Yaman Tarcan

Selahattin Yaman Tarcan, (d. 1 Ocak 1959, İstanbul - ö. 2 Mayıs 2009, İstanbul), Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

Yaman Tarcan
Yaman tarcan.jpg
Doğum Selahattin Yaman Tarcan
1 Ocak 1959(1959-01-01)
İstanbul, Türkiye
Ölüm 2 Mayıs 2009 (50 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Milliyet  Türkiye
Meslek Tiyatro ve sinema oyuncusu
Evlilik Nurdan Tarcan
Ödüller Umuda Yolculuk - Oscar En İyi Yabancı Film (Xavier Koller), 1990

Sanat yaşamına 1979 yılında tiyatro ile başlayan Yaman Tarcan, çeşitli tiyatro topluluklarında roller üstlendikten sonra, 1987 yılında Belene adlı dizi ile ilk kez kamera karşısında yer aldı. Daha sonra birçok sinema filmi ve dizide rol alan Tarcan, Asmalı Konak dizisindeki "Yanaşma Haydar (Dicle'nin kocası)" rolüyle ün kazandı.[1]

Ablası Tuba Tarcan 1986'den beri Cengiz Çandar ile evlidir.

Sanatçı, son bir yılını işsiz geçirdikten sonra 2009 yılında bir silahla yaşamına son verdi.[2][3] Tarcan Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (Çasod) üyesiydi. Mezarı Kasımpaşa Kulaksız kabristanındadır. Vefatından sonra cenazesinde Tarık Akan : '' Yaman 11 aydır işsizdi. Sürekli intihardan söz ediyordu. Ona iş bulacağımı söyledim ancak inancını yitirmişti'' söyledi.[4] Rol arkadaşı İpek Tuzcuoğlu ise: “Sette kimseyle konuşmazdı. Çok melankolik, içine kapanık bir oyuncuydu, kimseyle bir şeyini paylaşmazdı fakat profesyonel ve iyi bir oyuncuydu. En büyük isteği oyuncuların sendikalaşmasıydı . Hatta bize ’Sonumuz ne olacak belli değil’ diyordu. Borç için intihar etmesi daha da büyük trajedi." demiştir.[5]

FilmografisiDüzenle

  • Kader - 2007
  • İstiklal: Şahin Bey - 2007
  • İstiklal: Şehit Kamil - 2007
  • Sis ve Gece - 2006
  • Çinliler Geliyor - 2006
  • Ahh İstanbul - 2006
  • Arka Sokaklar 1. Sezon - 2006
  • Köprü 2. Sezon - 2006
  • Kin ve Gül - 2005
  • Hırsız Polis - 2005
  • Kıyamet - 2005
  • Canın Sağolsun - 2005
  • Naciye'yi Kim Sevmez - 2005
  • Beşinci Boyut - 2005
  • Sil Baştan - 2004
  • Mustafa Hakkında Her şey - 2003
  • Asmalı Konak - Hayat - 2003
  • Estağfurullah Yokuşu - 2003
  • Emanet - 2002
  • Asmalı Konak - 2002
  • Delikanlı - 2000
  • Kurt Kapanı - 2000
  • Hoşçakal Yarın - 1998
  • Canısı (2) - 1997
  • Şaban ile Şirin - 1997
  • Işıklar Sönmesin - 1996
  • Feride - 1996
  • Kurtuluş - 1996
  • Gecem ve Gündüzüm - 1993
  • Yazlıkçılar - 1993
  • Saygılar Bizden - 1993
  • Şaban Askerde - 1993
  • Adada Son Gece - 1992
  • Mahallenin Muhtarları - 1992
  • Ah Gardaşım - 1991
  • Köroğlu - 1991

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Asmalı Konak'ın Haydar'ı intihar etti". 26 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  2. ^ "Ünlü tiyatrocunun sır dolu ölümü..." 7 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  3. ^ "Sine-Sen Tarcan'ın Ardından Örgütlü Mücadeleye Çağırıyor". 26 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2020. 
  5. ^ http://www.milliyet.com.tr/gundem/yaman-i-hastaneye-yatirdim-ama-kacti-1090673

Dış bağlantılarDüzenle