Ana menüyü aç
Talat Artemel

Talât Artemel, (d. 24 Nisan 1901, İstanbul - ö. 4 Ağustos 1957, Bolu), Türk sinema oyuncusu, yönetmen, senarist.Tiyatro sanatçısı Cahide Sonku'nun ilk eşi.

Sanat yaşamına tiyatro oyunculuğu ile başladı. Raşit Rıza Tiyatrosu ve İstanbul Şehir Tiyatroları da dahil birçok toplulukta rol aldı[1]. 1928 yılında bir kısa filmde oyunculukla sinemaya geçmesinin ardından 1944 yılında ilk senaryosu filme alındı, aynı yıl yönetmenliğe başladı. Senaryo yazımını bırakmasına rağmen oyunculuk ve yönetmenliği sürdüren sanatçı, 1957 yılında bir sinema filmi çekimi için gittiği Bolu'da yaşamını yitirdi[2].

FilmografisiDüzenle

YönetmenDüzenle

  • Hürriyet Apartmanı - 1944
  • Sonsuz Acı - 1946
  • Sönen Rüya - 1948
  • Vatan ve Namık Kemal - 1951
  • Can Yoldaşı - 1952
  • Nasreddin Hoca - 1954
  • Büyük Sır - 1956

SenaristDüzenle

  • Hürriyet Apartmanı - 1944
  • Sonsuz Acı - 1946
  • Vatan ve Namık Kemal - 1951
  • Nasreddin Hoca - 1954

OyuncuDüzenle

  • Bir Sigara Yüzünden - 1928
  • Kaçakçılar - 1929
  • İstanbul Sokaklarında - 1931
  • Aysel Bataklı Damın Kızı - 1934
  • Aysel Bataklı Damın Kızı - 1935
  • Bir Kavuk Devrildi - 1939
  • Kıvırcık Paşa - 1941
  • Kahveci Güzeli - 1941
  • Onüç Kahraman - 1943
  • Dertli Pınar - 1943
  • Hasret - 1944
  • Deniz Kızı - 1944
  • Domaniç Yolcusu - 1946
  • Yanık Kaval - 1947
  • Uçuruma Doğru - 1949
  • Dinmeyen Sızı - 1949
  • Er Meydanı - 1949
  • Kanlı Döşek - 1949
  • Parmaksız Salih - 1950
  • Vatan ve Namık Kemal - 1951
  • Kanun Namına - 1952
  • İngiliz Kemal Lawrence'e Karşı - 1952
  • Günahını Ödeyen Adam - 1952
  • Kahpenin Kızı - 1952
  • Son Gece - 1952
  • Yavuz Sultan Selim Ağlıyor - 1952
  • Bu Kadın Benimdir (Zavallı Necdet) - 1953
  • Affet Beni Allahım - 1953
  • Beklenen Şarkı - 1953
  • Cinci Hoca - 1953
  • Soygun - 1953
  • Leylaklar Altında - 1954
  • Nasreddin Hoca - 1954
  • Kanlarıyla Ödediler - 1955
  • Hayırsız Evlat - 1956
  • Beni Şafakta Vurdular - 1957
  • Bir Avuç Toprak - 1957
  • Yavrularımın Katili - 1957

Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle