Türkiye millî eğitim bakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Aşağıdaki liste Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanları listesidir.

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanı
Milli Eğitim Bakanlığı Logo.svg
Görevdeki
Mahmut Özer

5 Ağustos 2021 tarihinden beri
Atayan Recep Tayyip Erdoğan
Görev süresi Sınırlama yok
Oluşum 4 Mayıs 1920
Açılışı yapan Rıza Nur
Bağlılık Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı
Websitesi meb.gov.tr

BakanlarDüzenle

Bakan Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
TBMM Maarif Vekilleri (1920-1923)
1 Rıza Nur 4 Mayıs 1920 13 Aralık 1920 Bağımsız
2 Hamdullah Suphi Tanrıöver 14 Aralık 1920 20 Kasım 1921
3 Mehmet Vehbi Bolak 20 Kasım 1921 5 Kasım 1922
4 İsmail Safa Özler 5 Kasım 1922 27 Ekim 1923
Millî Eğitim Bakanları (1923-günümüz)
1 İsmail Safa Özler 30 Ekim 1923 6 Mart 1924 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Hüseyin Vasıf Çınar 6 Mart 1924 22 Kasım 1924
3 Şükrü Saraçoğlu 22 Kasım 1924 3 Mart 1925
4 Hamdullah Suphi Tanrıöver 3 Mart 1925 19 Aralık 1925
5 Mustafa Necati Uğural 20 Aralık 1925 1 Ocak 1929
6 İsmet İnönü (vekil) 1 Ocak 1929 8 Ocak 1929
(6) İsmet İnönü 9 Ocak 1929 27 Şubat 1929
(2) Hüseyin Vasıf Çınar 28 Şubat 1929 7 Nisan 1929
7 Recep Peker (vekil) 7 Nisan 1929 10 Nisan 1929
8 Cemal Hüsnü Taray 10 Nisan 1929 15 Eylül 1930
9 Refik Saydam (vekil) 17 Eylül 1930 27 Eylül 1930
10 Esat Sagay 27 Eylül 1930 18 Eylül 1932
11 Reşit Galip 19 Eylül 1932 13 Ağustos 1933
(9) Refik Saydam (vekil) 13 Ağustos 1933 26 Ekim 1933
12 Yusuf Hikmet Bayur 27 Ekim 1933 8 Temmuz 1934
13 Zeynel Abidin Özmen 9 Temmuz 1934 9 Haziran 1935
14 Saffet Arıkan 9 Haziran 1935 28 Aralık 1938
15 Hasan Âli Yücel 28 Aralık 1938 5 Ağustos 1946
16 Reşat Şemsettin Sirer 5 Ağustos 1946 9 Haziran 1948
17 Hasan Tahsin Banguoğlu 10 Haziran 1948 22 Mayıs 1950
18 Hüseyin Avni Başman 22 Mayıs 1950 2 Ağustos 1950 Demokrat Parti
- Nuri Özsan (vekil) 3 Ağustos 1950 10 Ağustos 1950
19 Ahmet Tevfik İleri 11 Ağustos 1950 5 Nisan 1953
20 Rıfkı Salim Burçak 9 Nisan 1953 17 Mayıs 1954
21 Hüseyin Celal Yardımcı 17 Mayıs 1954 9 Aralık 1955
22 Ahmet Özel 9 Aralık 1955 13 Nisan 1957
(19) Ahmet Tevfik İleri 13 Nisan 1957 25 Kasım 1957
22 Hüseyin Celal Yardımcı 26 Kasım 1957 22 Mayıs 1959
(19) Ahmet Tevfik İleri (vekil) 22 Mayıs 1959 8 Aralık 1959
24 Mehmet Atıf Benderlioğlu 9 Aralık 1959 27 Mayıs 1960
25 Fehmi Yavuz 30 Mayıs 1960 27 Ağustos 1960 Askerî
(25) Fehmi Yavuz (vekil) 27 Ağustos 1960 8 Eylül 1960
26 Bedrettin Tuncel 8 Eylül 1960 5 Ocak 1961
27 Turhan Feyzioğlu 5 Ocak 1961 7 Şubat 1961
- Ahmet Tahtakılıç (vekil) 7 Şubat 1961 2 Mart 1961
(28) Ahmet Tahtakılıç 3 Mart 1961 25 Ekim 1961
(28) Ahmet Tahtakılıç (vekil) 25 Ekim 1961 20 Kasım 1961
29 Mehmet Hilmi İncesulu 20 Kasım 1961 25 Haziran 1962 Cumhuriyet Halk Partisi
30 Şevket Raşit Hatipoğlu 25 Haziran 1962 8 Haziran 1963
31 İbrahim Öktem 11 Haziran 1963 20 Şubat 1965
32 Nevzat Cihat Bilgehan 20 Şubat 1965 27 Ekim 1965 Adalet Partisi
33 Orhan Dengiz 27 Ekim 1965 1 Nisan 1967
34 Mehmet İlhami Ertem 1 Nisan 1967 3 Kasım 1969
35 Orhan Oğuz 3 Kasım 1969 26 Mart 1971
36 Şinasi Orel 26 Mart 1971 13 Aralık 1971 Bağımsız
37 İsmail Hakkı Arar 13 Aralık 1971 22 Mayıs 1972 Cumhuriyet Halk Partisi
38 Sabahattin Özbek 22 Mayıs 1972 15 Nisan 1973 Adalet Partisi
(33) Orhan Dengiz 15 Nisan 1973 26 Ocak 1974
39 Mustafa Üstündağ 26 Ocak 1974 17 Kasım 1974 Cumhuriyet Halk Partisi
40 Safa Reisoğlu 17 Kasım 1974 31 Mart 1975 Bağımsız
41 Ali Naili Erdem 31 Mart 1975 21 Haziran 1977 Adalet Partisi
(39) Mustafa Üstündağ 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
42 Nahit Menteşe 21 Temmuz 1977 5 Ocak 1978 Adalet Partisi
43 Mustafa Necdet Uğur 5 Ocak 1978 12 Kasım 1979 Cumhuriyet Halk Partisi
44 Orhan Cemal Fersoy 12 Kasım 1979 12 Eylül 1980 Adalet Partisi
45 Hasan Sağlam 21 Eylül 1980 13 Aralık 1983 Askerî
46 Vehbi Dinçerler 13 Aralık 1983 13 Eylül 1985 Anavatan Partisi
47 Metin Emiroğlu 13 Eylül 1985 21 Aralık 1987
48 Hasan Celal Güzel 21 Aralık 1987 30 Mart 1989
49 Avni Akyol 30 Mart 1989 20 Kasım 1991
50 Köksal Toptan 20 Kasım 1991 25 Haziran 1993 Doğru Yol Partisi
(42) Nahit Menteşe 25 Haziran 1993 24 Ekim 1993
51 Nevzat Ayaz 24 Ekim 1993 5 Ekim 1995
52 Turhan Tayan 5 Ekim 1995 28 Haziran 1996
53 Mehmet Sağlam 28 Haziran 1996 30 Haziran 1997
54 Hikmet Uluğbay 30 Haziran 1997 11 Ocak 1999 Demokratik Sol Parti
55 Metin Bostancıoğlu 11 Ocak 1999 10 Temmuz 2002
56 Necdet Tekin 10 Temmuz 2002 18 Kasım 2002
57 Erkan Mumcu 18 Kasım 2002 14 Mart 2003 Adalet ve Kalkınma Partisi
58 Hüseyin Çelik 14 Mart 2003 1 Mayıs 2009
59 Nimet Çubukçu 1 Mayıs 2009 6 Temmuz 2011
60 Ömer Dinçer 6 Temmuz 2011 24 Ocak 2013
61 Nabi Avcı 24 Ocak 2013 24 Mayıs 2016
62 İsmet Yılmaz 24 Mayıs 2016 10 Temmuz 2018
63 Ziya Selçuk 10 Temmuz 2018 5 Ağustos 2021
64 Mahmut Özer 6 Ağustos 2021 Görevde

Bakan YardımcılarıDüzenle

Bakan Yardımcısı Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1 Orhan Erdem 29 Ekim 2011 26 Nisan 2018
2 İbrahim Er 25 Temmuz 2018 21 Ağustos 2019
Reha Denemeç 6 Ağustos 2021
Prof. Dr. Mahmut Özer 9 Ağustos 2018 6 Ağustos 2021
Prof. Dr. Mustafa Safran 6 Ağustos 2021
3 Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili 6 Ağustos 2021 8 Ocak 2022
Prof. Dr. Petek Aşkar Görevde
Dr. Sadri Şensoy Görevde
4 Nazif Yılmaz 8 Ocak 2022 Görevde
5 Osman Sezgin 26 Temmuz 2022 Görevde

KaynakçaDüzenle