Tayfun Bademsoy

Tayfun Bademsoy (d. 14 Kasım 1958, Mersin), Türk kökenli Alman oyuncu.

1969 yılında Almanya'nın Berlin kentine çalışmak için gelen bir Türk göçmeninin oğludur. Annesi Sabahat Bademsoy ile 1980 senesinde SFB televizyon kanalı için Zuhause unter Fremden televizyon filminde başrolleri alır ve bundan sonra bugüne kadar sinema kariyerine devam eder. 1979 yılında Berlin Martin-Buber-Oberschule'de liseyi bitirdikten sonra 1980 yılında Berlin Teknik Üniversitesi'ne kaydını yaptırdı ve 10 sömestr öğrenim görür. 1983'te Peter Stein'in tiyatroya uyarladığı Klassen Feind'de bir Türk gencini canlandırdığı oyunuyla yıldızı parlar. Ardından büyük tiyatrolarda oynamaya başlar. Frankfurter Schauspielhaus ve Berlin'de bulunan Renaissance Theater tiyatrosunda oyunlarını sürdürür. Oyunculuğun yanı sıra sesi beğenildiği için sinema filmlerinde seslendirmen olarak ve radyofonik oyunlarında ayrıca görev alıyor. 1995'te Almanya'nın tek olan yabancı aktörleri temsil eden ajansını kurar ve 10 sene yönetir. Ayrıca kısa metraj, reklam ve imaj filmleri çeviriyor. 2010'dan beri sahne çalışmalarına devam ediyor.[1]

FilmografiDüzenle

  • "Polizeiruf 110" Tarik Yilmaz (2001-2008)
  • Wie ist die Welt so stille (2008)
  • Jenseits (2007)
  • Taubers Angst (2007)
  • Mit anderen Augen (2006)
  • Die Prüfung (2005)
  • "Starkes Team, Ein" (1994-2008)
  • Freundinnen (2008)
  • Unter Wölfen (2007)
  • Blutige Ernte (2007)
  • Stumme Wut (2007)
  • Zahn um Zahn (2006)
  • Hochzeit um jeden Preis (2007) (TV)
  • "Alle lieben Jimmy" (2006-2007)
  • Geist ist geil (2007)
  • Total gaga (2007)
  • Aufpoliert (2007)
  • Französin für Anfänger (2007)
  • Mit den Waffen der Frau (2007)
  • "SOKO Kitzbühel" (2007)
  • Ein Bombengeschäft (2007)
  • Maria an Callas (2006)
  • "Nikola" (2005)
  • Der Koffer (2005)
  • Beyond the Sea (2004)
  • Süperseks (2004)
  • "Blond: Eva Blond!" (2004)
  • Der Zwerg im Schließfach (2004)
  • Liebe zartbitter (2003)
  • Für immer verloren (2003)
  • Club der Träume - Türkei, Marmaris (2003)
  • Lassie (2003)
  • "Tatort" (1987-2001)
  • Zielscheibe (2001)
  • Der Entscheider (1996)
  • Voll auf Haß (1987)
  • Anam (2001)
  • "Großstadtrevier" (2001)
  • Vaterliebe (2001)
  • "Dr. Sommerfeld (2001)
  • Trugschlüsse (2001)
  • "Schimanski" (2000)
  • Schimanski muß leiden (2000)
  • Feuer für den großen Drachen (1984)
  • Klassen Feind (1983)
  • Zausel (1983) (TV)
  • Zuhaus in der Fremde (1979) [2]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Wikipedia'nın Almanca versiyonundan özet çeviridir.
  2. ^ Film kayıtları Alman film portalından alınmıştır.

Dış bağlantılarDüzenle