Ana menüyü aç

Venedik doçeleri listesi

Vikimedya liste maddesi
(Venedik Cumhuriyeti doçeleri listesi sayfasından yönlendirildi)
Venedik Cumhuriyeti armasi

Bu Venedik Cumhuriyeti doçeleri listesi 697-1797 tarihleri arasında İtalya'da Venedik Cumhuriyeti'nde bir aristokrat seçmenler koleji tarafından seçilmiş olan; "doçe" (İtalyanca: Doge) adı verilen; seçildikten sonra hayat boyu devlet başkanlığı yapan devlet adamlarının listesidir. Venedik Cumhuriyeti'nde ilk "doçe" Bizanslılara tabi olarak 697 seçilmiş olan Paolo Lucio Anafesto olup 120'inci "doçe" olan Ludovico Manin 1797'de bu görevden feragat etmesi ile bu devlet sona ermiştir. Bu listede "doçe"ler hakkında verilen tarihler geleneksel olup en eski "doçe"ler hakkında olanlar geleneksel olarak tespit edilmiştir ve belgelerle doğrulanmaları imkansızdır.

8. yüzyılDüzenle

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
1   Paolo Lucio Anafesto
(† 717)
697717  
2 Marcello Tegalliano
(† 726)
717726  
3 Orso Ipato
(† 737)
726737 Suikastla öldürüldü.  
Orso Ipato öldürüldükten sonra Bizanslılar tarafından "Doçe" unvanı kaldırıldı. Bunu takibeden 5 yil Venedik magister militum unvanı taşıyan bir Bizans yüksek devlet memuru tarafından idare edildi. Bu magister militum unvanı taşıyan Bizans yüksek devlet memurlarının isim ve görev dönemleri şunlardır:

Domenico Leone (738), Felice Corniola (739), Teodato Ipato (740), Gioviano Cepanico (741) ve Giovanni Fabriciaco (742).
Bunlardan sonuncu olan Fabriciaco bir ayaklanma teşebbüsü sonunda Bizans devleti tarafından görevden alındı; gözleri kör edildi ve sürgüne gönderildi.
Bundan sonra Bizans devleti Venediklilere kendi "doçe"lerini kendileri seçme hakkı tanıdı.

4 Teodato Ipato 742755 740'ta Magister militum olan Orso Ipato'nun oğlu. 755'te haledildi; gözleri kör edildi ve sürgüne gönderildi.  
5 Galla Gaulo veya Lupanio 755756 Teodato Ipato'ya ihanet ettikten sonra iktidar gücünü gaspetti. Haledildi; gözleri kör edildi ve bundan bir yıl sonra da sürgüne gönderildi.  
6 Domenico Monegario 756764 Lombard'ların güçlü desteği ile seçildi. Haledildi; gözleri kör edildi ve sürgüne gönderildi.  
7 Maurizio Galbaio
(797'de öldü)
764797 778 veya 779'de oğlu olan Giovanni ile ortaklaşa "Doçe" olarak hüküm sürdü.  
8 Giovanni Galbaio 797803 Maurizio Galbaio'un oğlu. Haledildi.  

9. yüzyılDüzenle

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
9 Obelerio Antenoreo
( Yak. 832'de öldü)
804810 Haledildi.
10 Angelo Participazio
(827'de öldü)
811827 Participazio ailesinden birinci "doçe". 818'ye kadar küçük oğlu Giovanni ile ve 818'den ölümüne kadar büyük oğlu Giustiniano ile ortaklaşa hüküm sürdü. |  
11 Giustiniano Participazio
(829'da öldü)
827829 Angelo'nun oğlu  
12 I. Giovanni Participazio
(836'de veya daha sonra öldü)
829836 Angelo'nun oğlu ve Giustiniano'nun küçük kardeşi. Haledildi.  
13 Pietro Tradonico
(13 Eylul 864'te öldü)
836 – 13 Eylul 864 Oğlu Giovanni ile ortaklaşa hüküm sürdü ama oğlu kendisinden daha önce öldü. Öldürüldü.  
14 I. Orso Participazio
(881'de öldü)
864881 Angelo Participazio'nun torunu. Oğlu II. Giovanni Participazio ile ortaklaşa hüküm sürdü. Kendisi öldükten sonra oğlu onu takiben Doçe oldu.  
15 II. Giovanni Participazio
(887'de veya hemen sonra öldü)
881887 I. Orso Participazio'nun oğlu. Oğlu Pietro ile ortaklaşa hüküm sürdü. Oğlu kendisinden önce öldü. Sağlık nedeni ile feragat etti ve çok geçmeden öldü.  
16 I. Pietro Candiano
(yak. 842 – 18 Eylul 887)
Nisan 887 – 18 Eylul 887 Dalmaçya korsanları ile savaşmaktayken öldü.  
17 Pietro Tribuno
(912'de öldü)
887912  

10. yüzyılDüzenle

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
18 II. Orso Participazio 912932 Participazio ailesi.  
19 II. Pietro Candiano
(939'da öldü)
932939 I. Pietro Candiano'nun oğlu.  
20 Pietro Participazio
(942'de öldü)
939942 II. Orso Participazio'nun oğlu.  
21 III. Pietro Candiano 942959 II. Pietro Candiano oğlu. Parasız kalıp fakirleşti.  
22 IV. Pietro Candiano
(976'de öldü)
959976 III. Pietro Candiano oğlu. Feragat etti ve çok geçmeden öldü.  
23   Pietro Orseolo
(928 – 10 Ocak 987)
976 – 1 Eylul 978 Orseolo ailesi. Keşiş olmak için feragat etti. 1731'de kilise evliyasi ilan edildi.  
24 Vitale Candiano
(978'de öldü)
978979 III. Pietro Candiano oğlu ve IV. Pietro Candiano'nun erkek kardeşi. Feragat etti ve çok geçmeden öldü.  
25 Tribuno Memmo
(991'de öldü)
979991  
26 II. Pietro Orseolo
(yak. 960 – 1009)
9911009 Orseolo ailesi. 1004-1007 döneminde büyük oğlu Giovanni Orseolo ile ortaklaşa hükümet etti. Sonra 1007-1009'da Ottone Orseolo'nun iki oğlu ile ortaklaşa hükümet etti.  

11. yüzyılDüzenle

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
27 Ottone Orseolo
(993 – 1032)
10091026 Orseolo ailesi. Haledildi.  
28 Pietro Barbolano 10261030 Haledildi.
Pietro Barbolano'in haledilmesinden sonra, Orso Orseolo (1030-1031) doneminde naiplik görevi yapti. Sonra Orseolo ailesi Domenico Orseolo'yi "doçe" olarak seçti.
Bu "gayrimeşru" seçim, Domenico Flabanico'nun "doçe" olarak meşru olarak seçiminden sonra yapıldı.
29 Domenico Flabanico
(1041'de öldü)
10321041  
30 1. Domenico Contarini
(1071'de öldü)
10431071 Contarini Ailesi.  
31 Domenico Selvo
(1087'de öldü)
1071 – Aralık 1084 Feragat etti.  
32 Vitale Falier
(Aralık 1095'te öldü)
1084 – Aralık 1095  
33 I. Vitale Michiel
(1102'de öldü)
başlangıc 10961102  

12. yüzyılDüzenle

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
34 Ordelafo Falier
(1117'de öldü)
11021117 Macarlara karşı bir askeri seferde iken Zadar'da öldürüldü.  
35 Domenico Michiel
(1130'de öldü)
11171130 Feragat etti ve birkaç gün geçmeden öldü.  
36 Pietro Polani
(1148'de öldü)
11301148  
37 Domenico Morosini
(Şubat 1156'de öldü)
1148 – Şubat 1156 Morosini ailesi.  
38 II. Vitale Michiel
(28 Mayıs 1172'de öldürūldū)
1156 – 28 Mayıs 1172 Bir ayaklanma sırasında suikasta kurban gitti.  
39 Sebastiano Ziani
(yak. 1102 – 13 Nisan 1178)
29 Eylul 1172 – 13 Nisan 1178 Ziani Ailesi.  
40 Orio Mastropiero 17 Nisan 11781192 Feragat etti ve "Sante-Croce Manastır"'ına çekildi.  
41   Enrico Dandolo
(yak. 1107 – 21 Haziran 1205)
21 Haziran 1192 – 21 Haziran 1205 Dandolo Ailesi. Dördüncü Haçlı seferi'nin başlıca amili. Konstantinopolis'in Haçlılar tarafından işgaline ve Latin İmparatorluğu kurulmasının baş plancısı ve uygulayıcısı. Venedik'in Ege ve Adriyatik kıyılarında koloniler elde etmesini sağlayan Doçe. Mezari İstanbul'da Ayasofya'da.  

13. yüzyılDüzenle

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
42 Pietro Ziani
(13 Mart 1229'da öldü)
15 Ağustos 1205 – Şubat 1229 Ziani Ailesi. 39'uncu Doçe olan Sebastian Ziani'in oğlu. Feragat ettti
43 Jacopo Tiepolo
(9 Temmuz 1249'da öldü)
6 Mart 1229 – 2 veya 20 Mayıs 1249 Tiepolo ailesi. Feragat etti.  
44 Marino Morosini
(1181 – 1 Ocak 1253)
13 Haziran1249 – 1 Oacak 1253 Morosini Ailesi  
45 Reniero Zen
(7 Temmuz 1268'de öldü)
8 Ocak 1253 – 7 Temmuz 1268  
46 Lorenzo Tiepolo
(15 Ağustos 1275'te öldü)
23 Temmuz 1268 – 15 Ağustos 1275 Tiepolo Ailesi. 43. Doçe olan Jacopo Tiepolo'nun oğlu  
47 Jacopo Contarini
(1194 – 6 Nisan 1280)
6 Eylul 1275 – 6 Mart 1280 Contarini Ailesi. Feragat eti  
48   Giovanni Dandolo
(2 Kasım 1289'da öldü)
31 Mart 1280 – 2 Kasım 1289 Dandolo Ailesi  
49   Pietro Gradenigo
(1251 – 13 Ağustos 1311)
25 Kasım 1289 – 13 Ağustos 1311 Gradenigo Ailesi.  

14. yüzyılDüzenle

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
50 Marino Zorzi
(yak. 1231 – 3 Temmuz 1312)
23 Ağustos 1311 – 3 Temmuz 1312  
51   Giovanni Soranzo
(1240 – 31 Aralık 1328)
13 Temmuz 1312 – 31 Aralık 1328  
52   Francesco Dandolo
(yak. 1258 – 31 Ekim 1339)
4 Ocak 1329 – 31 Ekim 1339 Dandolo Ailesi.  
53   Bartolomeo Gradenigo
(1260 – 28 Aralık 1342)
7 Kasım 1339 – 28 Aralık 1342 Gradenigo Ailesi.  
54   Andrea Dandolo
(30 Nisan/3 Mayıs 1306 – 7 Eylul 1354)
4 Ocak 1343 – 7 Eylul 1354 Dandolo Ailesi.  
55   Marino Faliero
(1285 – 17 Nisan 1355)
11 Eylul 1354 – 17 Nisan 1355 Vatana ihanet suçu ile idam edildi.  
56 Giovanni Gradenigo
(8 Ağustos 1356'da öldü)
21 Nisan 1355 – 8 Ağustos 1356  
57 Giovanni Dolfin
(yak. 1303 – 12 Temmuz 1361)
13 Ağustos 1356 – 12 Temmuz 1361  
Heykeltıraş Andrea da San Felice tarafından hazırlanmış lahti "Santi Giovanni e Paolo Kilisesi"'nde.
 
58 Lorenzo Celsi
(yak. 1310 – 18 Temmuz 1365)
16 Temmuz 1361 – 18 Temmuz 1365 Celsi Ailesi.  
59 Marco Corner
(1285 – 13 Ocak 1368)
21 Temmuz 1365 – 13 Ocak 1368 Corner Ailesi
 
Heykeltıraş Nino Pisano tarafından hazırlanmış lahti. "Santi Giovanni e Paolo Kilisesi"'nde.
 
60 Andrea Contarini
(1300/1302 – 5 Haziran 1382)
20 Ocak 1368 – 5 Haziran 1382  
61 Michele Morosini
(1308 – 16 Ekim 1382)
10 Haziran 1382 – 16 Ekim 1382 , Morosini Ailesi. Seçilmesinden birkaç ay sonra veba salgınında öldü.
 
Della Masegne kardeşler heykel atölyesince hazırlanmış lahti. "Santi Giovanni e Paolo Kilisesi"'nde
 
62 Antonio Venier
(yak. 1330 – 23 Kasım 1400)
21 Ekim 1382 – 23 Kasım 1400  
Della Masegne kardeşler heykel atölyesince hazırlanmış lahti. "Santi Giovanni e Paolo Kilisesi"'nde
 

15. yüzyılDüzenle

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
63   Michele Sten
(1331 – 26 Aralık 1413)
1 Aralık 1400 – 26 Aralık 1413  
Taştan oyma anıt-lahti. "Santi Giovanni e Paolo Kilisesi"'nde
 
64   Tommaso Mocenigo
(1343 – 4 Nisan 1423)
7 Ocak 1414 – 4 Nisan 1423 Mocenigo Ailesi.
 
Heykeltıraş "Niccolò Aretino" ve "Giovanni di Martino da Fiesole" tarafından hazırlanmış lahti. "Santi Giovanni e Paolo Kilisesi"'nde
 
65   Francesco Foscari
(1373 – 1 Kasım 1457)
15 Nisan 1423 – 22 Ekim 1457 Onlar Konseyi tarafından feragat etmeye zorlandı.
Feragatten bir hafta geçmeden öldü.

 
Heykeltıraş " Paolo Bregno" ve "Antonio Bregno" tarafından hazırlanmış lahti. "Santa Maria Gloriosa dei Frari Kilisesi"'nde

 
66   Pasqual Malipiero
(1392 – 7 Mayıs 1462)
30 Ekim 1457 – 7 Mayıs 1462  
Heykeltıraş "Pietro Lombardo" tarafından hazırlanmış lahti. "Santi Giovanni e Paolo Kilisesi"'nde
 
67   Cristoforo Moro
(1390 – 9 Kasım 1471)
12 Mayıs 1462 – 9 Kasım 1471  
68 Nicolò Tron
(1399 – 28 Temmuz 1473)
25 Kasım 1471 – 28 Temmuz 1473  
Heykeltıraş " Antonio Rizzo" tarafından yak. 1485'te hazırlanmış lahti. "Santa Maria Gloriosa dei Frari Kilisesi"nde
 
69   Nicolò Marcello
(yak. 1399 – 1 Aralık 1474)
13 Ağustos 1473 – 1 Aralık 1474  
Heykeltıraş "Pietro Lombardo" ve "Tullio Lombardo" tarafından hazırlanmış lahti. "Santi Giovanni e Paolo Kilisesi"'nde
 
70   Pietro Mocenigo
(1406 – 23 Şubat 1476)
14 Aralık 1474 – 23 Şubat 1476 Mocenigo Ailesi.
 
Heykeltıraş "Pietro Lombardo" tarafından hazırlanmış lahti. "Santi Giovanni e Paolo Kilisesi"'nde
 
71   Andrea Vendramin
(1393 – 5 Mayıs 1478)
4 Mart 1476 – 5 Mayıs 1478  
Heykeltıraş "Tullio Lombardo" ve atolyesi tarafından yak.1480-1495 döneminde hazırlanmış lahti. "Santi Giovanni e Paolo Kilisesi"'nde
 
72   Giovanni Mocenigo
(1409 – 14 Eylul 1485)
18 Mayıs 1478 – 14 Eylul 1485 Mocenigo Ailesi. Pietro Mocenigo'nun kardeşi.
 
Heykeltıraş "Tullio Lombardo" tarafından hazırlanmış lahti. "Santi Giovanni e Paolo Kilisesi"'nde
 
73   Marco Barbarigo
(1413 – 14 Ağustos 1486)
19 Kasım 1485 – 14 Ağustos 1486 Barbarigo Ailesi.
Heykeltıraş "Mauro Codussi" tarafından hazırlanmış lahti.
1807'de yıkılmış "Santa Maria della Carità Kilisesi"'nde idi.
 
74   Agostino Barbarigo
(1419 – 20 Eylul 1501)
30 Ağustos 1486 – 20 Eylul 1501 Barbarigo Ailesi. Bir önceki Doçe'nin kardeşi.
Heykeltıraş "Mauro Codussi" tarafından hazırlanmış lahti.
1807'de yıkılmış "Santa Maria della Carità Kilisesi"'nde idi.
 

16. yüzyılDüzenle

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
75   Leonardo Loredan
(16 Kasım 1436 – 21 Haziran 1521)
2 Ekim 1501 – 21 Haziran 1521  

Heykeltıraş "Girolamo Grapiglia" ve "Girolamo Campagna" tarafından hazırlanmış lahti. "Santi Giovanni e Paolo Kilisesi"'nde

 
76   Antonio Grimani
(28 Aralik 1434 – 7 Mayi 1523)
6 Temmuz 1521 – 7 Mayis 1523 Grimani Ailesi.  
77   Andrea Gritti
(1455 – 28 Aralik 1538)
20 Mayis 1523 – 28 Aralik 1538 Gritti Ailesi  
78   Pietro Lando
(1462 – 9 Kasım 1545)
19 Ocak 1539 – 9 Kasım 1545  
79   Francesco Donato
(1468 – 23 Mayıs 1553)
24 Kasım 1545 – 23 Mayıs 1553 Donato Ailesi.  
80   Marcantonio Trevisan
(yak. 1475 – 31 Mayıs 1554)
4 Haziran 1553 – 31 Mayıs 1554  
81   Francesco Venier
(1489 – 2 Haziran 1556)
11 Haziran 1554 – 2 Haziran 1556  
Heykeltıraş "Jacopo Sansovino " tarafından 1555-1560 döneminde hazırlanmış lahti. "San Salvador Kilisesi"'nde
 
82   Lorenzo Priuli
(1489 – 17 Ağustos 1559)
14 Haziran 1556 – 17 Ağustos 1559 Priuli Ailesi.  
83   Girolamo Priuli
(1486 – 4 Kasım 1567)
1 Eylul 1559 – 4 Kasım 1567 Priuli Ailesi.  
84   Pietro Loredan
(1482 – 3 Mayıs 1570)
26 Kasım 1567 – 3 Mayıs 1570  
85   I. Alvise Mocenigo
(26 Ekim 1507 – 4 Haziran 1577)
11 Mayis 1570 – 4 Haziran 1577 Osmanlı Devleti'nin 1571'de Mağusa'yı fethi ile Kıbrıs adası Venedik Cumhuriyeti idaresinden çıktı.  
86   Sebastiano Venier
(yak. 1496 – 3 Mart 1578)
11 Haziran 1577 – 3 Mart 1578  
87   Niccolò da Ponte
(15 Ocak 1491 – 30 Temmuz 1585)
11 Mart 1578 – 30 Temmuz 1585 Heykeltıraş "Alessandro Vittoria" ve "Girolamo Campagna" tarafından 1582-1584 döneminde hazırlanmış lahti. 1807'de yıkılmış "Santa Maria della Carità Kilisesi"'nde idi.  
88   Pasquale Cicogna
(27 Mayıs 1509 – 2 Nisan 1595)
18 Ağustos 1585 – 2 Nisan 1595 Heykeltıraş "Girolamo Campagna" tarafından hazırlanmış lahti. "Gesuitii Kilisesi"'nde.  
89   Marino Grimani
1 Temmuz 1532 – 25 Aralık 1605)
26 Nisan 1595 – 25 Aralık 1605 Grimani Ailesi.  

17. yüzyılDüzenle

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
90   Leonardo Donato
(12 Şubat 1536 – 16 Temmuz 1612)
10 Ocak 1606 – 16 Temmuz 1612 Donato Ailesi.  
91   Marcantonio Memmo
(11 Kasım 1536 – 31 Ekim 1615)
24 Temmuz 1612 – 31 Temmuz 1615  
92   Giovanni Bembo
(21 Ağustos 1543 – 16 Mart 1618)
2 Aralık 1615 – 16 Mart 1618  
93 Nicolò Donato
(28 Ocak 1539 – 9 Mayıs 1618)
4 Nisan 1618 – 9 Mayıs 1618 Donà Ailesi. 35 gün süren hüküm süresi ile Venedik Cumhuriyeti tarihinde ikinci kısa saltanat süresi.  
94   Antonio Priuli
(10 Mayıs 1548 – 12 Ağustos 1623)
17 Mayıs 1618 – 12 Ağustos 1623 Priuli Ailesi.  
95   Francesco Contarini
(28 Kasım 1566 – 6 Aralık 1624)
8 Eylul 1623 – 6 Ocak 1624 Contarini Ailesi.  
96   I. Giovanni Cornaro
(11 Kasım 1551 – 23 Aralık 1629)
4 Ocak 1625 – 23 Aralık 1629 Cornaro Ailesi.  
97 Nicolò Contarini
(26 Eylul 1553 – 2 Nisan 1631)
18 Ocak 1630 – 2 Nisan 1631 Contarini Ailesi.  
98   Francesco Erizzo
(18 Şubat 1566 – 3 Ocak 1646)
10 Nisan 1631 – 3 Ocak 1646 Osmanlı Devleti ile 1645'te Girit Savași'nin bașlaması
99   Francesco Molino
(21 Nisan 1575 – 27 Şubat 1655)
20 Ocak 1646 – 27 Şubat 1655
100   Carlo Contarini
(5 Temmuz 1580 – 1 Mayıs 1656)
27 Mart 1655 – 1 Mayıs 1656 Contarini Ailesi.  
101   Francesco Cornaro
(6 Mart 1585 – 5 Mayıs 1656)
17 Mayıs 1656 – 5 Haziran 1656 Cornaro Ailesi. 20 gün süren hüküm süresi ile Venedik Cumhuriyeti tarihinde en kısa saltanat süresi.  
102   Bertuccio Valier
(1 Temmuz 1596 – 29 Mart 1658)
15 Haziran 1656 – 29 Mart 1658  

"Andrea Tirali" tarafından tasarlanmış ve heykeltıraş "Giovanni Bonazza", "Antonio Tarsia" ve "Pietro Baratta" tarafından hazırlanmış lahti. "Santi Giovanni e Paolo Kilisesi"'nde.

 
103   Giovanni Pesaro
1 Eylul 1589 – 30 Eylul 1659)
8 Nisan 1658 – 30 Eylul 1659  

"Baldassare Longhena " tarafından tasarlanmış ve heykeltıraş "Josse de Corte", "Melchior Barthel" ve "Francesco Cavrioli" tarafından 1665-1669 döneminde hazırlanmış lahti. " Santa Maria Gloriosa dei Frar Kilisesi"'nde.

104   II. Domenico Contarini
(28 Ocak 1585 – 26 Ocak 1675)
16 Ekim 1659 – 26 Ocak 1675 Contarini Ailesi. Osmanlı Devleti'nin Kandiye Kuşatması'nı 1669'da başarı ile bitirmesi ile Venedik'in Girit'ten atılması  
105   Nicolò Sagredo
(18 Aralık 1606 – 14 Ağustos 1676)
2 Şubat 1675 – 14 Ağustos 1676
106   Alvise Contarini
(24 Ekim 1601 – 15 Ocak 1684)
26 Ağustos 1676 – 15 Ocak 1684 Contarini Ailesi.  
107   Marcantonio Giustinian
(2 Mart 1619 – 23 Mart 1688)
26 Ocak 1684 – 23 Mart 1688  
108   Francesco Morosini
(26 Şubat 1619 – 6 Ocak 1694)
3 Nisan 1688 – 6 Ocak 1694 Morosini Ailesi. Osmanlı Devleti'ne karşı Mora Savaşı (1684-1699) sırasında Mora'da şahsen savaşa katıldı. Mora Yenişehiri'nde öldü.  
109   Silvestro Valiero
(28 Mart 1630 – 7 Temmuz 1700)
25 Şubat 1694 – 7 Temmuz 1700 1699'da Osmanlı Devleti ile Karlofça Antlaşması ile Mora yarımadasının Venedik tarafınca alınması.
 
"Andrea Tirali" tarafından tasarlanmış ve heykeltıraş "Giovanni Bonazza", "Antonio Tarsia" ve "Pietro Baratta" tarafından hazırlanmış lahti. "Santi Giovanni e Paolo Kilisesi"'nde.
 

18. yüzyılDüzenle

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
110   II. Alvise Mocenigo
(3 Ocak 1628 – 6 Mayıs 1709)
17 Temmuz 1700 – 6 Mayıs 1709  
111   II. Giovanni Cornaro
(4 Ağustos 1647 – 12 Ağustos1722)
22 Mayıs 1709 – 12 Ağustos 1722 Cornaro Ailesi. 1718'de Pasarofça Antlaşması ile Mora yarımadasının Osmanlı Devleti'ce geri alınması.  
112 III. Alvise Mocenigo
(29 Ağustos 1662 – 21 Mayıs 1732)
24 Ağustos 1722 – 21 Mayıs 1732 Mocenigo Ailesi.  
113   Carlo Ruzzini
(11 Kasım 1653 – 5 Ocak 1735)
2 Haziran 1732 – 5 Ocak 1735
114   Alvise Pisani
(1 Ocak 1664 – 17 Haziran 1741)
17 Ocak 1735 – 17 Haziran 1741 Pisani Ailesi.  
115   Pietro Grimani
(5 Ekim 1677 – 7 Mart 1752)
30 Haziran 1741 – 7 Mart 1752 Grimani Ailesi.  
116   Francesco Loredan
(9 Şubat 1685 – 19 Mayıs 1762)
18 Mart 1752 – 19 Mayıs 1762 Loredan Ailesi.
117   Marco Foscarini
(4 Şubat 1696 – 31 Mart 1763)
31 Mayıs 1762 – 31 Mart 1763  
118   Alvise Giovanni Mocenigo
(19 Mayıs 1701 – 31 Aralık 1778)
19 Nisan 1763 – 31 Aralık 1778 Mocenigo Ailesi.  
119   Paolo Renier
(21 Kasım 1710 – 13 Şubat 1789)
14 Ocak 1779 – 13 Şubat 1789  
120   Ludovico Manin
(14 Mayıs 1725 – 24 Ekim 1802)
9 Mart 1789 – 12 Mayıs 1797 Venedik'in Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız ordusu tarafından istila etmesi sonunda feragat ettirildi. 18 Ekim 1797'de Fransa ve Avusturya arasında imzalanan Campo Formio Antlaşması ile Venedik Cumhuriyeti sona erdirildi ve toprakları Avusturya'ya verildi.

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  • Bu liste kısmen Fransızca Wikipedia "Liste_des_doges_de_Venise" listesi kaynaklıdır. Online:[1] (Fransızca)

Dış kaynaklarDüzenle

  • Norwich, John Julius (1999) A History of Venice. New York: Vintage Books, ISBN 0-679-72197-5 (İngilizce)