Türkiye cumhurbaşkanı eşleri listesi

Vikimedya liste maddesi
(Türkiye cumhurbaşkanları eşleri listesi sayfasından yönlendirildi)

Türkiye cumhurbaşkanı eşleri listesi, Türkiye'nin cumhurbaşkanları ile evli olan kişilere yer veren listedir.[1][daha iyi kaynak gerekli]

Türkiye Cumhurbaşkanı'nın eşi
Flag of the President of Turkey.svg
Görevdeki
Emine Erdoğan

28 Ağustos 2014 tarihinden beri
Unvan Başbayan
Resmî ikamet Cumhurbaşkanlığı Külliyesi
Açılışı yapan Latife Uşşaki
Oluşum 29 Ekim 1923
Websitesi tccb.gov.tr/emineerdogan/

Cumhurbaşkanı eşleri listesiDüzenle


Fotoğraf
Cumhurbaşkanı eşi
Doğum Evlilik
Cumhurbaşkanı
Unvan başlangıcı
Unvan başlangıcındaki yaşı Unvan bitişi Ölüm Ömür
1   Latife Uşşaki 17 Haziran 1898 29 Ocak 1923 Mustafa Kemal Atatürk 29 Ekim 1923 700880051760000000025 yıl, 134 gün 12 Ağustos 1925 12 Temmuz 1975 700924320952000000077 yıl, 25 gün
2   Mevhibe İnönü 22 Eylül 1897 13 Nisan 1916 İsmet İnönü 11 Kasım 1938 700912981816000000041 yıl, 50 gün 22 Mayıs 1950 7 Şubat 1992 700929783376000000094 yıl, 138 gün
3   Reşide Bayar 1886 1903 Celâl Bayar 22 Mayıs 1950 63–64 yıl 27 Mayıs 1960 24 Aralık 1962 75–76 yıl
4   Melahat Gürsel 1900 1927 Cemal Gürsel 27 Mayıs 1960 59–60 yıl 2 Şubat 1966 23 Şubat 1975 74–75 yıl
5   Atıfet Sunay 1908 1929 Cevdet Sunay 28 Mart 1966 57–58 yıl 28 Mart 1973 21 Ekim 2002 93–94 yıl
6   Emel Korutürk 1915 1 Mart 1944 Fahri Korutürk 6 Nisan 1973 57–58 yıl 6 Nisan 1980 11 Mart 2013 97–98 yıl
7   Sekine Evren 1922 1944 Kenan Evren 12 Eylül 1980 57–58 yıl 3 Mart 1982 3 Mart 1982 59–60 yıl
8   Semra Özal 12 Ocak 1934 1954 Turgut Özal 9 Kasım 1989 700917616744000000055 yıl, 301 gün 17 Nisan 1993 700927325296000000086 yıl, 215 gün
9   Nazmiye Demirel 3 Ocak 1928 12 Mart 1948 Süleyman Demirel 16 Mayıs 1993 700920627352000000065 yıl, 133 gün 16 Mayıs 2000 27 Mayıs 2013 700926948376000000085 yıl, 144 gün
10   Semra Sezer 17 Ağustos 1944 1964 Ahmet Necdet Sezer 16 Mayıs 2000 700917592552000000055 yıl, 273 gün 28 Ağustos 2007 700923981832000000075 yıl, 363 gün
11   Hayrünnisa Gül 18 Ağustos 1965 21 Ağustos 1980 Abdullah Gül 28 Ağustos 2007 700913262832000000042 yıl, 10 gün 28 Ağustos 2014 700917353872000000054 yıl, 362 gün
12   Emine Erdoğan 21 Şubat 1955 4 Temmuz 1978 Recep Tayyip Erdoğan 28 Ağustos 2014 700918781416000000059 yıl, 188 gün 700920663640000000065 yıl, 175 gün

Yaşayan Eski Cumhurbaşkanı EşleriDüzenle

2020 itibarıyla yaşayan üç eski cumhurbaşkanı eşi bulunmaktadır:

Fotoğraf Cumhurbaşkanı Eşi Görev süresi Doğum tarihi
1.
  Semra Özal 1989-1993 12 Ocak 1934 (1934-01-12) (86 yaşında)
2.
  Semra Sezer 2000-2007 17 Ağustos 1944 (1944-08-17) (75 yaşında)
3.
  Hayrünnisa Gül 2007-2014 18 Ağustos 1965 (1965-08-18) (54 yaşında)

Nazmiye Demirel (1928-2013), 27 Mayıs 2013'te 85 yaşında hayatını kaybederek ölen son eski cumhurbaşkanı eşi olmuştur.

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Cumhurbaşkanları eşleri 19 Kasım 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. gazete haberi

Dış bağlantılarDüzenle