Türkiye hükûmetleri listesi

Vikimedya liste maddesi

Türkiye hükûmetleri listesi, Türkiye'de kurulan hükûmetlerin yer aldığı liste.[1]

ListeDüzenle

Parlamenter Sistem (1923–2018)
Fotoğraf Başbakan Görev tarihi Görev süresi Güvenoyu Parti
1.   İsmet İnönü 1 Kasım 1923 – 6 Mart 1924 126 gün 165 (Oy birliği) Halk Fırkası
2. 6 Mart 1924 – 22 Kasım 1924 261 gün 145 (Oy birliği)
3.   Fethi Okyar 22 Kasım 1924 – 3 Mart 1925 101 gün 188 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Fırkası
4.   İsmet İnönü 4 Mart 1925 – 1 Kasım 1927 2 yıl, 242 gün 153/179
5. 1 Kasım 1927 – 27 Eylül 1930 2 yıl, 330 gün 269/271
6. 27 Eylül 1930 – 4 Mayıs 1931 219 gün 249/261
7. 4 Mayıs 1931 – 1 Mart 1935 3 yıl, 301 gün 287 (Oy birliği)
8. 1 Mart 1935 – 25 Ekim 1937 2 yıl, 238 gün 343 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Partisi
9.   Celâl Bayar 25 Ekim 1937 – 11 Kasım 1938 1 yıl, 17 gün 364 (Oy birliği)
10. 11 Kasım 1938 – 25 Ocak 1939 75 gün 342 (Oy birliği)
11.   Refik Saydam 25 Ocak 1939 – 3 Nisan 1939 68 gün 341 (Oy birliği)
12. 3 Nisan 1939 – 8 Temmuz 1942 3 yıl, 96 gün 389 (Oy birliği)
13.   Şükrü Saracoğlu 9 Temmuz 1942 – 9 Mart 1943 243 gün 381 (Oy birliği)
14. 9 Mart 1943 – 7 Ağustos 1946 3 yıl, 151 gün 425 (Oy birliği)
15.   Recep Peker 7 Ağustos 1946 – 10 Eylül 1947 1 yıl, 34 gün 378/431
16.   Hasan Saka 10 Eylül 1947 – 8 Haziran 1948 272 gün 362/411
17. 9 Haziran 1948 – 16 Ocak 1949 221 gün 308/348
18.   Şemsettin Günaltay 16 Ocak 1949 – 22 Mayıs 1950 1 yıl, 126 gün 349/391
19.   Adnan Menderes 22 Mayıs 1950 – 9 Mart 1951 291 gün 282 (Oy birliği) Demokrat Parti
20. 9 Mart 1951 – 17 Mayıs 1954 3 yıl, 69 gün 346/396
21. 17 Mayıs 1954 – 9 Aralık 1955 1 yıl, 206 gün 491/520
22. 9 Aralık 1955 – 25 Kasım 1957 1 yıl, 351 gün 389/441
23. 25 Kasım 1957 – 27 Mayıs 1960 2 yıl, 184 gün 403/536
24.   Cemal Gürsel 27 Mayıs 1960 – 5 Ocak 1961 223 gün Güven oylaması yapılmadı. Partilerüstü-Askerî Hükûmet
25. 5 Ocak 1961 – 27 Ekim 1961 295 gün
26.   İsmet İnönü 20 Kasım 1961 – 25 Haziran 1962 217 gün 269/351 Cumhuriyet Halk Partisi
Adalet Partisi
27. 25 Haziran 1962 – 25 Aralık 1963 1 yıl, 183 gün 259/397 Cumhuriyet Halk Partisi
Yeni Türkiye Partisi
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
28. 25 Aralık 1963 – 20 Şubat 1965 1 yıl, 57 gün 225/401 Cumhuriyet Halk Partisi
Bağımsızlar
29.   Suat Hayri Ürgüplü 20 Şubat 1965 – 27 Ekim 1965 249 gün 231/432 Adalet Partisi
Yeni Türkiye Partisi
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
Millet Partisi
30.   Süleyman Demirel 27 Ekim 1965 – 3 Kasım 1969 4 yıl, 7 gün 252/434 Adalet Partisi
31. 3 Kasım 1969 – 6 Mart 1970 123 gün 263/428
32. 6 Mart 1970 – 26 Mart 1971 1 yıl, 20 gün 232/404
33.   Nihat Erim 26 Mart 1971 – 11 Aralık 1971 260 gün 321/370
Cumhuriyet Halk Partisi
Milli Güven Partisi
Bağımsızlar
34. 11 Aralık 1971 – 22 Mayıs 1972 163 gün 301/349 Adalet Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Milli Güven Partisi
Bağımsızlar
35.   Ferit Melen 22 Mayıs 1972 – 15 Nisan 1973 328 gün 262/290 Adalet Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Milli Güven Partisi
Bağımsızlar
36.   Naim Talu 15 Nisan 1973 – 26 Ocak 1974 286 gün 261/357 Adalet Partisi
Cumhuriyetçi Güven Partisi
Bağımsızlar
37.   Bülent Ecevit 26 Ocak 1974 – 17 Kasım 1974 295 gün 235/373 Cumhuriyet Halk Partisi
Millî Selamet Partisi
38.   Sadi Irmak 17 Kasım 1974 – 31 Mart 1975 134 gün 17/378 (Güvensizlik oyu) Geçici Hükûmet
39.   Süleyman Demirel 31 Mart 1975 – 21 Haziran 1977 2 yıl, 82 gün 222/442 Adalet Partisi
Millî Selamet Partisi
Milliyetçi Hareket Partisi
Cumhuriyetçi Güven Partisi
40.   Bülent Ecevit 21 Haziran 1977 – 21 Temmuz 1977 30 gün 217/448 (Güvensizlik oyu) Cumhuriyet Halk Partisi
41.   Süleyman Demirel 21 Temmuz 1977 – 5 Ocak 1978 168 gün 229/448 Adalet Partisi
Millî Selamet Partisi
Milliyetçi Hareket Partisi
42.   Bülent Ecevit 5 Ocak 1978 – 12 Kasım 1979 1 yıl, 311 gün 229/447 Cumhuriyet Halk Partisi
Cumhuriyetçi Güven Partisi
(5 Ocak 1978 - 18 Eylül 1978)
Demokratik Parti
(5 Ocak 1978 - 20 Eylül 1979)
Bağımsızlar
43.   Süleyman Demirel 12 Kasım 1979 – 12 Eylül 1980 305 gün 229/438 Adalet Partisi
44.   Bülend Ulusu 21 Eylül 1980 – 13 Aralık 1983 3 yıl, 83 gün Güven oylaması yapılmadı. Partilerüstü-Askerî Hükûmet
45.   Turgut Özal 13 Aralık 1983 – 21 Aralık 1987 4 yıl, 8 gün 213/393 Anavatan Partisi
46. 21 Aralık 1987 – 31 Ekim 1989 1 yıl, 314 gün 290/443
47.   Yıldırım Akbulut 9 Kasım 1989 – 23 Haziran 1991 1 yıl, 226 gün 278/373
48. Mesut Yılmaz 23 Haziran 1991 – 20 Kasım 1991 150 gün 265/418
49.   Süleyman Demirel 20 Kasım 1991 – 16 Mayıs 1993 1 yıl, 177 gün 280/444 Doğru Yol Partisi
Sosyaldemokrat Halkçı Parti
50.   Tansu Çiller 25 Haziran 1993 – 5 Ekim 1995 2 yıl, 102 gün 247/432 Doğru Yol Partisi
Sosyaldemokrat Halkçı Parti
(25 Haziran 1993 - 8 Şubat 1995)
Cumhuriyet Halk Partisi
(8 Şubat 1995 - 5 Ekim 1995)
51. 5 Ekim 1995 – 30 Ekim 1995 25 gün 191/421 (Güvensizlik oyu) Doğru Yol Partisi
52. 30 Ekim 1995 – 6 Mart 1996 128 gün 243/415
Cumhuriyet Halk Partisi
53. Mesut Yılmaz 6 Mart 1996 – 28 Haziran 1996 114 gün 257/544 Anavatan Partisi
Doğru Yol Partisi
54.   Necmettin Erbakan 28 Haziran 1996 – 30 Haziran 1997 1 yıl, 2 gün 278/544 Refah Partisi
Doğru Yol Partisi
55. Mesut Yılmaz 30 Haziran 1997 – 11 Ocak 1999 1 yıl, 195 gün 278/544 Anavatan Partisi
Demokratik Sol Parti
Demokrat Türkiye Partisi
56.   Bülent Ecevit 11 Ocak 1999 – 28 Mayıs 1999 137 gün 306/495[2] Demokratik Sol Parti
57. 28 Mayıs 1999 – 18 Kasım 2002 3 yıl, 174 gün 354/536[3] Demokratik Sol Parti
Milliyetçi Hareket Partisi
Anavatan Partisi
58.   Abdullah Gül 18 Kasım 2002 – 14 Mart 2003 116 gün 346/516[4] Adalet ve Kalkınma Partisi
59.   Recep Tayyip Erdoğan 14 Mart 2003 – 29 Ağustos 2007 4 yıl, 168 gün 350/512[5]
60. 29 Ağustos 2007 – 6 Temmuz 2011 3 yıl, 311 gün 337/535[6]
61. 6 Temmuz 2011 – 29 Ağustos 2014 3 yıl, 54 gün 322/495[7]
62.   Ahmet Davutoğlu 29 Ağustos 2014 – 28 Ağustos 2015 364 gün 306/439[8][9]
63. 28 Ağustos 2015 – 24 Kasım 2015 88 gün Güvenoyu gerekmiyor. (Geçici seçim hükûmeti)[10] Adalet ve Kalkınma Partisi
Bağımsızlar
Milliyetçi Hareket Partisi
(28 Ağustos 2015 - 5 Eylül 2015)[not 1][11]
Halkların Demokratik Partisi
(28 Ağustos 2015 - 22 Eylül 2015)[12]
64. 24 Kasım 2015 – 24 Mayıs 2016 182 gün 315/509[13][14] Adalet ve Kalkınma Partisi
65.   Binali Yıldırım 24 Mayıs 2016 – 9 Temmuz 2018 2 yıl, 46 gün 315/550[15][16]
Başkanlık Sistemi (2018–günümüz)[not 2]
Fotoğraf Cumhurbaşkanı Görev tarihi Görev süresi Parti
66.   Recep Tayyip Erdoğan 9 Temmuz 2018 – Görevde 2 yıl, 282 gün Adalet ve Kalkınma Partisi

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

  1. ^ Tuğrul Türkeş bakanlık teklifini kabul ettiği için 5 Eylül 2015'te partisinden ihraç edilmiş daha sonra Adalet ve Kalkınma Partisine geçmiştir.
  2. ^ Güvenoyu uygulaması, yeni yönetim sistemi gereği 2017 referandumu ile kaldırıldı.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Dünden Bugüne Başbakanlık (1920–2014)" (PDF). devletarsivleri.gov.tr. 
  2. ^ https://www.tbmm.gov.tr/tutanaklar/TUTANAK/TBMM/d20/c069/tbmm20069044.pdf
  3. ^ https://www.tbmm.gov.tr/tutanaklar/TUTANAK/TBMM/d21/c001/tbmm21001013.pdf
  4. ^ https://www.amerikaninsesi.com/a/a-17-a-2002-11-28-1-1-87877097/800770.html
  5. ^ https://www.hurriyet.com.tr/gundem/59-hukumet-meclisten-guvenoyu-aldi-135613
  6. ^ https://www.yenisafak.com/politika/60-hukumet-meclisten-guven-oyu-aldi-66586
  7. ^ "61. Hükümet güvenoyu aldı". Hürriyet. 13 Temmuz 2011. 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2012. 
  8. ^ "62. Hükümet güvenoyu aldı". Sözcü. 6 Eylül 2014. 6 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2014. 
  9. ^ "TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı". www.tbmm.gov.tr. TBMM. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  10. ^ https://www.sabah.com.tr/gundem/2015/08/29/63-hukumet-ilklerle-kuruldu
  11. ^ "Tuğrul Türkeş MHP'den ihraç edildi". Hürriyet. 5 Eylül 2015. Erişim tarihi: 1 Kasım 2020. 
  12. ^ HDPli bakanlar Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinden önce 22 Eylül 2015 tarihinde seçim hükûmeti olan 63. Türkiye Hükûmeti'nden istifa etti. HDP'li bakanlar istifa etti! , soL Haber Portalı, 22 Eylül 2015'te erişildi.
  13. ^ https://www.hurriyet.com.tr/gundem/64-hukumet-guven-oyu-aldi-40021113
  14. ^ "TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı". www.tbmm.gov.tr. 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  15. ^ https://www.hurriyet.com.tr/gundem/65-hukumet-icin-guvenoylamasi-yapildi-40110495
  16. ^ "TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı". www.tbmm.gov.tr. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle