UEFA Intertoto Kupası kazanan takımlar listesi

Vikimedya liste maddesi

UEFA tarafından 1995-2008 yılları arasında düzenlenen UEFA Intertoto Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi veya UEFA Kupası'na katılma hakkı kazanamayan UEFA üyesi ülkelerin kulüpleri için, UEFA Kupası'na katılmak için alternatif bir yol sunma amacı taşımaktaydı.[1][2] 1995'teki ilk turnuvayı kazanan Strasbourg ve Bordeaux, 1995-96 UEFA Kupası'na katılma hakkı elde ettiler. İlk sezon iki şampiyon çıkarken, 1996 sezonuyla birlikte üçer şampiyon çıkmaya başladı. 2005'te düzenlenen turnuva üç takımın şampiyon olduğu son turnuva oldu. 2006 sezonundan itibaren turnuvayı kazanan sayısı teke düşürüldü.[3] 2006 yılında yapılan düzenlemeyle beraber Intertoto Kupası'ndaki ilk on bir takım, UEFA Kupası'na ikinci ön eleme turundan itibaren katılmaya başladı.[4] Turnuvaya katılan takımlar, bir maçı kendi evinde olmak üzere toplam iki maç yapmaktaydı.[1]

İki kezle turnuvada en çok şampiyonluk elde eden üç kulüpten biri olan Hamburger'in taraftarları

Hamburger, Villarreal, Schalke 04 ve Stuttgart, ikişer defa şampiyonluğu ulaşarak bu anlamda turnuvanın en başarılı takımları oldular. Schalke ve Villarreal aynı zamanda, 2003 ve 2004 yıllarında olmak üzere üst üste iki sezon şampiyonluk kazanmıştı. 7 farklı ülkeden kulüp turnuvayı kazanırken yaşarken ülkeler bazında 12 şampiyonlukla Fransız kulüpler, turnuvanın en çok kazananları konumundadır.

KazananlarDüzenle

Anahtar
Uzatma süresi sonucunda kazanan belirlendi
* Uzatma süresi sonrasındaki penaltı vuruşları ile kazanan belirlendi
Yıl Ülke Şampiyon Skor İkinci Ülke Stadyum Yer Notlar
1995   Fransa Bordeaux 2-0 Karlsruhe   Almanya Wildparkstadion Karlsruhe, Almanya [a]
2-2 Chaban-Delmas Stadyumu Bordeaux, Fransa
  Fransa Strasbourg 1-1 Tirol Innsbruck   Avusturya Tivoli-Neu Innsbruck, Avusturya [b]
6-1 Meinau Stadyumu Strasbourg, Fransa
1996   Almanya Karlsruhe 0-1 Standard Liège   Belçika Maurice Dufrasne Stadyumu Liège, Belçika [c]
3-1 Wildparkstadion Karlsruhe, Almanya
  Fransa Guingamp 2-1 Rotor   Rusya Merkez Stadyumu Volgograd, Rusya [d]
1-0 Roudourou Stadyumu Guingamp, Fransa
  Danimarka Silkeborg 2-1 Segesta   Hırvatistan Sisak Şehir Stadyumu Sisak, Hırvatistan [e]
1-0 Silkeborg Stadyumu Silkeborg, Danimarka
1997   Fransa Auxerre 0-0 Duisburg   Almanya Wedau Stadyumu Duisburg, Almanya [f]
2-0 Abbé-Deschamps Stadyumu Auxerre, Fransa
  Fransa Bastia 1-0 Halmstads   İsveç Örjans Vall Halmstad, İsveç [g]
1-1† Armand Cesari Stadyumu Bastia, Fransa
  Fransa Olympique Lyonnais 1-0 Montpellier   Fransa Mosson Stadyumu Montpellier, Fransa [h]
3-2 Gerland Stadyumu Lyon, Fransa
1998   İspanya Valencia 2-0 Salzburg   Avusturya Lehen Stadyumu Salzburg, Avusturya [i]
2-1 Mestalla Stadyumu Valensiya, İspanya
  Almanya Werder Bremen 1-0 Vojvodina   Sırbistan-Karadağ[j] Weser Stadyumu Bremen, Almanya [k]
1-1 Şehir Stadyumu Novi Sad, Sırbistan
  İtalya Bologna 1-0 Ruch Chorzów   Polonya Renato Dall'Ara Stadyumu Bologna, İtalya [l]
2-0 Chorzów Belediye Stadyumu Chorzów, Polonya
1999   Fransa Montpellier 1-1* Hamburger   Almanya Mosson Stadyumu Montpellier, Fransa [m]
1-1 Imtech Arena Hamburg, Almanya
  İtalya Juventus 2-0 Rennes   Fransa Alpler Stadyumu Torino, İtalya [n]
2-2 Roazhon Park Rennes, Fransa
  İngiltere West Ham United 0-1 Metz   Fransa Upton Park Londra, İngiltere [o]
3-1 Saint-Symphorien Stadyumu Metz, Fransa
2000   İtalya Udinese 2-2 Sigma Olomouc   Çek Cumhuriyeti Andrův Stadyumu Olomouc, Çek Cumhuriyeti [p]
4-2† Friuli Stadyumu Udine, İtalya
  İspanya Celta Vigo 2-1 Zenit   Rusya Balaídos Stadyumu Vigo, İspanya [q]
2-2 Petrovski Stadyumu Sankt-Peterburg, Rusya
  Almanya Stuttgart 2-0 Auxerre   Fransa Abbé-Deschamps Stadyumu Auxerre, Fransa [r]
1-1 Neckarstadion Stuttgart, Almanya
2001   İngiltere Aston Villa 1-1 Basel    İsviçre St. Jakob-Park Basel, İsviçre [s]
4-1 Villa Park Birmingham, İngiltere
  Fransa Pars Saint-Germain 0-0 Brescia   İtalya Prensler Parkı Paris, Fransa [t]
1-1 Mario Rigamonti Stadyumu Brescia, İtalya
  Fransa Troyes 0-0 Newcastle United   İngiltere Aube Stadyumu Troyes, Fransa [u]
4-4 St James' Park Newcastle, İngiltere
2002   İspanya Málaga 1-0 Villarreal   İspanya El Madrigal Villarreal, İspanya [v]
1-1 La Rosaleda Stadyumu Málaga, İspanya
  İngiltere Fulham 2-2 Bologna   İtalya Renato Dall'Ara Stadyumu Bologna, İtalya [w]
3-1 Loftus Road Londra, İngiltere
  Almanya Stuttgart 0-1 Lille   Fransa Grimonprez-Jooris Stadyumu Lille, Fransa [x]
2-0 Neckarstadion Stuttgart, Almanya
2003   Almanya Schalke 04 2-0 Pasching   Avusturya Orman Stadyumu Pasching, Avusturya [y]
0-0 Arena AufSchalke Gelsenkirchen, Almanya
  İspanya Villarreal 2-1 Heerenveen   Hollanda Abe Lenstra Stadyumu Heerenveen, Hollanda [z]
0-0 El Madrigal Villarreal, İspanya
  İtalya Perugia 1-0 Wolfsburg   Almanya Renato Curi Stadyumu Perugia, İtalya [aa]
2-0 Volkswagen Arena Wolfsburg, Almanya
2004   Fransa Lille 0-0 Leiria   Portekiz Lille Şehir Stadyumu Lille, Fransa [ab]
0-2† Dr. Magalhães Pessoa Stadyumu Leiria, Portekiz
  Almanya Schalke 04 2-1 Slovan Liberec   Çek Cumhuriyeti Arena AufSchalke Gelsenkirchen, Almanya [ac]
1-0 Nisa Stadyumu Liberec, Çek Cumhuriyeti
  İspanya Villarreal 2-0* Atlético Madrid   İspanya El Madrigal Villarreal, İspanya [ad]
0-2 Vicente Calderón Stadyumu Madrid, İspanya
2005   Fransa Lens 1-1 CFR Cluj   Romanya Dr. Constantin Rădulescu Stadyumu Kaloşvar, Romanya [ae]
3-1 Bollaert-Delelis Stadyumu Lens, Fransa
  Fransa Olympique de Marseille 0-2 Deportivo La Coruña   İspanya Riazor Stadyumu A Coruña, İspanya [af]
5-1 Vélodrome Stadyumu Marsilya, Fransa
  Almanya Hamburger 1-0 Valencia   İspanya Imtech Arena Hamburg, Almanya [ag]
0-0 Mestalla Stadyumu Valensiya, İspanya
2006   İngiltere Newcastle United 1-1 Lillestrøm   Norveç St James' Park Newcastle, İngiltere [ah]
3-0 Åråsen Stadyumu Lillestrøm, Norveç
2007   Almanya Hamburger 1-1 Dacia Chișinău   Moldova Cumhuriyet Stadyumu Kişinev, Moldova [ai]
4-0 Imtech Arena Hamburg, Almanya
2008   Portekiz Braga 2-0 Sivasspor   Türkiye 4 Eylül Stadyumu Sivas, Türkiye [aj]
3-0 Braga Belediye Stadyumu Braga, Portekiz

Kulübe göre performanslarDüzenle

Kulüp Şampiyonluk İkincilik Şampiyonluk yıl(lar)ı İkincilik yıl(lar)ı
Hamburger 2 1 2005, 2007 1999
Stuttgart 2 2000, 2002
Schalke 04 2 2003, 2004
Villarreal 2 2003, 2004
Karlsruhe 1 1 1996 1995
Auxerre 1 1 1997 2000
Bologna 1 1 1998 2002
Valencia 1 1 1998 2005
Montpellier 1 1 1999 1997
Lille 1 1 2004 2002
Newcastle United 1 1 2006 2001
Bordeaux 1 1995
Strasbourg 1 1995
Guingamp 1 1996
Silkeborg 1 1996
Bastia 1 1997
Lyon 1 1997
Werder Bremen 1 1998
Juventus 1 1999
West Ham United 1 1999
Celta Vigo 1 2000
Udinese 1 2000
Aston Villa 1 2001
Paris Saint-Germain 1 2001
Troyes 1 2001
Fulham 1 2002
Málaga 1 2002
Perugia 1 2003
Lens 1 2005
Olympique de Marseille 1 2005
Braga 1 2008
Tirol Innsbruck 1 1995
Rotor 1 1996
Segesta 1 1996
Standard Liège 1 1996
Duisburg 1 1997
Halmstads 1 1997
Ruch Chorzów 1 1998
Salzburg 1 1998
Vojvodina 1 1998
Metz 1 1999
Stade Rennais 1 1999
Sigma Olomouc 1 2000
Zenit 1 2000
Basel 1 2001
Brescia 1 2001
Heerenveen 1 2003
Pasching 1 2003
Wolfsburg 1 2003
Atlético Madrid 1 2004
Leiria 1 2004
Slovan Liberec 1 2004
CFR Cluj 1 2005

Ülkeye göre performanslarDüzenle

Ülke Şampiyonluk İkincilik
  Fransa 12 5
  Almanya 8 4
  İspanya 5 4
  İtalya 4 2
  İngiltere 4 1
  Portekiz 1 1
  Danimarka 1 0
  Avusturya 0 3
  Çek Cumhuriyeti 0 2
  Rusya 0 2
  Belçika 0 1
  Hırvatistan 0 1
  Hollanda 0 1
  Sırbistan[j] 0 1
  Polonya 0 1
  Romanya 0 1
   İsviçre 0 1
  İsveç 0 1
  Türkiye 0 1

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

  1. ^ Bordeaux toplamda 4-2 kazandı.
  2. ^ Strasbourg toplamda 7-2 kazandı.
  3. ^ Karlsruhe toplamda 3-2 kazandı.
  4. ^ Toplam skor 2-2 olsa da Guingamp, deplasman golü kuralıyla kazandı.
  5. ^ Toplam skor 2-2 olsa da Silkeborg, deplasman golü kuralıyla kazandı.
  6. ^ Auxerre toplamda 2-0 kazandı.
  7. ^ Bastia toplamda 2-1 kazandı.
  8. ^ Olympique Lyonnais toplamda 4-2 kazandı.
  9. ^ Valencia toplamda 4-1 kazandı.
  10. ^ a b O dönem Sırbistan-Karadağ'ı temsilen turnuvaya katılan FK Vojvodina, 2006'da bu ülkenin dağılması sonrasında, günümüzde Sırbistan takımı olarak varlığını sürdürmektedir.
  11. ^ Werder Bremen toplamda 2-1 kazandı.
  12. ^ Bologna toplamda 3-0 kazandı.
  13. ^ Montpellier, penaltı vuruşlarını 3-0 kazandı.
  14. ^ Juventus toplamda 4-2 kazandı.
  15. ^ West Ham United toplamda 3-2 kazandı.
  16. ^ Udinese toplamda 6-4 kazandı.
  17. ^ Celta Vigo toplamda 4-3 kazandı.
  18. ^ Stuttgart toplamda 3-1 kazandı.
  19. ^ Aston Villa toplamda 5-2 kazandı.
  20. ^ Toplam spor 1-1 olsa da Paris Saint-Germain, deplasman golü kuralıyla kazandı.
  21. ^ Toplam skor 4-4 olsa da Troyes, deplasman golü kuralıyla kazandı.
  22. ^ Málaga toplamda 2-1 kazandı.
  23. ^ Fulham toplamda 5-3 kazandı.
  24. ^ Stuttgart toplamda 2-1 kazandı.
  25. ^ Schalke 04 toplamda 2-0 kazandı.
  26. ^ Villarreal toplamda 2-1 kazandı.
  27. ^ Perugia toplamda 3-0 kazandı.
  28. ^ Lille toplamda 2-0 kazandı.
  29. ^ Schalke 04 toplamda 3-1 kazandı.
  30. ^ Villarreal, penaltı vuruşlarını 3-1 kazandı.
  31. ^ Lens toplamda 4-2 kazandı.
  32. ^ Olympique de Marseille toplamda 5-3 kazandı.
  33. ^ Hamburger toplamda 1-0 kazandı.
  34. ^ Newcastle United toplamda 4-1 kazandı. Kulüp, turnuva aracılığıyla 2006-07 UEFA Kupası'na katılan 11 takım arasında en ileri gidebilen takım olarak UEFA Intertoto Kupası'nı kazanmış olarak kabul edilir. Gösterilen maç ise Intertoto Kupası'nın finalini temsil eder.
  35. ^ Hamburger toplamda 5-1 kazandı. Kulüp, turnuva aracılığıyla 2007-08 UEFA Kupası'na katılan 11 takım arasında en ileri gidebilen takım olarak UEFA Intertoto Kupası'nı kazanmış olarak kabul edilir. Gösterilen maç ise Intertoto Kupası'nın finalini temsil eder.
  36. ^ Braga toplamda 5-0 kazandı. Kulüp, turnuva aracılığıyla 2008-09 UEFA Kupası'na katılan 11 takım arasında en ileri gidebilen takım olarak UEFA Intertoto Kupası'nı kazanmış olarak kabul edilir. Gösterilen maç ise Intertoto Kupası'nın finalini temsil eder.

KaynakçaDüzenle

Özel
  1. ^ a b "Competition format" (İngilizce). UEFA.com. 1 Aralık 2007. 6 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2008. 
  2. ^ "Champions League changes agreed" (İngilizce). UEFA.com. 1 Aralık 2007. 9 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2008. 
  3. ^ "UEFA Intertoto Cup History" (İngilizce). UEFA. 13 Temmuz 2005. 7 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2008. 
  4. ^ "Regulations of the Intertoto Cup, p.5" (PDF) (İngilizce). UEFA.com. 11 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2008. 
Genel