Ana menüyü aç

Türkiye millî futbol takımı hat-trick'leri listesi

Resimde, 29 Haziran 1923 günü Fenerbahçe ile Goldstream Guards arasında oynanan General Harrington Kupası maçında görülen Zeki Rıza Sporel (topa vuran), Türkiye millî takımı formasıyla hat-trick yapan ilk futbolcudur.

Türkiye millî futbol takımı hat-trickleri listesi, Türkiye millî futbol takımı tarihinde bir futbol maçında üç veya daha fazla gol atan (hat trick yapan) oyuncuları içerir. İlk maçını 26 Ekim 1923'te Romanya'ya karşı oynayan Türkiye'nin ilk hat-trick'i 17 Haziran 1924'te, Finlandiya'ya dört gol atan Zeki Rıza Sporel'den geldi. Şu ana kadar Türkiye formasıyla 13 farklı futbolcu, 17 kez hat-trick yaptı. Zeki Rıza Sporel, Cemil Turan, Hakan Şükür ve Tuncay Şanlı iki maçta hat-trick yapma başarısını gösterdi. Zeki Rıza Sporel, Hakan Şükür (iki kez) ve Oktay Derelioğlu ise takım tarihinde bir maçta dört gol birden atan üç oyuncu oldu.

Hat tricklerDüzenle

 
Umut Bulut, Türkiye millî takımı formasıyla hat-trick yapan son futbolcudur.

ListeDüzenle

Not: Sonuç kısmına önce Türkiye millî futbol takımının attığı gol yazılmıştır.

Tarih Gol sayısı Oyuncu Rakip Yer Turnuva Sonuç Not
01924-6-17 17 Haziran 1924
4
Sporel, Zeki RızaZeki Rıza Sporel   Finlandiya Töölön Pallokenttä, Helsinki Hazırlık maçı
4-2
[1]
01924-6-22 22 Haziran 1924
3
Sporel, Zeki RızaZeki Rıza Sporel   Letonya LSB Stadions, Riga Hazırlık maçı
3-1
[2]
01949-11-20 20 Kasım 1949
3
Cansever, FahrettinFahrettin Cansever   Suriye 19 Mayıs Stadyumu, Ankara 1950 FIFA Dünya Kupası elm.
7-0
[3]
01950-5-28 28 Mayıs 1950
3
Eken, RehaReha Eken   İran Mithatpaşa Stadyumu, İstanbul Hazırlık maçı
6-1
[4]
01954-6-20 20 Haziran 1954
3
Sargın, BurhanBurhan Sargın   Güney Kore Charmilles Stadyumu, Cenevre 1954 FIFA Dünya Kupası
7-0
[5]
01957-4-05 5 Nisan 1957
3
Küçükandonyadis, LefterLefter Küçükandonyadis   Mısır Al Zamalek Stadyumu, Kahire 1953-1958 Akdeniz Oyunları
4-0
[6]
01962-10-10 10 Ekim 1962
3
Oktay, MetinMetin Oktay   Etiyopya 19 Mayıs Stadyumu, Ankara Hazırlık maçı
3-0
[7]
01973-4-18 18 Nisan 1973
3
Turan, CemilCemil Turan   Bulgaristan Atatürk Stadyumu, İzmir 1973-76 Balkan Kupası
5-2
[8]
01976-10-31 31 Ekim 1976
3
Turan, CemilCemil Turan   Malta Atatürk Stadyumu, İzmir 1978 FIFA Dünya Kupası elm.
4-0
[9]
01996-11-10 10 Kasım 1996
4
Derelioğlu, OktayOktay Derelioğlu   San Marino Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul 1998 FIFA Dünya Kupası elm.
7-0
[10]
01997-8-20 20 Ağustos 1997
4
Şükür, HakanHakan Şükür   Galler Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul 1998 FIFA Dünya Kupası elm.
6-4
[11]
01999-9-04 4 Eylül 1999
3
Erdem, ArifArif Erdem   Kuzey İrlanda Windsor Park, Belfast 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası elm.
3-0
[12]
02001-6-06 6 Haziran 2001
3
Özalan, AlpayAlpay Özalan   Makedonya Atatürk Stadyumu, Bursa 2002 FIFA Dünya Kupası elm.
3-3
[13]
02005-11-16 16 Kasım 2005
3
Şanlı, TuncayTuncay Şanlı   İsviçre Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu, İstanbul 2006 FIFA Dünya Kupası elm.
4-2
[14]
02006-10-11 11 Ekim 2006
4
Şükür, HakanHakan Şükür   Moldova Commerzbank-Arena, Frankfurt 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası elm.
5-0
[15]
02008-11-19 19 Kasım 2008
3
Şanlı, TuncayTuncay Şanlı   Avusturya Ernst Happel Stadyumu, Viyana Hazırlık maçı
4-2
[16]
02013-9-06 6 Eylül 2013
3
Bulut, UmutUmut Bulut   Andorra Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu, Kayseri 2014 FIFA Dünya Kupası elemeleri
5-0
[17]

Bazı notlarDüzenle

  • Türkiye millî takımıyla hat-trick yapan ilk futbolcu olan Zeki Rıza Sporel ayrıca Türkiye millî futbol takımının ilk golünü de atan isimdir.[18]
  • 1954 FIFA Dünya Kupası'nda Türkiye'nin Güney Kore'yi 7-0 yendiği maçta üç gol atarak hat-trick yapan Burhan Sargın, Türkiye formasıyla Dünya Kupası'nda hat-trick yapan ilk ve tek isimdir.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "17.06.1924 Finland -Turkey 2:4". eu-football.info. 19 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  2. ^ "22.06.1924 Latvia -Turkey 1:3". eu-football.info. 19 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  3. ^ "20.11.1949 Turkey-Syria 7:0". eu-football.info. 18 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  4. ^ "28.05.1950 Turkey-Iran 6:1". eu-football.info. 23 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  5. ^ "Turkey - Korea Republic 7:0". FIFA. 4 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  6. ^ "05.04.1957 Egypt-Turkey 0:4". eu-football.info. 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  7. ^ "10.10.1962 Turkey-Ethiopia 3:0". eu-football.info. 7 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  8. ^ "18.04.1973 Turkey-Bulgaira 5:2". eu-football.info. 21 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  9. ^ "31.10.1976 Turkey-Malta 4:0". eu-football.info. 3 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  10. ^ "10.11.1996 Turkey-San Marino 7:0". eu-football.info. 11 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  11. ^ "20.08.1997 Turkey-Wales 6:4". eu-football.info. 13 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  12. ^ "04.09.1999 N.Ireland-Turkey 0:3". eu-football.info. 9 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  13. ^ "06.06.2001 Turkey-Macedonia 3:3". eu-football.info. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  14. ^ "16.11.2005 Turkey-Switzerland 4:2". eu-football.info. 13 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  15. ^ "11.10.2006 Turkey-Moldova 5:0". eu-football.info. 20 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  16. ^ "19.11.2008 Austria-Turkey 2:4". eu-football.info. 20 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  17. ^ "06.09.2013 Turkey-Andorra 5:0". eu-football.info. 19 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2013. 
  18. ^ "A Millî Takım Tarihçesi". TFF. 14 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2012.