4 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4401 Oxford İngiltere
  1 Fr 200-400 Matta 4 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4402 Oxford İngiltere
  1 Fr 200 Matta 13–14 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4403 Oxford İngiltere
  1 Fr 150 Matta 21 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4404 Oxford İngiltere
  1 Fr 500 Matta 27, 28 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4406 Oxford İngiltere
  1 Fr 250 Yuhanna 1 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4445 Oxford İngiltere
  1 Fr 250 Yuhanna 17 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4446 Oxford İngiltere
  1 Fr 250 Yuhanna 17, 18 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4447 Oxford İngiltere
  1 Fr 250 Yuhanna 21 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4448 Oxford İngiltere
  1 Fr 300 Matta 10, 25–27 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4494 Oxford İngiltere
  1 Fr 250 Luka 17 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4495 Oxford İngiltere
  1 Fr 450 Elçilerin İşleri 26, 27 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4496 Oxford İngiltere
  1 Fr 250 Romalılar 2 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4497 Oxford İngiltere
  1 Fr 250 İbraniler 1 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4498 Oxford İngiltere
  9 Fr 300 Vahiy 2, 3, 5, 6, 8–15 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4499 Oxford İngiltere
  1 Fr 600 İbraniler 2, 3 Österreichische Nationalbibliothek P. Vindob. G 42417 Viyana Avusturya
  1 Fr 400 2. Korintoslular 7 State Museum Inv. 1002 Hamburg Almanya
  4 Fr 250 Romalılar 15, 16 Institut für Altertumskunde
Universität Köln
Inv. 10311 Kolonya Almanya
  1 Fr 250 Yuhanna 1 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4803 Oxford İngiltere
  2 Fr 4. yüzyıl Yuhanna 1 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4804 Oxford İngiltere
  1 Fr 250 Yuhanna 19 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4805 Oxford İngiltere
  1 Fr 400 Yuhanna 21 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4806 Oxford İngiltere
  1 Fr 4. yüzyıl 1. Korintoslular 14–15 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4844 Oxford İngiltere
  1 Fr 550 2. Korintoslular 11 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4845 Oxford İngiltere
  1 Fr 300 1. Petrus 1, 2 Ashmolean Museum P. Oxyrhynchus 4934 Oxford İngiltere
  1 Fr 4. yüzyıl İbraniler 13 Istituto Papirologico „G. Vitelli“ PSI 1497 Floransa İtalya
  8 Fr 5. yüzyıl Elçilerin İşleri 10 Ashmolean Museum Oxford İngiltere
  6 Fr 500-700 Yuhanna 9:3-4; 12:16-18 Metropolitan Museum of Art 14.1.527 New York ABD
  4 Fr 200-300 1. Korintoslular 7:32-37; 9:10-16
1. Korintoslular 8:10-9:3; 9:27-10:6
Formerly Museum of the Bible
Stimer Collection
P. Oxy. inv. 106/116(c); MOTB.PAP.000120/P.
P. Oxy. inv. 106/116(c)
Washington
Camarillo
ABD
  1 Fr 200-400 İbraniler 9:9-12, 19-23 Museum of the Bible MOTB.PAP.000401 Washington ABD
  2 Fr 200-300 Romalılara 9:18-21; 9:33-10:2
Romalılara 9:21-23; 10:3-4
Formerly Museum of the Bible
Stimer Collection
P. Oxy. inv. 29 4B.46/G(4-6)a; MOTB.PAP.000425
P. Oxy. inv. 29 4B.46/G(4-6)a
Washington / Oxford
Camarillo
ABD / İngiltere
ABD
  1 Fr 200-400 Efesoslular 3:21-4:2, 14-16 Sackler Library P. Oxyrhynchus 5258 Oxford İngiltere
  1 Fr 200-300 1. Timoteos 3:13-4:8 Sackler Library P. Oxyrhynchus 5259 Oxford İngiltere
  1 Fr 200-400 Yuhanna 1:49-2:1 Willoughby Papyrus ABD
  2 Fr 300-500 Galatyalılar 3:21-22, 28-29, 4:31-5:6, 10-15 Museum of the Bible SIG.PAP.000531.1-2 Washington ABD
  1 Fr 500-600 Elçilerin İşleri 4:27-31; 7:26-30 Duke University P. Duke Inv. 1377 Durham ABD
  1 Fr 150-250 Markos 1:7-9, 16-18 Sackler Library P. Oxyrhynchus 5345 Oxford İngiltere
  1 Fr 200-300 Luka 13:13–17, 25–30 Sackler Library P. Oxyrhynchus 5346 Oxford İngiltere
  1 Fr 300-400 Filimon 1:6-8, 18-20 Sackler Library P. Oxyrhynchus 5347 Oxford İngiltere
  1 Fr 400-500 Elçilerin İşleri 7:54-55, 57-58 Girolamo Vitelli Papyrological Institute PSI inv. 1971 Floransa İtalya
  2 Fr 200-300 Luka 2:32-34, 40-42; 24:22-28, 30-38 Sackler Library P. Oxyrhynchus 5478 Oxford İngiltere

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Kurt und Barbara Aland: Der Text des Neuen Testaments. Einführung in die wissenschaftlichen Ausgaben sowie in Theorie und Praxis der modernen Textkritik; Stuttgart: Deutsche Bibelgesellschaft, 1981; S. 94–113.
  2. ^ Nestle-Aland 1996, S. 83–84, 87
  3. ^ Kenyon, F. G., Handbook to the Textual Criticism of the New Testament, London2, 1912, p. 129.

EdebiyatDüzenle

  • Kurt Aland, Barbara Aland: Der Text des Neuen Testaments. Einführung in die wissenschaftlichen Ausgaben sowie in Theorie und Praxis der modernen Textkritik; Stuttgart: Deutsche Bibelgesellschaft, 1981; ISBN 3-438-06011-6.
  • Kurt Aland, M. Welte, B. Köster, K. Junack: Kurzgefasste Liste der griechischen Handschriften des Neuen Testaments. Walter de Gruyter, Berlin, New York 1994.
  • Institut für Neutestamentliche Textforschung, Westfälische Wilhelms-Universität Münster: Continuation of the Manuscript List Nestle-Aland. Novum Testamentum Graece. 27th ed. Deutsche Bibelgesellschaft, Druck: 1996, S. 57–63, 684–689
  • Seid, Timothy. „A Table of Greek Manuscripts“. Interpreting Ancient Manuscripts. Abgerufen am 22. Juni 2007.
  • Waltz, Robert. „New Testament Manuscripts: Papyri“. A Site Inspired By: The Encyclopedia of New Testament Textual Criticism.
  • Willker, Wieland. „Complete List of Greek NT Papyri“ Stand vom 9. Juni 2006.

Ayrıca bakınızDüzenle