Ana menüyü aç

UEFA Şampiyonlar Ligi finalleri listesi

Vikimedya liste maddesi

UEFA Şampiyonlar Ligi, 1955 yılından bu yana düzenlenen ve Avrupa'nın kulüpler bazında en prestijli futbol turnuvasıdır.[1] UEFA Şampiyonlar Ligi'ne UEFA üyesi ülkelerin takımları katılabilmektedir.[2] Daha önce Şampiyon Kulüpler Kupası olarak düzenlenen organizasyon, 1992-93 sezonunda yapılan değişiklikle Şampiyonlar Ligi adını almıştır.[1] Başlarda sadece ulusal liglerinde şampiyonluk yaşayan takımlar turnuvaya katılabilirken, 1992 yılındaki isim ve statü değişikliğiyle UEFA katsayılarına bağlı olmak üzere şampiyon olmayan takımlara da katılım yolu açıldı.[1] 1997 yılında ise statüde küçük bir değişikliğe daha gidildi.[3] 2005 yılında yapılan değişiklik ise statüde yapılan son değişiklik olmuştur. Bu değişiklikle Şampiyonlar Ligi'ni kazanan ancak ulusal ligindeki performansıyla bir sonraki turnuvaya katılma hakkı kazanamayan takımların, turnuvaya direkt olarak katılabilmeleri sağlanmıştır. Bu değişiklik Liverpool'un kupayı kazanması fakat ulusal liginde bir sonraki yıl turnuvaya katılacak sıralamada bulunmamasından dolayı yapılmıştır.[4] Turnuvanın ilk şampiyonu 1955-56 sezonunda finalde Stade de Reims'ü 4-3 mağlup eden Real Madrid'dir. 1992 yılında Şampiyonlar Ligi adını aldıktan sonra ise ilk şampiyonluğu Olympique de Marseille yaşamıştır.

Eğer bir takım kupayı üst üste üç yıl ya da genel olarak beş kez kupayı kazanırsa, o yılki kupa kazanan takıma verilir.[5] Bu başarıya Real Madrid, Bayern München, Milan, FC Barcelona ve Liverpool takımları nail olmuştur.[6]

Real Madrid, toplam on üç kez şampiyonluk kazanmıştır ve kupanın en başarılı takımıdır. Bu şampiyonlukların beşi, 1956 ile 1960 yılları arasında üst üste kazanılmıştır. Organizasyon Şampiyonlar Ligi adını aldıktan sonra üst üste üç kez şampiyon olan tek kulüp de Real Madrid'dir. Kupayı yedi kez finalde kaybeden Juventus, en fazla final kaybeden kulüptür. Takımları toplamda on sekiz şampiyonluk kazanan İspanya, kupanın en başarılı ülkesidir.[7]

ŞampiyonlarDüzenle

Anahtar
(T) Maç tekrar edilmiş.
Maç uzatmalara kalmış.
* Maçta uzatmalar sonrasında penaltı atışlarına geçilmiş.
Sezon Ülke Şampiyon[8][9] Sonuç[8][9] Finalist[8][9] Ülke Stadyum[8][9] Seyirci Notlar
1955-56   Real Madrid 4-3 Stade de Reims   Prensler Parkı, Paris 38.239
1956-57   Real Madrid 2-0 Fiorentina   Santiago Bernabéu Stadyumu, Madrid 120.000
1957-58   Real Madrid 3-2 Milan   Heysel Stadyumu, Brüksel 67.000
1958-59   Real Madrid 2-0 Stade de Reims   Neckar Stadyumu, Stuttgart 80.000
1959-60   Real Madrid 7-3 Eintracht Frankfurt   Hampden Park, Glasgow 135.000
1960-61   Benfica 3-2 Barcelona   İsviçre Stadyumu, Bern 33.000
1961-62   Benfica 5-3 Real Madrid   Olimpiyat Stadyumu, Amsterdam 65.000
1962-63   Milan 2-1 Benfica   Wembley Stadyumu, Londra 45.700
1963-64   Internazionale 3-1 Real Madrid   Prater Stadyumu, Viyana 72.000
1964-65   Internazionale 1-0 Benfica   Giuseppe Meazza Stadyumu, Milano 85.000
1965-66   Real Madrid 2-1 Partizan   Heysel Stadyumu, Brüksel 55.000
1966-67   Celtic 2-1 Internazionale   Ulusal Stadyum, Lizbon 56.000
1967-68   Manchester United 4-1 Benfica   Wembley Stadyumu, Londra 92.225
1968-69   Milan 4-1 Ajax   Santiago Bernabéu Stadyumu, Madrid 50.000
1969-70   Feyenoord 2-1 Celtic   Giuseppe Meazza Stadyumu, Milano 50.000
1970-71   Ajax 2-0 Panathinaikos   Wembley Stadyumu, Londra 90.000
1971-72   Ajax 2-0 Internazionale   Feijenoord Stadyumu, Rotterdam 67.000
1972-73   Ajax 1-0 Juventus   Rajko Mitić Stadyumu, Belgrad 93.500
1973-74   Bayern München 1-1 Atlético Madrid   Heysel Stadyumu, Brüksel 49.000 [nb 1]
Tekrar Bayern München (T)4-0(T) Atlético Madrid Heysel Stadyumu, Brüksel 23.000
1974-75   Bayern München 2-0 Leeds United   Prensler Parkı, Paris 50.000
1975-76   Bayern München 1-0 Saint-Étienne   Hampden Park, Glasgow 54.864
1976-77   Liverpool 3-1 Borussia Mönchengladbach   Olimpiyat Stadyumu, Roma 52.000
1977-78   Liverpool 1-0 Club Brugge   Wembley Stadyumu, Londra 92.000
1978-79   Nottingham Forest 1-0 Malmö FF   Olimpiyat Stadyumu, Münih 57.000
1979-80   Nottingham Forest 1-0 Hamburg   Santiago Bernabéu Stadyumu, Madrid 50.000
1980-81   Liverpool 1-0 Real Madrid   Prensler Parkı, Paris 48.360
1981-82   Aston Villa 1-0 Bayern München   Feijenoord Stadyumu, Rotterdam 46.000
1982-83   Hamburg 1-0 Juventus   Olimpiyat Stadyumu, Atina 75.000
1983-84   Liverpool *1-1
Roma   Olimpiyat Stadyumu, Roma 69.693 [nb 2]
1984-85   Juventus 1-0 Liverpool   Heysel Stadyumu, Brüksel 59.000
1985-86   Steaua București *0-0
Barcelona   Ramón Sánchez Pizjuán Stadyumu, Sevilla 70.000 [nb 3]
1986-87   Porto 2-1 Bayern München   Prater Stadyumu, Viyana 62.000
1987-88   PSV *0-0
Benfica   Neckar Stadyumu, Stuttgart 70.000 [nb 4]
1988-89   Milan 4-0 Steaua București   Camp Nou, Barselona 97.000
1989-90   Milan 1-0 Benfica   Prater Stadyumu, Viyana 57.500
1990-91   Crvena Zvezda *0-0
Marsilya   San Nicola Stadyumu, Bari 56.000 [nb 5]
1991-92   Barcelona 1-0 Sampdoria   Wembley Stadyumu, Londra 70.827
1992-93   Marsilya 1-0 Milan   Olimpiyat Stadyumu, Münih 64.400
1993-94   Milan 4-0 Barcelona   Olimpiyat Stadyum, Atina 70.000
1994-95   Ajax 1-0 Milan   Ernst Happel Stadyumu, Viyana 49.730
1995-96   Juventus *1-1
Ajax   Olimpiyat Stadyumu, Roma 67.000 [nb 6]
1996-97   Borussia Dortmund 3-1 Juventus   Olimpiyat Stadyumu, Münih 59.000
1997-98   Real Madrid 1-0 Juventus   Amsterdam ArenA, Amsterdam 47.500
1998-99   Manchester United 2-1 Bayern München   Camp Nou, Barselona 90.045
1999-00   Real Madrid 3-0 Valencia   Fransa Stadyumu, Saint-Denis 78.759
2000-01   Bayern München *1-1
Valencia   Giuseppe Meazza Stadyumu, Milano 71.500 [nb 7]
2001-02   Real Madrid 2-1 Bayer Leverkusen   Hampden Park, Glasgow 52.000
2002-03   Milan *0-0
Juventus   Old Trafford, Manchester 63.215 [nb 8]
2003-04   Porto 3-0 Monaco   Arena AufSchalke, Gelsenkirchen 52.000
2004-05   Liverpool *3-3
Milan   Atatürk Olimpiyat Stadyumu, İstanbul 70.024 [nb 9]
2005-06   Barcelona 2-1 Arsenal   Fransa Stadyumu, Saint-Denis 79.500
2006-07   Milan 2-1 Liverpool   Olimpiyat Stadyum, Atina 74.000
2007-08   Manchester United *1-1
Chelsea   Lujniki Stadyumu, Moskova 67.310 [nb 10]
2008-09   Barcelona 2-0 Manchester United   Olimpiyat Stadyumu, Roma 62.467
2009-10   Internazionale 2-0 Bayern München   Santiago Bernabéu Stadyumu, Madrid 80.354
2010-11   Barcelona 3-1 Manchester United   Wembley Stadyumu, Londra 87.695
2011-12   Chelsea *1-1
Bayern München   Allianz Arena, Münih 62.500 [nb 11]
2012-13   Bayern München 2-1 Borussia Dortmund   Wembley Stadyumu, Londra 87.695
2013-14   Real Madrid 4-1 Atlético Madrid   Işık Stadyumu, Lizbon 60.976
2014-15   Barcelona 3-1 Juventus   Olimpiyat Stadyumu, Berlin 70.442
2015-16   Real Madrid *1-1
Atlético Madrid   Giuseppe Meazza Stadyumu, Milano 71.942
2016-17   Real Madrid 4-1 Juventus   Milenyum Stadyumu, Cardiff 65.842
2017-18   Real Madrid 3-1 Liverpool   Olimpiyat Stadyumu, Kiev 61.561
2018-19   Liverpool 2-0 Tottenham Hotspur   Wanda Metropolitano, Madrid 63.272

Kulüplere göre şampiyonluklarDüzenle

Kulüp Şamp. İkinc. Kazandığı yıllar İkinci olduğu yıllar
  Real Madrid 13 3 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018 1962, 1964, 1981
  Milan 7 4 1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007 1958, 1993, 1995, 2005
  Liverpool 6 3 1977, 1978, 1981, 1984, 2005, 2019 1985, 2007, 2018
  Bayern München 5 5 1974, 1975, 1976, 2001, 2013 1982, 1987, 1999, 2010, 2012
  Barcelona 5 3 1992, 2006, 2009, 2011, 2015 1961, 1986, 1994
  Ajax 4 2 1971, 1972, 1973, 1995 1969, 1996
  Internazionale 3 2 1964, 1965, 2010 1967, 1972
  Manchester United 3 2 1968, 1999, 2008 2009, 2011
  Juventus 2 7 1985, 1996 1973, 1983, 1997, 1998, 2003, 2015, 2017
  Benfica 2 5 1961, 1962 1963, 1965, 1968, 1988, 1990
  Porto 2 0 1987, 2004
  Nottingham Forest 2 0 1979, 1980
  Olympique de Marseille 1 1 1993 1991
  Steaua București 1 1 1986 1989
  Hamburg 1 1 1983 1980
  Celtic 1 1 1967 1970
  Chelsea 1 1 2012 2008
  Borussia Dortmund 1 1 1997 2013
  Crvena Zvezda 1 0 1991
  PSV 1 0 1988
  Aston Villa 1 0 1982
  Feyenoord 1 0 1970
  Atlético Madrid 0 3 1974, 2014, 2016
  Valencia 0 2 2000, 2001
  Stade de Reims 0 2 1956, 1959
  Tottenham Hotspur 0 1 2019
  Arsenal 0 1 2006
  AS Monaco 0 1 2004
  Bayer Leverkusen 0 1 2002
  Sampdoria 0 1 1992
  Roma 0 1 1984
  Malmö 0 1 1979
  Club Brugge 0 1 1978
  Borussia Mönchengladbach 0 1 1977
  Saint-Étienne 0 1 1976
  Leeds United 0 1 1975
  Panathinaikos 0 1 1971
  Partizan 0 1 1966
  Eintracht Frankfurt 0 1 1960
  Fiorentina 0 1 1957

Ülkelere göre şampiyonluklarDüzenle

Ülke Şamp. İkincilik
  İspanya 18 11
  İngiltere 13 9
  İtalya 12 16
  Almanya 7 10
  Hollanda 6 2
  Portekiz 4 5
  Fransa 1 5
  İskoçya 1 1
  Romanya 1 1
  Yugoslavya 1 1
  Yunanistan 0 1
  Belçika 0 1
  İsveç 0 1

NotlarDüzenle

  1. ^ Bayern München tekrar maçında 4-0 kazandı.[10]
  2. ^ Liverpool penaltılarla 4-2 kazandı[11]
  3. ^ Steaua București penaltılarla 2-0 kazandı[12]
  4. ^ PSV penaltılarla 6-5 kazandı[13]
  5. ^ Crvena Zvezda penaltılarla 5-3 kazandı[14]
  6. ^ Juventus penaltılarla 4-2 kazandı[15]
  7. ^ Bayern München penaltılarla 5-4 kazandı[16]
  8. ^ Milan penaltılarla 3-2 kazandı[17]
  9. ^ Liverpool penaltılarla 3-2 kazandı[18]
  10. ^ Manchester United penaltılarla 6-5 kazandı[19]
  11. ^ Chelsea penaltılarla 3-4 kazandı[20]

KaynakçaDüzenle