Ana menüyü aç

Türkiye futbol şampiyonları listesi

Vikimedya liste maddesi
1924 yılındaki Harbiye futbol takımı, Türk futbol tarihindeki ilk millî şampiyondur

Türkiye futbol şampiyonları Türkiye'nin her yıl düzenlenen en üst düzey futbol şampiyonalarını kazanan takımlardır. Ülke çapında düzenlenen ilk futbol turnuvası, Türkiye Futbol Şampiyonası ya da diğer adıyla Türkiye Futbol Birinciliği'dir.[1] İlk kez 1924 yılında Türkiye Futbol Federasyonu (eski adıyla Futbol Hey'et-i Müttehidesi) tarafından düzenlenen bu organizasyonda bölge (mıntıka) liglerinde şampiyon olan takımlar eleme usulüne göre karşılaşıp Türkiye şampiyonunu belirlemişlerdir. İlk şampiyonada askerî mıntıkasında birinci olup katılan Harbiye İdman Yurdu yenilgisiz ve tek bir gol yemeden Türk futbol tarihindeki ilk ülke şampiyonu olmuştur.[1][2] 1937'de ülkenin ilk deplasmanlı millî futbol ligi olan Millî Küme hayata geçirilmiştir.[3] Lig 1950'de son kez icra edilip sonlandırılmıştır.

Ertesi yıl Türkiye Futbol Şampiyonası da son kez birinci seviye ulusal şampiyona olarak düzenlenmiştir. Federasyon Kupası, TFF tarafından 1956-57 ve 1957-58 sezonlarında Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılacak takımı belirlemek için düzenlenen üçüncü ulusal futbol şampiyonası olmuştur. Sadece iki sezon süren bu turnuvadan sonra 1959'da profesyonel Millî Lig kurulmuştur. Bugünkü adı Süper Lig olan organizasyon 1959 yılından bu yana ülkenin futbol şampiyonunu belirleyen en üst düzey ligdir.

Bugüne dek düzenlenen tüm şampiyonaların toplamında en başarılı takım 28 şampiyonlukla Fenerbahçe'dir. Sarı Lacivertliler Süper Lig'de 19, Millî Küme'de 6 ve Türkiye Futbol Şampiyonası'nda 3 şampiyonluk yaşarken, Galatasaray ise 22'si Süper Lig şampiyonluğu olmak üzere, toplam 23 şampiyonluk kazanmıştır. Bu iki takımı 20 şampiyonlukla Beşiktaş izlemektedir.[4]

TarihçeDüzenle

İlk yıllar ve 1959 öncesi millî şampiyonalarDüzenle

 
11 Kasım 1933 tarihinde Fenerbahçe'nin Türkiye şampiyonluğunu kapak sayfasında duyuran Cumhuriyet gazetesi.

Türkiye'deki ilk futbol ligi İstanbul Futbol Ligi'dir. İlk kez 1904-05 sezonunda düzenlenen lig Süper Lig'in 1959'da kurulmasına dek birinci seviye yarışma olarak devam etmiştir. İstanbul Ligi'nin yanında özellikle Türkiye Cumhuriyeti ile beraber birçok farklı şehirde ligler kurulmaya başlamıştr. 1922'de Ankara, 1923'te Trabzon, 1924'te İzmir, Eskişehir, Bursa ve Adana gibi şehirlerde ligler oluşturulmuştur.

Türkiye'de ilk ülke çapındaki şampiyona Türkiye Futbol Şampiyonası ya da Türkiye Futbol Birinciliği adı altında vücuda getirilmiştir. 1924 yılında ilk kez düzenlenen bu turnuvada kendi bölge liglerinde birinci olan farklı şehir takımları eliminasyon usulüyle karşılaşıp Türkiye şampiyonunu belirlemişlerdir.[2][5] Turnuva ilk yıllarında kimileyin maddî imkânsızlıktan düzenlenememiştir.[6] 1937'de ülkenin ilk deplasmanlı ligi olan Millî Küme kurulmuştur. İstanbul, Ankara ve İzmir liglerinde derece yapan takımların katıldığı bu lig 1950 yılına dek tertip edilmiştir.[7]

1940 yılında Millî Küme ülkenin tek ulusal şampiyonası olarak devam ederken Türkiye Futbol Federasyonu 1935'te kesintiye uğrayan Türkiye Futbol Şampiyonası'nı yeniden düzenlemeye karar vermiştir. O yıldan itibaren 1950'ye dek iki şampiyona aynı anda var olup o dönem içerisindeki kimi yıllarda iki ülke şampiyonu birden olmuştur. 1944'te iki organizasyonun şampiyonu Ankara'da iken dönemin Başbakanı Şükrü Saracoğlu'nun fikriyle Başbakanlık Kupası hayata geçirilmiştir. İki şampiyon takımın karşılaştığı bu kupa Avrupa'daki ilk süper kupalardan biridir.[8]

Profesyonel dönem ve Süper LigDüzenle

Millî Küme ile Türkiye Futbol Şampiyonası'nın sona ermelerinden sonra 1952-1955 yılları arasında Türk futbolunda birinci seviyede bir ulusal şampiyona olmadığından, TFF 1956'da Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Türkiye'yi temsil edecek takımı belirlemek için Federasyon Kupası'nı düzenlemiştir. Üç büyük ligin takımlarına açık olan bu turnuvayı iki kez Beşiktaş kazanıp Avrupa Kupası'na katılma hakkını elde etmiştir. 1959'da profesyonel Millî Lig kurulmuştur. 1959'daki ilk sezonu grup sistemiyle yapılan lig ikinci sezondan itibaren deplasmanlı iki maç üzerinden oynanmaya başlamıştır.[9] Ligde puan sistemi olarak 1987-88 sezonuna kadar galibiyete iki, beraberliğe bir puan veren sistem uygulanırken bu sezondan itibaren galibiyete üç, beraberliğe bir puan veren üç puanlı sisteme geçilmiştir.[10] Zaman içinde Millî Lig (1959 yılından 1963 yılına kadar), 1. Lig (1963 yılından 2001 yılına kadar) gibi adlarla anılan ligin adı 2001-02 sezonundan itibaren Süper Lig olmuştur.

Süper Lig'de şu ana kadar yalnızca beş takım şampiyonluğa ulaşmıştır. Bu takımlar Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Bursaspor'dur.

2013 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisine, Süper Lig'in ilk sezonuna denk gelen 1959'dan önceki şampiyonlukların neden yıldız kriterine dahil edilmediğini soran Milliyetçi Hareket Partisi Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'ye Türkiye Futbol Federasyonu, tahkim kurulunun şampiyonların tespitini yaparken yalnızca millî olan ligleri göz önünde bulundurduğunu bunun sonucu olarak yerel olarak oynanan ve Türkiye'nin tamamını kapsamayan liglerin millî olarak kabul edilmediği bildirmiştir.[11]

ŞampiyonlarDüzenle

Türkiye Futbol Şampiyonası (1924-1951)Düzenle

Sezon Şampiyon[5][4] İkinci[4] Gol kralı[12] Gol sayısı
1924 Harbiye (1) Bahriye kayıt yok
1925
Maddî imkânsızlıktan yapılamadı.
1926
1927 Muhafızgücü (1) Altınordu kayıt yok
1928
Maddî imkânsızlıktan yapılamadı.
1929
1930
1931
1932 İstanbulspor (1) Altınordu kayıt yok
1933 Fenerbahçe (1) İzmirspor   Zeki Rıza (Fenerbahçe) 10
1934 Beşiktaş (1) Altay kayıt yok
1935 Fenerbahçe (2) Altınordu kayıt yok
1936
Millî Küme'nin başlatılmasından dolayı yapılmadı.
1937
1938
1939
1940 Eskişehir Demirspor (1) Fenerbahçe kayıt yok
1941 Gençlerbirliği (1) Beşiktaş kayıt yok
1942 Harp Okulu (2) Göztepe kayıt yok
1943
Yapılmadı
1944 Fenerbahçe (6) Harp Okulu kayıt yok
1945 Harp Okulu (3) İzmit Harp Filosu kayıt yok
1946 Gençlerbirliği (2) Beşiktaş kayıt yok
1947 Ankara Demirspor (1) Fenerbahçe kayıt yok
1948
1948 Yaz Olimpiyatları nedeniyle yapılmadı.
1949 Ankaragücü (1) Galatasaray kayıt yok
1950 Göztepe (1) Gençlerbirliği kayıt yok
1951 Beşiktaş (5) Altay kayıt yok

Millî Küme (1937-1950)Düzenle

Sezon Şampiyon[7][4] İkinci[4] Üçüncü[13] Gol kralı[12][14] Gol sayısı
1937 Fenerbahçe (3) Galatasaray Beşiktaş   Sait Altınordu (Üçok) 13
1938 Güneş (1) Beşiktaş Galatasaray   Şeref Görkey (Beşiktaş) 13
1939 Galatasaray (1) Ankara Demirspor Ankaragücü   Cemil Erlertürk (Galatasaray)
  Hakkı Yeten (Beşiktaş)
13
1940 Fenerbahçe (4) Galatasaray Muhafızgücü   Melih Kotanca (Fenerbahçe) 23
1941 Beşiktaş (2) Galatasaray Fenerbahçe   Hakkı Yeten (Beşiktaş) 18
1942
Olumsuz hava koşulları ve bölge liglerinin geç sonlanmasından dolayı yapılamadı.
1943 Fenerbahçe (5) Galatasaray Beşiktaş   Şeref Görkey (Beşiktaş) 13
1944 Beşiktaş (3) Fenerbahçe Göztepe   Kemal Gülçelik (Beşiktaş)
  Hakkı Yeten (Beşiktaş)
15
1945 Fenerbahçe (7) Beşiktaş Galatasaray   Melih Kotanca (Fenerbahçe) 17
1946 Fenerbahçe (8) Beşiktaş Kayagücü   Melih Kotanca (Fenerbahçe) 12
1947 Beşiktaş (4) Fenerbahçe Galatasaray   İsmet Artun (Vefa)
  Şükrü Gülesin (Beşiktaş)
12
1948
1948 Yaz Olimpiyatları nedeniyle yapılmadı.
1949
1949 Akdeniz Kupası nedeniyle yapılmadı.
1950 Fenerbahçe (9) Galatasaray Beşiktaş   Lefter Küçükandonyadis (Fenerbahçe) 14

Federasyon Kupası (1956-1958)Düzenle

Sezon Şampiyon[4][15] İkinci[13] Üçüncü[13] Gol kralı[12][16] Gol sayısı
1956-57 Beşiktaş (6) Galatasaray Altay   Nazmi Bilge (Beşiktaş) 8
1957-58 Beşiktaş (7) Galatasaray -   Lefter Küçükandonyadis (Fenerbahçe)
  Metin Oktay (Galatasaray)
10

Süper Lig (1959'dan beri)Düzenle

Sezon Şampiyon[4][15] İkinci[13] Üçüncü[13] Gol kralı[12][17] Gol sayısı
1959 Fenerbahçe (10) Galatasaray -   Metin Oktay (Galatasaray) 11
1959-60 Beşiktaş (8) Fenerbahçe Galatasaray   Metin Oktay (Galatasaray) 33
1960-61 Fenerbahçe (11) Galatasaray Beşiktaş   Metin Oktay (Galatasaray) 36
1961-62 Galatasaray (2) Fenerbahçe Beşiktaş   Fikri Elma (Ankara Demirspor) 21
1962-63 Galatasaray (3) Beşiktaş Fenerbahçe   Metin Oktay (Galatasaray) 38
1963-64 Fenerbahçe (12) Beşiktaş Galatasaray   Güven Önüt (Beşiktaş) 19
1964-65 Fenerbahçe (13) Beşiktaş Galatasaray   Metin Oktay (Galatasaray) 17
1965-66 Beşiktaş (9) Galatasaray Gençlerbirliği   Ertan Adatepe (Ankaragücü) 20
1966-67 Beşiktaş (10) Fenerbahçe Galatasaray   Ertan Adatepe (Ankaragücü) 18
1967-68 Fenerbahçe (14) Beşiktaş Galatasaray   Fevzi Zemzem (Göztepe) 19
1968-69 Galatasaray (4) Eskişehirspor Beşiktaş   Metin Oktay (Galatasaray) 17
1969-70 Fenerbahçe (15) Eskişehirspor Altay   Fethi Heper (Eskişehirspor) 13
1970-71 Galatasaray (5) Fenerbahçe Göztepe   Ogün Altıparmak (Fenerbahçe) 16
1971-72 Galatasaray (6) Eskişehirspor Fenerbahçe   Fethi Heper (Eskişehirspor) 20
1972-73 Galatasaray (7) Fenerbahçe Eskişehirspor   Osman Arpacıoğlu (Fenerbahçe) 16
1973-74 Fenerbahçe (16) Beşiktaş Boluspor   Cemil Turan (Fenerbahçe) 14
1974-75 Fenerbahçe (17) Galatasaray Eskişehirspor   Ömer Kaner (Eskişehirspor) 14
1975-76 Trabzonspor (1) Fenerbahçe Galatasaray   Cemil Turan (Fenerbahçe)
  Ali Osman Renklibay (Ankaragücü)
17
1976-77 Trabzonspor (2) Fenerbahçe Altay   Necmi Perekli (Trabzonspor) 18
1977-78 Fenerbahçe (18) Trabzonspor Galatasaray   Cemil Turan (Fenerbahçe) 17
1978-79 Trabzonspor (3) Galatasaray Fenerbahçe   Özer Umdu (Adanaspor) 15
1979-80 Trabzonspor (4) Fenerbahçe Zonguldakspor   Mustafa Denizli (Altay)
  Bahtiyar Yorulmaz (Bursaspor)
12
1980-81 Trabzonspor (5) Adanaspor Galatasaray   Bora Öztürk (Adanaspor) 15
1981-82 Beşiktaş (11) Trabzonspor Fenerbahçe   Selçuk Yula (Fenerbahçe) 16
1982-83 Fenerbahçe (19) Trabzonspor Galatasaray   Selçuk Yula (Fenerbahçe) 19
1983-84 Trabzonspor (6) Fenerbahçe Galatasaray   Tarik Hodžić (Galatasaray) 16
1984-85 Fenerbahçe (20) Beşiktaş Trabzonspor   Aykut Yiğit (Sakaryaspor) 20
1985-86 Beşiktaş (12) Galatasaray Samsunspor   Tanju Çolak (Samsunspor) 33
1986-87 Galatasaray (8) Beşiktaş Samsunspor   Tanju Çolak (Samsunspor) 25
1987-88 Galatasaray (9) Beşiktaş Malatyaspor   Tanju Çolak (Galatasaray) 39
1988-89 Fenerbahçe (21) Beşiktaş Galatasaray   Aykut Kocaman (Fenerbahçe) 29
1989-90 Beşiktaş (13) Fenerbahçe Trabzonspor   Feyyaz Uçar (Beşiktaş) 28
1990-91 Beşiktaş (14) Galatasaray Trabzonspor   Tanju Çolak (Galatasaray) 31
1991-92 Beşiktaş (15) Fenerbahçe Galatasaray   Aykut Kocaman (Fenerbahçe) 25
1992-93 Galatasaray (10) Beşiktaş Trabzonspor   Tanju Çolak (Fenerbahçe) 27
1993-94 Galatasaray (11) Fenerbahçe Trabzonspor   Bülent Uygun (Fenerbahçe) 22
1994-95 Beşiktaş (16) Trabzonspor Galatasaray   Aykut Kocaman (Fenerbahçe) 27
1995-96 Fenerbahçe (22) Trabzonspor Beşiktaş   Şota Arveladze (Trabzonspor) 25
1996-97 Galatasaray (12) Beşiktaş Fenerbahçe   Hakan Şükür (Galatasaray) 38
1997-98 Galatasaray (13) Fenerbahçe Trabzonspor   Hakan Şükür (Galatasaray) 33
1998-99 Galatasaray (14) Beşiktaş Fenerbahçe   Hakan Şükür (Galatasaray) 19
1999-00 Galatasaray (15) Beşiktaş Gaziantepspor   Serkan Aykut (Samsunspor) 30
2000-01 Fenerbahçe (23) Galatasaray Gaziantepspor   Okan Yılmaz (Bursaspor) 23
2001-02 Galatasaray (16) Fenerbahçe Beşiktaş   Arif Erdem (Galatasaray)
  İlhan Mansız (Beşiktaş)
21
2002-03 Beşiktaş (17) Galatasaray Gençlerbirliği   Okan Yılmaz (Bursaspor) 24
2003-04 Fenerbahçe (24) Trabzonspor Beşiktaş   Zafer Biryol (Konyaspor) 25
2004-05 Fenerbahçe (25) Trabzonspor Galatasaray   Fatih Tekke (Trabzonspor) 31
2005-06 Galatasaray (17) Fenerbahçe Beşiktaş   Gökhan Ünal (Kayserispor) 25
2006-07 Fenerbahçe (26) Beşiktaş Galatasaray   Alex (Fenerbahçe) 19
2007-08 Galatasaray (18) Fenerbahçe Beşiktaş   Semih Şentürk (Fenerbahçe) 17
2008-09 Beşiktaş (18) Sivasspor Trabzonspor   Milan Baroš (Galatasaray) 20
2009-10 Bursaspor (1) Fenerbahçe Galatasaray   Ariza Makukula (Kayserispor) 21
2010-11 Fenerbahçe (27) Trabzonspor Bursaspor   Alex (Fenerbahçe) 28
2011-12 Galatasaray (19) Fenerbahçe Trabzonspor   Burak Yılmaz (Trabzonspor) 33
2012-13 Galatasaray (20) Fenerbahçe Beşiktaş   Burak Yılmaz (Galatasaray) 24
2013-14 Fenerbahçe (28) Galatasaray Beşiktaş   Aatif Chahechouhe (Sivasspor) 17
2014-15 Galatasaray (21) Fenerbahçe Beşiktaş   Fernandão (Bursaspor) 22
2015-16 Beşiktaş (19) Fenerbahçe Konyaspor   Mario Gómez (Beşiktaş) 26
2016-17 Beşiktaş (20) Başakşehir Fenerbahçe   Vágner Love (Alanyaspor) 23
2017-18 Galatasaray (22) Fenerbahçe Başakşehir   Bafétimbi Gomis (Galatasaray) 29
2018-19 Galatasaray (23) Başakşehir Beşiktaş   Mbaye Diagne (Galatasaray) 30

Şampiyonluk sayılarıDüzenle

Bugüne dek düzenlenen tüm şampiyonaların toplamında en başarılı takım 28 şampiyonlukla Fenerbahçe'dir. Sarı Lacivertliler Süper Lig'de 19, Millî Küme'de 6 ve Türkiye Futbol Şampiyonası'nda 3 şampiyonluk yaşarken, Galatasaray ise tarihinde rekortmen olduğu 22'si Süper Lig şampiyonluğu olmak üzere, toplam 23 şampiyonluk kazanmıştır. Bu ikisini 20 şampiyonlukla Beşiktaş izlemektedir.[4]

Takım Şampiyonluk[4] İkincilik Şampiyonluk yılları İkincilik yılları
Fenerbahçe 28 26 1933, 1935, 1937, 1940, 1943, 1944, 1945, 1946, 1950, 1959, 1960-61, 1963-64, 1964-65, 1967-68, 1969-70, 1973-74, 1974-75, 1977-78, 1982-83, 1984-85, 1988-89, 1995-96, 2000-01, 2003-04, 2004-05, 2006-07, 2010-11, 2013-14 1940, 1944, 1947, 1947, 1959-60, 1961-62, 1966-67, 1970-71, 1972-73, 1975-76, 1976-77, 1979-80, 1983-84, 1989-90, 1991-92, 1993-94, 1997-98, 2001-02, 2005-06, 2007-08, 2009-10, 2011-12, 2012-13, 2014-15, 2015-16, 2017-18
Galatasaray 23 18 1939, 1961-62, 1962-63, 1968-69, 1970-71, 1971-72, 1972-73, 1986-87, 1987-88, 1992-93, 1993-94, 1996-97, 1997-98, 1998-99, 1999-2000, 2001-02, 2005-06, 2007-08, 2011-12, 2012-13, 2014-15, 2017-18, 2018-19 1937, 1940, 1941, 1943, 1949, 1950, 1956-57, 1957-58, 1959, 1960-61, 1965-66, 1974-75, 1978-79, 1985-86, 1990-91, 2000-01, 2002-03, 2013-14
Beşiktaş 20 19 1934, 1941, 1944, 1947, 1951, 1956-57, 1957-58, 1959-60, 1965-66, 1966-67, 1981-82, 1985-86, 1989-90, 1990-91, 1991-92, 1994-95, 2002-03, 2008-09, 2015-16, 2016-17 1938, 1941, 1945, 1946, 1946, 1962-63, 1963-64, 1964-65, 1967-68, 1973-74, 1984-85, 1986-87, 1987-88, 1988-89, 1992-93, 1996-97, 1998-99, 1999-2000, 2006-07
Trabzonspor 6 8 1975-76, 1976-77, 1978-79, 1979-80, 1980-81, 1983-84 1977-78, 1981-82, 1982-83, 1994-95, 1995-96, 2003-04, 2004-05, 2010-11
Harp Okulu 3 1 1924, 1942, 1945 1944
Gençlerbirliği 2 1 1941, 1946 1950
Ankara Demirspor 1 1 1947 1939
Göztepe 1 1 1950 1942
Muhafızgücü 1 - 1927
İstanbulspor 1 - 1932
Güneş 1 - 1938
Eskişehir Demirspor 1 - 1940
Ankaragücü 1 - 1949
Bursaspor 1 - 2009-10

Şehirlere göre şampiyonluk sayılarıDüzenle

Türkiye futbol şampiyonlarının konumları
Şehir Şampiyonluk sayısı Takım(lar)
İstanbul 74 Fenerbahçe (28), Galatasaray (23), Beşiktaş (20), Harbiye1 (1), İstanbulspor (1), Güneş (1)
Ankara 7 Harp Okulu (2), Gençlerbirliği (2), Muhafızgücü (1), Ankara Demirspor (1), MKE Ankaragücü (1)
Trabzon 6 Trabzonspor (6)
Bursa 1 Bursaspor (1)
Eskişehir 1 Eskişehir Demirspor (1)
İzmir 1 Göztepe (1)
  • 1 Harp Okulu SK 1936 yılına dek İstanbul merkezli olup Harbiye İdman Yurdu adı altında var olmuştur. 1936'da Ankara'ya taşınıp bir süre sonra adı Harp Okulu olarak değiştirilmiştir.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluyor". tff.org. Türkiye Futbol Federasyonu. 30 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 1936'ya kadar süren bu dönemde ilk Türkiye Şampiyonası Ankara'da yapılmış ve şampiyon Harbiye olmuştur. 
  2. ^ a b "TamSaha dergisi - Memleketin ilk futbol birincisi". Türkiye Futbol Federasyonu. Mayıs 2015. s. 60-66. 25 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  3. ^ "Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluyor". tff.org. Türkiye Futbol Federasyonu. 30 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. ...ilk deplasmanlı lig kapsamındaki Milli Küme maçları da yine bu dönemde tertip edilmiştir. 
  4. ^ a b c d e f g h i "Turkey – List of Champions". rsssf.com. RSSSF. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  5. ^ a b "Türkiye Futbol Birinciliği". Erdinç Sivritepe. 20 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  6. ^ "TamSaha dergisi - "Muhafızgücü'nün muazzam başarısı"" (PDF). Türkiye Futbol Federasyonu. Şubat 2016. s. 90. 14 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  7. ^ a b "Milli Küme". Erdinç Sivritepe. 5 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  8. ^ "Before the national Turkish leagues". Erdinç Sivritepe. 31 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  9. ^ "Spor Toto Süper Ligi Tarihçesi". Türkiye Futbol Federasyonu. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2012. 
  10. ^ Sadık Söztutan (7 Mart 2012). "Yılmaz bir savaşçı Alex". turkiyegazetesi.com. Erişim tarihi: 25 Mart 2012. 
  11. ^ //https://www2.tbmm.gov.tr/d24/7/7-32760sgc.pdf "1959 önceki şampiyonlukların yıldız kriterine dahil edilmemesi" |arşivurl= değerini kontrol edin (yardım) (PDF). Türkiye Büyük Millet Meclisi. 14 Eylül 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  12. ^ a b c d "Turkey – List of Topscorers". rsssf.com. RSSSF. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  13. ^ a b c d e "Turkey – Final Tables". rsssf.com. RSSSF. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  14. ^ "Türkiye Milli Eğitim Kupası". mackolik.com. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  15. ^ a b "Süper Lig Şampiyonu Takımlar". tff.org. Türkiye Futbol Federasyonu. 26 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  16. ^ "Türkiye Federasyon Kupası". mackolik.com. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 
  17. ^ "Ligin Gol Kralları". tff.org. Türkiye Futbol Federasyonu. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2019. 

Dış bağlantılarDüzenle