Türkiye sağlık bakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanları listesi, Türkiye'de 3 Mayıs 1920'den itibaren göreve başlayan sağlık bakanlarını gösteren bir listedir.[1]

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı
Görevdeki
Fahrettin Koca

10 Temmuz 2018 tarihinden beri
AtayanTürkiye Cumhurbaşkanı
Görev süresiSınırlama yok
Oluşum3 Mayıs 1920 (104 yıl önce) (1920-05-03)
İlk sahibiAdnan Adıvar
BağlılıkTürkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı
Websitesisaglik.gov.tr

Bakanlar

değiştir
Bakan Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
TBMM Sıhhiye ve Muavenet-i İçtimaiye Vekilleri (1920-1923)
1   Dr. Adnan Adıvar 3 Mayıs 1920 10 Mart 1921 Bağımsız
2   Dr. Refik Saydam 10 Mart 1921 20 Aralık 1921
3   Dr. Rıza Nur 24 Aralık 1921 27 Ekim 1923
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanları (1923-1980)
(2)   Dr. Refik Saydam 30 Ekim 1923 21 Kasım 1924 Cumhuriyet Halk Partisi
4   Dr. Mazhar Germen 22 Kasım 1924 3 Mart 1925
(2)   Dr. Refik Saydam 4 Mart 1925 25 Ekim 1937
5   Dr. Ahmet Hulusi Alataş 25 Ekim 1937 18 Ocak 1945
6   Dr. Sadi Konuk 18 Ocak 1945 5 Ağustos 1946
7   Dr. Behçet Uz 7 Ağustos 1946 10 Haziran 1948
8   Dr. Kemali Bayazıt 10 Haziran 1948 22 Mayıs 1950
9   Prof. Dr. Nihat Reşat Belger 22 Mayıs 1950 19 Eylül 1950 Demokrat Parti
10   Dr. Ekrem Hayri Üstündağ 20 Eylül 1950 17 Mayıs 1954
(7)   Dr. Behçet Uz 18 Mayıs 1954 9 Aralık 1955
11   Dr. Nafiz Körez 9 Aralık 1955 25 Kasım 1957
12   Dr. Lütfi Kırdar 26 Kasım 1957 27 Mayıs 1960
13   Prof. Dr. Nusret Karasu 30 Mayıs 1960 25 Ağustos 1960 Askerî
14   Prof. Dr. Nusret Hasan Fişek 25 Ağustos 1960 5 Eylül 1960
15   Prof. Dr. Salih Ragıp Üner 5 Eylül 1960 20 Kasım 1961
16   Dr. Süleyman Suat Seren 20 Kasım 1961 26 Haziran 1962 Adalet Partisi
17   Dr. Yusuf Azizoğlu 26 Haziran 1962 26 Ekim 1963 Yeni Türkiye Partisi
18   Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay 5 Kasım 1963 26 Aralık 1963
19   Dr. Kemal Demir 26 Aralık 1963 20 Şubat 1965 Cumhuriyet Halk Partisi
20   Dr. Faruk Sükan 20 Şubat 1965 27 Ekim 1965 Adalet Partisi
21   Dr. Edip Somunoğlu 27 Ekim 1965 1 Nisan 1967
22   Dr. Vedat Ali Özkan 1 Nisan 1967 12 Mart 1971
23   Prof. Dr. Türkan Akyol 26 Mart 1971 11 Aralık 1971 Bağımsız
24   Dr. Cevdet Aykan 11 Aralık 1971 22 Mayıs 1972 Cumhuriyet Halk Partisi
(19)   Dr. Kemal Demir 22 Mayıs 1972 15 Nisan 1973
25   Dr. Vefa Tanır 15 Nisan 1973 26 Ocak 1974 Adalet Partisi
26   Dr. Selahattin Cizrelioğlu 26 Ocak 1974 17 Kasım 1974 Cumhuriyet Halk Partisi
(19)   Dr. Kemal Demir 17 Kasım 1974 18 Nisan 1977
(25)   Dr. Vefa Tanır 18 Nisan 1977 21 Haziran 1977 Adalet Partisi
27   Prof. Dr. Celal Ertuğ 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
28   Cengiz Gökçek 21 Temmuz 1977 5 Ocak 1978 Milliyetçi Hareket Partisi
29   Dr. Mete Tan 5 Ocak 1978 12 Kasım 1979 Cumhuriyet Halk Partisi
30   Dr. Münif İslamoğlu 12 Kasım 1979 12 Eylül 1980 Adalet Partisi
Sağlık Bakanları (1980-günümüz)
31   Prof. Dr. Necmi Ayanoğlu 21 Eylül 1980 23 Aralık 1981 Askerî
32   Prof. Dr. Kaya Kılıçturgay 23 Aralık 1981 13 Aralık 1983
33   Mehmet Aydın 13 Aralık 1983 17 Ekim 1986 Anavatan Partisi
34   Doç. Dr. Mustafa Kalemli 17 Ekim 1986 21 Aralık 1987
35   Bülent Akarcalı 21 Aralık 1987 26 Haziran 1988
36   Cemil Çiçek 26 Haziran 1988 26 Temmuz 1988
37   Nihat Kitapçı 6 Temmuz 1988 31 Mart 1989
38   Halil Şıvgın 31 Mart 1989 23 Haziran 1991
39   Doç. Dr. Yaşar Eryılmaz 23 Haziran 1991 20 Kasım 1991
40   Dr. Yıldırım Aktuna 20 Kasım 1991 25 Haziran 1993 Doğru Yol Partisi
41   Rıfat Serdaroğlu 25 Haziran 1993 28 Kasım 1993
42   Ecz. Kazım Dinç 28 Kasım 1993 15 Ağustos 1994
43   Dr. Doğan Baran 15 Ağustos 1994 6 Mart 1996
(40)   Dr. Yıldırım Aktuna 6 Mart 1996 26 Nisan 1997
44   Nafiz Kurt 30 Nisan 1997 13 Mayıs 1997
45   Doç. Dr. İsmail Karakuyu 13 Mayıs 1997 30 Haziran 1997
46   Dr. Halil İbrahim Özsoy 30 Haziran 1997 11 Ocak 1999 Anavatan Partisi
47   Dr. Mustafa Güven Karahan 11 Ocak 1999 28 Mayıs 1999 Demokratik Sol Parti
48   Doç. Dr. Osman Durmuş 28 Mayıs 1999 19 Kasım 2002 Milliyetçi Hareket Partisi
49   Prof. Dr. Recep Akdağ 19 Kasım 2002 24 Ocak 2013 Adalet ve Kalkınma Partisi
50   Dr. Mehmet Müezzinoğlu 24 Ocak 2013 24 Mayıs 2016
(49)   Prof. Dr. Recep Akdağ 24 Mayıs 2016 19 Temmuz 2017
51   Dr. Ahmet Demircan 19 Temmuz 2017 10 Temmuz 2018
52   Dr. Fahrettin Koca 10 Temmuz 2018 Görevde Bağımsız

Bakan yardımcıları

değiştir
Bakan Yardımcısı Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1 Agah Kafkas 24 Eylül 2011 11 Eylül 2014
2 Erkan Kandemir 1 Ekim 2014 10 Şubat 2015
3 Ahmet Baha Öğütken 10 Şubat 2016 10 Temmuz 2018
4 Prof. Dr. Muhammet Güven 21 Temmuz 2018 18 Kasım 2020
Halil Eldemir 3 Ağustos 2018 16 Mart 2023
Dr. Şuayıp Birinci 3 Ağustos 2018 Görevde
Prof. Dr. Emine Alp Meşe 6 Ağustos 2018 3 Nisan 2021
Prof. Dr. Sabahattin Aydın 18 Kasım 2020 22 Haziran 2023
Doç. Dr. Tolga Tolunay 3 Nisan 2021 Görevde
5 Huzeyfe Yılmaz 22 Haziran 2023 Görevde
Hüseyin Kürşat Kırbıyık 22 Haziran 2023 Görevde

Görev sürelerine göre

değiştir

En uzun süre Sağlık Bakanı görevi rekoru Dr. Refik Saydam'a aittir. Kesintisiz en uzun süre Sağlık Bakanı görevi rekoru ise Dr. Recep Akdağ'ya aittir.

Sağlık Bakanı Göreve Başlama Görevden Ayrılma Görev Süresi Toplam Görev Süresi
1 Dr. Refik Saydam 10 Mart 1921 20 Aralık 1921 78 gün 13 yıl 335 gün
30 Ekim 1923 21 Kasım 1924 1 yıl, 22 gün
4 Mart 1925 25 Ekim 1937 12 yıl, 235 gün
2 Dr. Recep Akdağ 19 Kasım 2002 24 Ocak 2013 10 yıl, 66 gün 11 yıl 122 gün
24 Mayıs 2016 19 Temmuz 2017 1 yıl, 56 gün
3 Dr. Hulûsi Alataş 25 Ekim 1937 18 Ocak 1945 7 yıl, 85 gün 7 yıl, 85 gün
4 Dr. Fahrettin Koca 10 Temmuz 2018 Görevde 5 yıl, 345 gün 5 yıl, 345 gün
  Şu anda aktif Sağlık Bakanı

Kaynakça

değiştir
  1. ^ Öntaş, Eray; Çöl, Meltem (Ocak 2024). "Cumhuriyeti'nin Yüz Yılında Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanları". TTB Toplum ve Hekim. Türk Tabipleri Birliği. 13 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2024. 

Dış bağlantılar

değiştir