Türkiye millî futbol takımı stadyumları listesi

Türkiye millî futbol takımı stadyumları listesi, Türkiye millî futbol takımının iç sahadaki maçlarına ev sahipliği yapan stadyumları gösteren listedir.

Türkiye millî futbol takımının en çok maça çıktığı stadyum olan İnönü Stadyumu.

26 Ekim 1923'teki ilk maçında Taksim Stadyumu'nda Romanya'yla karşılaşan Türkiye millî takımına toplamda 31 stadyum ev sahipliği yapmıştır. İnönü Stadyumu 67 maçla en fazla maçın oynandığı stadyum olurken, onu 33 maçla İzmir Atatürk Stadyumu ve 28'er maçla Ankara 19 Mayıs Stadyumu ve Ali Sami Yen Stadyumu izlemektedir.

Türkiye millî takımı 17'si Türkiye'de, 1'i Almanya'da olmak üzere toplamda 18 şehirde iç saha maçlarını oynamıştır. 9 stadyumda 135 maç oynanan İstanbul bu alanda liderken onu ikişer stadyumda 35 maç oynanan İzmir ve 29 maç oynanan Ankara takip etmektedir. Türkiye millî takımı 2006 Dünya Kupası elemelerindeki İsviçre maçında çıkan olaylar sebebiyle FIFA'nın verdiği 3 resmi maçı tarafsız sahada seyircisiz oynama cezası nedeniyle Euro 2008 elemelerindeki ilk 3 iç saha maçını seyircisiz olarak Almanya'nın Frankfurt şehrindeki Commerzbank-Arena'da oynamıştır.[1]

Ev sahipliği yapan 31 stadyumdan 12'si yıkılırken, 19'u halen kullanılmaktadır. Yıkılan stadyumla aynı yerde yeniden yapılan tek stadyum İnönü Stadyumu yerine yapılan Vodafone Park'tır.[2] Milli takımın 2019 yılında Vodafone Park'ta da maç yapmasıyla bu stadyumların olduğu alan, millî takımın aynı yerdeki iki farklı stadyumda maç yaptığı tek yer olmuştur.

StadyumlarDüzenle

  • Son güncelleme: 24 Mart 2021
Maç sayısı Stadyum İlk maç Rakip Son maç Rakip Not
67 BJK İnönü Stadyumu, İstanbul 30 Mayıs 1948   Avusturya 3 Mart 2010   Honduras [Not][3]
34 İzmir Atatürk Stadyumu, İzmir 5 Aralık 1971   Polonya 11 Şubat 2009   Fildişi Sahili [4]
28 Ankara 19 Mayıs Stadyumu, Ankara 20 Kasım 1949   Suriye 5 Mart 2014   İsveç [Not] [5]
28 Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul 20 Aralık 1964   Bulgaristan 1 Nisan 2009   İspanya [Not][6]
18 Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu, İstanbul 10 Kasım 1993   Norveç 15 Kasım 2020   Rusya [7]
9 Taksim Stadyumu, İstanbul 26 Ekim 1923   Romanya 12 Temmuz 1936   Yugoslavya [Not][8]
9 Antalya Stadyumu, Antalya 24 Mart 2016   İsveç 30 Mayıs 2019   Yunanistan [9]
8 Bursa Atatürk Stadyumu, Bursa 28 Şubat 1979   Cezayir 29 Şubat 2012   Slovakya [Not] [10]
8 Türk Telekom Stadyumu, İstanbul 10 Ağustos 2011   Estonya 14 Kasım 2019   İzlanda [11]
6 Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu, Konya 3 Eylül 2015   Letonya 8 Haziran 2019   Fransa [12]
5 5 Ocak Stadyumu, Adana 11 Aralık 1985   Polonya 15 Kasım 2013   Kuzey İrlanda [13]
4 Hüseyin Avni Aker Stadyumu, Trabzon 26 Ağustos 1992   Bulgaristan 9 Şubat 2011   Güney Kore [Not][14]
4 Eskişehir Yeni Atatürk Stadyumu, Eskişehir 27 Mart 2017   Moldova 25 Mart 2019   Moldova [15]
3   Commerzbank Arena, Frankfurt 6 Eylül 2006   Malta 28 Mart 2007   Norveç [1]
3 Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu, Kayseri 2 Eylül 2009   Azerbaycan 6 Eylül 2013   Andorra [16]
3 Atatürk Olimpiyat Stadyumu, İstanbul 8 Ekim 2005   Almanya 24 Mart 2021   Hollanda [17]
2 Antalya Atatürk Stadyumu, Antalya 31 Ekim 1984   Finlandiya 21 Ocak 1998   Arnavutluk [Not][9]
2 Denizli Atatürk Stadyumu, Denizli 12 Şubat 1997   Finlandiya 18 Ağustos 2004   Belarus [18]
2 Başakşehir Fatih Terim Stadyumu, İstanbul 17 Kasım 2015   Yunanistan 28 Mayıs 2018   İran [19]
2 Vodafone Park, İstanbul 7 Eylül 2019   Andorra 11 Kasım 2020   Hırvatistan [20][21]
1 İstiklâl Sahası, Ankara 15 Mayıs 1925   Sovyetler Birliği 15 Mayıs 1925   Sovyetler Birliği [Not] [22]
1 Alsancak Stadyumu, İzmir 13 Mart 1968   Tunus 13 Mart 1968   Tunus [Not][4]
1 Samsun 19 Mayıs Stadyumu, Samsun 1 Mayıs 1996   Ukrayna 1 Mayıs 1996   Ukrayna [Not][23]
1 İzmit İsmetpaşa Stadyumu, Kocaeli 20 Ağustos 2008   Şili 20 Ağustos 2008   Şili [Not][24]
1 Manisa 19 Mayıs Stadyumu, Manisa 6 Şubat 2013   Çekya 6 Şubat 2013   Çekya [25]
1 Tevfik Sırrı Gür Stadyumu, Mersin 19 Kasım 2013   Belarus 19 Kasım 2013   Belarus [Not][26]
1 Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu, İstanbul 8 Haziran 2015   Bulgaristan 8 Haziran 2015   Bulgaristan [27]
1 Medical Park Stadyumu, Trabzon 7 Eylül 2018   Rusya 7 Eylül 2018   Rusya [14]
1 Çaykur Didi Stadyumu, Rize 11 Ekim 2018   Bosna-Hersek 11 Ekim 2018   Bosna-Hersek [28]
1 Bahçeşehir Okulları Stadyumu, Antalya 2 Ağustos 2019   Özbekistan 2 Ağustos 2019   Özbekistan [29]
1 Yeni 4 Eylül Stadyumu, Sivas 3 Eylül 2020   Macaristan 3 Eylül 2020   Macaristan [30]

Onyıllara göreDüzenle

Stadyum 20'ler 30'lar 40'lar 50'ler 60'lar 70'ler 80'ler 90'lar 2000'ler 2010'lar 2020'ler
Taksim Stadyumu 5 4
İstiklâl Sahası 1
BJK İnönü Stadyumu 2 16 9 10 9 10 10 1
Ankara 19 Mayıs Stadyumu 1 3 14 3 3 2 1 1
Ali Sami Yen Stadyumu 4 6 8 10
Alsancak Stadyumu 1
İzmir Atatürk Stadyumu 13 12 6 3
Bursa Atatürk Stadyumu 1 4 2 1
Antalya Atatürk Stadyumu 1 1
5 Ocak Stadyumu 2 1 1 1
Hüseyin Avni Aker Stadyumu 1 2 1
Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu 2 5 10 1
Samsun 19 Mayıs Stadyumu 1
Denizli Atatürk Stadyumu 1 1
Atatürk Olimpiyat Stadyumu 1 1 1
Commerzbank Arena 3
İsmetpaşa Stadyumu 1
Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu 2 1
Türk Telekom Stadyumu 8
Manisa 19 Mayıs Stadyumu 1
Tevfik Sırrı Gür Stadyumu 1
Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu 1
Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu 6
Başakşehir Fatih Terim Stadyumu 2
Antalya Stadyumu 9
Eskişehir Yeni Atatürk Stadyumu 4
Medical Park Stadyumu 1
Çaykur Didi Stadyumu 1
Bahçeşehir Okulları Stadyumu 1
Vodafone Park 1 1
Yeni 4 Eylül Stadyumu 1

Şehirlere göreDüzenle

Şehir Maç Stadyum
İstanbul 137 9
İzmir 35 2
Ankara 29 2
Antalya 13 3
Bursa 8 1
Konya 6 1
Adana 5 1
Trabzon 5 2
Eskişehir 4 1
  Frankfurt 3 1
Kayseri 3 1
Denizli 2 1
Samsun 1 1
Kocaeli 1 1
Manisa 1 1
Mersin 1 1
Rize 1 1
Sivas 1 1

NotlarDüzenle

  • ^Not 1 İnönü Stadyumu 2013 yılında yıkılmış, aynı yere Vodafone Park yapılmıştır.[3]
  • ^Not 2 Ankara 19 Mayıs Stadyumu 2018 yılında yıkılmıştır.[31]
  • ^Not 3 Ali Sami Yen Stadyumu 2011 yılında yıkılmıştır.[32]
  • ^Not 4 Taksim Stadyumu 1940 yılında yıkılmıştır.[33]
  • ^Not 5 Bursa Atatürk Stadyumu 2016 yılında yıkılmıştır.[34]
  • ^Not 6 Hüseyin Avni Aker Stadyumu 2017 yılında yıkılmıştır.[35]
  • ^Not 7 Antalya Atatürk Stadyumu 2016 yılında yıkılmıştır.[36]
  • ^Not 8 Ankara'da oynanan ilk milli maça ev sahipliği yapan İstiklal Sahası günümüzdeki Tandoğan Meydanı ile Mebusevleri arasında yer alan bir arazidir.[37]
  • ^Not 9 Altay Alsancak Stadyumu 2015 yılında yıkılmış, aynı yere yeni bir stadyum inşa edilmektedir.[38]
  • ^Not 10 Samsun 19 Mayıs Stadyumu 2018 yılında yıkılmıştır.[39]
  • ^Not 11 İzmit İsmetpaşa Stadyumu 2018 yılında yıkılmıştır.[40]
  • ^Not 12 Tevfik Sırrı Gür Stadyumu 2018 yılında yıkılmıştır.[41]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Commerzbank Arena'dan teşekkür". TFF. 30 Mart 2007. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  2. ^ "Vodafone Park". Beşiktaş JK. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  3. ^ a b "Honduras hafif geldi: 2-0". Hürriyet. 4 Mart 2010. 19 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  4. ^ a b "İzmir'in hasreti bitiyor !". haber3.com. 4 Şubat 2009. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  5. ^ "A Milli Takım yılın ilk maçında İsveç'i ağırlayacak". TFF. 15 Ocak 2014. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  6. ^ "Bir devrin sonu". beIN Sports. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  7. ^ "Türkiye - Arnavutluk maçından notlar". DHA. 11 Ekim 2019. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  8. ^ "Topçu Kışlası'nın tarihi serüveni". Cumhuriyet. 14 Mart 2013. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  9. ^ a b "Şenol Güneş'le 53. maç". beIN Sports. 31 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  10. ^ "Slovakya'da tanıdık isimler". sporx.com. 29 Şubat 2012. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  11. ^ "A Milli Futbol Takımı 5 yıl sonra Türk Telekom Stadı'nda". Fotomaç. 12 Kasım 2019. 12 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  12. ^ "Türkiye Fransa karşısında galibiyet peşinde". Anadolu Ajansı. 7 Haziran 2019. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  13. ^ "Adana'da 5. Milli Maç Heyecanı". haberler.com. 6 Kasım 2013. 5 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  14. ^ a b "A Milliler 7,5 yıl sonra Trabzon'da". beIN Sports. 9 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  15. ^ "Millilerden Eskişehir'de gol şov! Türkiye - Moldova maçından kareler". Fanatik. 25 Mart 2019. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  16. ^ "A Milliler 507. randevuda". Anadolu Ajansı. 5 Eylül 2013. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  17. ^ "Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 8 yıl sonra milli heyecan yaşanacak". TFF. 13 Ağustos 2013. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  18. ^ "Ersun Yanal'ın altıncı sınavı". sporx.com. 17 Ağustos 2004. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  19. ^ "İran maçı Fatih Terim Stadında oynanacak". sporx.com. 14 Mayıs 2018. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  20. ^ "A Milli Takımımız, Andorra'yı 1-0 mağlup etti!". haberler.com. 7 Eylül 2019. 16 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  21. ^ "Türkiye - Hırvatistan maçında gol düellosu: 3-3". TRT Spolr. 11 Kasım 2020. 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2020. 
  22. ^ "18 yıl beklenen randevu". TFF. 30 Ağustos 2016. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  23. ^ "Türkiye Ukrayna ile 8.kez karşılaşacak". Fanatik. 1 Eylül 2017. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  24. ^ "Türkiye : 1 Şili:0". Yeni Şafak. 20 Ağustos 2008. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  25. ^ "Manisa'da ilk milli maç". Anadolu Ajansı. 6 Şubat 2013. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  26. ^ "Millilerin uğurlu stadı Tevfik Sırrı Gür". sporx.com. 18 Kasım 2013. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  27. ^ "Milliler Bulgaristan ile karşılaşacak". Sports Tv. 23 Mayıs 2015. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  28. ^ "Türkiye - Bosna Hersek maç sonucu: 0-0". Fanatik. 8 Ekim 2018. 11 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  29. ^ "Türkiye-Özbekistan: Dev maça saatler kaldı!". sanalbasin.com. 2 Haziran 2019. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  30. ^ "Milli Takım ilk kez Sivas'ta". HaberTürk. 3 Eylül 2020. 4 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2020. 
  31. ^ "Ankara 19 Mayıs Stadı'nda yıkım sürüyor". CNN Türk. 7 Eylül 2018. 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  32. ^ "Ali Sami Yen yıkılıyor". NTV. 12 Nisan 2011. 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  33. ^ "Taksim: İstanbul'un Kalbi". kanalben.com. 27 Haziran 2014. 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  34. ^ "Ve Bursa Atatürk Stadı yıkılıyor". Bursa Hakimiyet. 17 Kasım 2016. 2 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  35. ^ "Trabzonspor'un eski stadı Avni Aker'de yıkım çalışmaları başladı". Hürriyet. 29 Kasım 2017. 5 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  36. ^ "Antalya'nın Yarım Asırlık "Atatürk Stadı" Yıkılıyor". Milliyet. 20 Ocak 2016. 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  37. ^ "A Milli Futbol Takımı, 10.5 Yıl Sonra Ankara'da". haberler.com. 3 Mart 2014. 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  38. ^ "Alsancak Stadı'nın ağaçları". Evrensel. 18 Şubat 2020. 18 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  39. ^ "Bir tarih yıkılıyor - Samsunspor haber". Samsun Haber. 9 Ekim 2020. 10 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  40. ^ "İsmetpaşa Stadyumu'nun yıkımına başlandı". Hürriyet. 30 Mayıs 2018. 31 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  41. ^ "Tevfik Sırrı Gür Stadı'na ilk kazma vuruldu". Hürriyet. 19 Ekim 2018. 9 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020.