Veriko Ancaparidze

Veriko (Vera İvlianovna) Ancaparidze (Gürcüceვერიკო ანჯაფარიძე, 6 Ekim [E.U. 23 Eylül] 1897 Kutaisi – 1987 Tiflis) Gürcü sahne ve sinema oyuncusu.

Veriko Ancaparidze
Kendi dilinde adı Vera Ancaparidze
Doğum 6 Ekim 1897
Kutaisi, Rus İmparatorluğu
Ölüm 31 Ocak 1987 (89 yaşında)
Tiflis, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Defin yeri Mtatsminda panteon
Milliyet Gürcü
Vatandaşlık  Sovyetler Birliği
Meslek Oyuncu, tiyatro yönetmeni
Etkin yıllar 1918-1984
Evlilik Mikhail Çiaureli
Çocuk(lar) Sopiko Çiaureli

HayatıDüzenle

1920'de Tiflis'teki Şota Rustaveli Devlet Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlayan Veriko Ancaparidze, 1927'de Kote Marcanişvili Tiyatrosu'nda oynamaya başladı. Kariyerine daha sonra sanat yönetmeni olarak devam etti.[1] Ayrıca Şota Rustaveli Tiflis Tiyatro Enstitüsü'nde öğretmenlik yapıyordu.[2]

ÖdüllerDüzenle

Veriko Ancaparidze, 1943, 1946 ve 1952'de Stalin Ödülü'ne layık görüldü. Sırasıyla 1950 ve 1979'da SSCB Halk Sanatçısı ve Sosyalist Emek Kahramanı unvanını aldı.[1]

 
Eşinin ve kendisinin mezarı

Yönetmen Miheil Çiaureli'nin eşi ve oyuncu Sopiko Çiaureli'nin annesiydi. Ancaparidze, Mtatsminda Pantheon'da gömülüdür.

FilmografiDüzenle

Bu liste tam bir liste değildir ve göreceli olarak önemli eserlerini içermektedir.

  • Saba (1929), Maro olarak
  • Giorgi Saakadze (1942), Rusudan olarak
  • Keto and Kote (1948), prenses olarak
  • The Fall of Berlin (1950), Hans'ın annesi olarak
  • Don't Grieve (1969), Kalantadze annesi olarak
  • The Legend of Suram Fortress (1985), eski bir falcı olarak
  • Monanieba (1987), gezgin olarak

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b Veriko Ancaparidze (Rusça). Great Soviet Encyclopedia. 1969. 11 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "gse" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ "Верико Ивлиановна Анджапаридзе". 20 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle