UEFA Şampiyonlar Ligi gol kralları listesi

Vikimedya liste maddesi

Şampiyon Kulüpler Kupası ve Şampiyonlar Ligi gol kralları, 1955'ten bu yana UEFA tarafından düzenlenen Şampiyonlar Ligi'nin sezonlara göre gol krallığı istatistiklerinin tutulduğu kapsamlı bir listedir.

Liste hazırlanırken eleme maçları dikkate alınmamış, grup maçlarından itibaren yapılan maçlar istatistiğe dahil edilmiştir. Turnuvanın ilk gol kralı Sırp Miloš Milutinović'tir. En çok gol krallığı yaşayan oyuncular ise; yedi kez ile Portekizli Cristiano Ronaldo ve ardından altı kez ile Arjantinli Lionel Messi'dir. Bir sezonda en çok gol atarak gol kralı olan oyuncuysa 17 gol ile Cristiano Ronaldo'dur.

Tüm zamanların en golcü futbolcularıDüzenle

Sıra Oyuncu Goller Maç Yüzdesi Yıllar Kulüp(ler) (Goller)
1   Cristiano Ronaldo 134[a] 176 0.76 2003- Manchester United (15)
Real Madrid (105)
Juventus (14)
2   Lionel Messi 120 149 0.81 2005- Barcelona
3   Robert Lewandowski 73 95 0.76 2011- Borussia Dortmund (17)
Bayern München (56)
4   Raúl 71 142 0.50 1995-2011 Real Madrid (66)
Schalke 04 (5)
5   Karim Benzema 70 126 0.56 2006- Lyon (12)
Real Madrid (58)
6   Ruud van Nistelrooy 56[b] 73 0.77 1998-2009 PSV (8)
Manchester United (35)
Real Madrid (13)
7   Thierry Henry 50[c] 112 0.45 1997-2012 Monaco (7)
Arsenal (35)
Barcelona (8)
8   Alfredo Di Stéfano   49 58 0.84 1955-1964 Real Madrid
9   Andriy Şevçenko 48[d] 100 0.48 1994-2012 Dinamo Kyiv (15)
Milan (29)
Chelsea (4)
  Zlatan Ibrahimović 48[e] 120 0.40 2001-2017 Ajax (6)
Juventus (3)
Internazionale (6)
Barcelona (4)
Milan (9)
Paris Saint-Germain (20)
11   Thomas Müller 47 120 0.39 2008- Bayern München
12   Eusébio   46 65 0.71 1961-1974 Benfica
  Filippo Inzaghi 46[f] 81 0.57 1997-2012 Juventus (17)
Milan (29)
14   Didier Drogba 44 92 0.48 2003-2015 Marseille (5)
Chelsea (36)
Galatasaray (3)
15   Alessandro Del Piero 42[g] 89 0.47 1995-2009 Juventus
16   Neymar 41 65[2] 0.63 2013- Barcelona (21)
Paris Saint-Germain (20)
  Sergio Agüero 41[h] 76 0.54 2008- Atlético Madrid (5)
Manchester City (36)
18   Ferenc Puskás   36 41[3] 0.88 1956-1966 Budapest Honvéd (1)
Real Madrid (35)
19   Edinson Cavani 35 65[4] 0.54 2011- Napoli (5)
Paris Saint-Germain (30)
20   Gerd Müller   34 35[3] 0.97 1969-1977 Bayern München
21   Fernando Morientes 33[i] 93 0.35 1997-2009 Real Madrid (17)
Monaco (9)
Liverpool (1)
Valencia (6)
22   Arjen Robben 31[j] 110 0.28 2002-2018 PSV (3)
Chelsea (2)
Real Madrid (1)
Bayern München (25)
23   Samuel Eto'o 30[k] 78 0.38 1999-2014 Mallorca (1)
Barcelona (16)
Internazionale (10)
Chelsea (3)
  Wayne Rooney 30[l] 85 0.35 2004-2015 Manchester United
  Kaká 30 86 0.35 2003-2014 Milan (25)
Real Madrid (5)
  Francisco Gento   30 89 0.34 1955-1969 Real Madrid
27   David Trezeguet 29[m] 58 0.50 1997-2009 Monaco (4)
Juventus (25)
  Roy Makaay 29 61 0.48 2000-2007 Deportivo La Coruña (12)
Bayern München (17)
  Patrick Kluivert 29[n] 71 0.41 1994-2006 Ajax (9)
Barcelona (20)
30   Jean-Pierre Papin   28 37[3] 0.76 1989-1994 Marseille (19)
Milan (7)
Bayern München (2)
  Ryan Giggs 28[o] 145 0.19 1993-2014 Manchester United
32   Muhammed Salah 27[p] 56[5] 0.48 2013- Basel (2)
Roma (1)
Liverpool (24)
  Rivaldo 27[q] 73 0.37 1997-2007 Barcelona (22)
Milan (2)
Olympiacos (3)
34   Mario Gómez 26[r] 44[6] 0.59 2007-2013 VfB Stuttgart (3)
Bayern München (23)
  Luis Suárez 26[s] 65 0.41 2010- Ajax (1)
Barcelona (25)
36   Kylian Mbappé 25 42 0.6 2016- Monaco (6)
Paris Saint-Germain (19)
  Mário Jardel 25[t] 46[7] 0.54 1996-2001 Porto (19)
Galatasaray (6)
  Robin van Persie 25[u] 59 0.42 2002-2014 Arsenal (18)
Manchester United (7)
  Hernán Crespo 25[v] 65 0.38 1997-2007 Parma (2)
Lazio (2)
Internazionale (11)
Chelsea (4)
Milan (6)
  Antoine Griezmann 25[w] 70[8] 0.36 2014- Atlético Madrid (21)
Barcelona (4)
41   José Altafini   24 28[3] 0.86 1959-1976 Milan (20)
Juventus (4)
  Marco Simone   24[x] 46[9] 0.52 1989-2001 Milan (15)
Paris Saint-Germain (3)
Monaco (6)
  José Augusto   24 56[10] 0.43 1960-1969 Benfica
  Giovane Élber 24[y] 69 0.35 1997-2004 Bayern München (21)
Lyon (3)
  Gonzalo Higuaín 24[z] 83 0.29 2007-2020 Real Madrid (8)
Napoli (4)
Juventus (12)
  Luís Figo 24 103 0.23 1997-2009 Barcelona (7)
Real Madrid (16)
Internazionale (1)
  Paul Scholes 24[aa] 124 0.19 1994-2013 Manchester United
48   Jari Litmanen 23 59 0.39 1993-2003 Ajax (20)
Liverpool (3)
  Frank Lampard 23 105 0.22 2001-2015 Chelsea (23)
50   Santillana   22 46[11] 0.48 1971-1988 Real Madrid
  Edin Džeko 22 55 0.42 2009- VfL Wolfsburg (4)
Manchester City (3)
Roma (15)
  Ángel Di María 22 90 0.24 2007- Real Madrid (8)
Paris Saint-Germain (14)


Sezona göre gol krallarıDüzenle

Aşağıdaki tablo, eleme aşamasında atılan golleri içermemektedir.[12]

Sezon Oyuncu(lar) Kulüp(ler) Goller
1955-56   Miloš Milutinović   Partizan 8
1956-57   Dennis Viollet   Manchester United 9
1957-58   Alfredo Di Stéfano   Real Madrid 10
1958-59   Just Fontaine   Stade Reims 10
1959-60   Ferenc Puskás   Real Madrid 12
1960-61   José Águas   Benfica 11
1961-62   Heinz Strehl   1. FC Nürnberg 8
1962-63   José Altafini   Milan 14
1963-64   Vladica Kovačević   Partizan 7
  Sandro Mazzola   Internazionale
  Ferenc Puskás   Real Madrid
1964-65   Eusébio   Benfica 9
  José Torres   Benfica
1965-66   Flórián Albert   Ferencváros 7
  Eusébio   Benfica
1966-67   Jürgen Piepenburg   Vorwärts Berlin 6
  Paul Van Himst   Anderlecht
1967-68   Eusébio   Benfica 6
1968-69   Denis Law   Manchester United 9
1969-70   Mick Jones   Leeds United 8
1970-71   Antonis Antoniadis   Panathinaikos 10
1971-72   Johan Cruyff   Ajax 5
  Antal Dunai   Újpesti Dózsa
  Lou Macari   Celtic
  Silvester Takač   R. Standard de Liège
1972-73   Gerd Müller   Bayern München 11
1973-74   Gerd Müller   Bayern München 8
1974-75   Gerd Müller   Bayern München 5
  Eduard Markarov   Ararat Yerevan
1975-76   Jupp Heynckes   Borussia Mönchengladbach 6
1976-77   Gerd Müller   Bayern München 5
  Franco Cucinotta   Zürich
1977-78   Allan Simonsen   Borussia Mönchengladbach 5
1978-79   Claudio Sulser   Grasshopper 11
1979-80   Søren Lerby   Ajax 10
1980-81   Terry McDermott   Liverpool 6
  Graeme Souness   Liverpool
  Karl-Heinz Rummenigge   Bayern München
1981-82   Dieter Hoeneß   Bayern München 7
1982-83   Paolo Rossi   Juventus 6
1983-84   Viktor Sokol   Dinamo Minsk 6
1984-85   Torbjörn Nilsson   IFK Göteborg 7
  Michel Platini   Juventus
1985-86   Torbjörn Nilsson   IFK Göteborg 6
1986-87   Borislav Cvetković   Crvena zvezda 7
1987-88   Gheorghe Hagi   Steaua Bucureşti 4
  Jean-Marc Ferreri   Bordeaux
  Rabah Madjer   Porto
  Ally McCoist   Rangers
  Míchel   Real Madrid
  Rui Águas   Benfica
1988-89   Marco van Basten   Milan 10
1989-90   Romário   PSV 6
  Jean-Pierre Papin   Marseille
1990-91   Peter Pacult   Tirol Innsbruck 6
  Jean-Pierre Papin   Marseille
1991-92   Sergei Yuran   Benfica 7
  Jean-Pierre Papin   Marseille
1992-93   Franck Sauzée   Marseille 5
1993-94   Ronald Koeman   Barcelona 8
  Wynton Rufer   Werder Bremen
1994-95   George Weah   Paris Saint-Germain 7
1995-96   Jari Litmanen   Ajax 9
1996-97   Milinko Pantić   Atlético Madrid 5
1997-98   Alessandro Del Piero   Juventus 10
1998-99   Andriy Şevçenko   Dinamo Kyiv 8
  Dwight Yorke   Manchester United
1999-00   Mário Jardel   Porto 10
  Rivaldo   Barcelona
  Raúl   Real Madrid
2000-01   Raúl   Real Madrid 7
2001-02   Ruud van Nistelrooy   Manchester United 10
2002-03   Ruud van Nistelrooy   Manchester United 12
2003-04   Fernando Morientes   Monaco 9
2004-05   Ruud van Nistelrooy   Manchester United 8
2005-06   Andriy Şevçenko   Milan 9
2006-07   Kaká   Milan 10
2007-08   Cristiano Ronaldo   Manchester United 8
2008-09   Lionel Messi   Barcelona 9
2009-10   Lionel Messi   Barcelona 8
2010-11   Lionel Messi   Barcelona 12
2011-12   Lionel Messi   Barcelona 14
2012-13   Cristiano Ronaldo   Real Madrid 12
2013-14   Cristiano Ronaldo   Real Madrid 17
2014-15   Neymar   Barcelona 10
  Cristiano Ronaldo   Real Madrid
  Lionel Messi   Barcelona
2015-16   Cristiano Ronaldo   Real Madrid 16
2016-17   Cristiano Ronaldo   Real Madrid 12
2017-18   Cristiano Ronaldo   Real Madrid 15
2018-19   Lionel Messi   Barcelona 12
2019-20   Robert Lewandowski   Bayern München 15

Oyuncuya göreDüzenle

Oyuncu Toplam Sezonlar
  Cristiano Ronaldo 7 2007-08, 2012-13, 2013-14, 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18
  Lionel Messi 6 2008-09, 2009-10, 2010-11, 2011-12, 2014-15, 2018-19
  Gerd Müller 4 1972-73, 1973-74, 1974-75, 1976-77
  Eusébio 3 1964-65, 1965-66, 1967-68
  Jean-Pierre Papin 1989-90, 1990-91, 1991-92
  Ruud van Nistelrooy 2001-02, 2002-03, 2004-05
  Ferenc Puskás 2 1959-60, 1963-64
  Torbjörn Nilsson 1984-85, 1985-86
  Raúl 1999-2000, 2000-01
  Andriy Şevçenko 1998-99, 2005-06

Ülkeye göreDüzenle

Ülke Toplam Sezonlar
  Portekiz 13 1960-61, 1964-65,[ab] 1964-65,[ab] 1965-66, 1967-68, 1987-88, 2007-08, 2012-13, 2013-14, 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18
  Batı Almanya 8 1961-62, 1972-73, 1973-74, 1974-75, 1975-76, 1976-77, 1980-81, 1981-82
  Arjantin 7 1957-58, 2008-09, 2009-10, 2010-11, 2011-12, 2014-15, 2018-19
  Fransa 7 1958-59, 1984-85, 1987-88, 1989-90, 1990-91, 1991-92, 1992-93
  Hollanda 6 1971-72, 1988-89, 1993-94, 2001-02, 2002-03, 2004-05
  Yugoslavya 5 1955-56, 1963-64, 1971-72, 1986-87, 1996-97
  İtalya 1962-63, 1963-64, 1976-77, 1982-83, 1997-98
  Brezilya 1989-90, 1999-2000,[ac] 1999-2000,[ac] 2006-07, 2014-15
  Macaristan 4 1959-60, 1963-64, 1965-66, 1971-72
  İskoçya 1968-69, 1971-72, 1980-81, 1987-88
  İspanya 1987-88, 1999-2000, 2000-01, 2003-04
  İngiltere 3 1956-57, 1969-70, 1980-81
  Ukrayna 1991-92, 1998-99, 2005-06
  Sovyetler Birliği 2 1974-75, 1983-84
  Danimarka 1977-78, 1979-80
  İsveç 1984-85, 1985-86
  Polonya 1 2019-20
Notlar
  1. ^ Ronaldo additionally scored one goal[1] in four qualification matches.
  2. ^ Van Nistelrooy additionally scored four goals in eight qualification matches.
  3. ^ Henry additionally scored one goal in three qualification matches.
  4. ^ Shevchenko additionally scored 11 goals in 16 qualification matches.
  5. ^ Ibrahimović additionally scored one goal in four qualification matches.
  6. ^ Inzaghi additionally scored four goals in four qualification matches.
  7. ^ Del Piero additionally scored two goals in three qualification matches.
  8. ^ Agüero additionally scored six goals in four qualification matches.
  9. ^ Morientes additionally scored six goals in 11 qualification matches.
  10. ^ Robben additionally scored one goal in one qualification match.
  11. ^ Eto'o additionally scored three goals in four qualification matches.
  12. ^ Rooney additionally scored four goals in three qualification matches.
  13. ^ Trezeguet additionally scored three goals in three qualification matches.
  14. ^ Kluivert additionally scored one goal in four qualification matches.
  15. ^ Giggs additionally scored two goals in 10 qualification matches.
  16. ^ Salah additionally scored four goals in ten qualification matches.
  17. ^ Rivaldo additionally scored four goals in five qualification matches.
  18. ^ Gómez additionally scored one goal in two qualification matches.
  19. ^ Suárez additionally scored four goals in six qualification matches.
  20. ^ Jardel additionally scored three goals in two qualification matches.
  21. ^ Van Persie additionally scored two goals in nine qualification matches.
  22. ^ Crespo additionally scored three goals in five qualification matches.
  23. ^ Griezmann additionally scored one goal in two qualification matches.
  24. ^ Simone additionally scored one goal in two qualification matches.
  25. ^ Élber additionally scored two goals in four qualification matches.
  26. ^ Higuaín additionally scored one goal in two qualification matches.
  27. ^ Scholes additionally scored one goal in six qualification matches.
  28. ^ a b Two Portuguese players were joint top scorers in this season.
  29. ^ a b Two Brazilian players were joint top scorers in this season.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Lionel Messi and Cristiano Ronaldo goal for goal". UEFA.com. Union of European Football Associations (UEFA). 18 Nisan 2017. 9 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2017. Ronaldo: Debrecen 3-0 (h) 09/08/05, UEFA Champions League third qualifying round 
  2. ^ "Neymar: Club matches". World Football. 28 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2017. 
  3. ^ a b c d "Goals per game: Europe's most efficient scorers". UEFA. 26 Nisan 2016. 26 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2016. 
  4. ^ "Edinson Cavani: Club matches". World Football. 24 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2016. 
  5. ^ "Mohamed Salah: Club matches". World Football. 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2019. 
  6. ^ Potter, Steffen (30 Haziran 2016). "Grateful Gómez gunning for Italy". UEFA. 20 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2016. 
  7. ^ "Jardel: Club matches". World Football. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2016. 
  8. ^ "Antoine Griezmann: Club matches". World Football. 6 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2019. 
  9. ^ "Marco Simone: Club matches". World Football. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2016. 
  10. ^ "José Augusto: Club matches". World Football. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2016. 
  11. ^ "Santillana: Club matches". World Football. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2016. 
  12. ^ 1992'de Şampiyonlar Ligi'nin tanıtılmasından önce aktif olan oyuncular için bakınız: Di Maggio, Roberto; Mamrud, Roberto; Rota, Davide; Owsianski, Jarek (8 Haziran 2017). "Champions Cup/Champions League Topscorers". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). 19 Aralık 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2017.  For all other players, see: "UEFA Champions League Statistics Handbook 2017/18: Facts and figures" (PDF). Union of European Football Associations (UEFA). s. 11. 10 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2017.