Rakımlarına göre başkentler listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu listede ulusal başkentler yüksekliğe göre sıralanmıştır. Bu listede ilk sırada bulunan Bolivya, fiilen iki başkenti olan bir ülkedir – hukuki başkenti Sucre olmasına karşın, ülke bakanlar kurulu'nun bulunduğu La Paz'dan yönetilir ve bu yüzden fiilen yönetimsel başkentidir.

Ulusal başkent olarak La Paz sayılırsa, o zaman Bolivya bu listede 1 numara olarak sıralanır, ancak Sucre ulusal başkent olarak sıralanırsa, o zaman Ekvador'un başkenti Quito Dünya'nın en yüksek ulusal başkenti olarak sıralanır.

La Paz, Bolivya
Quito, Ekvador
Thimphu, Bhutan
Bogotá, Kolombiya
Addis Ababa, Etiyopya
Ülke Başkent Yükseklik (m)
 Bolivya La Paz (ve Sucre) 3640 (ve 2750)
 Ekvador Quito 2850
 Bhutan Thimphu 2648
 Kolombiya Bogota 2625
 Etiyopya Addis Ababa 2355
 Eritre Asmara 2325
 Yemen San'a 2250
 Meksika Meksiko 2240
 Kenya Nairobi 1795
 Afganistan Kabil 1790
 Namibya Windhoek 1721
 Lesotho Maseru 1673
 Ruanda Kigali 1567
 Guatemala Guatemala 1529
 Zimbabve Harare 1480
 Andorra Andorra la Vella 1409
   Nepal Katmandu 1298
 Madagaskar Antananarivo 1288
 Moğolistan Ulan Bator 1284
 Güney Afrika Pretoria 1271
 Zambiya Lusaka 1270
 Esvatini Mbabane 1243
 Uganda Kampala 1202
 Tanzanya Dodoma 1148
 Kosta Rika San José 1146
 İran Tahran 1138
 Brezilya Brasília 1079
 Ermenistan Erivan 1032
 Malavi Lilongwe 1024
 Botsvana Gaborone 1014
 Honduras Tegucigalpa 980
 Türkiye Ankara 938
 Venezuela Caracas 909
 Burundi Bujumbura 794
 Tacikistan Duşanbe 789
 Nijerya Abuja 777
 Kırgızistan Bişkek 771
 Ürdün Amman 759
 Kamerun Yaoundé 726
 Suriye Şam 691
 El Salvador San Salvador 658
 Suudi Arabistan Riyad 624
 Avustralya Kanberra 605
 Lihtenştayn Vaduz 601
 Bulgaristan Sofya 591
 İspanya Madrid 588
 İsrail Kudüs 580
 Bosna-Hersek Saraybosna 577
 Şili Santiago 521
  İsviçre Bern 513
 Pakistan İslamabad 507
 Özbekistan Taşkent 459
 Gürcistan Tiflis 451
 Sudan Hartum 377
 Orta Afrika Cumhuriyeti Bangui 369
 Mali Bamako 349
 Kazakistan Astana 338
 San Marino San Marino 328
 Burkina Faso Ouagadougou 305
 Çad N'Djamena 298
 Slovenya Ljubljana 281
 Lüksemburg Lüksemburg 273
 Çekya Prag 244
 Kuzey Makedonya Üsküp 243
 Kongo DC Kinşasa 240
 Fildişi Sahili Yamoussoukro 217
 Türkmenistan Aşkabat 215
 Hindistan Yeni Delhi 210
 Nijer Niamey 207
 Mikronezya Federal Devletleri Palikir 207
 Saint Lucia Castries 204
 Belarus Minsk 198
 Avusturya Viyana 170
 Ukrayna Kiev 168
 Kongo Cumhuriyeti Brazzaville 155
 Yunanistan Atina 153
 Laos Vientiane 148
 São Tomé ve Príncipe São Tomé 141
 Kıbrıs Cumhuriyeti Lefkoşa 134
 Mauritius Port Louis 134
 Slovakya Bratislava 131
 Hırvatistan Zagreb 130
 Litvanya Vilnius 124
 Rusya Moskova 124
 Sırbistan Belgrad 116
 Komorlar Moroni 110
 Peru Lima 107
 Ekvator Ginesi Malabo 107
 Arnavutluk Tiran 104
 Macaristan Budapeşte 102
 Haiti Port-au-Prince 98
 Gana Akra 98
 Polonya Varşova 93
 Moldova Kişinev 80
 Myanmar Naypyidaw 77
 Belçika Brüksel 76
 Sierra Leone Freetown 76
 Nikaragua Managua 75
 Kanada Ottawa 74
 Romanya Bükreş 70
 Umman Maskat 68
 Çin Pekin 63
 Mozambik Maputo 63
 Togo Lomé 63
 Karadağ Podgoritsa 61
 Malezya Kuala Lumpur 60
 Belize Belmopan 59
 Lübnan Beyrut 55
 Paraguay Asunción 54
 Jamaika Kingston 53
 Fas Rabat 53
 Uruguay Montevideo 43
 Irak Bağdat 40
 Papua Yeni Gine Port Moresby 39
 Benin Porto-Novo 38
 Estonya Tallinn 37
 Senegal Dakar 37
 Fransa Paris 34
 Almanya Berlin 34
 Güney Kore Seul 33
 Solomon Adaları Honiara 29
 Somali Mogadişu 28
 Finlandiya Helsinki 25
 Vietnam Hanoi 25
 Grenada Saint George's 25
 Mısır Kahire 22
 Yeni Zelanda Wellington 20
 Japonya Tokyo 17
 İzlanda Reykjavik 15
 Portekiz Lizbon 15
 İsveç Stockholm 15
 Kamboçya Phnom Penh 15
 İtalya Roma 14
 Birleşik Krallık Londra 14
 Katar Doha 13
 Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi 13
 Norveç Oslo 12
 Doğu Timor Dili 11
 Arjantin Buenos Aires 10
 Nauru Yaren 9
 İrlanda Dublin 8
 Letonya Riga 8
 Filipinler Manila 7
 Bahreyn Manama 6
 Kuzey Kore Pyongyang 6
 Barbados Bridgetown 6
 Angola Luanda 6
 Libya Trablus 6
 Moritanya Nuakşot 6
 Kuveyt Kuveyt 5
 Sri Lanka Kolombo 4
 Küba Havana 4
 Bangladeş Dakka 3
 Endonezya Cakarta 3
 Marshall Adaları Majuro 3
 Bahamalar Nassau 2
 ABD Washington 2
 Tayland Bangkok 1
 Surinam Paramaribo 1
 Danimarka Kopenhag 0
 Malta Valletta 0
 Monako Monako 0
 Brunei Bandar Seri Begavan 0
 Maldivler Malé 0
 Singapur Singapur 0
 Antigua ve Barbuda Saint John's 0
 Dominika Roseau 0
 Dominik Cumhuriyeti Santo Domingo 0
 Guyana Georgetown 0
 Panama Panama 0
 Saint Kitts ve Nevis Basseterre 0
 Saint Vincent ve Grenadinler Kingstown 0
 Trinidad ve Tobago Port of Spain 0
 Cezayir Cezayir 0
 Yeşil Burun Adaları Praia 0
 Cibuti Cibuti 0
 Gabon Libreville 0
 Gambiya Banjul 0
 Gine Konakri 0
 Gine-Bissau Bissau 0
 Liberya Monrovia 0
 Seyşeller Victoria 0
 Tunus Tunus 0
 Fiji Suva 0
 Kiribati Bairiki 0
 Palau Melekeok 0
 Samoa Apia 0
 Tonga Nuku'alofa 0
 Tuvalu Vaiaku 0
 Vanuatu Port Vila 0
 Hollanda Amsterdam -1
 Azerbaycan Bakü -28