Tolga Aşkıner

Türk tiyatro sanatçısı

Tolga Aşkıner, (18 Şubat 1942, Sivas - 12 Haziran 1996, İstanbul), Türk sinema, tiyatro sanatçısı ve yönetmendir.

Tolga Aşkıner
Doğum 18 Şubat 1942(1942-02-18)
Divriği, Sivas, Türkiye
Ölüm 12 Haziran 1996 (54 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebi Gırtlak kanseri
Milliyet Türk
Vatandaşlık  Türkiye
Meslek Oyuncu, yönetmen
Evlilik
Nisa Serezli
(e. 1968; ö. 1992)

HayatıDüzenle

Darüşşafaka Lisesi’ni ve İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nü bitiren sanatçı, Konservatuvar Deneme Sahnesi’nde oyuncu ve yönetmen olarak amatör çalışmalar yaptı. 1960’ta İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda çalışmaya başladı. Daha sonra Arena ve Dormen Tiyatrosu, AST gibi topluluklarda çalıştı. Ayfer Feray ve Nisa Serezli Topluluğu’na katıldı. 1968’de, eşi Nisa Serezli'yle, Nisa Serezli - Tolga Aşkıner Tiyatrosu'nu kurdular. Çok sayıda oyunda rol aldı. Bazı oyunların da yönetmenliğini yaptı.

1996 yılında, gırtlak kanseri nedeniyle tedavi görmekte olduğu Şişli Etfal Hastanesi'nde 54 yaşında öldü. Mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı'nda eşi Nisa Serezli'nin mezarının yanındadır.

FilmografiDüzenle

  • 1970: Yaban Gülü
  • 1976: Caniko
  • 1992: Burnumu Keser misiniz?
  • 1992: Sessiz Karanlık
  • 1993: Hayri Beyin Son Aşkı
  • 1994: Aylaklar

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle