Ana menüyü aç

Türkiye kuşlar listesi

Vikimedya liste maddesi

Toy (Otis tarda), 260 cm kanat gerilimi olan Toy, Türkiye'nin en büyük kuşudur. 18 kiloya kadar varan ağırlığı ile dünyanın uçabilen en ağır kuşlarından birisidir.
Bir Kumru çifti. Çoğu dilde "Türk güvercini" olarak bilinir.
Suna (Tadorna tadorna), Türkiye'nin sadece en güneyinde ve en batısında yaygın bir ördek türü.
Telli turna (Anthropoides virgo)

Türkiye'nin kuşları: Türkiye faunasına ait kuşlar.

Türkiye'nin farklı iklimli bölgeleri birçok farklı kuş türünün yaşaması için elverişlidir. Yaklaşık 465 kuş türü Türkiye sınırları içinde gözlemlenebilmektedir [1][2] Bunlardan yaklaşık dörtte biri Türkiye'de yumurtlamayan ve sadece kış aylarında gelen göçmen kuşlardır. Aralarından 11 tür IUCN kırmızı listesinde yer alır ve 3 tür insan yardımı ile Türkiye'de yayılmıştır (Yabancı türler (Neozoon))[3][4]. Türkiye'de en çok kuş türünün bir arada bulunduğu ve kuşlar için en önemli sayılan bölgeler şunlardır:

İçindekiler

Ötücü kuşlar (Passeriformes)Düzenle

 
Saka kuşu (Carduelis carduelis)
 
Ev kiraz kuşu (Emberiza sahari)
 
Bayağı sarıasma (Oriolus oriolus)
 
Bayağı alakarga (Garrulus glandarius)
 
Bayağı dağ bülbülü (Prunella modularis)
 
Orman tırmaşık kuşu (Certhia familiaris)
 
Büyük baştankara (Parus major)
 
Bayağı sıvacı kuşu (Sitta europea)
 
Avladığı fareyi ağacın dikenine takan bir Büyük örümcek kuşu (Lanius excubitor)
 
Bayağı uzunkuyruk (Aegithalos caudatus)
 
Çöl toygarı (Ammomanes deserti)
 
Kır kırlangıcı (Hirundo rustica)
 
Dağ kuyruksallayanı (Motacilla cinerea)
 
Bayağı ipekkuyruk (Bombycilla garrulus)
 
Karagerdanlı ardıç (Turdus ruficollis)
 
Akgerdanlı ötleğen (Sylvia communis) yavruları
 
Söğütbülbülü (Phylloscopus trochilus)
 
Taşkuşu (Saxicola torquata)
 
Bayağı kuyrukkakan (Oenanthe oenanthe)

İspinozgiller (Fringillidae) (21 tür)Düzenle

Kiraz kuşugiller (Emberizidae) (19 tür)Düzenle

Sarıasmagiller (Oriolidae) (1 tür)Düzenle

Kargagiller (Corvidae) (12 tür)Düzenle

Sığırcıkgiller (Sturnidae) (3 tür)Düzenle

Tırmaşık kuşugiller (Certhiidae) (2 tür)Düzenle

Duvartırmaşık kuşugiller (Tichodromadidae) (1 tür)Düzenle

Serçegiller (Passeridae) (8 tür)Düzenle

Baştankaragiller (Paridae) (5 tür)Düzenle

Uzunkuyrukgiller (Aegithalidae) (1 tür)Düzenle

Çit kuşugiller (Troglodytidae) (1 tür)Düzenle

Sıvacı kuşugiller (Sittidae) (4 tür)Düzenle

Örümcek kuşugiller (Laniidae) (8 tür)Düzenle

Çulha kuşugiller (Remizidae) (1 tür)Düzenle

Bıyıklı baştankaragiller (Paradoxornithidae) (1 tür)Düzenle

Toygargiller (Alaudidae) (14 tür)Düzenle

Kırlangıçgiller (Hirundinidae) (6 tür)Düzenle

Kuyruksallayangiller (Motacillidae) (12 tür)Düzenle

Arap bülbülügiller (Pycnonotidae) (1 tür)Düzenle

İpekkuyrukgiller (Bombycillidae) (1 tür)Düzenle

İpekli boğangiller (Hypocoliidae) (1 tür)Düzenle

Su karatavuğugiller (Cinclidae) (1 tür)Düzenle

Dağbülbülügiller (Prunellidae) (4 tür)Düzenle

Karatavukgiller (Turdidae) (9 tür)Düzenle

Ötleğengiller (Sylviidae) (43 tür)Düzenle

Sarı göğüslü ötleğeni (Sylvia cantillans)

Sinekkapangiller (Muscicapidae) (27 tür)Düzenle

Cisticolidae (1 tür)Düzenle

Çalı kuşugiller (Regulidae) (2 tür)Düzenle

Bazı örnekler:

Gece yırtıcıları (Strigiformes)Düzenle

 
Bayağı puhu (Bubo bubo)

Baykuşgiller (Strigidae) (9 tür)Düzenle

Peçeli baykuşgiller (Tytonidae) (1 tür)Düzenle

Gündüz yırtıcıları (Falconiformes)Düzenle

 
Arı şahini (Pernis apivorus)
 
Kızıl çaylak (Milvus milvus)
 
Kara akbaba (Aegypius monachus)
 
Ulu doğan (Falco cherrug)

Atmacagiller (Accipitridae) (28 tür)Düzenle

Balık kartalıgiller (Pandionidae) (1 tür)Düzenle

Doğangiller (Falconidae) (11 tür)Düzenle

Bazı örnekler:

Tüp burunlu kuşlar, Fırtına kuşları (Procellariiformes)Düzenle

 
Fırtına kuşu (Hydrobates pelagicus)

Yelkovangiller (Procellariidae) (2 tür)Düzenle

Fırtına kuşugiller (Hydrobatidae) (1 tür)Düzenle

Dalgıçkuşları (Gaviiformes)Düzenle

Dalgıç kuşugiller (Gaviidae) (3 tür)Düzenle

Batağanlar (Podicipediformes)Düzenle

Batağangiller (Podicipedidae) (5 tür)Düzenle

Kürek ayaklılar, Pelikanlar (Pelecaniformes)Düzenle

 
Ak pelikan (Pelecanus onocrotalus)

Tropikkuşları (Phaethontidae) (1 tür)Düzenle

Sümsük kuşugiller (Sulidae) (1 tür)Düzenle

Karabatakgiller (Phalacrocoracidae) (3 tür)Düzenle

Yılanboyungiller (Anhingidae) (1 tür)Düzenle

Pelikangiller (Pelecanidae) (2 tür)Düzenle

Leyleksiler (Ciconiiformes)Düzenle

 
Kelaynak (Geronticus eremita). Avrupa'da soyu çoktan tükenmiş olan bu tür Türkiye'de hala bulunmakta ama tehlike altındadir.

Balıkçılgiller (Ardeidae) (10 tür)Düzenle

Leylekgiller (Ciconiidae) (3 tür)Düzenle

Aynakgiller (Threskiornithidae) (3 tür)Düzenle

Flamingolar (Phoenicopteriformes)Düzenle

Flamingogiller (Phoenicopteridae) (2 tür)Düzenle

 
Büyük flamingo (Phoenicopterus ruber)

Kazsılar (Anseriformes)Düzenle

Ördekgiller (Anatidae) (40 tür)Düzenle

Turnamsılar (Gruiformes)Düzenle

 
Saztavuğu (Gallinula chloropus)
 
Bayağı turna (Grus grus)

Yelvegiller (Rallidae) (8 tür)Düzenle

Turnagiller (Gruidae) [5] (3 tür)Düzenle

Toygiller (Otididae) (3 tür)Düzenle

Yağmur kuşları, Kıyı kuşları (Charadriiformes)Düzenle

 
Bayağı kılıçgaga (Recurvirostra avosetta)
 
Bayağı uzunbacak (Himantopus himantopus)
 
Bayağı poyraz kuşu (Haematopus ostralegus)
 
Küçük su çulluğu (Lymnocryptes minimus)
 
Bayağı kervan çulluğu (Numenius arquata)
 
Çamurçulluğu (Limosa limosa)
 
Dövüşken kuş (Philomachus pugnax)

Poyraz kuşugiller (Haematopodidae) (1 tür)Düzenle

Kılıçgagagiller (Recurvirostridae) (2 tür)Düzenle

Kocagözgiller (Burhinidae) (1 tür)Düzenle

Bataklık kırlangıcıgiller (Glareolidae) (3 tür)Düzenle

Yağmurcungiller (Charadriidae) (16 tür)Düzenle

Çullukgiller (Scolopacidae) (34 tür)Düzenle

Korsanmartıgiller (Stercorariidae) (4 tür)Düzenle

Martıgiller (Laridae) (17 tür)Düzenle

Sumrugiller (Sternidae) (10 tür)Düzenle

Tavuksular (Galliformes)Düzenle

 
Bayağı sülün (Phasianus colchinus)

Sülüngiller (Phasianidae) (8 tür)Düzenle

Orman tavukları (Tetraoninae) (2 tür)Düzenle

Guguk kuşları (Cuculiformes)Düzenle

Guguk kuşugiller (Cuculidae) (2 tür)Düzenle

Güvercinler (Columbiformes)Düzenle

 
Tahtalı (Columba palumbus)
 
Üveyik (Streptopelia turtur)

Güvercingiller (Columbidae) (8 tür)Düzenle

Bağırtlaklar (Pteroclidiformes)Düzenle

Bağırtlakgiller (Pteroclididae) (5 tür)Düzenle

Papağansılar (Psittaciformes)Düzenle

Papağangiller (Psittacidae) (2 tür)Düzenle

Çoban Aldatanlar (Caprimulgiformes)Düzenle

Çobanaldatangiller (Caprimulgidae) (1 tür)Düzenle

Ebabiller, Sağanlar (Apodiformes)Düzenle

Sağangiller (Apodidae) (4 tür)Düzenle

Kuzgunkuşları (Coraciiformes)Düzenle

 
Arıkuşu (Merops apiaster)

Yalıçapkınıgiller (Alcedinidae) (2 tür)Düzenle

Halcyonidae (1 tür)Düzenle

Arı kuşugiller (Meropidae) (2 tür)Düzenle

Gökkuzgunugiller (Coraciidae) (2 tür)Düzenle

İbibikgiller (Upupidae) (1 tür)Düzenle

Ağaçkakanlar (Piciformes)Düzenle

 
Yeşil ağaçkakan (Picus viridis)

Ağaçkakangiller (Picidae) (9 tür)Düzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ trakus.org. "Türkiye`nin kuş türleri". 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2010. 
  2. ^ Türkiye Kuşları Rehberi Aralık 2005 baskısında sayıyı 456 olarak vermektedir
  3. ^ bsc-eoc.org/avibase/Türkei Türkiye'nin kuş türleri listesi (almanca)
  4. ^ trakus.org. "Türkiye`nin kuş türleri". 12 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2010.  Türkiye'nin kuş türleri listesi (Türkçe)
  5. ^ National Geographic Türkiye dergisinin Nisan 2004 tarihli sayısında Türkiye’nin Turnaları yazısına göre Türkiye'de üç turna türü vardır.

Dış bağlantılarDüzenle