Ana menüyü aç

Türkiye sağlık bakanları listesi

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanları listesi, Türkiye'de 3 Mayıs 1920'den itibaren göreve başlayan sağlık bakanlarını gösteren bir listedir.

BakanlarDüzenle

Bakan Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
TBMM Sıhhiye ve Muavenet-i İçtimaiye Vekilleri (1920-1923)
1   Dr. Adnan Adıvar 3 Mayıs 1920 10 Mart 1921 Bağımsız
2   Dr. Refik Saydam 10 Mart 1921 20 Aralık 1921
3   Dr. Rıza Nur 24 Aralık 1921 27 Ekim 1923
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanları (1923-1980)
4   Dr. Refik Saydam 30 Ekim 1923 21 Kasım 1924 Cumhuriyet Halk Partisi
5   Dr. Mazhar Germen 22 Kasım 1924 3 Mart 1925
6   Dr. Refik Saydam 4 Mart 1925 25 Ekim 1937
7   Dr. Ahmet Hulusi Alataş 25 Ekim 1937 18 Ocak 1945
8   Dr. Sadi Konuk 18 Ocak 1945 5 Ağustos 1946
9   Dr. Behçet Uz 7 Ağustos 1946 10 Haziran 1948
10   Dr. Kemali Bayazıt 10 Haziran 1948 22 Mayıs 1950
11   Prof. Dr. Nihat Reşat Belger 22 Mayıs 1950 19 Eylül 1950 Demokrat Parti
12   Dr. Ekrem Hayri Üstündağ 20 Eylül 1950 17 Mayıs 1954
13   Dr. Behçet Uz 18 Mayıs 1954 9 Aralık 1955
14   Nafiz Körez 9 Aralık 1955 25 Kasım 1957
15   Dr. Lütfi Kırdar 26 Kasım 1957 27 Mayıs 1960
16   Prof. Dr. Nusret Karasu 27 Mayıs 1960 25 Ağustos 1960 Askerî
17   Prof. Dr. Nusret Hasan Fişek 25 Ağustos 1960 5 Eylül 1960
18   Prof. Dr. Salih Ragıp Üner 5 Eylül 1960 20 Kasım 1961
19   Dr. Süleyman Suat Seren 20 Kasım 1961 26 Haziran 1962 Adalet Partisi
20   Dr. Yusuf Azizoğlu 26 Haziran 1962 26 Ekim 1963 Yeni Türkiye Partisi
21   Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay 5 Kasım 1963 26 Aralık 1963
22   Dr. Kemal Demir 26 Aralık 1963 20 Şubat 1965 Cumhuriyet Halk Partisi
23   Dr. Faruk Sükan 22 Şubat 1965 27 Ekim 1965 Adalet Partisi
24   Dr. Edip Somunoğlu 27 Ekim 1965 1 Nisan 1967
25   Dr. Vedat Ali Özkan 1 Nisan 1967 12 Mart 1971
26   Prof. Dr. Türkan Akyol 26 Mart 1971 13 Aralık 1971 Bağımsız
27   Dr. Cevdet Aykan 13 Aralık 1971 23 Mayıs 1972 Cumhuriyet Halk Partisi
28   Dr. Kemal Demir 23 Mayıs 1972 16 Nisan 1973
29   Dr. Vefa Tanır 16 Nisan 1973 26 Ocak 1974 Adalet Partisi
30   Dr. Selahattin Cizrelioğlu 26 Ocak 1974 18 Kasım 1974 Cumhuriyet Halk Partisi
31   Dr. Kemal Demir 18 Kasım 1974 18 Nisan 1977
32   Dr. Vefa Tanır 18 Nisan 1977 21 Haziran 1977 Adalet Partisi
33   Prof. Dr. Celal Ertuğ 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
34   Cengiz Gökçek 21 Temmuz 1977 5 Ocak 1978 Milliyetçi Hareket Partisi
35   Dr. Mete Tan 5 Ocak 1978 12 Kasım 1979 Cumhuriyet Halk Partisi
36   Dr. Münif İslamoğlu 12 Kasım 1979 12 Eylül 1980 Adalet Partisi
Sağlık Bakanları (1980-günümüz)
37   Prof. Dr. Necmi Ayanoğlu 22 Eylül 1980 23 Aralık 1981 Askerî
38   Prof. Dr. Kaya Kılıçturgay 23 Aralık 1981 23 Aralık 1983
39   Mehmet Aydın 23 Aralık 1983 17 Ekim 1986 Anavatan Partisi
40   Doç. Dr. Mustafa Kalemli 17 Ekim 1986 21 Aralık 1987
41   Bülent Akarcalı 21 Aralık 1987 26 Haziran 1988
42   Cemil Çiçek 26 Haziran 1988 26 Temmuz 1988
43   Nihat Kitapçı 6 Temmuz 1988 31 Mart 1989
44   Halil Şıvgın 31 Mart 1989 23 Haziran 1991
45   Doç. Dr. Yaşar Eryılmaz 23 Haziran 1991 20 Kasım 1991
46   Dr. Yıldırım Aktuna 20 Kasım 1991 25 Haziran 1993 Doğru Yol Partisi
47   Rıfat Serdaroğlu 25 Haziran 1993 28 Kasım 1993
48   Ecz. Kazım Dinç 28 Kasım 1993 15 Ağustos 1994
49   Dr. Doğan Baran 15 Ağustos 1994 17 Mart 1996
50   Dr. Yıldırım Aktuna 7 Mart 1996 26 Nisan 1997
51   Nafiz Kurt 30 Nisan 1997 13 Mayıs 1997
52   Doç. Dr. İsmail Karakuyu 13 Mayıs 1997 30 Haziran 1997
53   Dr. Halil İbrahim Özsoy 30 Haziran 1997 11 Ocak 1999 Anavatan Partisi
54   Dr. Mustafa Güven Karahan 11 Ocak 1999 29 Mayıs 1999 Demokratik Sol Parti
55   Doç. Dr. Osman Durmuş 29 Mayıs 1999 19 Kasım 2002 Milliyetçi Hareket Partisi
56   Prof. Dr. Recep Akdağ 20 Kasım 2002 24 Ocak 2013 Adalet ve Kalkınma Partisi
57   Dr. Mehmet Müezzinoğlu 24 Ocak 2013 24 Mayıs 2016
58   Prof. Dr. Recep Akdağ 24 Mayıs 2016 19 Temmuz 2017
59   Dr. Ahmet Demircan 19 Temmuz 2017 10 Temmuz 2018
60   Dr. Fahrettin Koca 10 Temmuz 2018 Görevde Bağımsız

Bakan YardımcılarıDüzenle

Bakan Yardımcısı Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1 Agah Kafkas 24 Eylül 2011 28 Ağustos 2014
2 Erkan Kandemir 1 Ekim 2014 10 Şubat 2015
3 Ahmet Baha Öğütken 10 Şubat 2016 10 Temmuz 2018
4 Prof. Dr. Muhammet Güven 21 Temmuz 2018 Görevde
Dr. Şuayıp Birinci 3 Ağustos 2018 Görevde
Halil Eldemir 3 Ağustos 2018 Görevde
Prof. Dr. Emin Alp Meşe 6 Ağustos 2018 Görevde

KaynakçaDüzenle