Türkiye Ermenileri Patrikleri listesi

Vikimedya liste maddesi

İstanbul Kumkapı'da meskun Türkiye Ermenileri Patrikliği'nde 1461'den bugüne kadar makama gelmiş patriklerin listesidir[1]:

  • Bursalı I. Hovagim (1461-1478)
  • I. Nigoğayos (1478-1489)
  • I. Garabed (1489-1509)
  • I. Mardiros(1509-1526)
  • I. Krikor (1526-1537)
  • I. Asvadzadur (1537-1550)
  • I. Istepanos (1550-1561)
  • Sisli I. Diradur (1561-1563) (1596-1599)
  • I. Hagop (1563-1573)
  • I. Hovahannes (1573-1581)
  • I. Tovmas (1581-1587)
  • I. Sarkis (1587-1590)
  • II. Hovahannes (1590-1591)
  • Çulfalı I. Azaria (1591-1592)
  • Zeytunlu II. Sarkis Baron Der (1592-1596)
  • Karnili I. Melkiseteg (1599-1600)
  • İstanbullu III. Hovahannes Sağır (1600-1601) (1621-1623) (1623-1626)
  • Kayserili II. Kevork (1601-1608) (1611-1621) (1623-1626)
  • Vanlı I. Zakaria (1626-1631) (1636-1639)
  • Arevelkli I. Tavit (1639-1641) (1643-1644) (1644-1649) (1650-1651)
  • Yerevanlı I. Giragos (1641-1642)
  • Sivaslı I. Khaçadur (1642-1643)
  • Halepli II. Tovmas (1644) (1657-1659)
  • Antepli I. Yeğiazar (1651-1652)
  • Muğneli IV. Hovahannes (1652-1655)
  • Kefeli II. Mardiros (1659-1660)
  • Sivaslı I. Ğazar (1660-1663)
  • V. Hovahannes Tütüncü (1663-1664) (1665-1667)
  • Tekirdağlı III. Sarkis (1664-1665) (1667-1670)
  • Meğrili II. Istepanos (1670-1674)
  • Amasyalı IV. Hovahannes (1674-1675)
  • İstanbullu I. Antreas (1675-1676)
  • Kayserili II. Garabed (1676-1679) (1680-1681) (1681-1684) (1686-1687) (1688-1689)
  • IV. Sarkis Ekmekçi (1679-1680)
  • İstanbullu I. Toros (1681) (1687-1688)
  • I. Ğapanlı Yeprem (1684-1686) (1694-1698)
  • Cileli II. Khaçadur (1688)
  • Kayserili I. Mateos Sarı (1692-1694)
  • II. Melkiseteg Suphi (1698-1699) (1700-1701)
  • I. Mıkhitar (1699-1700)
  • Tokatlı I. Avedik (1702-1703) (1704-1706)
  • Amasyalı I. Kalust Gaydzag (1703-1704)
  • Balatlı I. Nerses (1704)
  • Erzincanlı III. Mardiros (1706)
  • Harputlu I. Mikayel (1706-1707)
  • Apuçehli I. Sahag (1707) (1708-1714)
  • İzmirli VII. Hovahannes (1707-1708)
  • Kantsaklı VIII. Hovahannes (1714-1715)
  • Bitlisli IX. Hovahannes (Golod) (1715-1741)
  • Zimaralı II. Hagop Nalyan (1741-1749)
  • Silistreli I. Brokhoron (1749)
  • Eğinli I. Minas (1749-1751)
  • Ğapanlı I. Kevork (1751-1752)
  • İstanbullu III. Kevork Basmacıyan (1764-1773)
  • II. Zakarya Pokuzyan (1773-1781) (1782-1799)
  • Hamadanlı X. Hovahannes (1781-1782)
  • Surmarlı I. Tanyel (1799-1800)
  • Bayburtlu XI. Hovahannes Çamaşırciyan (1800-1801) (1802-1813)
  • Hamsalı IV. Kevork (1801-1802)
  • Datevli I. Apraham Kolyan (1813-1815)
  • Edirneli I. Boğos Krikoryan ( 1815-1823)
  • Balatlı III. Garabet (1823-1831)
  • Bursalı III. Istepanos Ağavni Zakaryan (1831-1839) (1840-1841)
  • Balatlı III. Hagopos Seropyan (1839-1840) (1848-1858)
  • İstanbullu II. Asvadzadur (1841-1844)
  • İstanbullu II. Madteos Çuhacıyan (1844-1848)
  • İstanbullu II. Kevork Keresteciyan (1858-1860)
  • Edirneli V. Sarkis Kuyumciyan (1860-1861)
  • Bursalı II. Boğos Taktakyan (1863-1869)
  • İstanbullu I. İknadios Kakamaciyan (1869)
  • Vanlı I. Mıgırdiç Hrimyan (1869-1873)
  • II. Nerses Varjabedyan (1874-1884)
  • I. Harutyun Vehabedyan (1885-1888)
  • I. Khoren Aşıkyan (1888-1894)
  • III. Madteos İzmirliyan (1894-1896) (1908-1909)
  • I. Mağakya Ormanyan (1896-1908)
  • I. Yeğişe Turyan (1909-1910)
  • XII. Hovahannes Arşaruni (1911-1913)
  • I. Zaven Der Yeğyayan (1913-1915) (1919-1922)
  • I. Mesrob Naroyan (1927-1944)
  • I. Karekin Haçaduryan (1951-1961)
  • I. Şınorhk Kalustyan (1961-1990)
  • II. Karekin Kazancıyan (1990-1998)
  • II. Mesrob Mutafyan (1998- 8 Mart 2019)
  • II. Sahag Maşalyan (11 Aralık 2019-)
Bayburtlu XI. Hovahannes Çamaşırciyan Dünya Dinler Parlementosu'nda.

KaynakçaDüzenle