Tolga Karel

Türk dizi oyuncusu

Tolga Karel (doğum adı Tolga Önce[2][3]), (d. 12 Ekim 1978, İstanbul), Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu, söz yazarı, besteci ve şofördür.

Tolga Karel
DoğumTolga Önce
12 Ekim 1978 (45 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Milliyet Türkiye
MeslekOyuncu, şarkıcı, söz yazarı, besteci, şoför
Etkin yıllar1998-2022
Boy1,81 m (5 ft 11+12 in)
Evlilik
Günay Musayeva
(e. 2011; b. 2015)

Sarah Scott (e. 2016)
[1]
Çocuk(lar)4

Kabuslar Evi: Karanlıktan Gelen, Yaprak Dökümü ve Kanıt gibi yapımlardaki performansının yanı sıra sinema ve tiyatroculuk alanında yazdığı köşe yazıları yazmıştır. Bulgaristan'da düzenlenen “Best Model" yarışmasında 2. olmuştur.[4]

Tolga Karel, üniversite eğitimine Yeditepe Üniversitesi Fransız Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde başladı. Bu bölüme iki sene devam ettikten sonra okulu bırakarak konservatuvarda okumaya karar verdi. Paris Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun olan Tolga Karel, Sinematografi ve Drama alanlarında eğitim gördü. Ayrıca yine Paris'te sinema ve tiyatro eleştirmenliği alanında yüksek ihtisas yaptı.

1998'de, Yonca Evcimik'in Günaha Davet isimli albümünde yer alan Vurula Vurula isimli parçaya vokalistlik yaptı. 2005 yılında ise Nalan'ın Adresi Biliyorsun isimli albümünde yer alan sözlerini kendi yazdığı, Kedi isimli parçaya vokalistlik yaptı.

İlk albümü Göçebe'yi 2003 yılında çıkaran Tolga Karel, ikinci albümü olan Dale Don Dale'yi ise 2005 yılında çıkarmıştır. Bu iki albümde Göçebe ve Asparagas isimli parçalara klip çekmiştir. Daha sonra ise müzik hayatını bırakıp oyunculuğa devam etmiştir. Bununla birlikte bazı sanatçıların albümlerine şarkı sözleri ve besteleriyle katkıda bulunmuştur.[kaynak belirtilmeli]

2014 yılında Star TV'de yayınlanan Survivor'da ünlüler takımında 102 gün kaldıktan sonra 9 Haziran 2014 günü elenmiştir.

2016 yılından beri ABD'de tır şoförlüğü yapmaktadır.[5]

Filmografi değiştir

Tiyatro oyunları
Yıl Oyun Rol Notlar
2008 Fırıldakzade Nuri Fırıldakzade Tiyatro (Başrol oyuncusu)
Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar
2015 Kod Adı: K.O.Z. Remzi Akkaya Sinema filmi (Başrol oyuncusu)
Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
1999 Gece Şahinleri Cenk TV filmi (Başrol oyuncusu)
2000 Aşkın Bedeli Cem TV filmi (Başrol oyuncusu)
Evdeki Yabancı Tekin Dizi (Yardımcı oyuncu)
2001 Şeytan Çıkmazı Çiko TV filmi (Başrol oyuncusu)
2005 Ödünç Hayat Renan Dizi (Yardımcı oyuncu)
2006 Kabuslar Evi: Karanlıktan Gelen Karanlıktan Gelen Dizi (Başrol oyuncusu)
2006-2010 Yaprak Dökümü Oğuz Ayhan Dizi (Başrol oyuncusu)
2008 Cin Geçidi Levent TV filmi (Başrol oyuncusu)
2008 Koca Kafalar Kendisi Televizyon programı (Konuk)
2010 Yavuz Sultan Selim Yavuz Sultan Selim TV filmi (Başrol oyuncusu)
2011 Gümüş Lale Burası Osmanlı 1711 / Sır Kanunu Kadı Kasım / Gevher Hatun TV filmi (Başrol oyuncusu)
2012 Bir Zamanlar Osmanlı Kasım Dizi (Başrol oyuncusu)
Kanıt Komiser Yaman Dizi (Başrol oyuncusu)
2014 Survivor Ünlüler-Gönüllüler Kendisi Yarışma
2016 Kalbimdeki Yabancı Fotoğrafcı Ulaş TV filmi (Başrol oyuncusu)
2022 Sıfırıncı Gün Mahir / Serdar Dizi (Konuk oyuncu)

Albüm değiştir

  • Göçebe - 2003
  • Dale Don Dale - 2005

Klipleri değiştir

  • Göçebe - 2003
  • Asparagas - 2005

Şarkı Söz Yazarı ve Besteleri değiştir

  • 2003: Hiç İşim Olmaz (Seçkin Piriler)
  • 2003: Yalancı (Seçkin Piriler)
  • 2003: Beni Unutma (Seçil)
  • 2005: Kedi (Nalan)
  • 2006: Yeşillenirim (Ebru Yaşar)
  • 2006: Ben Adam Ettim (Fulden Uras)
  • 2006: Nelere Dayandı Bu Yürek (Fulden Uras)
  • 2006: Agresif (Fulden Uras)
  • 2007: Masalcı (Esra Balamir)
  • 2008: Kukla (Asuman Krause)

Yer Aldığı Klipler değiştir

  • 2010: Aşk-ı Mabed (Ayla Işıl)

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Tolga Karel ve Sarah Scotti evlendi". CNN Türk. 10 Mayıs 2016. 5 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2016. 
  2. ^ Nurdan Akıner (14 Nisan 2001). "Bunlar da 'Turkish TANGO & CASH'". Milliyet. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014. 
  3. ^ "Member List". MSG. 28 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2015. 
  4. ^ Haber7. "Tolga Karel kimdir ve nerelidir? Tolga Karel eşi kim? Yeni bebek bekleyen Tolga Karel'in yeni işi..." Haber7. 5 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2024. 
  5. ^ "Oyunculuğu bırakarak ABD'de TIR şoförü olan Tolga Karel 'Genç kalmanın formülünü' açıkladı!". Sabah. 5 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar değiştir