Voleybolda Olimpiyat madalyası kazananlar listesi

Vikimedya liste maddesi

Voleybol, geleneksel altı kişilik salon oyunu ve daha yeni olan plaj voleybolu oyunu olmak üzere Yaz Olimpiyat Oyunları'nda iki disiplinde oynanan sporlardan biridir. Salon voleybolu, 1957 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen 53. oturumunda Olimpiyat programına eklendi ve ilk müsabakalar Tokyo'da düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları'nda yapıldı.[2] Sovyetler Birliği, Tokyo'daki erkekler altın madalyası da dahil olmak üzere, voleybolun da dahil olduğu ilk beş Olimpiyatta hem erkeklerde hem de kadınlarda madalya kazandı. Japonya kadın takımı, açılıştaki Olimpiyat voleybol yarışmasında altın madalya kazandı ve sonraki iki oyunda gümüş madalya kazandı. 1976 Montreal Olimpiyatları'nda Polonya erkek takımı, kadınların 1964 ve 1968'de bronz madalya kazanmasının ardından bu sporda ülkenin tek altın madalyasını kazandı. 1980 Moskova Olimpiyatları'nda ev sahibi takım her iki yarışmada da altın madalya kazandı. Bulgaristan takımı erkekler ve kadınlar turnuvasında sırasıyla bir gümüş ve bir bronz iki madalya kazandı.[3][4] Amerika Birleşik Devletleri voleybolda ilk madalyasını erkeklerde altın, kadınlarda gümüş olmak üzere 1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda kazandı.[5][6] Çin Halk Cumhuriyeti, ilk kez bir Olimpiyat voleybol müsabakasına katılarak Los Angeles'taki kadınlar yarışmasında altın madalya kazandı.[7] Amerika Birleşik Devletleri, Seul'de düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyatları'nda erkeklerde altın madalyasını başarıyla korudu ve Peru, voleyboldaki tek madalyasını kadınlar yarışmasında gümüş madalyayı kazanarak aldı. Sovyetler Birliği, son olimpiyatlarında erkeklerde gümüş, kadınlarda ise altın madalya kazandı.[8] Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından, bağımsızlığını yeni kazanan 15 ülkeden 12'si Barselona'da Birleşik Takım olarak birlikte yarıştı.[9] Kadınlar yarışmasında Birleşik Takım gümüş madalyayı kazanırken, Küba üst üste üç altın madalyasından ilkini kazandı. Erkekler müsabakasında Brezilya sporda ilk altın madalyasını, Hollanda ise ilk genel madalyasını kazandı.

Lang Ping, 1984 Yaz Olimpiyatları'nda Çin Halk Cumhuriyeti kadrosunun bir parçası olarak oyuncu ve teknik direktör olarak 2016 Yaz Olimpiyatları'nda takımına liderlik ederek altın madalya kazanan tek oyuncudur (aynı zamanda 2008'de Amerika Birleşik Devletleri kadın takımını gümüş madalyaya taşımıştır).[1]

18 Eylül 1993'te Monte Carlo'daki 101. oturumunda Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 1996 Atlanta Olimpiyatları'ndan itibaren geçerli olmak üzere Olimpiyat programına hem erkekler hem de kadınlar için plaj voleybolunun eklenmesi yönünde oy kullandı.[2] Bir Ulusal Olimpiyat Komitesi'nin plaj voleybolu turnuvasına iki takımla katılmasına izin verilir; o yıl Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya'nın erkeklerde ve kadınlarda plaj voleybolunda sırasıyla hem altın hem de gümüş kazanmasına izin veren bir kuraldır.[10][11] Atlanta Olimpiyatları'nda ayrıca Hollanda erkek salon takımı gümüş madalyasını Barselona'da altına yükseltti. 2000 Sidney Olimpiyatları'nda ev sahibi Avustralya takımı kadınlar plaj voleybolu müsabakasında altın madalya kazandı ve Rusya, her iki salon müsabakasında da gümüş madalya alarak bağımsız bir ülke olarak ilk voleybol madalyasını evine götürdü. 2004 Atina Olimpiyatları'nda İspanya, voleyboldaki tek madalyasını, erkekler plaj voleybolu müsabakasında gümüş madalya olarak kazandı. Kadınlar plaj voleybolunda, Misty May ve Kerri Walsh'tan oluşan Amerika Birleşik Devletleri takımı, plaj voleybolunda altın madalyayı savunan tek takım olan arka arkaya üç altın madalyanın ilkini kazandı. 2008 Pekin Olimpiyatları'nda Amerika Birleşik Devletleri erkek salon takımı üçüncü altın madalya kazanma yolundaki tüm maçlarını kazandı. Bu, eski Sovyetler Birliği'nin erkeklerde en çok şampiyonluk rekoruna eşitti.[12] Sovyetler salon müsabakalarında 12 madalya kazandı ve Brezilya takımları plaj müsabakalarında 13 madalya kazanarak sırasıyla bu disiplinlerde en fazla madalya kazanan ülkeler oldu. Ancak Brezilya takımları, Olimpiyatlarda voleybol müsabakalarında on salon madalyasıyla tüm ülkelere toplam 20 madalyayla liderlik etmektedir.[13][14]

Altı sporcunun her biri voleybolda dört madalya kazandı. Kübalı Ana Fernández ve Amerikalı Kerri Walsh Jennings üç altın ve bir bronz madalyaya,[nb 1] Sovyet İnna Rıskal ve Brezilyalı Sérgio Dutra Santos iki altın ve iki gümüş madalyaya, Rus Sergey Tetyuhin bir altın, bir gümüş ve iki bronz madalyaya, İtalyan Samuele Papi ise iki gümüş ve iki bronz madalyanın sahibi oldu. On sporcu üç altın madalya kazandı. Fernández'in de aralarında bulunduğu yedi sporcu, 1992, 1996 ve 2000'de arka arkaya altın madalya kazanan Küba kadın salon takımının üyeleriydi. May-Treanor ve Walsh Jennings, 2004, 2008 ve 2012'de plaj voleybolunda altın madalya kazandı. Diğeri ise Karch Kiraly, Amerika Birleşik Devletleri erkek salon takımıyla 1984 ve 1988'de, plaj voleybolunda ise 1996'da altın madalya kazandı. Kiraly, hem salon hem de plaj voleybolunda her iki cinsiyetten de madalya kazanan tek oyuncudur.[15] Kiraly aynı zamanda hem oyuncu hem de antrenör olarak madalya kazanan dört kişiden biridir.[16] ABD'den May-Treanor ve Walsh Jennings'in yanı sıra Brezilya'dan Ricardo Santos ve Emanuel Rego, plaj voleybolunda üç madalya kazanan tek sporculardır. Takım olarak bir altın ve bir bronz madalyaları var ve her birinin diğer partnerlerle bir gümüş madalyası var.

Salon voleybolu

değiştir

Erkekler

değiştir
 
Brezilyalı Amauri Ribeiro, 1984'te gümüş, 1992'de de altın madalya kazandı.
 
1988'de bronz madalya kazanan Arjantinli Daniel Castellani, daha sonra Polonya erkek millî takımının koçluğunu yaptı.[17]
 
Brezilyalı Sérgio Dutra Santos üst üste dört finale yükselen ve ikisini kazanan tek oyuncudur.
 
Luigi Mastrangelo, İtalya takımıyla üç madalya kazandı.
 
Aleksey Kuleşov, Rusya adına üç kez madalya kazandı.
 
Rus Sergey Tetyuhin, üst üste beş turnuvada son dört beşte yer aldı ve yalnızca 2016'da madalya kaçırdı.
 
İtalyan Samuele Papi, Santos ve Tetyuhin ile birlikte dört voleybol madalyası kazanan üç kişiden biridir.
Branş Altın Gümüş Bronz
1964 Tokyo
ayrıntılar
  Sovyetler Birliği (URS)[18]
Ivans Bugajenkovs
Nikolay Burobin
Yuri Çesnokov
Vaja Kaçarava
Valeri Kalaçihin
Vitali Kovalenko
Staņislavs Lugailo
Georgi Mondzolevski
Yuri Poyarkov
Eduard Sibiryakov
Yuri Vengerovski
Dmitri Voskoboynikov
  Çekoslovakya (TCH)[19]
Milan Čuda
Bohumil Golián
Zdeněk Humhal
Petr Kop
Josef Labuda
Josef Musil
Karel Paulus
Boris Perušič
Pavel Schenk
Václav Šmídl
Josef Šorm
Ladislav Toman
  Japonya (JPN)[20]
Yutaka Demachi
Tsutomu Koyama
Sadatoshi Sugahara
Naohiro Ikeda
Yasutaka Sato
Toshiaki Kosedo
Tokihiko Higuchi
Masayuki Minami
Takeshi Tokutomi
Teruhisa Moriyama
Yūzo Nakamura
Katsutoshi Nekoda
1968 Meksiko
ayrıntılar
  Sovyetler Birliği (URS)[21]
Eduard Sibiryakov
Valeri Kravçenko
Volodimir Byelyayev
Yevhen Lapinski
Oļegs Antropovs
Vasilijus Matuševas
Viktor Mihalçuk
Yuri Poyarkov
Boris Tereşçuk
Volodimir İvanov
Ivans Bugajenkovs
Georgi Mondzolevski
  Japonya (JPN)[22]
Masayuki Minami
Katsutoshi Nekoda
Mamoru Shiragami
Isao Koizumi
Kenji Kimura

Yasuaki Mitsumori
Jungo Morita
Tadayoshi Yokota
Seiji Oko
Tetsuo Satō
Kenji Shimaoka
Naohiro Ikeda

  Çekoslovakya (TCH)[23]
Antonín Procházka
Jiří Svoboda
Lubomír Zajíček
Josef Musil
Josef Smolka
Vladimír Petlák
Petr Kop
František Sokol
Bohumil Golián
Zdeněk Groessl
Pavel Schenk
Drahomír Koudelka
1972 Münih
ayrıntılar
  Japonya (JPN)[24]
Yoshihide Fukao
Kenji Kimura
Masayuki Minami
Jungo Morita
Yūzo Nakamura
Katsutoshi Nekoda
Tetsuo Nishimoto
Yasuhiro Noguchi
Seiji Oko
Tetsuo Satō
Kenji Shimaoka
Tadayoshi Yokota
  Doğu Almanya (GDR)[25]
Horst Hagen
Wolfgang Löwe
Wolfgang Maibohm
Jürgen Maune
Horst Peter
Eckehard Pietzsch
Siegfried Schneider
Arnold Schulz
Rudi Schumann
Rainer Tscharke
Wolfgang Webner
Wolfgang Weise
  Sovyetler Birliği (URS)[26]
Viktor Borşç
Yefim Çulak
Vyaçeslav Domani
Vladimir Kondra
Valeri Kravçenko
Yevhen Lapinski
Vladimir Patkin
Yuri Poyarkov
Vladimir Putyatov
Aleksandr Saprıkin
Yuri Starunski
Leonid Zayko
1976 Montreal
ayrıntılar
  Polonya (POL)[27]
Bronisław Bebel
Ryszard Bosek
Wiesław Gawłowski
Marek Karbarz
Lech Łasko
Zbigniew Lubiejewski
Mirosław Rybaczewski
Włodzimierz Sadalski
Edward Skorek
Włodzimierz Stefański
Tomasz Wójtowicz
Zbigniew Zarzycki
  Sovyetler Birliği (URS)[28]
Vladimir Çernışov
Yefim Çulak
Vladimir Dorohov
Aleksandr Yermilov
Vladimir Kondra
Oleg Moliboga
Anatoli Polişçuk
Aleksandr Savin
Pāvels Seļivanovs
Yuri Starunsky
Vladimir Ulanov
Vyaçeslav Zaytsev
  Küba (CUB)[29]
Alfredo Figueredo
Víctor García
Diego Lapera
Leonel Marshall Steward, Sr.
Ernesto Martínez
Lorenzo Martínez
Jorge Pérez
Antonio Rodríguez
Carlos Salas
Victoriano Sarmientos
Jesús Savigne
Raúl Vilches
1980 Moskova
ayrıntılar
  Sovyetler Birliği (URS)[30]
Vladimir Çernışov
Vladimir Dorohov
Aleksandr Yermilov
Vladimir Kondra
Valeri Krivov
Fedir Laşçonov
Viljar Loor
Oleg Moliboga
Yuri Pançenko
Aleksandr Savin
Pāvels Seļivanovs
Vyaçeslav Zaytsev
  Bulgaristan (BUL)[31]
Yordan Angelov
Dimitar Dimitrov
Stefan Dimitrov
Stoyan Gunçev
Hristo İliev
Petko Petkov
Kaspar Simeonov
Hristo Stoyanov
Mitko Todorov
Tsano Tsanov
Emil Valtçev
Dimitar Zlatanov
  Romanya (ROU)[32]
Marius Căta-Chiţiga
Valter Chifu
Laurenţiu Dumănoiu
Günther Enescu
Dan Gîrleanu
Sorin Macavei
Viorel Manole
Florin Mina
Corneliu Oros
Nicolae Pop
Constantin Sterea
Nicu Stoian
1984 Los Angeles
ayrıntılar
  Amerika Birleşik Devletleri (USA)[33]
Douglas Dvorak
Dave Saunders
Steven Salmons
Paul Sunderland
Rich Duwelius
Steve Timmons
Craig Buck
Marc Waldie
Chris Marlowe
Aldis Berzins
Patrick Powers
Karch Kiraly
  Brezilya (BRA)[34]
Amauri Ribeiro
Antônio Carlos Gueiros Ribeiro
Bernard Rajzman
Bernardo Rocha de Rezende
Domingos Lampariello Neto
Fernando Roscio de Ávila
Marcus Vinícius Simões Freire
Montanaro
Renan Dal Zotto
Rui Campos do Nascimento
William Carvalho da Silva
Xandó
  İtalya (ITA)[35]
Franco Bertoli
Francesco Dall'Olio
Giancarlo Dametto
Guido De Luigi
Giovanni Errichiello
Giovanni Lanfranco
Andrea Lucchetta
Pier Paolo Lucchetta
Marco Negri
Piero Rebaudengo
Paolo Vecchi
Fabio Vullo
1988 Seul
ayrıntılar
  Amerika Birleşik Devletleri (USA)[36]
Craig Buck
Bob Ctvrtlik
Scott Fortune
Karch Kiraly
Ricci Luyties
Douglas Partie
Jon Root
Eric Sato
Dave Saunders
Jeff Stork
Troy Tanner
Steve Timmons
  Sovyetler Birliği (URS)[8]
Yaroslav Antonov
Yuri Çerednik
Yevgeni Krasilnikov
Andrey Kuznetsov
Valeri Losev
Yuri Pançenko
İgor Runov
Yuri Sapega
Vladimir Şkurihin
Oleksandr Sorokalet
Raimonds Vilde
Vyaçeslav Zaytsev
  Arjantin (ARG)[37]
Daniel Castellani
Daniel Colla
Hugo Conte
Juan Cuminetti
Esteban de Palma
Alejandro Diz
Waldo Kantor
Esteban Martínez
Raúl Quiroga
Jon Uriarte
Carlos Weber
Claudio Zulianello
1992 Barselona
ayrıntılar
  Brezilya (BRA)[38]
Amauri Ribeiro
Antônio Gouveia
Douglas Chiarotti
Giovane Gávio
Janelson Carvalho
Jorge Edson Brito
Maurício Lima
Marcelo Negrão
Paulo André Silva
André Felipe Ferreira
Talmo
Tande
  Hollanda (NED)[39]
Edwin Benne
Peter Blangé
Ron Boudrie
Henk-Jan Held
Martin van der Horst
Marko Klok
Olof van der Meulen
Jan Posthuma
Avital Selinger
Martin Teffer
Ronald Zoodsma
Ron Zwerver
  Amerika Birleşik Devletleri (USA)[40]
Nick Becker
Carlos Briceno
Bob Ctvrtlik
Scott Fortune
Dan Greenbaum
Brent Hilliard
Bryan Ivie
Douglas Partie
Bob Samuelson
Eric Sato
Jeff Stork
Steve Timmons
1996 Atlanta
ayrıntılar
  Hollanda (NED)[41]
Peter Blangé
Guido Görtzen
Rob Grabert
Henk-Jan Held
Misha Latuhihin
Jan Posthuma
Brecht Rodenburg
Richard Schuil
Bas van de Goor
Mike van de Goor
Olof van der Meulen
Ron Zwerver
  İtalya (ITA)[42]
Lorenzo Bernardi
Vigor Bovolenta
Marco Bracci
Luca Cantagalli
Andrea Gardini
Andrea Giani
Pasquale Gravina
Marco Meoni
Samuele Papi
Andrea Sartoretti
Paolo Tofoli
Andrea Zorzi
  Yugoslavya (YUG)[43]
Vladimir Batez
Dejan Brđović
Đorđe Đurić
Andrija Gerić
Nikola Grbić
Vladimir Grbić
Rajko Jokanović
Slobodan Kovač
Đula Mešter
Žarko Petrović
Željko Tanasković
Goran Vujević
2000 Sidney
ayrıntılar
  Yugoslavya (YUG)[44]
Vladimir Batez
Slobodan Kovač
Slobodan Boškan
Đula Mešter
Vasa Mijić
Nikola Grbić
Vladimir Grbić
Andrija Gerić
Goran Vujević
Ivan Miljković
Veljko Petković
Igor Vušurović
  Rusya (RUS)[45]
Vadim Hamuttskih
Ruslan Olihver
Valeri Goryuşev
İgor Şulepov
Aleksey Kazakov
Yevgeni Mitkov
Sergey Tetyuhin
Roman Yakovlev
Konstantin Uşakov
Aleksandr Gerasimov
İlya Savelev
Aleksey Kuleşov
  İtalya (ITA)[46]
Andrea Gardini
Marco Meoni
Pasquale Gravina
Luigi Mastrangelo
Paolo Tofoli
Samuele Papi
Andrea Sartoretti
Marco Bracci
Simone Rosalba
Mirko Corsano
Andrea Giani
Alessandro Fei
2004 Atina
ayrıntılar
  Brezilya (BRA)[47]
Giovane Gávio
André Heller
Maurício Lima
Gilberto Godoy Filho
André Nascimento
Sérgio Dutra Santos
Anderson Rodrigues
Nalbert Bitencourt
Gustavo Endres
Rodrigo Santana
Ricardo Garcia
Dante Amaral
  İtalya (ITA)[48]
Luigi Mastrangelo
Valerio Vermiglio
Samuele Papi
Andrea Sartoretti
Alberto Cisolla
Ventzislav Simeonov
Damiano Pippi
Andrea Giani
Alessandro Fei
Paolo Tofoli
Paolo Cozzi
Matej Černič
  Rusya (RUS)[49]
Stanislav Dineykin
Sergey Baranov
Pavel Abramov
Aleksey Kazakov
Sergey Tetyuhin
Vadim Hamuttskih
Aleksandr Kosarev
Konstantin Uşakov
Taras Htey
Andrey Yegorçev
Aleksey Verbov
Aleksey Kuleşov
2008 Pekin
ayrıntılar
  Amerika Birleşik Devletleri (USA)[50]
Lloy Ball
Sean Rooney
David Lee
Richard Lambourne
Reid Priddy
Ryan Millar
Riley Salmon
Thomas Hoff
Clayton Stanley
Kevin Hansen
Gabriel Gardner
Scott Touzinsky
  Brezilya (BRA)[51]
Bruno Rezende
Marcelo Elgarten
André Heller
Samuel Fuchs
Gilberto Godoy Filho
Murilo Endres
André Nascimento
Sérgio Dutra Santos
Anderson Rodrigues
Gustavo Endres
Rodrigo Santana
Dante Amaral
  Rusya (RUS)[52]
Aleksandr Korneev
Semyon Poltavski
Aleksandr Kosarev
Sergey Grankin
Sergey Tetyuhin
Vadim Hamuttskih
Yuri Berejko
Aleksey Ostapenko
Aleksandr Volkov
Aleksey Verbov
Maksim Mihaylov
Aleksey Kuleşov
2012 Londra
ayrıntılar
  Rusya (RUS)
Nikolay Apalikov
Taras Htey
Sergey Grankin
Sergey Tetyuhin
Aleksandr Sokolov
Yuri Berejko
Aleksandr Butko
Dmitri Muserski
Dmitri İlyinıh
Maksim Mihaylov
Aleksandr Volkov
Aleksey Obmoçayev
  Brezilya (BRA)
Bruno Rezende
Wallace de Souza
Sidnei dos Santos Júnior
Leandro Vissotto
Gilberto Godoy Filho
Murilo Endres
Sérgio Dutra Santos
Thiago Soares Alves
Rodrigo Santana
Lucas Saatkamp
Ricardo Garcia
Dante Amaral
  İtalya (ITA)
Cristian Savani
Luigi Mastrangelo
Simone Parodi
Samuele Papi
Michal Lasko
Ivan Zaytsev
Dante Boninfante
Dragan Travica
Alessandro Fei
Emanuele Birarelli
Andrea Bari
Andrea Giovi
2016 Rio de Janeiro
ayrıntılar
  Brezilya (BRA)
William Arjona
Éder Carbonera
Wallace de Souza
Luiz Felipe Fonteles
Evandro Guerra
Ricardo Lucarelli
Bruno Rezende
Lucas Saatkamp
Sérgio Dutra Santos
Maurício Borges Silva
Douglas Souza
Maurício Souza
  İtalya (ITA)
Oleg Antonov
Emanuele Birarelli
Simone Buti
Massimo Colaci
Simone Giannelli
Osmany Juantorena
Filippo Lanza
Matteo Piano
Salvatore Rossini
Daniele Sottile
Luca Vettori
Ivan Zaytsev
  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Matthew Anderson
Micah Christenson
Maxwell Holt
Thomas Jaeschke
David Lee
Reid Priddy
Aaron Russell
Taylor Sander
Erik Shoji
Kawika Shoji
David Smith
Murphy Troy
2020 Tokyo
ayrıntılar
  Fransa (FRA)
Barthélémy Chinenyeze
Jenia Grebennikov
Jean Patry
Benjamin Toniutti
Kevin Tillie
Earvin N'Gapeth
Antoine Brizard
Stéphen Boyer
Nicolas Le Goff
Daryl Bultor
Trévor Clévenot
Yacine Louati
  Rusya Olimpiyat Komitesi (ROC_2020)
Yaroslav Podlesnıh
Artem Volviç
Dmitri Volkov
İvan İakovlev
Denis Bogdan
Pavel Pankov
Viktor Poletaev
Maksim Mihaylov
Yegor Kliuka
İlyas Kurkaev
İgor Kobzar
Valentin Golubev
  Arjantin (ARG)
Matías Sánchez
Federico Pereyra
Cristian Poglajen
Facundo Conte
Agustín Loser
Santiago Danani
Sebastián Solé
Bruno Lima
Ezequiel Palacios
Luciano De Cecco
Nicolás Méndez
Martín Ramos
2024 Paris
ayrıntılar

Kadınlar

değiştir
 
Regla Torres, Küba ile üç kez üst üste altın madalya kazandı.
 
Lyubov Kılıç, Rusya ile iki kez gümüş madalya kazandı.
 
İki gümüş madalyalı Rus Yekaterina Gamova.
 
Christa Harmotto, Amerika Birleşik Devletleri ile gümüş ve bronz madalya kazandı.
 
Erika Araki, 2012 yılında Japonya takımıyla bronz madalya kazandı.
 
Küba ile iki altın madalyası olan Taismary Agüero, ülke değiştirdikten sonra 2008'de İtalya takımıyla mücadele etti.[53]
 
Beş kez Olimpiyat gören Brezilyalı Hélia Souza, üç madalya kazandı.
 
Stacy Sykora, 2008 Olimpiyatları öncesindeki ısınma maçında topu geri verirken.
Branş Altın Gümüş Bronz
1964 Tokyo
ayrıntılar
  Japonya (JPN)[20]
Yuko Fujimoto
Yuriko Handa
Sata Isobe
Masae Kasai
Masako Kondo
Katsumi Matsumura
Yoshiko Matsumura
Emiko Miyamoto
Setsuko Sasaki
Ayano Shibuki
Yoko Shinozaki
Kinuko Tanida
  Sovyetler Birliği (URS)[18]
Antonina Rıjova
Astra Biltauer
Ninel Lukanina
Lüdmila Buldakova
Nelli Abramova
Tamara Tihonina
Valentina Kamenyok-Vinogradova
İnna Rıskal
Marita Katuşeva
Tatyana Roşçina
Valentina Mişak
Lüdmila Gureyeva
  Polonya (POL)[54]
Hanna Busz
Krystyna Czajkowska
Maria Golimowska
Barbara Hermel
Krystyna Jakubowska
Danuta Kordaczuk
Krystyna Krupa
Józefa Ledwig
Jadwiga Marko
Jadwiga Rutkowska
Maria Śliwka
Zofia Szczęśniewska
1968 Meksiko
ayrıntılar
  Sovyetler Birliği (URS)[21]
Lüdmila Buldakova
Lüdmila Mihaylovskaya
Tatyana Veinberga
Vera Lantratova
Vera Galuşka-Duyunova
Tatyana Sarıçeva
Tatyana Ponyayeva-Tretyakova
Nina Smoleeva
İnna Rıskal
Galina Leontyeva
Rosa Salihova
Valentina Kamenyok-Vinogradova
  Japonya (JPN)[22]
Sachiko Fukunaka
Makiko Furukawa
Keiko Hama
Setsuko Inoue
Toyoko Iwahara
Yōko Kasahara
Yukiyo Kojima
Sumie Oinuma
Aiko Onozawa
Kunie Shishikura
Suzue Takayama
Setsuko Yoshida
  Polonya (POL)[55]
Halina Aszkiełowicz
Lidia Chmielnicka
Krystyna Czajkowska
Krystyna Jakubowska
Krystyna Krupa
Jadwiga Książek
Józefa Ledwig
Barbara Niemczyk
Krystyna Ostromęcka
Elżbieta Porzec
Zofia Szczęśniewska
Wanda Wiecha
1972 Münih
ayrıntılar
  Sovyetler Birliği (URS)[26]
Lüdmila Borozna
Lüdmila Buldakova
Vera Galuşka-Duyunova
Tatyana Gonobobleva
Nataliya Kudreva
Galina Leontyeva
Tatyana Ponyayeva-Tretyakova
İnna Rıskal
Rosa Salihova
Tatyana Sarıçeva
Nina Smoleeva
Lyubov Tyurina
  Japonya (JPN)[24]
Makiko Furukawa
Keiko Hama
Takako Iida
Toyoko Iwahara
Katsumi Matsumura
Sumie Oinuma
Mariko Okamoto
Seiko Shimakage
Michiko Shiokawa
Takako Shirai
Noriko Yamashita
Yaeko Yamazaki
  Kuzey Kore (PRK)[56]
Hwang He-suk
Jang Ok-rim
Jong Ok-jin
Kang Ok-sun
Kim Zung-bok
Kim Myong-suk
Kim Su-dae
Kim Yeun-ja
Paek Myong-suk
Ri Chun-ok
Ryom Chun-ja
1976 Montreal
ayrıntılar
  Japonya (JPN)[57]
Yuko Arakida
Takako Iida
Katsuko Kanesaka
Kiyomi Kato
Echiko Maeda
Noriko Matsuda
Mariko Okamoto
Takako Shirai
Shoko Takayanagi
Hiromi Yano
Juri Yokoyama
Mariko Yoshida
  Sovyetler Birliği (URS)[28]
Larisa Bergen
Lüdmila Çernışova
Olga Kozakova
Natalya Kuşnir
Nina Muradyan
Liliya Osadçaya
Anna Rostova
Lyubov Rudovskaya
İnna Rıskal
Lüdmila Şçetinina
Nina Smoleeva
Zoya Yusova
  Güney Kore (KOR)[58]
Baik Myung-sun
Byon Kyung-ja
Chang Hee-sook
Jo Hea-jung
Jung Soon-ok
Lee Soon-bok
Lee Soon-ok
Ma Kum-ja
Park Mi-kum
Yoon Young-nae
Yu Jung-hye
Yu Kyung-hwa
1980 Moskova
ayrıntılar
  Sovyetler Birliği (URS)[30]
Yelena Ahaminova
Yelena Andreyuk
Svetlana Badulina
Lyudmila Chernyshyova
Lyubov Kozıreva
Lidiya Loginova
İrina Makogonova
Svetlana Nikişina
Larisa Pavlova
Nadejda Radzeviç
Nataliya Razumova
Olga Solovova
  Doğu Almanya (GDR)[59]
Katharina Bullin
Barbara Czekalla
Brigitte Fetzer
Andrea Heim
Ute Kostrzewa
Heike Lehmann
Christine Mummhardt
Karin Püschel
Karla Roffeis
Martina Schmidt
Annette Schultz
Anke Westendorf
  Bulgaristan (BUL)[31]
Verka Borisova
Tsvetana Bojurina
Rositsa Dimitrova
Tanya Dimitrova
Maya Georgieva
Margarita Gerasimova
Tanya Gogova
Valentina İlieva
Rumyana Kaişeva
Anka Hristolova
Silviya Petrunova
Galina Stançeva
1984 Los Angeles
ayrıntılar
  Çin (CHN)[60]
Hou Yuzhu
Jiang Ying
Lang Ping
Li Yanjun
Liang Yan
Su Huijuan
Yang Xiaojun
Yang Xilan
Zhang Rongfang
Zheng Meizhu
Zhou Xiaolan
Zhu Ling
  Amerika Birleşik Devletleri (USA)[33]
Jeanne Beauprey
Carolyn Becker
Linda Chisholm
Rita Crockett
Laurie Flachmeier
Debbie Green-Vargas
Flo Hyman
Rose Magers
Kimberly Ruddins
Julie Vollertsen
Paula Weishoff
Susan Woodstra
  Japonya (JPN)[61]
Yumi Egami
Norie Hiro
Miyoko Hirose
Kyoko Ishida
Yoko Kagabu
Yuko Mitsuya
Keiko Miyajima
Kimie Morita
Kumi Nakada
Emiko Odaka
Sachiko Otani
Kayoko Sugiyama
1988 Seul
ayrıntılar
  Sovyetler Birliği (URS)[8]
Valentina Ogiyenko
Yelena Volkova
Marina Kumış
İrina Smirnova
Tatyana Sidorenko
İrina Parhomçuk
Tatyana Kraynova
Olga Şkurnova
Marina Nikulina
Yelena Ovçinnikova
Olga Krivoşeyeva
Svetlana Korytova
  Peru (PER)[62]
Luisa Cervera
Alejandra de la Guerra
Denisse Fajardo
Miriam Gallardo
Rosa García
Sonia Heredia
Katherine Horny
Natalia Málaga
Gabriela Pérez del Solar
Cecilia Tait
Gina Torrealva
Cenaida Uribe
  Çin (CHN)[63]
Li Guojun
Zhao Hong
Hou Yuzhu
Wang Yajun
Yang Xilan
Su Huijuan
Ying Jiang
Cui Yongmei
Yang Xiaojun
Zheng Meizhu
Wu Dan
Li Yueming
1992 Barselona
ayrıntılar
  Küba (CUB)[64]
Regla Bell
Mercedes Calderón
Magaly Carvajal
Marlenis Costa
Idalmis Gato
Lilia Izquierdo
Norka Latamblet
Mireya Luis
Tania Ortiz
Raisa O'Farril
Regla Torres
Ana Fernández[nb 1]
  Birleşik Takım (EUN)[66]
Valentina Ogiyenko
Natalya Morozova
Marina Nikulina
Yelena Tyurina
İrina Smirnova
Tatyana Sidorenko
Tatyana Mençova
Yevgeniya Artamonova
Galina Lebedeva
Svetlana Vasilevskaya
Yelena Çebukina
Svetlana Korıtova
  Amerika Birleşik Devletleri (USA)[40]
Liane Sato
Paula Weishoff
Yoko Zetterlund
Elaina Oden
Kimberley Oden
Teee Sanders
Caren Kemner
Ruth Lawanson
Tammy Liley
Janet Cobbs
Tara Cross-Battle
Lori Endicott
1996 Atlanta
ayrıntılar
  Küba (CUB)[67]
Taismary Agüero
Regla Bell
Magaly Carvajal
Marlenis Costa
Ana Fernández
Mirka Francia
Idalmis Gato
Lilia Izquierdo
Mireya Luis
Raisa O'Farrill
Yumilka Ruiz
Regla Torres
  Çin (CHN)[68]
Cui Yong-Mei
He Qi
Lai Yawen
Li Yan
Liu Xiaoning
Pan Wenli
Sun Yue
Wang Lina
Wang Yi
Wang Ziling
Wu Yongmei
Zhu Yunying
  Brezilya (BRA)[11]
Ana Ida Alvares
Leila Barros
Filo Bodziak
Hilma Caldeira
Ana Connelly
Marcia Cunha
Virna Dias
Ana Moser
Ana Sanglard
Hélia Souza
Sandra Suruagy
Fernanda Venturini
2000 Sidney
ayrıntılar
  Küba (CUB)[69]
Taismary Agüero
Zoila Barros
Regla Bell
Marlenis Costa
Ana Fernández
Mirka Francia
Idalmis Gato
Lilia Izquierdo
Mireya Luis
Yumilka Ruiz
Marta Sánchez
Regla Torres
  Rusya (RUS)[45]
Yevgeniya Artamonova
Anastasiya Belikova
Lyubov Kılıç
Yekaterina Gamova
Yelena Godina
Tatyana Graçeva
Natalya Morozova
Olga Potaşova
İnessa Korkmaz
Yelizaveta Tişçenko
Yelena Tyurina
Yelena Vasilevskaya
  Brezilya (BRA)[70]
Leila Barros
Erika Coimbra
Janina Conceição
Virna Dias
Kely Fraga
Ricarda Lima
Kátia Lopes
Elisângela Oliveira
Walewska Oliveira
Karin Rodrigues
Raquel Silva
Hélia Souza
2004 Atina
ayrıntılar
  Çin (CHN)[71]
Chen Jing
Feng Kun
Li Shan
Liu Yanan
Song Nina
Wang Lina
Yang Hao
Zhang Na
Zhang Ping
Zhang Yuehong
Zhao Ruirui
Zhou Suhong
  Rusya (RUS)[49]
Yevgeniya Artamonova
Lyubov Kılıç
Olga Çukanova
Yekaterina Gamova
Aleksandra Korukovets
Olga Nikolayeva
Yelena Plotnikova
Natalya Safronova
Marina Şeşenina
İrina Tebenihina
Yelizaveta Tişçenko
Yelena Tyurina
  Küba (CUB)[72]
Zoila Barros
Rosir Calderón
Nancy Carrillo
Ana Fernández
Maybelis Martínez
Liana Mesa
Anniara Muñoz
Yaima Ortíz
Daimí Ramírez
Yumilka Ruiz
Marta Sánchez
Dulce Téllez
2008 Pekin
ayrıntılar
  Brezilya (BRA)[51]
Walewska Oliveira
Carolina Albuquerque
Marianne Steinbrecher
Paula Pequeno
Thaísa Menezes
Hélia Souza
Valeska Menezes
Fabiana Claudino
Wélissa Gonzaga
Jaqueline Carvalho
Sheilla Castro
Fabiana Alvim
  Amerika Birleşik Devletleri (USA)[50]
Ogonna Nnamani
Danielle Scott-Arruda
Tayyiba Haneef-Park
Lindsey Berg
Stacy Sykora
Nicole Davis
Heather Bown
Jennifer Joines
Kim Glass
Robyn Ah Mow-Santos
Kim Willoughby
Logan Tom
  Çin (CHN)[73]
Wang Yimei
Feng Kun
Yang Hao
Liu Yanan
Wei Qiuyue
Xu Yunli
Zhou Suhong
Zhao Ruirui
Xue Ming
Li Juan
Zhang Na
Ma Yunwen
2012 Londra
ayrıntılar
  Brezilya (BRA)
Fabiana Claudino
Dani Lins
Paula Pequeno
Adenízia da Silva
Thaísa Menezes
Jaqueline Carvalho
Fernanda Ferreira
Tandara Caixeta
Natália Pereira
Sheilla Castro
Fabiana de Oliveira
Fernanda Garay
  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Danielle Scott-Arruda
Tayyiba Haneef-Park
Lindsey Berg
Tamari Miyashiro
Nicole Davis
Jordan Larson
Megan Hodge
Christa Harmotto
Logan Tom
Foluke Akinradewo
Courtney Thompson
Destinee Hooker
  Japonya (JPN)
Erika Araki
Yukiko Ebata
Kaori Inoue
Maiko Kano
Saori Kimura
Hitomi Nakamichi
Ai Otomo
Saori Sakoda
Yuko Sano
Risa Shinnabe
Yoshie Takeshita
Mai Yamaguchi
2016 Rio de Janeiro
ayrıntılar
  Çin (CHN)
Ding Xia
Gong Xiangyu
Hui Ruoqi
Lin Li
Liu Xiaotong
Wei Qiuyue
Xu Yunli
Yan Ni
Yang Fangxu
Yuan Xinyue
Zhang Changning
Zhu Ting
  Sırbistan (SRB)
Tijana Bošković
Jovana Brakočević
Bianka Buša
Tijana Malešević
Brankica Mihajlović
Jelena Nikolić
Maja Ognjenović
Silvija Popović
Milena Rašić
Jovana Stevanović
Stefana Veljković
Bojana Živković
  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Rachael Adams
Foluke Akinradewo
Kayla Banwarth
Alisha Glass
Christa Harmotto
Kimberly Hill
Jordan Larson
Carli Lloyd
Karsta Lowe
Kelly Murphy
Kelsey Robinson
Courtney Thompson
2020 Tokyo
ayrıntılar
  Amerika Birleşik Devletleri (USA)
Micha Hancock
Jordyn Poulter
Justine Wong-Orantes
Jordan Larson
Annie Drews
Jordan Thompson
Michelle Bartsch-Hackley
Kimberly Hill
Foluke Akinradewo
Haleigh Washington
Kelsey Robinson
Chiaka Ogbogu
  Brezilya (BRA)
Carol Gattaz
Rosamaria Montibeller
Macris Carneiro
Roberta Ratzke
Gabriela Guimarães
Tandara Caixeta
Natália Pereira
Ana Carolina da Silva
Fernanda Garay
Ana Cristina de Souza
Camila Brait
Ana Beatriz Corrêa
  Sırbistan (SRB)
Bianka Buša
Mina Popović
Slađana Mirković
Brankica Mihajlović
Maja Ognjenović
Ana Bjelica
Maja Aleksić
Milena Rašić
Silvija Popović
Tijana Bošković
Bojana Milenković
Jelena Blagojević
2024 Paris
ayrıntılar

Plaj voleybolu

değiştir

Erkekler

değiştir
 
2008'in altın madalyalı ikilisi Todd Rogers (solda) ve Phil Dalhausser (sağda), ABD başkanı George W. Bush ile.
 
Beş kez Olimpiyat oynayan Brezilyalı Emanuel Rego, üç madalya kazandı.
Branş Altın Gümüş Bronz
1996 Atlanta
ayrıntılar
  Karch Kiraly
ve Kent Steffes (USA)[10]
  Michael Dodd
ve Mike Whitmarsh (USA)[10]
  John Child
ve Mark Heese (CAN)[74]
2000 Sidney
ayrıntılar
  Dain Blanton
ve Eric Fonoimoana (USA)[75]
  Zé Marco de Melo
ve Ricardo Santos (BRA)[76]
  Axel Hager
ve Jörg Ahmann (GER)[77]
2004 Atina
ayrıntılar
  Ricardo Santos
ve Emanuel Rego (BRA)[78]
  Javier Bosma
ve Pablo Herrera (ESP)[79]
  Stefan Kobel
ve Patrick Heuscher (SUI)[80]
2008 Pekin
ayrıntılar
  Phil Dalhausser
ve Todd Rogers (USA)[81]
  Márcio Araújo
ve Fábio Luiz Magalhães (BRA)[82]
  Ricardo Santos
ve Emanuel Rego (BRA)[82]
2012 Londra
ayrıntılar
  Julius Brink
ve Jonas Reckermann (GER)
  Alison Cerutti
ve Emanuel Rego (BRA)
  Mārtiņš Pļaviņš
ve Jānis Šmēdiņš (LAT)
2016 Rio de Janeiro
ayrıntılar
  Alison Cerutti
ve Bruno Oscar Schmidt (BRA)
  Daniele Lupo
ve Paolo Nicolai (ITA)
  Alexander Brouwer
ve Robert Meeuwsen (NED)
2020 Tokyo
ayrıntılar
  Anders Mol
ve Christian Sørum (NOR)
  Vyaçeslav Krasilnikov
ve Oleg Stoyanovski (ROC_2020)
  Ahmed Tican
ve Şerif Yunus (QAT)
2024 Paris
ayrıntılar

Kadınlar

değiştir
 
Misty May-Treanor (solda) ve Kerri Walsh Jennings (sağda), plaj voleybolunda birden fazla (3) altın madalya kazanan tek kadın takım oyuncularıdır.
 
Altın ve bronz madalya kazanan Natalie Cook, beş Olimpiyat Oyununa katılan ilk Avustralyalı kadın oldu.[83]
Branş Altın Gümüş Bronz
1996 Atlanta
ayrıntılar
  Jackie Silva
ve Sandra Pires (BRA)[84]
  Mônica Rodrigues
ve Adriana Samuel (BRA)[84]
  Natalie Cook
ve Kerri Pottharst (AUS)[85]
2000 Sidney
ayrıntılar
  Natalie Cook
ve Kerri Pottharst (AUS)[86]
  Adriana Behar
ve Shelda Bede (BRA)[76]
  Adriana Samuel
ve Sandra Pires (BRA)[76]
2004 Atina
ayrıntılar
  Kerri Walsh
ve Misty May (USA)[87]
  Shelda Bede
ve Adriana Behar (BRA)[78]
  Holly McPeak
ve Elaine Youngs (USA)[87]
2008 Pekin
ayrıntılar
  Kerri Walsh
ve Misty May-Treanor (USA)[81]
  Wang Jie
ve Tian Jia (CHN)[88]
  Xue Chen
ve Zhang Xi (CHN)[88]
2012 Londra
ayrıntılar
  Kerri Walsh Jennings
ve Misty May-Treanor (USA)
  Jennifer Kessy
ve April Ross (USA)
  Juliana Felisberta
ve Larissa França (BRA)
2016 Rio de Janeiro
ayrıntılar
  Laura Ludwig
ve Kira Walkenhorst (GER)
  Ágatha Bednarczuk
ve Bárbara Seixas (BRA)
  April Ross
ve Kerri Walsh Jennings (USA)
2020 Tokyo
ayrıntılar
  Alix Klineman
ve April Ross (USA)
  Mariafe Artacho del Solar
ve Taliqua Clancy (AUS)
  Joana Heidrich
ve Anouk Vergé-Dépré (SUI)
2024 Paris
ayrıntılar

İstatistikler

değiştir

Madalya liderleri

değiştir

Üç veya daha fazla madalya kazanan sporcular aşağıda listelenmiştir.[13][14]

Oyuncu Ulus Olimpiyatlar Toplam Altın Gümüş Bronz Disiplin Cinsiyet
Fernández, AnaAna Fernández[nb 1]   Küba (CUB) 1992 1996 2000 2004 4 3 0 1 Salon Kadınlar
Walsh Jennings, KerriKerri Walsh Jennings   Amerika Birleşik Devletleri (USA) 2004 2008 2012 2016 4 3 0 1 Plaj Kadınlar
Rıskal, İnnaİnna Rıskal   Sovyetler Birliği (URS) 1964 1968 1972 1976 4 2 2 0 Salon Kadınlar
Santos, SérgioSérgio Santos   Brezilya (BRA) 2004 2008 2012 2016 4 2 2 0 Salon Erkekler
Tetyukhin, SergeySergey Tetyukhin   Rusya (RUS) 2000 2004 2008 2012 4 1 1 2 Salon Erkekler
Papi, SamueleSamuele Papi   İtalya (ITA) 1996 2000 2004 2012 4 0 2 2 Salon Erkekler
Kiraly, KarchKarch Kiraly[15]   Amerika Birleşik Devletleri (USA) 1984 1988 1996 3 3 0 0 Salon (2)
Plaj (1)
Erkekler
Luis, MireyaMireya Luis   Küba (CUB) 1992 1996 2000 3 3 0 0 Salon Kadınlar
Costa, MarlenisMarlenis Costa   Küba (CUB) 1992 1996 2000 3 3 0 0 Salon Kadınlar
Torres, ReglaRegla Torres   Küba (CUB) 1992 1996 2000 3 3 0 0 Salon Kadınlar
Bell, ReglaRegla Bell   Küba (CUB) 1992 1996 2000 3 3 0 0 Salon Kadınlar
May-Treanor, MistyMisty May-Treanor   Amerika Birleşik Devletleri (USA) 2004 2008 2012 3 3 0 0 Plaj Kadınlar
Buldakova, LyudmilaLyudmila Buldakova   Sovyetler Birliği (URS) 1964 1968 1972 3 2 1 0 Salon Kadınlar
Smoleyeva, NinaNina Smoleyeva   Sovyetler Birliği (URS) 1968 1972 1976 3 2 1 0 Salon Kadınlar
Timmons, SteveSteve Timmons   Amerika Birleşik Devletleri (USA) 1984 1988 1992 3 2 0 1 Salon Erkekler
Ruiz, YumilkaYumilka Ruiz   Küba (CUB) 1996 2000 2004 3 2 0 1 Salon Kadınlar
Poyarkov, YuriYuri Poyarkov   Sovyetler Birliği (URS) 1964 1968 1972 3 2 0 1 Salon Erkekler
Zaytsev, VyaçeslavVyaçeslav Zaytsev   Sovyetler Birliği (URS) 1976 1980 1988 3 1 2 0 Salon Erkekler
Amaral, DanteDante Amaral   Brezilya (BRA) 2004 2008 2012 3 1 2 0 Salon Erkekler
Godoy Filho, GilbertoGilberto Godoy Filho   Brezilya (BRA) 2004 2008 2012 3 1 2 0 Salon Erkekler
Santana, RodrigoRodrigo Santana   Brezilya (BRA) 2004 2008 2012 3 1 2 0 Salon Erkekler
Rezende, BrunoBruno Rezende   Brezilya (BRA) 2008 2012 2016 3 1 2 0 Salon Erkekler
Minami, MasayukiMasayuki Minami   Japonya (JPN) 1964 1968 1972 3 1 1 1 Salon Erkekler
Nekoda, KatsutoshiKatsutoshi Nekoda   Japonya (JPN) 1964 1968 1972 3 1 1 1 Salon Erkekler
Kondra, VladimirVladimir Kondra   Sovyetler Birliği (URS) 1972 1976 1980 3 1 1 1 Salon Erkekler
Santos, RicardoRicardo Santos   Brezilya (BRA) 2000 2004 2008 3 1 1 1 Plaj Erkekler
Rego, EmanuelEmanuel Rego   Brezilya (BRA) 2004 2008 2012 3 1 1 1 Plaj Erkekler
Souza, HeliaHélia Souza   Brezilya (BRA) 1996 2000 2004 2008 3 1 0 2 Salon Kadınlar
Tyurina, YelenaYelena Tyurina   Rusya (RUS) 1992 1996 2000 2004 3 0 3 0 Salon Kadınlar
Artamonova, YevgeniyaYevgeniya Artamonova   Rusya (RUS) 1992 1996 2000 2004 3 0 3 0 Salon Kadınlar
Sartoretti, AndreaAndrea Sartoretti   İtalya (ITA) 1996 2000 2004 3 0 2 1 Salon Erkekler
Giani, AndreaAndrea Giani   İtalya (ITA) 1996 2000 2004 3 0 2 1 Salon Erkekler
Tofoli, PaoloPaolo Tofoli   İtalya (ITA) 1996 2000 2004 3 0 2 1 Salon Erkekler
Hamuttskih, VadimVadim Hamuttskih   Rusya (RUS) 2000 2004 2008 3 0 1 2 Salon Erkekler
Kuleşov, AlekseyAleksey Kuleşov   Rusya (RUS) 2000 2004 2008 3 0 1 2 Salon Erkekler
Fei, AlessandroAlessandro Fei   İtalya (ITA) 2000 2004 2012 3 0 1 2 Salon Erkekler
Mastrangelo, LuigiLuigi Mastrangelo   İtalya (ITA) 2000 2004 2012 3 0 1 2 Salon Erkekler

Antrenör ve oyuncu olarak madalyalar (yalnızca salon)

değiştir
 
Bernardo Rezende, 1984'te Brezilya takımının bir oyuncusu olarak gümüş madalya kazandı ve hem erkeklerde hem de kadınlarda antrenörlük yaparak art arda altı madalya kazandı.[89]

Yalnızca dört voleybol oyuncusu madalya kazandı ve ardından salon takımlarını podyuma çıkardı. 2008'de ABD kadın takımını gümüş madalyaya taşıyan Lang Ping dışında hepsi kendi ülkelerinin takımının teknik direktörleriydi.[16]

Sporcu Ulus Oyuncu olarak Antrenör olarak Toplam
Rezende, BernardoBernardo Rezende   Brezilya (BRA) 1 (Gümüş, 1984) 6 (Altın, 2004 ve 2016 erkekler; Gümüş, 2008 ve 2012 erkekler; Bronz, 1996 ve 2000 kadınlar) 7[89]
Ping, LangLang Ping   Çin (CHN) 1 (Altın, 1984) 3 (Altın, 2016 kadınlar; Gümüş, 1996 ve 2008 kadınlar) 4[1]
Kiraly, KarchKarch Kiraly   Amerika Birleşik Devletleri (USA) 2 (Altın, 1984 ve 1988) 2 (Altın, 2020 kadınlar; Bronz, 2016 kadınlar) 4[16]
Çesnokov, YuriYuri Çesnokov   Sovyetler Birliği (URS) 1 (Altın, 1964) 2 (Gümüş, 1972 erkekler; Bronz, 1976 erkeler) 3[16]
  1. ^ a b c Sports-Reference'ın 1992'nin madalya kazananları arasında yer vermediği Ana Fernández, Uluslararası Olimpiyat Komitesi veri tabanı ve Barselona Olimpiyatları Resmî Raporu'nda yer almaktadır.[65] Sporcunun 1996, 2000 ve 2004'teki katılımlarında ise herhangi bir tartışma yoktur.

Kaynakça

değiştir
  1. ^ a b "Lang Ping became the first person in volleyball to win Olympic gold as player and coach". Uluslararası Voleybol Federasyonu. 21 Ağustos 2016. 24 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  2. ^ a b "Chronological Highlights". Uluslararası Voleybol Federasyonu. 5 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  3. ^ Cheporov, Edgar (7 Ağustos 1980). "U.S. Boycott Did No Harm to the 1980 Moscow Olympics". Pittsburgh Post-Gazette. Block Communications. 
  4. ^ Burns, John (9 Mayıs 1984). "Moscow Will Keep its Team from Los Angeles Olympics". The New York Times. s. A1. 
  5. ^ "U.S. Wins Volleyball". The Gazette. Montreal, Quebec: Southam Inc. 13 Ağustos 1984. 5 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  6. ^ Bock, Hal (8 Ağustos 1984). "Tears Flow for American Spikers". The Dispatch. Lexington, NC: The New York Times Company. 5 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  7. ^ "Volleyball; China, U.S. Victorious". The New York Times. 31 Temmuz 1984. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  8. ^ a b c Kubatko, Justin. "Soviet Union Volleyball at the 1988 Seoul Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 4 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2010. 
  9. ^ Erlanger, Steven (19 Temmuz 1992). "Olympics; Unified Team Faces Splintered Future". The New York Times. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  10. ^ a b c Kubatko, Justin. "United States 1996 Atlanta Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 6 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2010. 
  11. ^ a b Kubatko, Justin. "Brazil Volleyball at the 1996 Atlanta Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 3 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  12. ^ Associated Press (24 Ağustos 2008). "U.S. completes emotional ride to grab volleyball gold". ESPN.com. The Walt Disney Company. 7 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2024. 
  13. ^ a b Evans, Hilary; Gjerde, Arild; Heijmans, Jeroen; Mallon, Bill. "Volleyball". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 12 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ a b Evans, Hilary; Gjerde, Arild; Heijmans, Jeroen; Mallon, Bill. "Beach Volleyball". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 11 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ a b Anderson, Kelli (25 Eylül 2007). "Let Us Now Praise Karch Kiraly". Sports Illustrated. Time Warner. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2024. 
  16. ^ a b c d "Questions asked and questions answered as curtain falls on Rio 2016". FIVB. 20 Ağustos 2016. 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  17. ^ Bivol, Alex (13 Eylül 2009). "Bulgaria knocked out in Euro Volley 2009 semi". The Sofia Echo. Sofia Echo Media Ltd. 17 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2024. 
  18. ^ a b Kubatko, Justin. "Soviet Union Volleyball at the 1964 Tokyo Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 24 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2010. 
  19. ^ Kubatko, Justin. "Czechoslovakia Volleyball at the 1964 Tokyo Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 24 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2010. 
  20. ^ a b Kubatko, Justin. "Japan Volleyball at the 1964 Tokyo Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 24 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2010. 
  21. ^ a b Kubatko, Justin. "Soviet Union Volleyball at the 1968 Ciudad de México Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 1 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  22. ^ a b Kubatko, Justin. "Japan Volleyball at the 1968 Ciudad de México Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 1 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  23. ^ Kubatko, Justin. "Czechoslovakia Volleyball at the 1968 Ciudad de México Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 2 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  24. ^ a b Kubatko, Justin. "Japan Volleyball at the 1972 München Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 2 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  25. ^ Kubatko, Justin. "East Germany Volleyball at the 1972 München Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 8 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  26. ^ a b Kubatko, Justin. "Soviet Union Volleyball at the 1972 München Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 20 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  27. ^ Kubatko, Justin. "Poland Volleyball at the 1976 Montréal Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 27 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  28. ^ a b Kubatko, Justin. "Soviet Union Volleyball at the 1976 Montréal Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 26 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  29. ^ Kubatko, Justin. "Cuba Volleyball at the 1976 Montréal Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 26 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  30. ^ a b Kubatko, Justin. "Soviet Union Volleyball at the 1980 Moskava Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 26 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  31. ^ a b Kubatko, Justin. "Bulgaria Volleyball at the 1980 Moskava Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 28 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  32. ^ Kubatko, Justin. "Romania Volleyball at the 1980 Moskava Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 28 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  33. ^ a b Kubatko, Justin. "United States Volleyball at the 1984 Los Angeles Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 4 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2010. 
  34. ^ Kubatko, Justin. "Brazil Volleyball at the 1984 Los Angeles Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 9 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2010. 
  35. ^ Kubatko, Justin. "Italy Volleyball at the 1984 Los Angeles Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 25 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  36. ^ Kubatko, Justin. "United States Volleyball at the 1988 Seoul Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 4 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2010. 
  37. ^ Kubatko, Justin. "Argentina Volleyball at the 1988 Seoul Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 30 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2010. 
  38. ^ Kubatko, Justin. "Brazil Volleyball at the 1992 Barcelona Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 30 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  39. ^ Kubatko, Justin. "Netherlands Volleyball at the 1992 Barcelona Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 30 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  40. ^ a b Kubatko, Justin. "United States Volleyball at the 1992 Barcelona Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 7 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  41. ^ Kubatko, Justin. "Netherlands Volleyball at the 1996 Atlanta Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 28 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  42. ^ Kubatko, Justin. "Italy Volleyball at the 1996 Atlanta Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 6 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  43. ^ Kubatko, Justin. "Serbia and Montenegro Volleyball at the 1996 Atlanta Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 6 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  44. ^ Kubatko, Justin. "Serbia and Montenegro Volleyball at the 2000 Sydney Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 8 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  45. ^ a b Kubatko, Justin. "Russia Volleyball at the 2000 Sydney Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 28 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  46. ^ Kubatko, Justin. "Italy Volleyball at the 2000 Sydney Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 29 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  47. ^ Kubatko, Justin. "Brazil Volleyball at the 2004 Athina Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 18 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  48. ^ Kubatko, Justin. "Italy Volleyball at the 2004 Athina Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 18 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  49. ^ a b Kubatko, Justin. "Russia Volleyball at the 2004 Athina Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 18 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  50. ^ a b Kubatko, Justin. "United States Volleyball at the 2008 Beijing Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 1 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  51. ^ a b Kubatko, Justin. "Brazil Volleyball at the 2008 Beijing Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 18 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  52. ^ Kubatko, Justin. "Russia Volleyball at the 2008 Beijing Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 12 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  53. ^ Associated Press (17 Ağustos 2008). "Italy's Taismary Aguero plays through her grief". NBCOlympics.com. 14 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  54. ^ Kubatko, Justin. "Poland Volleyball at the 1964 Tokyo Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 2 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2010. 
  55. ^ Kubatko, Justin. "Poland Volleyball at the 1968 Ciudad de México Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 1 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  56. ^ Kubatko, Justin. "North Korea Volleyball at the 1972 München Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 2 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  57. ^ Kubatko, Justin. "JPN Volleyball at the 1976 Montréal Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 26 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  58. ^ Kubatko, Justin. "South Korea Volleyball at the 1976 Montréal Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 28 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  59. ^ Kubatko, Justin. "East Germany Volleyball at the 1980 Moskava Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 4 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2010. 
  60. ^ Kubatko, Justin. "China Volleyball at the 1984 Los Angeles Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 30 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  61. ^ Kubatko, Justin. "Japan Volleyball at the 1984 Los Angeles Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 4 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  62. ^ Kubatko, Justin. "Peru Volleyball at the 1988 Seoul Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 3 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2010. 
  63. ^ Kubatko, Justin. "China Volleyball at the 1988 Seoul Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 4 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2010. 
  64. ^ Kubatko, Justin. "Cuba Volleyball at the 1992 Barcelona Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 2 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  65. ^ Romà Cuyàs i Sol, (Ed.) (1992). Official Report of the Games of the XXV Olympiad (PDF). 4. Fundació Barcelona Olímpica. s. 410. 26 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  66. ^ Kubatko, Justin. "Unified Team Volleyball at the 1992 Barcelona Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 30 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  67. ^ Kubatko, Justin. "Cuba Volleyball at the 1996 Atlanta Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 5 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  68. ^ Kubatko, Justin. "China Volleyball at the 1996 Atlanta Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 28 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  69. ^ Kubatko, Justin. "Cuba Volleyball at the 2000 Sydney Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 29 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  70. ^ Kubatko, Justin. "Brazil Volleyball at the 2000 Sydney Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 11 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  71. ^ Kubatko, Justin. "China Volleyball at the 2004 Athina Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 29 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  72. ^ Kubatko, Justin. "Cuba Volleyball at the 2004 Athina Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 29 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  73. ^ Kubatko, Justin. "China Volleyball at the 2008 Beijing Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 29 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  74. ^ Kubatko, Justin. "Canada 1996 Atlanta Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 14 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2010. 
  75. ^ Kubatko, Justin. "United States 2000 Sydney Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 10 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2010. 
  76. ^ a b c Kubatko, Justin. "Brazil 2000 Sydney Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 11 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2010. 
  77. ^ Kubatko, Justin. "Germany 2000 Sydney Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 11 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2010. 
  78. ^ a b Kubatko, Justin. "Brazil 2004 Athina Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 10 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2010. 
  79. ^ Kubatko, Justin. "Spain 2004 Athina Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 22 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2010. 
  80. ^ Kubatko, Justin. "Switzerland 2004 Athina Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 11 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2010. 
  81. ^ a b Kubatko, Justin. "United States 2008 Beijing Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 8 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2010. 
  82. ^ a b Kubatko, Justin. "Brazil 2008 Beijing Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 15 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2010. 
  83. ^ "Nat Cook". corporate.olympics.com.au. Avustralya Olimpiyat Komitesi. 4 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2024. 
  84. ^ a b Kubatko, Justin. "Brazil 1996 Atlanta Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 15 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2010. 
  85. ^ Kubatko, Justin. "Australia 1996 Atlanta Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 2 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2010. 
  86. ^ Kubatko, Justin. "Australia 2000 Sydney Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 2 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2010. 
  87. ^ a b Kubatko, Justin. "United States 2004 Athina Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 10 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2010. 
  88. ^ a b Kubatko, Justin. "China 2008 Beijing Summer Games". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 7 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2010. 
  89. ^ a b "Bernardinho chega a sétima "medalha" e realiza feito raro até entre atletas" (Portekizce). Universo Online. 20 Ağustos 2016. 4 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar

değiştir