Türkiye Futbol Federasyonu başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Türkiye Futbol Federasyonu başkanları listesi, Türkiye Futbol Federasyonunun kurulduğu 23 Nisan 1923 tarihinde günümüze kadar başkanlarını içeren listedir.

Federasyonun ilk başkanı Yusuf Ziya Öniş, mevcut son başkanı ise Mehmet Büyükekşi'dir. Orhan Şeref Apak federasyonda altı farklı dönemde 11 yıldan uzun süre başkanlık yaparak en uzun süre bu görevde kalan kişidir.

BaşkanlarDüzenle

Başkan Fotoğraf Göreve Başlama Görev Bitişi Görev Süresi Dönem Seçim Şekli
1 Yusuf Ziya Öniş   31 Temmuz 1922 23 Nisan 1923 70081316736000000004 yıl, 63 gün 1. Öniş I Seçim
23 Nisan 1923 1 Eylül 1924 2. Öniş II
1 Eylül 1924 18 Eylül 1925 3. Öniş III
18 Eylül 1925 02 Ekim 1926 4. Öniş IV
2 Muvaffak Menemencioğlu   2 Ekim 1926 9 Eylül 1927 70081346976000000004 yıl, 98 gün 5. Menemencioğlu I Seçim
9 Eylül 1927 8 Ocak 1931 6. Menemencioğlu II
3 Hamdi Emin Çap   8 Ocak 1931 28 Ekim 1933 70081928016000000006 yıl, 40 gün 7. Çap I Seçim
28 Ekim 1933 1936 8. Çap II
1936 17 Şubat 1937 9. Çap III
4 Sedat Rıza İstek   17 Şubat 1937 1938 1 yıl 10. İstek Seçim
5 Danyal Akbel   1938 1943 5 yıl 11. Akbel Atama
Ziya Ateş   1943 1943 1 yıl 12. Ateş Vekil
6 Sadi Karsan   1943 20 Aralık 1947 4 yıl 13. Kalkan Atama
Vildan Aşir Savaşır   20 Aralık 1947 26 Eylül 1949 70075574960000000001 yıl, 280 gün 14. Savaşır Vekil
7 Ulvi Yenal   26 Eylül 1949 16 Mart 1952 70077797600000000002 yıl, 172 gün 15. Yenal I Atama
Mehmet Arkan   16 Mart 1952 12 Haziran 1952 700676032000000000088 gün 16. Arkan Vekil
Mehmet Mümtaz Tarhan   18 Haziran 1952 7 Ekim 1952 7006959040000000000111 gün 17. Tarhan Vekil
8 Orhan Şeref Apak   7 Ekim 1952 29 Nisan 1954 70074918320000000001 yıl, 204 gün 18. Apak I Atama
(7) Ulvi Yenal   29 Nisan 1954 22 Ocak 1955 7007231552000000000268 gün 19. Yenal II Atama
9 Hasan Cemal Polat   27 Ocak 1955 21 Aralık 1957 70079145440000000002 yıl, 328 gün 20. Polat I Atama
(8) Orhan Şeref Apak   21 Aralık 1957 7 Ocak 1959 70073302640000000001 yıl, 17 gün 21. Apak II Atama
10 Safa Yalçuk   7 Ocak 1959 18 Nisan 1959 7006872640000000000101 gün 22. Yalçuk Atama
11 Faik Gökay   18 Nisan 1959 27 Ekim 1960 70074814640000000001 yıl, 192 gün 23. Gökay Atama
12 Muhterem Özyurt   27 Ekim 1960 29 Temmuz 1961 7007237600000000000275 gün 24. Özyurt I Atama
Bekir Silahçılar   29 Temmuz 1961 15 Kasım 1961 7006941760000000000109 gün 25. Silahçılar Vekil
(8) Orhan Şeref Apak   15 Kasım 1961 16 Mayıs 1964 70077892640000000002 yıl, 183 gün 26. Apak III Atama
28 Ekim 1933 16 Mayıs 1964 27. Apak IV
(12) Muhterem Özyurt   16 Mayıs 1964 27 Mayıs 1965 70073250800000000001 yıl, 11 gün 28. Özyurt II Atama
(8) Orhan Şeref Apak   27 Mayıs 1965 1967 70081519776000000004 yıl, 298 gün 29. Apak V Atama
1967 1968 30. Apak VI
1968 21 Mart 1970 31. Apak VII
(9) Hasan Cemal Polat   11 Mayıs 1970 15 Ekim 1976 70082029104000000006 yıl, 157 gün 32. Polat II Atama
13 Fürüzan Tekil   17 Aralık 1976 1 Temmuz 1977 7007169344000000000196 gün 33. Tekin Atama
14 Sabahattin Erman   23 Temmuz 1977 2 Eylül 1977 700635424000000000041 gün 34. Erman Atama
15 İbrahim İskeçe   3 Eylül 1977 17 Şubat 1978 7007144288000000000167 gün 35. İskeçe I Atama
16 Sahir Gürkan   18 Şubat 1978 9 Eylül 1978 7007175392000000000203 gün 36. Gürkan Atama
17 Güngör Sayarı   7 Ekim 1978 21 Ocak 1979 7006915840000000000106 gün 37. Sayarı Atama
18 Cemal Saltık   13 Mart 1979 10 Ekim 1979 7007182304000000000211 gün 38. Saltık Atama
(15) İbrahim İskeçe   23 Ocak 1980 19 Temmuz 1980 7007153792000000000178 gün 39. İskeçe II Atama
19 Mazhar Zorlu   25 Temmuz 1980 9 Eylül 1980 700639744000000000046 gün 40. Zorlu Atama
Doğan Andaç   9 Ekim 1980 10 Kasım 1980 700627648000000000032 gün 41. Andaç Vekil
20 Yılmaz Tokatlı   27 Kasım 1980 3 Haziran 1984 70081110024000000003 yıl, 189 gün 42. Tokatlı Atama
21 Mustafa Kemal Ulusu   29 Haziran 1984 13 Mart 1985 70073311280000000001 yıl, 18 gün 43. Ulusu I Atama
13 Mart 1985 17 Temmuz 1985 44. Ulusu I
22 Erdoğan Ünver   13 Temmuz 1985 10 Ocak 1986 7007156384000000000181 gün 45. Ünver Atama
23 Erdenay Oflaz   17 Ocak 1986 12 Kasım 1986 7007258336000000000299 gün 46. Oflaz Atama
24 Ali Uras   23 Aralık 1986 21 Ağustos 1987 7007208224000000000241 gün 47. Uras Atama
25 Halim Çorbalı   26 Ağustos 1987 25 Şubat 1989 70074736880000000001 yıl, 183 gün 48. Çorbalı Atama
26 Şenes Erzik   3 Nisan 1989 10 Ocak 1992 70082622240000000008 yıl, 113 gün 49. Erzik I Atama, Seçim
11 Ocak 1992 12 Eylül 1992 50. Erzik II
25 Eylül 1992 15 Ağustos 1995 51. Erzik III
18 Ağustos 1995 1 Haziran 1996 52. Erzik IV
2 Haziran 1996 25 Temmuz 1997 53. Erzik V
27 Özkan Olcay   9 Temmuz 1997 6 Ağustos 1997 700624192000000000028 gün 54. Olcay Atama
28 Abdullah Kiğılı   9 Eylül 1997 23 Ekim 1997 700638016000000000044 gün 55. Kiğılı Seçim
29 Haluk Ulusoy   4 Kasım 1997 21 Aralık 1997 70082118960000000006 yıl, 261 gün 56. Ulusoy I Atama, Seçim
22 Aralık 1997 6 Haziran 2000 57. Ulusoy II
7 Haziran 2000 22 Temmuz 2004 58. Ulusoy III
30 Levent Bıçakcı   22 Temmuz 2004 19 Ocak 2006 70074719600000000001 yıl, 181 gün 59. Bıçakcı Seçim
(29) Haluk Ulusoy   19 Ocak 2006 14 Şubat 2008 70076536160000000002 yıl, 26 gün 60. Ulusoy IV Seçim
31 Hasan Doğan   14 Şubat 2008 5 Temmuz 2008 7007122688000000000142 gün 61. Doğan Seçim
Mahmut Özgener   15 Temmuz 2008 19 Ağustos 2008 70079326880000000002 yıl, 349 gün 62. Özgener I Vekil
32 19 Ağustos 2008 29 Haziran 2011 63. Özgener II Seçim
33 Mehmet Ali Aydınlar   29 Haziran 2011 31 Ocak 2012 7007186624000000000216 gün 64. Aydınlar Seçim
Hüsnü Güreli   1 Şubat 2012 27 Şubat 2012 700622464000000000026 gün 65. Güreli Vekil
34 Yıldırım Demirören   27 Şubat 2012 25 Haziran 2015 70082210760000000007 yıl, 2 gün 66. Demirören I Seçim
25 Haziran 2015 1 Mart 2019 67. Demirören II
Hüsnü Güreli   28 Şubat 2019 1 Haziran 2019 700680352000000000093 gün 68. Güreli Vekil
35 Nihat Özdemir   1 Haziran 2019 4 Nisan 2022 70081008072000000003 yıl, 71 gün 69. Özdemir Seçim
Servet Yardımcı   4 Nisan 2022 16 Haziran 2022 7007111456000000000129 gün 70. Yardımcı Vekil
36 Mehmet Büyükekşi 16 Haziran 2022 Görevde 700648384000000000056 gün 71. Büyükekşi Seçim

Uzun süre görev yapan başkanlar (5 yıl ve üzeri)Düzenle

# Başkan Dönem Göreve Başlama Görevden Ayrılma Görev Süresi Toplam Görev Süresi
1. Orhan Şeref Apak 18. Apak I 7 Ekim 1952 29 Nisan 1954 70074918320000000001 yıl, 204 gün 9 yıl 337 gün
21. Apak II 21 Aralık 1957 7 Ocak 1959 70073302640000000001 yıl, 17 gün
26. Apak III 15 Kasım 1961 1962 70077892640000000002 yıl, 183 gün
27. Apak IV 1962 16 Mayıs 1964
29. Apak V 27 Mayıs 1965 1967 70081519776000000004 yıl, 298 gün
30. Apak VII 1967 1968
31. Apak VII 1968 21 Mart 1970
2. Hasan Cemal Polat 20. Polat I 27 Ocak 1955 21 Aralık 1957 70079145440000000002 yıl, 328 gün 9 yıl 120 gün
32. Polat II 11 Mayıs 1970 15 Ekim 1976 70082029104000000006 yıl, 157 gün
3. Haluk Ulusoy 56. Ulusoy I 4 Kasım 1997 21 Aralık 1997 700640608000000000047 gün 8 yıl 287 gün
57. Ulusoy II 22 Aralık 1997 6 Haziran 2000 70077754400000000002 yıl, 167 gün
58. Ulusoy III 7 Haziran 2000 22 Temmuz 2004 70081301184000000004 yıl, 45 gün
60. Ulusoy IV 19 Ocak 2006 14 Şubat 2008 70076536160000000002 yıl, 26 gün
4. Şenes Erzik 49. Erzik I 3 Nisan 1989 10 Ocak 1992 700640608000000000047 gün 8 yıl 113 gün
50. Erzik II 11 Ocak 1992 12 Eylül 1992 7007211680000000000245 gün
51. Erzik III 25 Eylül 1992 15 Ağustos 1995 70079110880000000002 yıl, 324 gün
52. Erzik IV 18 Ağustos 1995 1 Haziran 1996 7007248832000000000288 gün
53. Erzik V 2 Haziran 1996 25 Temmuz 1997 70073613680000000001 yıl, 53 gün
5. Yıldırım Demirören 66. Demirören I 27 Şubat 2012 25 Haziran 2015 70081048680000000003 yıl, 118 gün 7 yıl 2 gün
67. Demirören II 25 Haziran 2015 1 Mart 2019 70081161864000000003 yıl, 249 gün
6. Hamdi Emin Çap 7. Çap I 8 Ocak 1931 28 Ekim 1933 70078843040000000002 yıl, 293 gün 6 yıl 40 gün
8. Çap II 28 Ekim 1933 1936 70081043496000000003 yıl, 112 gün
9. Çap III 1936 17 Şubat 1937

Yaşayan eski başkanlarDüzenle

2022 itibarıyla yaşayan dokuz eski başkan bulunmaktadır.

Fotoğraf Başkan Görev süresi Doğum tarihi
26.
  Şenes Erzik 3 Nisan 1989 - 25 Temmuz 1997 18 Eylül 1942 (1942-09-18) (79 yaşında)
27.
  Özkan Olcay 9 Temmuz 1997 - 6 Ağustos 1997 1934 (87-88 yaşında)
28.
  Abdullah Kiğılı 9 Eylül 1997 - 4 Kasım 1997 20 Nisan 1943 (1943-04-20) (79 yaşında)
29.
  Haluk Ulusoy 4 Kasım 1997 - 22 Temmuz 2004
9 Ocak 2006 - 30 Haziran 2008
6 Mayıs 1958 (1958-05-06) (64 yaşında)
30.
  Levent Bıçakcı 22 Temmuz 2004 - 19 Ocak 2006 1953 (68-69 yaşında)
32.
  Mahmut Özgener 19 Ağustos 2008 - 29 Haziran 2011 23 Mart 1963 (1963-03-23) (59 yaşında)
33.
  Mehmet Ali Aydınlar 29 Haziran 2011 - 31 Ocak 2012 24 Temmuz 1956 (1956-07-24) (66 yaşında)
34.
  Yıldırım Demirören 27 Şubat 2012 - 1 Mart 2019 6 Ekim 1964 (1964-10-06) (57 yaşında)
35.
  Nihat Özdemir 1 Haziran 2019 - 4 Nisan 2022 5 Nisan 1950 (1950-04-05) (72 yaşında)

KaynakçaDüzenle