Venezuela devlet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa bütün Venezuela devlet başkanlarını listeler.

Venezuela başbakanları listesi (1830–günümüz)Düzenle

Venezuela Devleti (1830–1864)Düzenle

  Venezuela Devlet Başkanı  

      Muhafazakar Parti       Liberal Parti       Bağımsız       Askeri darbe


[1]
Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Eyalet Başkanlık süresi Dönem
[2]
Parti
1   José Antonio Páez
(1790–1873)
Portuguesa 13 Ocak 1830

20 Ocak 1835
1
(1831–35)
Muhafazakar Parti
2   Andrés Narvarte
(1781–1853)
Vargas 20 Ocak 1835

9 Şubat 1835
Muhafazakar Parti
3   José María Vargas
(1786–1854)
Vargas 9 Şubat 1835

9 Temmuz 1835
2
(1835–39)
Muhafazakar Parti
4   José María Carreño
(1792–1849)
Miranda 27 Temmuz 1835

20 Ağustos 1835
Muhafazakar Parti
5   José María Vargas
(1786–1854)
Vargas 20 Ağustos 1835

24 Nisan 1836
Muhafazakar Parti
6   Andrés Narvarte
(1781–1853)
Vargas 24 Nisan 1836

20 Ocak 1837
Muhafazakar Parti
7   José María Carreño
(1792–1849)
Miranda 27 Ocak 1837

11 Mart 1837
Muhafazakar Parti
8   Carlos Soublette
(1789–1870)
Vargas 11 Mart 1837

1 Şubat 1839
9   José Antonio Páez
(1790–1873)
Portuguesa 1 Şubat 1839

28 Ocak 1843
3
(1839–43)
Muhafazakar Parti
10   Carlos Soublette
(1789–1870)
Vargas 28 Ocak 1843

20 Ocak 1847
4
(1843–47)
Muhafazakar Parti
11   José Tadeo Monagas
(1784–1868)
Monagas 20 Ocak 1847

5 Şubat 1851
5
(1847–51)
Muhafazakar Parti
12   José Gregorio Monagas
(1795–1858)
Monagas 5 Şubat 1851

20 Ocak 1855
6
(1851–55)
Liberal Parti
13   José Tadeo Monagas
(1784–1868)
Monagas 20 Ocak 1855

15 Mart 1858
7
(1855–60)
Liberal Parti
14   Pedro Gual Escandón
(1783–1862)
Caracas 15 Mart 1858

18 Mart 1858
Liberal Parti
15   Julián Castro
(1810–1875)
Miranda 18 Mart 1858

2 Ağustos 1859
Askeri darbe
16   Pedro Gual Escandón
(1783–1862)
Caracas 2 Ağustos 1859

29 Eylül 1859
Bağımsız
17   Manuel Felipe de Tovar
(1803–1866)
29 Eylül 1859

20 Mayıs 1861
Liberal Parti
8
(1860–64)
18   Pedro Gual Escandón
(1783–1862)
Caracas 20 Mayıs 1861

29 Ağustos 1861
Liberal Parti
19   José Antonio Páez
(1790–1873)
Portuguesa 29 Ağustos 1861

15 Haziran 1863
Askeri darbe
20   Juan Crisóstomo Falcón
(1820–1870)
Falcón 15 Haziran 1863

25 Nisan 1868
Askeri darbe
9
(1864–73)

Venezuela Birleşik Devletleri (1864–1953)Düzenle

  Venezuela Birleşik Devletleri Başkanı  

      Demokratik Eylem       Muhafazakar Parti       Liberal Parti       Bağımsız       Askeri darbe


[1]
Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Eyalet Başkanlık Süresi Dönem
[2]
Parti
20      Juan Crisóstomo Falcón
(1820–1870)
Falcón 15 Haziran 1863

25 Nisan 1868
9
(1864–73)
Askeri darbe
21   Manuel Ezequiel Bruzual
(1832–1868)
Magdalena
(Gran Colombia)
25 Nisan 1868

28 Haziran 1868
Bağımsız
22   Guillermo Tell Villegas
(1823–1907)
Carabobo 28 Haziran 1868

20 Şubat 1869
Liberal Parti
23   José Ruperto Monagas
(1831–1880)
Monagas 20 Şubat 1869

16 Nisan 1870
Askeri darbe
24   Guillermo Tell Villegas
(1823–1907)
Carabobo 16 Nisan 1870

27 Nisan 1870
Liberal Parti
25   Antonio Guzmán Blanco
(1829–1899)
Caracas 27 Nisan 1870

27 Şubat 1877
Liberal Parti
10
(1873–77)
26   Francisco Linares Alcántara
(1825–1878)
Aragua 27 Şubat 1877

30 Kasım 1878
11
(1877–82)
Liberal Parti
27   José Gregorio Valera 30 Kasım 1878

26 Şubat 1879
Liberal Parti
28   Antonio Guzmán Blanco
(1829–1899)
Caracas 26 Şubat 1879

26 Nisan 1884
Liberal Parti
12
(1882–88)
29   Joaquín Crespo
(1830–1898)
Aragua 26 Nisan 1884

15 Eylül 1886
Liberal Parti
30   Antonio Guzmán Blanco
(1829–1899)
Caracas 15 Eylül 1886

8 Ağustos 1887
Liberal Parti
31   Hermógenes López
(1830-1898)
Carabobo 8 Ağustos 1887

2 Temmuz 1888
Bağımsız
32   Juan Pablo Rojas Paúl
(1826–1905)
Caracas 2 Temmuz 1888

19 Mart 1890
13
(1888–90)
Liberal Parti
33   Raimundo Andueza Palacio
(1846–1900)
Portuguesa 19 Mart 1890

17 Haziran 1892
14
(1890–94)
Muhafazakar Parti
34   Guillermo Tell Villegas
(1823–1907)
Carabobo 17 Haziran1892

31 Ağustos 1892
Liberal Parti
35   Guillermo Tell Villegas Pulido
(1854–1949)
Barinas 31 Ağustos 1892

7 Ekim 1892
Liberal Parti
36   Joaquín Crespo
(1841–1898)
Aragua 7 Ekim 1892

28 Şubat 1898
Askeri darbe
15
(1894–98)
37   Ignacio Andrade
(1839–1925)
Mérida 28 Şubat 1898

20 Ekim 1899
16
(1898–08)
Liberal Parti
38   Cipriano Castro
(1858–1924)
Táchira 20 Ekim 1899

19 Aralık 1908
Askeri darbe
39   Juan Vicente Gómez
(1857–1935)
Táchira 19 Aralık 1908

5 Ağustos 1913
17
(1908–14)
Askeri darbe
40   José Gil Fortoul
(1861–1943)
Lara 5 Ağustos 1913

19 Nisan 1914
Bağımsız
41   Victorino Márquez Bustillos
(1858–1922)
Portuguesa 19 Nisan 1914

24 Haziran 1922
18
(1914–22)
Bağımsız
42   Juan Vicente Gómez
(1857–1935)
Táchira 24 Haziran 1922

30 Mayıs 1929
19
(1922–29)
Askeri darbe
43   Juan Bautista Pérez
(1869–1952)
Caracas 30 Mayıs 1929

13 Haziran 1931
20
(1929–31)
Bağımsız
44   Juan Vicente Gómez
(1857–1935)
Táchira 13 Haziran 1931

17 Aralık 1935
21
(1931–36)
Askeri darbe
45   Eleazar López Contreras
(1883–1973)
Táchira 18 Aralık 1935

5 Mayıs 1941
Bağımsız
22
(1936–41)
46   Isaías Medina Angarita
(1897–1953)
Táchira 5 Mayıs 1941

18 Ekim 1945
23
(1941–48)
Demokratik Parti
47   Rómulo Betancourt
(1908–1981)
Miranda 18 Ekim 1945

17 Şubat 1948
Demokratik Eylem
48   Rómulo Gallegos
(1884–1969)
Caracas 17 Şubat 1948

24 Kasım 1948
24
(1948–52)
Demokratik Eylem
49   Carlos Delgado Chalbaud
(1909–1950)
Caracas 24 Kasım 1948

30 Kasım 1950
Askeri darbe
50   Germán Suárez Flamerich
(1907–1990)
Caracas 30 Kasım 1950

2 Aralık 1952
Bağımsız

Venezuela Cumhuriyeti (1953–1999)Düzenle

  Venezuela cumhuriyeti başkanı  

      Demokratik Parti       Demokratik Eylem       Copei       Ulusal Yakınsama       Beşinci Cumhuriyet Hareketi


[1]
Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Eyalet Başkanlık Süresi Dönem
[2]
Parti
51      Marcos Pérez Jiménez
(1914–2001)
Táchira 2 Kasım 1952

23 Ocak 1958
25
(1952)
Askeri darbe
52   Wolfgang Larrazábal
(1911–2003)
Sucre 23 Ocak 1958

14 Kasım 1958[3]
Bağımsız
53   Rómulo Betancourt
(1908–1981)
Miranda 13 Şubat 1959

13 Mart 1964
26
(1958)
Demokratik Eylem
54   Raúl Leoni
(1905–1972)
Bolívar 13 Mart 1964

11 Mart 1969
27
(1963)
Demokratik Eylem
55   Rafael Caldera
(1916–2009)
Yaracuy 11 Mart 1969

12 Mart 1974
28
(1968)
Copei
56   Carlos Andrés Pérez
(1922–2010)
Táchira 12 Mart 1974

12 Mart 1979
29
(1973)
Democratik Eylem
57   Luis Herrera Campins
(1925–2007)
Portuguesa 12 Mart 1979

2 Şubat 1984
30
(1978)
Copei
58   Jaime Lusinchi
(1924–2014)
Anzoátegui 2 Şubat 1984

2 Şubat 1989
31
(1983)
Demokratik Eylem
59   Carlos Andrés Pérez
(1922–2010)
Táchira 2 Şubat 1989

21 Mayıs 1993[4]
32
(1988)
Demokratik Eylem
60   Ramón José Velásquez
(1916–2014)
Táchira 5 Haziran 1993

2 Şubat 1994
Demokratik Eylem
61   Rafael Caldera
(1916–2009)
Yaracuy 2 Şubat 1994

2 Şubat 1999
33
(1993)
Ulusal Yakınsama

Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti (1999–günümüz)Düzenle

  Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Başkanı  

      Beşinci Cumhuriyet Hareketi/Birleşik Sosyalist Parti       Bağımsız


[1]
Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Eyalet Başkanlık Süresi Dönem
[2]
Parti
64   Hugo Chávez
(1954–2013)
Barinas 2 Şubat 1999

5 Mart 2013
34[5]
(1998)
Beşinci Cumhuriyet Hareketi
35
(2006)
Birleşik Sosyalist Parti
36[6]
(2012)
65   Nicolás Maduro
(1962–)
Caracas 5 Mart 2013

Görevde
Birleşik Sosyalist Parti

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d For the purposes of numbering, a presidency is defined as an uninterrupted period of time in office served by one person. For example, Carlos Soublette was both the 8th and 10th President because the two periods where he was president were not consecutive. A period during which a vice-president temporarily becomes acting president under the Constitution is not a presidency, because the president remains in office during such a period.
  2. ^ a b c d For the purposes of numbering, a term is a period between two presidential elections. Some terms might be longer than originally expected due to coup d'états or the installation of military dictatorships, thus extending the time between two elections. Venezuela's unique history has allowed several presidents to serve during a single term, as well as some presidents, such as Jose Maria Vargas, serving twice during a single term.
  3. ^ Larrazábal resigned early to challenge Rómulo Betancourt at the 1958 election, leaving Edgar Sanabria as acting president until the end of his term, on 13 February 1959.
  4. ^ Octavio Lepage, then President of Congress, served as acting president from 21 May 1993 and until 5 June 1993, when Ramón José Velásquez was formally selected to succeed Perez as president.
  5. ^ Hugo Chávez's first term as president began in February 1999 and is generally considered to last until August 2000, with his second term taking place after he was confirmed during the presidential elections of 2000 as part of the country's constitutional assembly. Therefore, many historians consider the period between August 2000 and January 2007 as Chávez's second term. However, this list considers the period between February 1999 and January 2007 as a single period.
  6. ^ Despite being elected and sworn to office in April 2013 after the special presidential elections, Nicolás Maduro's term in office is counted from February 2013, which is when the 36th term was originally set to begin.