Tevfik Gelenbe

oyuncu

Tevfik Gelenbe (d. 1931, İstanbul - ö. 20 Ekim 2004, İstanbul), Türk tiyatro sinema ve dizi oyuncusudur.

Tevfik Gelenbe
Doğum 1931
İstanbul
Ölüm 20 Ekim 2004 (73 yaşında)
Meslek Tiyatro ve sinema oyuncusu
Çocuk(lar) Arkın Gelenbe

Hayatı ve KariyeriDüzenle

Vefa Lisesi mezunudur. 1960 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sanat yaşamına başlayan Gelenbe, 1969'da “Tevfik Gelenbe Tiyatrosu”nu kurdu. "Tevfik Gelenbe Tiyatrosu" vesilesiyle, özellikle genç oyunculara sağladığı desteklerle tanındı. 1987 yılından 1991 yılına kadar yayın hayatına devam eden Uğurlugiller adlı televizyon dizisinde canlandırdığı "Bacı Kalfa" rolü ile Türkiye genelinde üne kavuşmuştur.[1]

73 yaşında akciğer kanserinden ölmüştür. Mezarı İstanbul Anadolu yakasında Merdivenköy Mezarlığı'ndadır.[2]

Rol aldığı bazı oyunlarDüzenle

[3]

  • En İyisi Evlenmek
  • Kırkından Sonra
  • Sevda Salatası
  • Bacım Sana Muhtacım
  • Sorma Söylemem
  • Herkes Kendi Yerine
  • Davetsiz Misafir
  • Hem Ağlarım Hem Giderim
  • Şekerpare

FilmografiDüzenle

Sinema ve Televizyon[4]
Yıl Başlık Rolü Notlar
1961 Biz İnsan Değil Miyiz Sinema
1962 Boşver Doktor Sinema

(Yardımcı Yönetmen)

1988 Ugurlugiller Nurcihan Kalfa Dizi TRT-1
1991 Şen Dullar Dizi TRT-1
1992 Günün Faizi Asım Yılmazer Dizi TRT-1
2001 Huzursuzlar Dizi
2002 İki Oda Bir Sinan Dizi TRT-1

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle