Ana menüyü aç

UEFA Intertoto Kupası kazanan teknik direktörler listesi

Vikimedya liste maddesi

Jupp Heynckes organizasyonda iki defa şampiyonluk yaşadı.

UEFA Intertoto Kupası kazanan teknik direktörler listesi, UEFA Intertoto Kupası'nda şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin derlendiği bir listedir. Intertoto Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası'na katılamayan kulüpler için UEFA tarafından yaz aylarında düzenlenen futbol turnuvasıydı. Bu organizasyon aynı zamanda, UEFA Kupası'na katılabilmek için alternatif bir yoldu.[1] Kupadaki ilk on bir takım, 2006 yılından itibaren UEFA Kupası'na 2. ön eleme turundan itibaren katılmaya başladı. Ancak UEFA'nın kulüpler düzeyinde düzenlemiş olduğu turnuva sayısı dörde çıkınca Intertoto Kupası değerini yitirdi ve 2009 yılında UEFA kararı ile kaldırıldı.[2]

1995 yılında düzenlenen ilk turnuvayı iki takım kazandı. Fransız Jacky Duguépéroux ve Yugoslav Slavoljub Muslin teknik direktörlüğünde şampiyonluğa ulaşan takımlar, UEFA Kupası'na katılma hakkı elde etti. Final maçının oynanmadığı 1995 turnuvasında, yarı finalde Karlsruher'i toplamda 4-2'lik sonuçla eleyen Girondins de Bordeaux ile, Tirol Innsbruck takımını 7-2'lik sonuçla eleyen Strasbourg takımları turnuvanın şampiyonu ilan edildiler ve 1995-96 UEFA Kupası'na katılma hakkı kazandılar. 1996'dan 2005 yılına kadar kupayı üç takım kazanırken 2006 yılında bu kural değiştirilerek şampiyon olan takım sayısı teke düşürüldü.[3] 2006 yılında turnuva formatı değiştirilerek beş tur üzerinden yapılan maçlar üç tura düşürüldü ve finalde kazanan üç takım yerine, üçüncü turu geçen 11 takıma UEFA Kupası ikinci ön eleme turuna katılma hakkı verildi.[4] 2006 Intertoto Kupası'nda şampiyonluğa Newcastle United ulaşırken takımı İngiliz teknik direktör Glenn Roeder çalıştırmaktaydı. Schalke 04 ile 2003 ve 2004 yıllarında olmak üzere şampiyonluk yaşayan Alman teknik direktör Jupp Heynckes, üst üste iki kez kupayı kazanan ilk ve tek teknik direktör unvanını aldı. 2008 yılında son kez düzenlenen turnuvada Braga takımıyla şampiyonluk yaşayan Portekizli Jorge Jesus, organizasyonu en son kazanan teknik direktör oldu.

KazananlarDüzenle

Yıla göreDüzenle

 
Jorge Jesus kupayı kazanan son teknik direktör ve tek Portekizlidir.
 
Şilili Manuel Pellegrini kupayı kazanan ve Avrupalı olmayan tek teknik direktördür.
 
Winfried Schäfer kupayı kazanan ilk Alman teknik direktördür.
Yıl Ülke Kazanan teknik direktör Ülke Kulüp Kaynak [5]
1995   Fransa Duguépéroux, JackyJacky Duguépéroux   Fransa Strasbourg [6][7]
  Yugoslavya[A] Muslin, SlavoljubSlavoljub Muslin   Fransa Bordeaux [8]
1996   Almanya Schäfer, WinfriedWinfried Schäfer   Almanya Karlsruher [9]
  Fransa Smerecki, FrancisFrancis Smerecki   Fransa Guingamp [9]
  Danimarka Elkjær, PrebenPreben Elkjær   Danimarka Silkeborg [9]
1997   Fransa Antonetti, FrédéricFrédéric Antonetti   Fransa Bastia [10]
  Fransa Lacombe, BernardBernard Lacombe   Fransa Lyon [11]
  Fransa Roux, GuyGuy Roux   Fransa Auxerre [12]
1998   Almanya Sidka, WolfgangWolfgang Sidka   Almanya Werder Bremen [13]
  İtalya Ranieri, ClaudioClaudio Ranieri   İspanya Valencia [14]
  İtalya Mazzone, CarloCarlo Mazzone   İtalya Bologna [15]
1999   Fransa Gasset, Jean-LouisJean-Louis Gasset   Fransa Montpellier [16]
  İtalya Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti   İtalya Juventus [17]
  İngiltere Redknapp, HarryHarry Redknapp   İngiltere West Ham United [18]
2000   Almanya Rangnick, RalfRalf Rangnick   Almanya Stuttgart [19][20]
  İtalya De Canio, LuigiLuigi De Canio   İtalya Udinese [21]
  İspanya Fernández, VíctorVíctor Fernández   İspanya Celta Vigo [22]
2001   İngiltere Gregory, JohnJohn Gregory   İngiltere Aston Villa [23]
  Fransa Fernández, LuisLuis Fernández   Fransa Paris Saint-Germain [24]
  Fransa Perrin, AlainAlain Perrin   Fransa Troyes [24]
2002   İspanya Peiró, JoaquínJoaquín Peiró   İspanya Málaga [25]
  Fransa Tigana, JeanJean Tigana   İngiltere Fulham [26]
  Almanya Magath, FelixFelix Magath   Almanya Stuttgart [27][28]
2003   Almanya Heynckes, JuppJupp Heynckes   Almanya Schalke 04 [29]
  İtalya Cosmi, SerseSerse Cosmi   İtalya Perugia [30]
  İspanya Floro, BenitoBenito Floro   İspanya Villarreal [31]
2004   Almanya Heynckes, JuppJupp Heynckes   Almanya Schalke 04 [32]
  Fransa Puel, ClaudeClaude Puel   Fransa Lille [32]
  Şili Pellegrini, ManuelManuel Pellegrini   İspanya Villarreal [32]
2005   Fransa Gillot, FrancisFrancis Gillot   Fransa Lens [33]
  Fransa Fernandez, JeanJean Fernandez   Fransa Marseille [33]
  Almanya Doll, ThomasThomas Doll   Almanya Hamburg [33]
2006   İngiltere Roeder, GlennGlenn Roeder   İngiltere Newcastle United[B] [34]
2007   Hollanda Stevens, HuubHuub Stevens   Almanya Hamburg[C] [35]
2008   Portekiz Jesus, JorgeJorge Jesus   Portekiz Braga[D] [36]

Millete göreDüzenle

Kupayı Fransız teknik direktörler on iki kez kazanmış olup, şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin milletlerine göre sıralama yapıldığında en başarılı millet Fransızlardır. Yalnızca bir kez Avrupa kıtası dışından olan Şili temsicisi istisna olmakla, Kupayı tüm kazananlar Avrupalı teknik direktörlerdir.

Ülke Kazanma
sayısı
  Fransa 12
  Almanya 7
  İtalya 5
  İngiltere 3
  İspanya 3
  Şili 1
  Danimarka 1
  Portekiz 1
  Hollanda 1
  Yugoslavya[A] 1

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

2006 yılından itibaren, Intertoto Kupası'nda üçüncü turu geçen on bir takım, UEFA Kupası'nda 2. ön eleme turuna katılma hakkı kazandı. UEFA Kupası'na katılan bu on bir takımdan en ileri gidebilen takım, Intertoto Kupası'nın genel şampiyonu sayıldı.

A.   Yugoslavya Federal Cumhuriyeti 2003 yılında dağılmış olup, Slavoljub Muslin Sırbistan vatandaşı olarak kalmıştır.
B.   Newcastle United, Twente, Odense, Kayserispor, Ethnikos, Hertha Berlin, Auxerre, Marsilya, Ried, Zürih, Maribor takımları, Intertoto Kupası aracılığıyla 2006-07 UEFA Kupası 2. ön eleme turuna katıldılar. Newcastle United, UEFA Kupası'nda 4. tura kadar yükseldi ve böylece on bir takım arasında en ileri gidebilen takım olarak 2006 UEFA Intertoto Kupası'nın genel şampiyonu oldu.[5]
C.   2007 UEFA Intertoto Kupası'nda 3. turu geçen, Rapid Wien, Lens, Leiria, Aalborg, Hamburg, Otelul Galati, Blackburn Rovers, Sampdoria, Hammarby, Atlético Madrid ve Tobol Kostanai takımları 2007-08 UEFA Kupası 2. ön eleme turuna katıldılar. UEFA Kupası 4. Turu'na kadar yükselen ve on bir takım arasında en ileri gidebilen takım olan Hamburg böylece 2007 UEFA Intertoto Kupası'nın genel şampiyonu oldu.[5]
D.   2008 UEFA Intertoto Kupası'nda 3. turu geçen, Braga, Sturm Graz, Stade Rennais, Rosenborg, Grasshopper, Deportivo, Stuttgart, Elfsborg, Aston Villa, Napoli ve Vaslui takımları, Intertoto Kupası aracılığıyla 2008-09 UEFA Kupası 2. ön eleme turuna katıldılar. UEFA Kupası 4. Turu'na kadar yükselen ve on bir takım arasında en ileri gidebilen takım olan Braga böylece 2008 UEFA Intertoto Kupası'nın genel şampiyonu oldu.[5]

KaynakçaDüzenle

Genel
Özel
  1. ^ "Competition format". UEFA. 1 Aralık 2007. 6 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2008. 
  2. ^ "Champions League changes agreed". UEFA. 1 Aralık 2007. 9 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2008. 
  3. ^ "UEFA Intertoto Cup History". UEFA. 13 Temmuz 2005. 7 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2008. 
  4. ^ "Intertoto Kupası'nın yapısı değişiyor". Ntvmsnbc. 25 Eylül 2005. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2013. 
  5. ^ a b c d "The UEFA Intertoto Cup: Past Winners". 
  6. ^ "Bordeaux lay down Intertoto gauntlet". UEFA. 2 Ocak 2006. 7 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2008. 
  7. ^ "RCS – Innsbruck 6–1". racingstub.com. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2008. 
  8. ^ "Bordeaux 2-2 Karlsruhe". UEFA. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2013. (İngilizce)
  9. ^ a b c "Season 1996". UEFA.com. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2013. (İngilizce)
  10. ^ "Intertoto et UEFA 97". SC Bastia. 4 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008. (Fransızca)
  11. ^ "Season 1997". UEFA.com. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2013.  (İngilizce)
  12. ^ "French complete impressive sweep". UEFA.com. 2 Ocak 2006. 7 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008. 
  13. ^ "Season 1998". UEFA.com. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2013. 
  14. ^ "Favourite Frings delivers for Bremen". UEFA. 2 Ocak 2006. 6 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008. 
  15. ^ "Tutte le Partite". Bologna FC 1909. 14 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008. (İtalyanca)
  16. ^ "Saison 99–00". Montpellier HSC. 29 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008. (Fransızca)
  17. ^ "Carlo Ancelotti". AC Milan. 20 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2008. 
  18. ^ "Season 1999". UEFA.com. 25 Ağustos 1999. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008.  (İngilizce)
  19. ^ "UEFA Intertoto Cup 2000". RSSSF. 7 Temmuz 2002. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2008.  (İngilizce)
  20. ^ "Ralf Rangnick". fussballdaten.de. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2008. (Almanca)
  21. ^ Newman, Paul (5 Ocak 2008). "Luigi de Canio: The other Italian job". Londra: The Independent. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2008. 
  22. ^ "Season 2000". UEFA.com. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008.  (İngilizce)
  23. ^ "John Gregory factfile". Londra: The Guardian. 21 Mart 2003. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008.  (İngilizce)
  24. ^ a b "Season 2001". UEFA.com. 21 Ağustos 2001. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008. (İngilizce)
  25. ^ "Season 2002". UEFA.com. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2013. (İngilizce)
  26. ^ "Fulham seal InterToto win". BBC Sport. 27 Ağustos 2002. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008. (İngilizce)
  27. ^ "UEFA Intertoto Cup 2002". RSSSF. 22 Mart 2003. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2008. (İngilizce)
  28. ^ "Felix Magath". fussballdaten.de. 4 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2008. 
  29. ^ "FC Schalke 04 – SV Pasching". FC Schalke 04. 31 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008. (Almanca)
  30. ^ "Season 2003". UEFA.com. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2013. (İngilizce)
  31. ^ "Villarreal CF - Games in European Cups". RSSSF. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008. 
  32. ^ a b c "UEFA Intertoto Cup 2004 - Details". RSSSF. 23 Ekim 2004. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008. 
  33. ^ a b c "UEFA Intertoto Cup 2005 - Details". RSSSF. 5 Ekim 2005. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008. 
  34. ^ "Newcastle to lift Intertoto Cup". BBC Sport. 16 Aralık 2006. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2008.  (İngilizce)
  35. ^ "Hamburg surge finally downs Dacia". UEFA.com. 29 Temmuz 2007. 19 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2008.  (İngilizce)
  36. ^ "UEFA Intertoto Cup 2008" (İngilizce). Footballzz.co.uk. 4 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2013.  (İngilizce)

Dış bağlantılarDüzenle