Tolga Aşkıner

Tolga Aşkıner, (d. 18 Şubat 1942, Divriği, Sivas - ö. 12 Haziran 1996, İstanbul), Türk sinema, tiyatro sanatçısı ve yönetmendir.

Tolga Aşkıner
Doğum 18 Şubat 1942
Sivas
Ölüm 12 Haziran 1996 (54 yaşında)
İstanbul
Evlilik Nisa Serezli (1968-1992)

Darüşşafaka Lisesi’ni ve İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nü bitiren sanatçı, Konservatuvar Deneme Sahnesi’nde oyuncu ve yönetmen olarak amatör çalışmalar yaptı. 1960’ta İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda çalışmaya başladı. Daha sonra Arena ve Dormen Tiyatrosu, AST gibi topluluklarda çalıştı. Ayfer Feray ve Nisa Serezli Topluluğu’na katıldı. 1968’de, eşi Nisa Serezli'yle, Nisa Serezli - Tolga Aşkıner Tiyatrosu'nu kurdular. Çok sayıda oyunda rol aldı. Bazı oyunların da yönetmenliğini yaptı.

1996 yılında, gırtlak kanseri nedeniyle tedavi görmekte olduğu Şişli Etfal Hastanesi'nde 54 yaşında öldü. Mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı'nda eşi Nisa Serezli'nin mezarının yanındadır.

FilmografisiDüzenle

  • Aylaklar - 1994
  • Hayri Beyin Son Aşkı - 1993
  • Sessiz Karanlık - 1992
  • Burnumu Keser misiniz? - 1992
  • Caniko - 1976 (TV Dizisi)
  • Yaban Gülü - 1970

Dış bağlantılarDüzenle