Tobey Maguire

Aktör

Tobias Vincent Maguire (d. 27 Haziran 1975, Kaliforniya), Amerikalı oyuncudur. Örümcek Adam film serisinde başrolü oynamıştır.

Tobey Maguire
Tobey Maguire 2014.jpg
Doğum Tobias Vincent Maguire
27 Haziran 1975 (1975-06-27) (45 yaşında)
Santa Monica, Kaliforniya, ABD
Evlilik Jennifer Meyer (2007-2020)
Çocuk(lar) Ruby (d. 2006)
Otis (d. 2009)

Yaşam öyküsüDüzenle

İlk yıllarıDüzenle

Tobias Vincent Maguire yani Tobey Maguire, ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Santa Monica bölgesinde 1975 yılında 27 Haziran tarihinde dünyaya geldi. Annesi Wendy Brown, sekreterlikten senaristlik ve yapımcılığa geçmiştir. Babası Vincent Maguire ise bir mimardır. Tobey Maguire'ın anne ve babası, kendisi daha 2 yaşındayken boşanmışlar ve Maguire çocukluğunu şehirden şehre yolculuk yaparak geçirmiştir. Annesi kendisini drama okuluna yazdırmak için 100 dolar teklif etmiş ve Maguire kabul etmiştir. Aslında onun isteği babasının başka bir işi olan aşçılıktır.

6. sınıfta oyunculuk dersleri almıştır. İlk yılında yüksek okulu terk etmiş ve asla dönmemiştir.

KariyeriDüzenle

Tobey Maguire ilk olarak Eeire Indiana'nın (Türkçesi: Ürkünç Indiana) bir bölümünde göründü daha sonra 15 yaşındayken Whoopi Goldberg'in Nickelodeon'da hazırlayıp sunduğu Tales From the Whoopi programında göründü. Kendisinin ilk sinema deneyimiyse 1989 yılında bir repliğinin bile olmadığı The Wizard filmi ile oldu. Aslında Maguire 2002 yılına kadar neredeyse çocuk ve genç rollerinde çıktı. Buna karşın The Wizard'ın ardından yirmili yaşlarındayken reklam filmleri ile TV dizi ve filmlerinde rol aldı. Birçok yıldızla da örneğin Chuck Norris (Walker, Texas Ranger), Roseanne Barr (Roseanne), ve Tracey Ullman (Tracey Takes On...) gibi sanatçılarla tanışmış oldu. Kendisi aynı zamanda FOX TV'nin Great Scott adlı yapımında başrol oyuncusu oldu. Buna rağmen dizi 5 hafta sonra yayından kaldırıldı.

Daha sonra o zamanlar da genç bir oyuncu olan Leonardo DiCaprio ile tanışan Tobey, onun yardımlarıyla biraz daha ileri gitmeyi başardı. Çılgın Aile filminden uyarlanan Parenthood isimli TV dizisinde birlikte oynadılar. Ardından başrolünü Akademi Ödüllü oyuncu Robert De Nironun oynadığı Bu Çocuğun Hayatı filminde rol aldı. Maguire alkolle mücadeleye de katıldı ve alkol problemlerini çözmeye çalıştı.

Uma Thurman ile oynadığı bir kısa filmle Akademi Ödülüne aday olunca, bu kendisine biraz daha şans getirdi. Daha sonra Ang Lee'nin Kevin Kline ve Sigourney Weaver'ı başrolde oynattığı Buz Fırtınası isimli filmde rol aldı. Bu rolü ile övgü alan oyuncu, aynı yıl Woody Allen'ın Yaramaz Harry isimli filminde de oynadı. Üç dalda Oscar'a aday olan Yaşamın Renkleri filminde yer alan oyuncu, 1999 yılında Hunter S. Thompson'un hikâyesinden yola çıkarak çekilen Terry Gilliam filmi Vegas'ta Korku ve Nefret'te otostopçu rolünde göründü. Daha önce Joyride filminde birlikte oynadığı Benicio Del Toro ve The Ice Storm'da birlikte oynadığı Christina Riccinin yan sıra Johnny Deppin de rol aldığı film olan Vegas'ta Korku ve Nefret'te rol aldı. Michael Douglas ve Frances McDormand'lı Wonder Boys filmindeki James Leer rolü ile yine övgü aldı. Şansı gittikçe açılmıştı. Özellikle başarılı ve Akademi Ödüllü oyuncu ve yönetmenlerle çalışan Tobey Maguire bu defa Sam Raimi'nin dikkatini çekince daha büyük bir yer edindi sinema dünyasında.[1] Örümcek Adam 3 çok konuşuldu. Özellikle de filmdeki Harry Osborn'un ölüm sahnesi çok konuşuldu. Serinin 4. filminde oynamayacağı açıklanmıştır

Örümcek Adam'dan sonraDüzenle

Zafer Yolu filmindeki başarılı rolünün ardından, Kediler ve Köpekler isimli filmde seslendirme yaptı. 2006 yılında ise The Good German filmindeki rolü ile de çok konuşuldu. Kendisi daha sonra bazı filmlerin yapımcılığını da yapmaya başladı.

Özel hayatıDüzenle

3 Eylül 2007 tarihinde uzun süredir nişanlısı olan Ron Meyer'in mücevher tasarımcısı kızı Jennifer Meyer ile evlenmiştir ve 2006 yılında dünyaya gelmiş olan bir kız çocuğu sahibidir. On dört yıla yakın bir süredir vejetaryendir ve vegan olmaya çalışmaktadır. Örümcek Adam serisinin ilk filminde kendisi ile oynayan Kirsten Dunst ile hakkında aşk söylentileri çıkmıştır. Bir basketbol hayranı olan Maguire, aynı zamanda The Ellen Degeneres Show ile American Idol programlarına da hayran olduğunu belirtmiştir. Kendisi aşçı olmamasına rağmen yemek pişirmekten zevk almakta ve yoga yapmaktadır. Örümcek Adam serisinin devam filmleri için 26 milyon dolar almıştır. Leonardo DiCaprio ve Kirsten Dunst ile iyi arkadaş olan Maguire, satranç oynamaktan da zevk alıyor.

FilmografiDüzenle

Yıl Film Rolü Notlar
1989 The Wizard Lucas' goon at Video Armageddon
1993 Bu Çocuğun Hayatı Chuck Bolger
1994 Healer Teenager
Revenge of the Red Baron Jimmy Spencer
S.F.W. Al
1997 Joyride J.T
Buz Fırtınası Paul Hood
Yaramaz Harry Harvey Stern/Harry'nin karakteri
1998 Vegas'ta Korku ve Nefret Otostopçu
Yaşamın Renkleri David
1999 Ride with the Devil Jake Roedel
The Cider House Rules Homer Wells
2000 Wonder Boys James Leer
2001 Don's Plum Ian
Kediler ve Köpekler Lou the Beagle (ses)
2002 Örümcek Adam Peter Parker/Spider-Man
25. Saat Yok Yapımcı
2003 Zafer Yolu Red Pollard Ayrıca yönetici yapımcı
2004 Örümcek Adam 2 Peter Parker/Spider-Man
2006 The Good German Teğmen Patrick Tully
2007 Örümcek Adam 3 Peter Parker/Spider-Man
2008 Tropik Fırtına: Al Bakalım Kendisi Cameo
2009 Kardeşler Sam Cahill
2011 The Details Jeff Lang
Country Strong Yok Yapımcı
Seeking Justice
2012 Rock of Ages
2013 Muhteşem Gatsby Nick Carraway
Labor Day Yetişkin Henry
2014 Pawn Sacrifice Bobby Fischer Ayrıca yapımcı
Good People Yok Yapımcı
2015 Z for Zachariah
2016 5. Dalga
2017 Patron Bebek Yetişkin Tim (ses) Ayrıca anlatıcı
2019 Get Duked! Yok Yapımcı
The Best of Enemies
Brittany Runs a Marathon
2020 The Violent Heart
Duyurulacak Blood on Snow Yok Yönetmen ve yapımcı

TelevizyonDüzenle

Yıl Ad Rol Başlık
1989 Rodney Dangerfield: Opening Night at Rodney's Place Figüran Televizyon Filmi
1990 Tales from the Whoop: Hot Rod Brown Class Clown Hot Rod Brown
1st & Ten Chad Konuk Oyuncu (Bölüm: "If I Didn't Play Football")
1991 Blossom Figüran Konuk Oyuncu (Bölüm: "Sex, Lies, & Teenagers")
Eerie, Indiana Tripp McConnell Konuk Oyuncu (Bölüm: "The Dead Letter")
Roseanne Jeff Konuk Oyuncu (Bölüm: "Valentine's Day")
Jake and the Fatman Terry Fitzroy Konuk Oyuncu (Bölüm: "I'll Never Be the Same")
1992 Wild & Crazy Kids Kendisi Promo for Great Scott!
Great Scott! Scott Melrod 13 bölüm
1994 Walker, Texas Ranger Duane Parsons Konuk Oyuncu (Bölüm: "The Prodigal Son")
Spoils of War Martin Televizyon Filmi
A Child's Cry for Help Peter Lively
1996 Seduced by Madness Chuck Borchardt
Duke of Groove Rich Cooper
2000 Saturday Night Live Kendisi, sunucu Konuk Oyuncu (Bölüm: "Tobey Maguire / Sisqo")
2014 The Spoils of Babylon Devon Morehouse 6 bölüm, Ayrıca yapımcı

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle